Stearoilomleczan sodu (E481)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 0badań

Stearoilomleczan sodu (E481) to dodatek do żywności pełniący funkcje stabilizujące i emulgujące.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

stearoilomleczan sodu, E481

Pochodzenie:

syntetyczne

Właściwości:

substancja emulgująca i stabilizująca

Występowanie w żywności:

pieczywo tostowe, bułki do hamburgerów, herbatniki, krakersy, ciasteczka

ADI:

22 mg/kg masy ciała/dzień


W pigułce

  • Stearoilomleczan sodu (E481) to substancja dodatkowa stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na jej właściwości emulgujące i stabilizujące.
  • Stearoilomleczan sodu (E481) jest wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości tłuszczu (np. pieczywa tostowego, herbatników, ciastek bikszoptowych z dodatkami).
  • Stearoilomleczan sodu (E481) jest bezpieczny dla zdrowia i nie wywołuje żadnych działań niepożądanych.

Co to jest stearoilomleczan sodu (E481)?

Pod względem budowy chemicznej stearoilomleczan sodu (E481) to sól sodowa kwasu stearynowego z dimerem kwasu mlekowego.

Stearoilomleczan sodu powstaje na drodze estryfikacji kwasu stearynowego i kwasu mlekowego. Powstały kwas steroilomlekowy jest następnie zobojętniany do soli sodowej z wykorzystaniem wodorotlenku sodu . Kwas stearynowy zwykle pochodzi z olejów roślinnych, choć w rzadkich przypadkach mogą być także stosowane tłuszcze zwierzęce.

Stearoilomleczan sodu - właściwości

Stearoilomleczan sodu (E481) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i stabilizator . Zastosowanie stearoilomleczanu sodu pozwala zwiększyć objętość ciasta w wypiekach i zmiękczyć ich miękisz. Pieczywo z dodatkiem stearoilomleczanu sodu jest również bardziej elastyczne. Ponadto składnik ten zapobiega retrogradacji skrobi i w ten sposób spowalnia czerstwienie pieczywa.

Stearoilomleczan sodu może być też stosowany jako środek napowietrzający, np. w deserach.

Stearoilomleczan sodu - szkodliwość

Stearoilomleczan sodu (E481) jest związkiem bezpiecznym dla zdrowia. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że stearoilomleczan sodu oraz produkty jego rozkładu (kwas stearynowy i kwas mlekowy) nie budzą żadnych obaw o genotoksyczność.

Dotychczas naukowcy nie opublikowali żadnych badań, w których sprawdzano by właściwości rakotwórcze tego dodatku. Jednakże uważa się, że po spożyciu stearoilomleczan sodu ulega rozkładowi do składników, które normalnie występują w naszym organizmie, i które nie powodują skutków ubocznych.

Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalili dla stearoilomleczanu sodu (E481) limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 22 mg/kg masy ciała .

Stearoilomleczan sodu - zastosowanie

Stearoilomleczan sodu (E481) jest najczęściej stosowany jako dodatek do wypieków (o wyższej zawartości tłuszczu), w tym:

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter