Kwas sorbowy (E200)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 22 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 2badań

Kwas sorbowy (E200) to substancja stosowana jako dodatek do żywności, w której pełni funkcje konserwujące, zapobiegając namnażaniu się pleśni i drożdży.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Kwas sorbowy

Alternatywne nazwy:

E200

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Kondensacja aldehydu krotonowego z ketenem

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Gdzie występuje:

Przetwory warzywne, pieczywo paczkowane, ketchup, majonez, owoce suszone, margaryna

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia


W pigułce

  • Kwas sorbowy (E200) to składnik stosowany jako dodatek do żywności o działaniu konserwującym
  • Kwas sorbowy można spotkać m.in. w sosach (ketchup, majonez), pieczywie pakowanym, batonikach zbożowych, owocach suszonych, tłuszczach do smarowania i przetworach warzywnych
  • Spożywanie kwasu sorbowego w postaci produktów spożywczych nie powoduje wystąpienia żadnych skutków ubocznych
  • Kontakt zewnętrzny z kwasem sorbowym (np. na skutek stosowania kremów) może powodować podrażnienia skóry
  • Dla kwasu sorbowego (E200) określono limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień

Kwas sorbowy (E200) - co to jest?

Kwas sorbowy to naturalny składnik, który występuje w niektórych roślinach, np. w owocach jarzębiny. Jednakże na potrzeby przemysłowe kwas sorbowy jest wytwarzany syntetycznie na drodze kondensacji aldehydu krotonowego z ketenem.

Zastosowanie

Kwas sorbowy (E200) jest stosowany jako dodatek do żywności

Kwas sorbowy (E200) jest stosowany jako substancja konserwująca, zdolna do hamowania rozwoju głównie pleśni i drożdży. W ten sposób przedłuża okres przydatności produktów spożywczych do spożycia.

Kwas sorbowy jest rzadziej stosowany w żywności, niż jego sól potasowa - sorbinian potasu (E202) ze wzgledu na niewielką rozpuszczalność w wodzie. W efekcie jest on najczęsciej wykorzystywany do produkcji żywności o niskiej zawartości wody.

Kwas sorbowy (E200) jest najczęściej dodawany do takich produktów, jak:

  • Przetwory warzywne (np. warzywa marynowane/konserwowe)
  • Owoce suszone
  • Majonez
  • Ketchup
  • Mieszanki ciast
  • Batony zbożowe i wysokobiałkowe
  • Ciasteczka
  • Serki kanapkowe
  • Napoje energetyzujące
  • Miksy tłuszczowe do smarowania i margaryny
  • Pieczywo pakowane (np. chleb, bułki do hamburgerów)
  • Pasty rybne
  • Gotowe dania (np. kopytka ziemniaczane)

Czy kwas sorbowy jest szkodliwy?

Kwas sorbowy nie ma negatywnego wpływu na zdrowie

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała kwas sorbowy na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.

Panel ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił dla kwasu sorbowego limit dopuszczalnego dzienniego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień.

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że kwas sorbowy po spożyciu jest metabolizowany przez nasz organizm i usuwany z niego w postaci dwutlenku węgla.

Naukowcy dowiedli, że spożywanie kwasu sorbowego wraz z żywnością nie budzi żadnych obaw co do jego działania genotoksycznego rakotwórczego.

Kwas sorbowy (E200) spożywany jako dodatek do żywności nie powoduje żadnych skutków ubocznych. W literaturze naukowej odnotowano jedynie pojedyncze przypadki kontaktowego zapalenia skóry na skutek bezpośredniego zetknięcia się z tym składnikiem. Stąd pewną ostrożność powinny zachować osoby stosujące np. kremy zawierające w składzie kwas sorbowy.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter