Octan potasu (E261)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 31 lipca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 0badań

Octan potasu (E261) to związek chemiczny stosowany jako dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość i konserwującej.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

octan potasu, E261

Pochodzenie:

syntetyczne

Właściwości:

regulator kwasowości, substancja konserwująca

Występowanie w żywności:

paczkowane produkty mięsne, gotowe dania na bazie warzyw

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Octan potasu (E261) to dodatek do żywności działający jako regulator kwasowości i konserwant.
  • Octan potasu (E261) najczęściej jest dodawany do paczkowanych produktów mięsnych.
  • Octan potasu naturalnie występuje w organizmie człowieka i jego spożycie nie powoduje żadnych działań niepożądanych.
  • Dla octanu potasu (E261) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
  • Produktów z octanem potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet.

Co to jest octan potasu (E261)?

Pod względem budowy chemicznej octan potasu to sól potasowa kwasu octowego.

Octan potasu powstaje w reakcji chemicznej kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu.

Octan potasu - właściwości

Octan potasu działa jako środek konserwujący i regulator kwasowości, zapobiegający rozwojowi pleśni oraz bakterii. W ten sposób przedłuża okres przydatności produktów do spożycia .

Octan potasu charakteryzuje się delikatnym zapachem octu i w ten sposób może nadawać smak octu np. gotowym sałatkom.

zdrowe

Octan potasu - szkodliwość

Octan potasu jest w pełni bezpiecznym związkiem, który naturalnie uczestniczy w metabolizmie człowieka. Po spożyciu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym i całkowicie wykorzystywany w różnych przemianach chemicznych. Bierze udział m.in. w powstawaniu glikogenu, cholesterolu i alaniny (aminokwasu).

Dla octanu potasu nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), co oznacza, że spożywanie tego składnika jako dodatku do żywności nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Produktów zawierających octan potasu nie powinny spożywać osoby z nietolerancją na ocet (jest to zjawisko bardzo rzadko występujące).

Octan potasu w ciąży

Octan potasu może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Octan potasu - zastosowanie

Octan potasu stosowany jest zwykle jako dodatek do produktów paczkowanych, w tym głównie do:

Inne zastosowanie octanu potasu

Poza przemysłem spożywczym, octan potasu jest również wykorzystywany w innych dziedzinach życia. Jest stosowany m.in. jako:

  • preparat zapobiegający oblodzeniom skrzydeł samolotów (środek zapobiegający zamarzaniu),
  • zamiennik formaliny,
  • składnik roztworów do podawania pozajelitowego, jako uzupełnienie elektrolitów (potasu),
  • odczynnik chemiczny do analiz laboratoryjnych,
  • składnik gaśnic (umożliwia zgaszenie palącego się tłuszczu/oleju),
  • składnik do produkcji penicyliny (antybiotyk).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Twoja opinia została już zapisana w naszym systemie


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter