Wodorotlenek sodu (E524)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 0badań
Wodorotlenek sodu, inaczej soda kaustyczna lub soda żrąca, to substancja stosowana powszechnie w różnych gałęziach przemysłu, również podczas produkcji żywności. W produktach spożywczych pełni funkcję regulatora kwasowości. Na liście dodatków do żywności widnieje pod numerem E524.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | wodorotlenek sodu, E524, ług sodowy, soda kaustyczna, soda żrąca |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | regulator kwasowości (pH) |
Występowanie w żywności: | paluszki, precle, ciastka, napoje kawowe, serki kanapkowe, oliwki, lody |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Wodorotlenek sodu (E524) pełni funkcję regulatora kwasowości, podwyższając pH produktów.
- Wodorotlenek sodu jest najczęściej dodawany do precelków i paluszków słonych, którym nadaje pożądaną kruchość.
- Wodorotlenek sodu spożywany w ilościach znajdujących się w produktach spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia.
- Dla wodorotlenku sodu (E524) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Co to jest wodorotlenek sodu (E524)?
Wodorotlenek sodu (NaOH) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorotlenków, będący silną zasadą (pH = 14). Nazywany jest zwyczajowo sodą żrącą, lub też sodą kaustyczną. W czystej formie posiada silne właściwości żrące. Ma postać białego, krystalicznego ciała stałego i dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc ług sodowy (bezbarwna, bezzapachowa, silnie żrąca ciecz powszechnie wykorzystywana w przemyśle).
Wodorotlenek sodu jest wytwarzany na drodze elektrolizy chlorku sodu lub w wyniku reakcji chemicznej wodorotlenku wapnia z węglanem sodu .
Wodorotlenek sodu - właściwości
Wodorotlenek sodu (E524) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Podczas produkcji żywności wykorzystuje się 30% roztwór tego związku. Posiada właściwości silnie alkaliczne, dlatego też służy do zmniejszania kwasowości (podwyższania pH) produktów spożywczych .
Wodorotlenek sodu - szkodliwość
Wodorotlenek sodu (E524) spożywany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Choć w czystej postaci jest substancją silnie żrącą i na skutek bezpośredniego działania może powodować oparzenia skóry, oczu oraz błony śluzowej przewodu pokarmowego, podczas produkcji żywności używa się go w dużym rozcieńczeniu. Wodorotlenek sodu stosowany jako dodatek do żywności nie posiada zatem żrących właściwości.
Wodorotlenkowi sodu przyznano status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną .
Dla wodorotlenku sodu (E524) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Wodorotlenek sodu w ciąży
Wodorotlenek sodu stosowany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Wodorotlenek sodu - zastosowanie
Wodorotlenek sodu (E524) można najczęściej spotkać w produktach takich, jak:
- paluszki słone,
- precelki,
- krakersy,
- ciastka,
- płatki śniadaniowe,
- ptasie mleczko,
- lody,
- oliwki,
- serki kanapkowe,
- napoje kawowe.
W produktach typu paluszki i precle, zastosowanie wodorotlenku sodu sprawia, że są one bardziej chrupiące.
Wodorotlenek sodu jest także stosowany w celu alkalizacji proszku kakaowego. Jest on również pomocny w myciu oraz obieraniu owoców i warzyw, w tym szczególnie ziemniaków. Wodorotlenek znajduje też zastosowanie do produkcji barwników karmelowych.
Inne zastosowanie
Wodorotlenek sodu jest wykorzystywany w wielu różnych gałęziach przemysłu. Jego zastosowanie obejmuje m.in.:
- produkcję papieru z drewna,
- produkcję sztucznego jedwabiu,
- wykorzystanie jako odczynnik laboratoryjny,
- produkcję środków powierzchniowo-czynnych (np. mydel, wybielaczy),
- wytwarzanie preparatów do udrażniania rur kanalizacyjnych,
- dodatek do płuczki wiertniczej,
- oczyszczanie ropy naftowej w celu usunięcia zanieczyszczeń siarkowych,
- rafinację olejów,
- odtłuszczanie metali.
Więcej podobnych treści
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://pustaka.unp.ac.id/file/abstrak_kki/EBOOKS/Essential%20Guide%20to%20Food%20Additives.pdf
- http://www.fao.org/gsfaonline/additives/details.html?id=256
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=3939
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1763
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.