Glukonolakton (E575)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Glukonolakton (E575)

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 0badań

Glukonolakton (E575), inaczej lakton kwasu glukonowego to naturalna substancja stosowana jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasowość .

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Glukonolakton

Alternatywne nazwy:

E575, delta-lakton kwasu glukonowego, D-glukono-1,5-lakton, GDL

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Powstaje na drodze utleniania glukozy, a następnie usunięcia wody z kwasu glukonowego

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Gdzie występuje:

Mięso paczkowane, pesto, pieczywo bezglutenowe, sery sałatkowe, gotowe sosy

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia


W pigułce

  • Glukonolakton (E575) to naturalnego pochodzenia regulator kwasowości
  • Glukonolakton (E575) jest dodawany do produktów takich, jak: mięso paczkowane, pesto, pieczywo bezglutenowe, sosy, sery sałatkowe
  • Glukonolakton występuje naturalnie w organizmie człowieka i jest bezpieczny do spożycia. Spożywany w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco
  • Dla glukonolaktonu nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)

Glukonolakton (E575) - co to jest?

Glukonolakton to związek chemiczny, który jest otrzymywany poprzez usunięcie wody z kwasu glukonowego. Z kolei kwas glukonowy jest wytwarzany na drodze enzymatycznego utleniania glukozy.

Kwas glukonowy, czyli główny składnik glukonolaktonu występuje naturalnie m.in. w miodzie, winie, ryżu, mięsie i occie.

Glukonolakton jest związkiem energetycznym. Dostarcza on w przybliżeniu tyle samo kalorii, co węglowodany (4 kcal/g).

Zastosowanie

Glukonolakton jest stosowany w żywności jako regulator kwasowości (regulator pH).

W porównaniu do innych powszechnie stosowanych regulatorów kwasowości (np. kwasu cytrynowego, E330), glukonolakton zapewnia stopniowe, ciągłe obniżenie pH produktu z powodu jego powolnego rozkładu do kwasu glukonowego. Dodatkowo jest on mniej cierpki w smaku.

Poprzez swoje działanie obniżające pH może on wzmacniać barwę produktów mięsnych, jak również działać konserwująco poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Dzięki jego zastosowaniu możliwe jest mniejsze użycie substancji konserwującej - azotynu sodu (E250). Podobnie, wykorzystnie glukonolaktonu pozwala na zastosowanie mniejszych ilości chlorku sodu (soli) używanego do konserwacji mięsa.

Glukonolakton może być również stosowany w tofu jako koagulant ze względu na to, że jego stopniowe zakwaszenie zapoczątkowuje krzepnięcie białka.

Glukonolakton może działać jako środek spulchniający i wykazuje kompatybilność z wodorowęglanem sodu (E500).

Glukonolakton wykorzystywany jest najczęściej do produkcji:

  • Mięsa paczkowanego (np. kiełbasa śląska, kabanosy, salami)
  • Filetów śledziowych paczkowanych
  • Pesto
  • Pieczywa bezglutenowego
  • Gotowych sosów (np. sosu bolońskiego)
  • Serów sałatkowych
  • Tofu

Glukonolakton jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym

Glukonolakton wykorzystuje się w produktach do pielęgnacji ciała, takich jak:

  • Kremy
  • Balsamy
  • Dezodoranty
  • Pasty do zębów
  • Produkty do pielęgnacji skóry

Glukonolaktonowi przypisuje się właściwości nawilżające skórę.

Czy glukonolakton jest szkodliwy?

Glukonolakton jest bezpieczny dla zdrowia

Po spożyciu glukonolakton ulega rozkładowi do laktonu i kwasu glukonowego, czyli składników, które normalnie powstają w naszym organizmie w wyniku różnych przemian metabolicznych.

Glukonolakton nie ma działania genotoksycznego i rakotwórczego. Nie powoduje on też żadnych poważnych działań niepożądanych. Jednakże u osób wrażliwych, spożywany w dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

Dla glukonolaktonu nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter