Stearoilomleczan wapnia (E482)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 0badań
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności pełniący przede wszystkim funkcję emulgującą .
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | stearoilomleczan wapnia, E482 |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | substancja emulgująca i stabilizująca |
Występowanie w żywności: | wyroby piekarnicze, głównie pieczywo drożdżowe |
ADI: | 22 mg/kg masy ciała/dzień |
W pigułce
- Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności stosowany jako emulgator i stabilizator.
- Stearoilomleczan wapnia (E482) jest stosowany przede wszystkim do wypieków, głównie do pieczywa drożdżowego.
- Stearoilomleczan wapnia (E482) jest bezpieczny dla zdrowia. Po spożyciu ulega rozkładowi do związków, które naturalnie występują w naszym organizmie.
- Dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) dla stearoilomleczanu wapnia wynosi 22 mg/kg masy ciała.
Co to jest stearoilomleczan wapnia (E482)?
Stearoilomleczan wapnia (E482) to związek chemiczny powstały w wyniku reakcji chemicznej (estryfikacji) kwasu mlekowego, kwasu stearynowego i wodorotlenku wapnia. Wykorzystywany do produkcji kwas mlekowy jest otrzymywany na drodze fermentacji bakteryjnej węglowodanów. Z kolei kwas stearynowy jest pozyskiwany z tłuszczów lub olejów roślinnych.
Stearoilomleczan wapnia - właściwości
Stearoilomleczan wapnia (E482) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako:
- substancja emulgująca (emulgator),
- substancja stabilizująca,
- środek spieniający,
- środek do przetwarzania mąki.
Stearoilomleczan wapnia (E482) jest wykorzystywany przede wszystkim do wypieków jako wzmacniacz ciasta. Stosuje się go głównie do wypieków przygotowywanych na zakwasie drożdżowym. Wpływa on na poprawę czasu dojrzewania ciasta i retencji (zatrzymywania) gazów w cieście. W ten sposób zwiększa objętość bochenka, poprawia teksturę pieczywa (nadaje mu odpowiednią elastyczność i miękkość) oraz polepsza kruchość skórki.
Dodatek stearoilomleczanu wapnia wydłuża również okres przydatności wypieków do spożycia.
Stearoilomleczan wapnia - szkodliwość
W literaturze naukowej brakuje danych, w których oceniano by wpływ spożywania stearoilomleczanu wapnia na zdrowie. Naukowcy uważają, że po spożyciu związek ten ulega rozkładowi do składników, które dla człowieka są zupełnie bezpieczne. Substancje te występują naturalnie w organizmie jako produkty przemian metabolicznych. Wobec tego można uznać, że stearoilomleczan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił dla stearoilomleczanu wapnia dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 22 mg/kg masy ciała.
Stearoilomleczan wapnia - zastosowanie
Stearoilomleczan wapnia (E482) najczęściej można spotkać w produktach takich, jak:
- pieczywo drożdżowe,
- bułki do hamburgerów,
- herbatniki,
- pączki,
- ciasta owocowe.
Więcej podobnych treści
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Siarczan wapnia (E516)
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany jako środek poprawiający strukturę wypieków. Jakie fun...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to naturalna substancja o działaniu żelującym i zagęszczającym. Czy agar jest zdrowy?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Kwas sorbowy (E200)
Kwas sorbowy (E200) to powszechnie stosowany konserwant, który zapobiega rozwojowi grzybów i pleś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-098.pdf
- http://www.fao.org/gsfaonline/additives/details.html?id=134
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je92.htm
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=3053
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3144
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.