Stearoilomleczan sodu (E481)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Stearoilomleczan sodu (E481) to dodatek do żywności pełniący funkcje stabilizujące i emulgujące.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | stearoilomleczan sodu, E481 |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | substancja emulgująca i stabilizująca |
Występowanie w żywności: | pieczywo tostowe, bułki do hamburgerów, herbatniki, krakersy, ciasteczka |
ADI: | 22 mg/kg masy ciała/dzień |
W pigułce
- Stearoilomleczan sodu (E481) to substancja dodatkowa stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na jej właściwości emulgujące i stabilizujące.
- Stearoilomleczan sodu (E481) jest wykorzystywany głównie do produkcji wyrobów piekarskich o wysokiej zawartości tłuszczu (np. pieczywa tostowego, herbatników, ciastek bikszoptowych z dodatkami).
- Stearoilomleczan sodu (E481) jest bezpieczny dla zdrowia i nie wywołuje żadnych działań niepożądanych.
Co to jest stearoilomleczan sodu (E481)?
Pod względem budowy chemicznej stearoilomleczan sodu (E481) to sól sodowa kwasu stearynowego z dimerem kwasu mlekowego.
Stearoilomleczan sodu powstaje na drodze estryfikacji kwasu stearynowego i kwasu mlekowego. Powstały kwas steroilomlekowy jest następnie zobojętniany do soli sodowej z wykorzystaniem wodorotlenku sodu . Kwas stearynowy zwykle pochodzi z olejów roślinnych, choć w rzadkich przypadkach mogą być także stosowane tłuszcze zwierzęce.
Stearoilomleczan sodu - właściwości
Stearoilomleczan sodu (E481) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i stabilizator . Zastosowanie stearoilomleczanu sodu pozwala zwiększyć objętość ciasta w wypiekach i zmiękczyć ich miękisz. Pieczywo z dodatkiem stearoilomleczanu sodu jest również bardziej elastyczne. Ponadto składnik ten zapobiega retrogradacji skrobi i w ten sposób spowalnia czerstwienie pieczywa.
Stearoilomleczan sodu może być też stosowany jako środek napowietrzający, np. w deserach.
Stearoilomleczan sodu - szkodliwość
Stearoilomleczan sodu (E481) jest związkiem bezpiecznym dla zdrowia. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że stearoilomleczan sodu oraz produkty jego rozkładu (kwas stearynowy i kwas mlekowy) nie budzą żadnych obaw o genotoksyczność.
Dotychczas naukowcy nie opublikowali żadnych badań, w których sprawdzano by właściwości rakotwórcze tego dodatku. Jednakże uważa się, że po spożyciu stearoilomleczan sodu ulega rozkładowi do składników, które normalnie występują w naszym organizmie, i które nie powodują skutków ubocznych.
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalili dla stearoilomleczanu sodu (E481) limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 22 mg/kg masy ciała .
Stearoilomleczan sodu - zastosowanie
Stearoilomleczan sodu (E481) jest najczęściej stosowany jako dodatek do wypieków (o wyższej zawartości tłuszczu), w tym:
- pieczywa (np. chleb tostowy, bułki do hamburgerów, bułeczki śniadaniowe),
- herbatników,
- krakersów,
- muffinek,
- ciastek biszkoptowych.
Więcej podobnych treści
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Siarczan wapnia (E516)
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany jako środek poprawiający strukturę wypieków. Jakie fun...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to naturalna substancja o działaniu żelującym i zagęszczającym. Czy agar jest zdrowy?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.