Wodorotlenek sodu (E524)
Ostatnia aktualizacja: 10 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 0badań
Wodorotlenek sodu (E524), inaczej soda kaustyczna to substancja stosowana w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Wodorotlenek sodu (NaOH) jest wytwarzany na drodze elektrolizy chlorku sodu lub w wyniku reakcji chemicznej wodorotlenku wapnia z węglanem sodu.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Wodorotlenek sodu |
Alternatywne nazwy: | E524, ług, soda kaustyczna |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Elektroliza chlorku sodu lub reakcja chemiczna pomiędzy wodorotlenkiem wapnia i węglanem sodu |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Gdzie występuje: | Paluszki, precle, napoje kawowe, serki kanapkowe |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości (pH) |
W pigułce
- Wodorotlenek sodu (E524) pełni funkcję regulatora kwasowości, podwyższając pH produktów
- Wodorotlenek sodu (E524) jest najczęściej dodawany do precelków i paluszków słonych, którym nadaje pożądaną kruchość
- Wodorotlenek sodu spożywany w ilościach znajdujących się w produktach spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia
- Dla wodorotlenku sodu (E524) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
Zastosowanie
Wodorotlenek sodu (E524) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości.
Wodorotlenek sodu ma właściwości silnie alkaliczne, dlatego też służy do zmniejszania kwasowości (podwyższania pH) produktów spożywczych.
Wodorotlenek sodu (E524) można najczęściej spotkać w produktach takich, jak:
- Paluszki słone
- Precelki
- Ptasie mleczko
- Lody
- Serki kanapkowe
- Napój kawowy
W produktach typu paluszki i precle, zastosowanie wodorotlenku sodu sprawia, że są one bardziej chrupiące.
Ponadto wodorotlenek sodu jest stosowany w celu alkalizacji proszku kakaowego. Jest on również pomocny w myciu oraz obieraniu owoców i warzyw, w tym szczególnie ziemniaków. Wodorotlenek znajduje też zastosowanie do produkcji barwników karmelowych.
Inne zastosowanie
Wodorotlenek sodu jest wykorzystywany w wielu różnych gałęziach przemysłu. Jego zastosowanie obejmuje m.in.:
- Produkcję papieru z drewna
- Wykorzystanie jako odczynnik laboratoryjny
- Produkcję środków powierzchniowo-czynnych (np. mydel, wybielaczy)
- Dodatek do płuczki wiertniczej
- Oczyszczanie ropy naftowej w celu usunięcia zanieczyszczeń siarkowych
- Rafinację olejów
- Odtłuszczanie metali
Czy wodorotlenek sodu jest szkodliwy?
Wodorotlenek sodu (E524) spożywany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Wodorotlenkowi sodu przyznano status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną.
Dla wodorotlenku sodu (E524) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Więcej podobnych treści
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://pustaka.unp.ac.id/file/abstrak_kki/EBOOKS/Essential%20Guide%20to%20Food%20Additives.pdf
- http://www.fao.org/gsfaonline/additives/details.html?id=256
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=3939
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1763
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.