Octan potasu (E261)
Ostatnia aktualizacja: 07 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Octan potasu (E261) to związek chemiczny stosowany jako dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość i konserwującej.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Octan potasu |
Alternatywne nazwy: | E261 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja chemiczna kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Paczkowane produkty mięsne, gotowe dania na bazie warzyw |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości, substancja konserwująca |
W pigułce
- Octan potasu (E261) to dodatek do żywności działający jako regulator kwasowości i konserwant
- Octan potasu (E261) najczęściej jest dodawany do paczkowanych produktów mięsnych
- Octan potasu naturalnie występuje w organizmie człowieka i jego spożycie nie powoduje żadnych działań niepożądanych
- Dla octanu potasu (E261) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
- Produktów z octanem potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet
Octan potasu (E261) - co to jest?
Pod względem budowy chemicznej octan potasu to sól potasowa kwasu octowego.
Octan potasu powstaje w reakcji chemicznej kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu.
Zastosowanie
Octan potasu (E361) to regulator kwasowości i konserwant
Octan potasu działa jako środek konserwujący, zapobiegający rozwojowi pleśni oraz bakterii i w ten sposób przedłuża okres przydatności produktów do spożycia.
Octan potasu charakteryzuje się delikatnym zapachem octu i w ten sposób może nadawać smak octu np. gotowym sałatkom.
Octan potasu stosowany jest zwykle jako dodatek do produktów paczkowanych, w tym głównie do:
- Parówek
- Kiełbas
- Szynek i polędwic
- Dań gotowych na bazie warzyw (np. bigosu)
Inne zastosowanie octanu potasu
Poza przemysłem spożywczym, octan potasu jest również wykorzystywany w innych dziedzinach życia. Jest stosowany m.in. jako:
- Preparat zapobiegający oblodzeniom skrzydeł samolotów (środek zapobiegający zamarzaniu)
- Zamiennik formaliny
- Składnik roztworów do podawania pozajelitowego, jako uzupełnienie elektrolitów (potasu)
- Odczynnik chemiczny do analiz laboratoryjnych
- Składnik gaśnic (umożliwia zgaszenie palącego się tłuszczu/oleju)
- Składnik do produkcji penicyliny (antybiotyk)
Czy octan potasu jest szkodliwy?
Octan potasu (E261) jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia
Octan potasu jest związkiem, który naturalnie uczestniczy w metabolizmie człowieka. Po spożyciu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym i całkowicie wykorzystywany w różnych przemianach chemicznych. Bierze udział m.in. w powstawaniu glikogenu, cholesterolu i alaniny (aminokwasu).
Dla octanu potasu nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), co oznacza, że spożywanie tego składnika jako dodatku do żywności nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Produktów zawierających octan potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet (jest to zjawisko bardzo rzadko występujące).
Więcej podobnych treści
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając rozw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Fosforan sodu (E339)
Fosforan sodu (E339) jest stosowany jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Karboksymetyloceluloza (E466)
Karboksymetyloceluloza (E466) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające, stabilizując...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Dwutlenek krzemu (E551)
Dwutlenek krzemu (E551) to dodatek do żywności pełniący funkcje przeciwzbrylające. Mówi się, że d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 czerwca 2021
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.