Wodorotlenek sodu (E524)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 0badań

Wodorotlenek sodu, inaczej soda kaustyczna lub soda żrąca, to substancja stosowana powszechnie w różnych gałęziach przemysłu, również podczas produkcji żywności. W produktach spożywczych pełni funkcję regulatora kwasowości. Na liście dodatków do żywności widnieje pod numerem E524. 

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

wodorotlenek sodu, E524, ług sodowy, soda kaustyczna, soda żrąca

Pochodzenie:

syntetyczne

Właściwości:

regulator kwasowości (pH)

Występowanie w żywności:

paluszki, precle, ciastka, napoje kawowe, serki kanapkowe, oliwki, lody

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Wodorotlenek sodu (E524) pełni funkcję regulatora kwasowości, podwyższając pH produktów.
  • Wodorotlenek sodu jest najczęściej dodawany do precelków i paluszków słonych, którym nadaje pożądaną kruchość.
  • Wodorotlenek sodu spożywany w ilościach znajdujących się w produktach spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia.
  • Dla wodorotlenku sodu (E524) nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Co to jest wodorotlenek sodu (E524)?

Wodorotlenek sodu (NaOH) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorotlenków, będący silną zasadą (pH = 14). Nazywany jest zwyczajowo sodą żrącą, lub też sodą kaustyczną. W czystej formie posiada silne właściwości żrące. Ma postać białego, krystalicznego ciała stałego i dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc ług sodowy (bezbarwna, bezzapachowa, silnie żrąca ciecz powszechnie wykorzystywana w przemyśle).

Wodorotlenek sodu jest wytwarzany na drodze elektrolizy chlorku sodu lub w wyniku reakcji chemicznej wodorotlenku wapnia z węglanem sodu .

Wodorotlenek sodu - właściwości

Wodorotlenek sodu (E524) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Podczas produkcji żywności wykorzystuje się 30% roztwór tego związku. Posiada właściwości silnie alkaliczne, dlatego też służy do zmniejszania kwasowości (podwyższania pH) produktów spożywczych .

Wodorotlenek sodu - szkodliwość

Wodorotlenek sodu (E524) spożywany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Choć w czystej postaci jest substancją silnie żrącą i na skutek bezpośredniego działania może powodować oparzenia skóry, oczu oraz błony śluzowej przewodu pokarmowego, podczas produkcji żywności używa się go w dużym rozcieńczeniu. Wodorotlenek sodu stosowany jako dodatek do żywności nie posiada zatem żrących właściwości.

Wodorotlenkowi sodu przyznano status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za bezpieczną .

Dla wodorotlenku sodu (E524) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Wodorotlenek sodu w ciąży

Wodorotlenek sodu stosowany jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Wodorotlenek sodu - zastosowanie

Wodorotlenek sodu (E524) można najczęściej spotkać w produktach takich, jak:

  • paluszki słone,
  • precelki,
  • krakersy,
  • ciastka,
  • płatki śniadaniowe,
  • ptasie mleczko,
  • lody,
  • oliwki,
  • serki kanapkowe,
  • napoje kawowe.

W produktach typu paluszki i precle, zastosowanie wodorotlenku sodu sprawia, że są one bardziej chrupiące.

Wodorotlenek sodu jest także stosowany w celu alkalizacji proszku kakaowego. Jest on również pomocny w myciu oraz obieraniu owoców i warzyw, w tym szczególnie ziemniaków. Wodorotlenek znajduje też zastosowanie do produkcji barwników karmelowych.

Inne zastosowanie

Wodorotlenek sodu jest wykorzystywany w wielu różnych gałęziach przemysłu. Jego zastosowanie obejmuje m.in.:

  • produkcję papieru z drewna,
  • produkcję sztucznego jedwabiu,
  • wykorzystanie jako odczynnik laboratoryjny,
  • produkcję środków powierzchniowo-czynnych (np. mydel, wybielaczy),
  • wytwarzanie preparatów do udrażniania rur kanalizacyjnych,
  • dodatek do płuczki wiertniczej,
  • oczyszczanie ropy naftowej w celu usunięcia zanieczyszczeń siarkowych,
  • rafinację olejów,
  • odtłuszczanie metali.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter