Stearoilomleczan wapnia (E482)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 17 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 0badań

Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności pełniący przede wszystkim funkcję emulgującą.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Stearoilomleczan wapnia

Alternatywne nazwy:

E482

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Estryfikacja kwasu stearynowego i kwasu mlekowego, a następnie zobojętnianie kwasu steroilomlekowego wodorotlenkiem wapnia

ADI (dopuszczalne spożycie):

22 mg/kg masy ciała/dzień

Gdzie występuje:

Wyroby piekarnicze, głównie pieczywo drożdżowe

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia


W pigułce

  • Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności stosowany jako emulgator i stabilizator
  • Stearoilomleczan wapnia (E482) jest stosowany przede wszystkim do wypieków, głównie do pieczywa drożdżowego
  • Stearoilomleczan wapnia (E482) jest bezpieczny dla zdrowia. Po spożyciu ulega rozkładowi do związków, które naturalnie występują w naszym organizmie
  • Dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) dla stearoilomleczanu wapnia wynosi 22 mg/kg masy ciała

Stearoilomleczan wapnia (E482) - co to jest?

Stearoilomleczan wapnia (E482) to związek chemiczny powstały w wyniku reakcji chemicznej (estryfikacji) kwasu mlekowego, kwasu stearynowego i wodorotlenku wapnia. Wykorzystywany do produkcji kwas mlekowy jest otrzymywany na drodze fermentacji bakteryjnej węglowodanów. Z kolei kwas stearynowy jest pozyskiwany z tłuszczów lub olejów roślinnych.

Zastosowanie

Stearoilomleczan wapnia (E482) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako:

  • Substancja emulgująca (emulgator)
  • Substancja stabilizująca
  • Środek spieniający
  • Środek do przetwarzania mąki

Stearoilomleczan wapnia (E482) jest wykorzystywany przede wszystkim do wypieków jako wzmacniacz ciasta. Głównie stosuje się go do wypieków przygotowywanych na zakwasie drożdżowym. Wpływa on na poprawę czasu dojrzewania ciasta i retencji (zatrzymywania) gazów w cieście. W ten sposób zwiększa objętość bochenka, poprawia teksturę pieczywa (nadaje mu odpowiednią elastyczność i miękkość) oraz polepsza kruchość skórki. Dodatek stearoilomleczanu wapnia wydłuża również okres przydatności wypieków do spożycia.

Stearoilomleczan wapnia (E482) najczęściej można spotkać w produktach takich, jak:

Czy stearoilomleczan wapnia jest szkodliwy?

W literaturze naukowej brakuje danych, w których oceniano by wpływ spożywania stearoilomleczanu wapnia na zdrowie. Jednakże naukowcy uważają, że po spożyciu związek ten ulega rozkładowi do składników, które dla człowieka są zupełnie bezpieczne, a co więcej, które występują naturalnie w organizmie jako produkty przemian metabolicznych. Wobec tego można uznać, że stearoilomleczan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił dla stearoilomleczanu wapnia dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 22 mg/kg masy ciała.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter