Octan potasu (E261)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 07 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 0badań

Octan potasu (E261) to związek chemiczny stosowany jako dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość i konserwującej.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Octan potasu

Alternatywne nazwy:

E261

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Reakcja chemiczna kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Gdzie występuje:

Paczkowane produkty mięsne, gotowe dania na bazie warzyw


W pigułce

  • Octan potasu (E261) to dodatek do żywności działający jako regulator kwasowości i konserwant
  • Octan potasu (E261) najczęściej jest dodawany do paczkowanych produktów mięsnych
  • Octan potasu naturalnie występuje w organizmie człowieka i jego spożycie nie powoduje żadnych działań niepożądanych
  • Dla octanu potasu (E261) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
  • Produktów z octanem potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet

Octan potasu (E261) - co to jest?

Pod względem budowy chemicznej octan potasu to sól potasowa kwasu octowego.

Octan potasu powstaje w reakcji chemicznej kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu.

Zastosowanie

Octan potasu (E361) to regulator kwasowości i konserwant

Octan potasu działa jako środek konserwujący, zapobiegający rozwojowi pleśni oraz bakterii i w ten sposób przedłuża okres przydatności produktów do spożycia.

Octan potasu charakteryzuje się delikatnym zapachem octu i w ten sposób może nadawać smak octu np. gotowym sałatkom.

Octan potasu stosowany jest zwykle jako dodatek do produktów paczkowanych, w tym głównie do:

  • Parówek
  • Kiełbas
  • Szynek i polędwic
  • Dań gotowych na bazie warzyw (np. bigosu)

Inne zastosowanie octanu potasu

Poza przemysłem spożywczym, octan potasu jest również wykorzystywany w innych dziedzinach życia. Jest stosowany m.in. jako:

  • Preparat zapobiegający oblodzeniom skrzydeł samolotów (środek zapobiegający zamarzaniu)
  • Zamiennik formaliny
  • Składnik roztworów do podawania pozajelitowego, jako uzupełnienie elektrolitów (potasu)
  • Odczynnik chemiczny do analiz laboratoryjnych
  • Składnik gaśnic (umożliwia zgaszenie palącego się tłuszczu/oleju)
  • Składnik do produkcji penicyliny (antybiotyk)

Czy octan potasu jest szkodliwy?

Octan potasu (E261) jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia

Octan potasu jest związkiem, który naturalnie uczestniczy w metabolizmie człowieka. Po spożyciu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym i całkowicie wykorzystywany w różnych przemianach chemicznych. Bierze udział m.in. w powstawaniu glikogenu, cholesterolu i alaniny (aminokwasu).

Dla octanu potasu nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), co oznacza, że spożywanie tego składnika jako dodatku do żywności nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Produktów zawierających octan potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet (jest to zjawisko bardzo rzadko występujące).

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Dodatki do żywności



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter