Wodorotlenek sodu (E524)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 10 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 0badań

Wodorotlenek sodu (E524), inaczej soda kaustyczna to substancja stosowana w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Wodorotlenek sodu (NaOH) jest wytwarzany na drodze elektrolizy chlorku sodu lub w wyniku reakcji chemicznej wodorotlenku wapnia z węglanem sodu.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Wodorotlenek sodu

Alternatywne nazwy:

E524, ług, soda kaustyczna

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Elektroliza chlorku sodu lub reakcja chemiczna pomiędzy wodorotlenkiem wapnia i węglanem sodu

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Gdzie występuje:

Paluszki, precle, napoje kawowe, serki kanapkowe

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia


W pigułce

  • Wodorotlenek sodu (E524) pełni funkcję regulatora kwasowości, podwyższając pH produktów
  • Wodorotlenek sodu (E524) jest najczęściej dodawany do precelków i paluszków słonych, którym nadaje pożądaną kruchość
  • Wodorotlenek sodu spożywany w ilościach znajdujących się w produktach spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia
  • Dla wodorotlenku sodu (E524) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)

Zastosowanie

Wodorotlenek sodu (E524) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości.

Wodorotlenek sodu ma właściwości silnie alkaliczne, dlatego też służy do zmniejszania kwasowości (podwyższania pH) produktów spożywczych.

Wodorotlenek sodu (E524) można najczęściej spotkać w produktach takich, jak:

  • Paluszki słone
  • Precelki
  • Ptasie mleczko
  • Lody
  • Serki kanapkowe
  • Napój kawowy

W produktach typu paluszki i precle, zastosowanie wodorotlenku sodu sprawia, że są one bardziej chrupiące.

Ponadto wodorotlenek sodu jest stosowany w celu alkalizacji proszku kakaowego. Jest on również pomocny w myciu oraz obieraniu owoców i warzyw, w tym szczególnie ziemniaków. Wodorotlenek znajduje też zastosowanie do produkcji barwników karmelowych.

Inne zastosowanie

Wodorotlenek sodu jest wykorzystywany w wielu różnych gałęziach przemysłu. Jego zastosowanie obejmuje m.in.:

  • Produkcję papieru z drewna
  • Wykorzystanie jako odczynnik laboratoryjny
  • Produkcję środków powierzchniowo-czynnych (np. mydel, wybielaczy)
  • Dodatek do płuczki wiertniczej
  • Oczyszczanie ropy naftowej w celu usunięcia zanieczyszczeń siarkowych
  • Rafinację olejów
  • Odtłuszczanie metali

Czy wodorotlenek sodu jest szkodliwy?

Wodorotlenek sodu (E524) spożywany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Wodorotlenkowi sodu przyznano status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną.

Dla wodorotlenku sodu (E524) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter