Kwas sorbowy (E200)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 2badań
Kwas sorbowy (E200), lub też kwas sorbinowy, to substancja stosowana jako dodatek do żywności, w której pełni funkcje konserwujące. Związek ten zapobiega namnażaniu się pleśni i drożdży, przedłużając tym samym okres przydatności do spożycia produktów spożywczych.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | kwas sorbowy, kwas sorbinowy, E200 |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | substancja konserwująca |
Występowanie w żywności: | przetwory warzywne, pieczywo paczkowane, ketchup, majonez, owoce suszone, margaryna, fermentowane przetwory mleczne |
ADI: | 11 mg/kg masy ciała/dzień |
W pigułce
- Kwas sorbowy (E200) to składnik stosowany jako dodatek do żywności o działaniu konserwującym.
- Kwas sorbowy można spotkać m.in. w sosach (ketchup, majonez), pieczywie pakowanym, batonikach zbożowych, owocach suszonych, fermentowanych przetworach mlecznych, tłuszczach do smarowania i przetworach warzywnych.
- Spożywanie kwasu sorbowego w postaci produktów spożywczych nie powoduje wystąpienia żadnych skutków ubocznych.
- Kontakt zewnętrzny z kwasem sorbowym (np. na skutek stosowania kosmetyków) może powodować podrażnienia skóry.
- Dla kwasu sorbowego (E200) określono limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień.
Co to jest kwas sorbowy (E200)?
Kwas sorbowy to nienasyconym kwas organiczny, który występuje naturalnie w niektórych roślinach. Jego nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy jarzębiny (Sorbus aucuparia), z której to został po raz pierwszy wyizolowany w 1859 roku. Ma postać białego proszku o charakterystycznym zapachu, który słabo rozpuszcza się w wodzie.
Na potrzeby przemysłowe kwas sorbowy jest wytwarzany syntetycznie na drodze kondensacji aldehydu krotonowego z ketenem. Pozyskiwanie go z naturalnych źródeł byłoby nieopłacalne.
Kwas sorbowy - właściwości
Kwas sorbowy (E200) jest stosowany jako substancja konserwująca, zdolna do hamowania rozwoju głównie pleśni i drożdży. W ten sposób przedłuża okres przydatności produktów spożywczych do spożycia. Właściwości grzybobójcze i pleśniobójcze kwasu sorbowego są najsilniejsze w kwaśnym pH (poniżej 6). Związek ten nie wykazuje znaczącej aktywności wobec bakterii, dlatego często jest stosowany z innymi konserwantami, np. benzoesanem sodu (E211).
Kwas sorbowy cechuje się cierpkim smakiem i niewielką rozpuszczalnością w wodzie co ogranicza jego wykorzystanie w produkcji żywności. Dużo częściej stosuje się jego sole, np. sorbinian potasu (E202), które dobrze rozpuszczają się w wodzie. W efekcie kwas sorbowy jest najczęściej wykorzystywany do produkcji żywności o niskiej zawartości wody.
Kwas sorbowy - szkodliwość
Kwas sorbowy (E200) spożywany jako dodatek do żywności nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jako kwas tłuszczowy ulega po spożyciu beta-oksydacji i jest metabolizowany przez nasz organizm do dwutlenku węgla i wody. Naukowcy dowiedli, że spożywanie kwasu sorbowego wraz z żywnością nie budzi żadnych obaw co do jego działania genotoksycznego i rakotwórczego.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała kwas sorbowy na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.
Panel ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił dla kwasu sorbowego limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień.
W literaturze naukowej odnotowano jedynie pojedyncze przypadki kontaktowego zapalenia skóry na skutek bezpośredniego zetknięcia się z tym składnikiem . Stąd pewną ostrożność powinny zachować osoby stosujące kosmetyki zawierające w składzie kwas sorbowy.
Kwas sorbowy w ciąży
Żywność zawierająca kwas sorbowy może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Kwas sorbowy - zastosowanie
Kwas sorbowy (E200) jest najczęściej dodawany do takich produktów, jak:
- przetwory warzywne (np. warzywa marynowane/konserwowe),
- owoce suszone,
- majonez,
- ketchup,
- mieszanki ciast,
- batony zbożowe i wysokobiałkowe,
- ciasteczka,
- serki kanapkowe,
- fermentowane przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka),
- sery podpuszczkowe,
- napoje energetyzujące,
- miksy tłuszczowe do smarowania i margaryny,
- pieczywo pakowane (np. chleb, bułki do hamburgerów),
- pasty rybne,
- gotowe dania (np. kopytka ziemniaczane).
Kwas sorbowy jest powszechnie stosowany jako substancja konserwująca w kosmetykach (szamponach, żelach pod prysznic, pastach do zębów).
Więcej podobnych treści
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to naturalna substancja o działaniu żelującym i zagęszczającym. Czy agar jest zdrowy?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Czy spożyw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Kwas benzoesowy (E210)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Azotan sodu (E251)
- Paulina Styś-Nowak
- 21 stycznia 2023
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5625
- A Grange-Prunier i wsp.: [Tobacco contact dermatitis caused by sensitivity to sorbic acid]. Ann Dermatol Venereol, 2008, 135(2), 135-8.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.3089
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.