Stearoilomleczan sodu (E481)
Ostatnia aktualizacja: 17 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Stearoilomleczan sodu (E481) to dodatek do żywności pełniący funkcje stabilizujące i emulgujące.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Stearoilomleczan sodu |
Alternatywne nazwy: | E481 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Estryfikacja kwasu stearynowego i kwasu mlekowego, a następnie zobojętnianie kwasu steroilomlekowego wodorotlenkiem sodu |
ADI (dopuszczalne spożycie): | 22 mg/kg masy ciała/dzień |
Gdzie występuje: | Wyroby piekarnicze (pieczywo tostowe, bułki do hamburgerów, herbatniki, krakersy, ciasteczka) |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja emulgująca i stabilizująca |
W pigułce
- Stearoilomleczan sodu (E481) to substancja dodatkowa stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na jej właściwości emulgujące i stabilizujące
- Stearoilomleczan sodu (E481) jest wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości tłuszczu (np. pieczywa tostowego, herbatników, ciastek bikszoptowych z dodatkami)
- Stearoilomleczan sodu (E481) jest bezpieczny dla zdrowia i nie wywołuje żadnych działań niepożądanych
Stearoilomleczan sodu (E481) - co to jest?
Pod względem budowy chemicznej stearoilomleczan sodu (E481) to sól sodowa kwasu stearynowego z dimerem kwasu mlekowego.
Stearoilomleczan sodu powstaje na drodze estryfikacji kwasu stearynowego i kwasu mlekowego. Powstały kwas steroilomlekowy jest następnie zobojętniany do soli sodowej z wykorzystaniem wodorotlenku sodu.
Zastosowanie
Stearoilomleczan sodu (E481) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i stabilizator.
Stearoilomleczan sodu (E481) jest najczęściej stosowany jako dodatek do wypieków (o wyższej zawartości tłuszczu), w tym:
- Pieczywa (np. chleb tostowy, bułki do hamburgerów, bułeczki śniadaniowe)
- Herbatników
- Krakersów
- Muffinek
- Ciastek biszkoptowych
Zastosowanie stearoilomleczanu sodu pozwala zwiększyć objętość ciasta w wypiekach i zmiękczyć ich miękisz. Pieczywo z dodatkiem stearoilomleczanu sodu jest również bardziej elastyczne. Ponadto składnik ten zapobiega retrogradacji skrobi i w ten sposób spowalnia czerstwienie pieczywa.
Stearoilomleczan sodu może być też stosowany jako środek napowietrzający, np. w deserach.
Czy stearoilomleczan sodu jest szkodliwy?
Stearoilomleczan sodu (E481) jest bezpieczny dla zdrowia
Aktualny stan wiedzy dowodzi, że stearoilomleczan sodu oraz jego produkty rozkładu (kwas stearynowy i kwas mlekowy) nie budzą żadnych obaw o genotoksyczność.
Dotychczas naukowcy nie opublikowali żadnych badań, w których sprawdzano by właściwości rakotwórcze tego dodatku. Jednakże uważa się, że po spożyciu stearoilomleczan sodu ulega rozkładowi do składników, które normalnie występują w naszym organizmie, i które to nie powodują skutków ubocznych.
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalili dla stearoilomleczanu sodu (E481) limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 22 mg/kg masy ciała.
Więcej podobnych treści
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Siarczan wapnia (E516)
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany jako środek poprawiający strukturę wypieków. Stosowany...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to jeden z najpopularniejszych, naturalnych dodatków do żywności o działaniu żelujący...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.