Glukonolakton (E575)
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 0badań
Glukonolakton (E575), inaczej lakton kwasu glukonowego to naturalna substancja stosowana jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasowość .
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Glukonolakton |
Alternatywne nazwy: | E575, delta-lakton kwasu glukonowego, D-glukono-1,5-lakton, GDL |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Powstaje na drodze utleniania glukozy, a następnie usunięcia wody z kwasu glukonowego |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Gdzie występuje: | Mięso paczkowane, pesto, pieczywo bezglutenowe, sery sałatkowe, gotowe sosy |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości (pH) |
W pigułce
- Glukonolakton (E575) to naturalnego pochodzenia regulator kwasowości
- Glukonolakton (E575) jest dodawany do produktów takich, jak: mięso paczkowane, pesto, pieczywo bezglutenowe, sosy, sery sałatkowe
- Glukonolakton występuje naturalnie w organizmie człowieka i jest bezpieczny do spożycia. Spożywany w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco
- Dla glukonolaktonu nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
Glukonolakton (E575) - co to jest?
Glukonolakton to związek chemiczny, który jest otrzymywany poprzez usunięcie wody z kwasu glukonowego. Z kolei kwas glukonowy jest wytwarzany na drodze enzymatycznego utleniania glukozy.
Kwas glukonowy, czyli główny składnik glukonolaktonu występuje naturalnie m.in. w miodzie, winie, ryżu, mięsie i occie.
Glukonolakton jest związkiem energetycznym. Dostarcza on w przybliżeniu tyle samo kalorii, co węglowodany (4 kcal/g).
Zastosowanie
Glukonolakton jest stosowany w żywności jako regulator kwasowości (regulator pH).
W porównaniu do innych powszechnie stosowanych regulatorów kwasowości (np. kwasu cytrynowego, E330), glukonolakton zapewnia stopniowe, ciągłe obniżenie pH produktu z powodu jego powolnego rozkładu do kwasu glukonowego. Dodatkowo jest on mniej cierpki w smaku.
Poprzez swoje działanie obniżające pH może on wzmacniać barwę produktów mięsnych, jak również działać konserwująco poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Dzięki jego zastosowaniu możliwe jest mniejsze użycie substancji konserwującej - azotynu sodu (E250). Podobnie, wykorzystnie glukonolaktonu pozwala na zastosowanie mniejszych ilości chlorku sodu (soli) używanego do konserwacji mięsa.
Glukonolakton może być również stosowany w tofu jako koagulant ze względu na to, że jego stopniowe zakwaszenie zapoczątkowuje krzepnięcie białka.
Glukonolakton może działać jako środek spulchniający i wykazuje kompatybilność z wodorowęglanem sodu (E500).
Glukonolakton wykorzystywany jest najczęściej do produkcji:
- Mięsa paczkowanego (np. kiełbasa śląska, kabanosy, salami)
- Filetów śledziowych paczkowanych
- Pesto
- Pieczywa bezglutenowego
- Gotowych sosów (np. sosu bolońskiego)
- Serów sałatkowych
- Tofu
Glukonolakton jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym
Glukonolakton wykorzystuje się w produktach do pielęgnacji ciała, takich jak:
- Kremy
- Balsamy
- Dezodoranty
- Pasty do zębów
- Produkty do pielęgnacji skóry
Glukonolaktonowi przypisuje się właściwości nawilżające skórę.
Czy glukonolakton jest szkodliwy?
Glukonolakton jest bezpieczny dla zdrowia
Po spożyciu glukonolakton ulega rozkładowi do laktonu i kwasu glukonowego, czyli składników, które normalnie powstają w naszym organizmie w wyniku różnych przemian metabolicznych.
Glukonolakton nie ma działania genotoksycznego i rakotwórczego. Nie powoduje on też żadnych poważnych działań niepożądanych. Jednakże u osób wrażliwych, spożywany w dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Dla glukonolaktonu nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Więcej podobnych treści
Dwutlenek krzemu (E551)
Dwutlenek krzemu (E551) to dodatek do żywności pełniący funkcje przeciwzbrylające. Mówi się, że d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 czerwca 2021
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Wodorotlenek sodu (E524)
Wodorotlenek sodu (E524), czyli soda kaustyczna, jest szeroko stosowany podczas produkcji żywnośc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-202.pdf
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je14.htm
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=1370
- https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/GDL-TR-2-9-2016.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.