Kwas sorbowy (E200)
Ostatnia aktualizacja: 22 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 2badań
Kwas sorbowy (E200) to substancja stosowana jako dodatek do żywności, w której pełni funkcje konserwujące, zapobiegając namnażaniu się pleśni i drożdży.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Kwas sorbowy |
Alternatywne nazwy: | E200 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Kondensacja aldehydu krotonowego z ketenem |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Gdzie występuje: | Przetwory warzywne, pieczywo paczkowane, ketchup, majonez, owoce suszone, margaryna |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja konserwująca |
W pigułce
- Kwas sorbowy (E200) to składnik stosowany jako dodatek do żywności o działaniu konserwującym
- Kwas sorbowy można spotkać m.in. w sosach (ketchup, majonez), pieczywie pakowanym, batonikach zbożowych, owocach suszonych, tłuszczach do smarowania i przetworach warzywnych
- Spożywanie kwasu sorbowego w postaci produktów spożywczych nie powoduje wystąpienia żadnych skutków ubocznych
- Kontakt zewnętrzny z kwasem sorbowym (np. na skutek stosowania kremów) może powodować podrażnienia skóry
- Dla kwasu sorbowego (E200) określono limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień
Kwas sorbowy (E200) - co to jest?
Kwas sorbowy to naturalny składnik, który występuje w niektórych roślinach, np. w owocach jarzębiny. Jednakże na potrzeby przemysłowe kwas sorbowy jest wytwarzany syntetycznie na drodze kondensacji aldehydu krotonowego z ketenem.
Zastosowanie
Kwas sorbowy (E200) jest stosowany jako dodatek do żywności
Kwas sorbowy (E200) jest stosowany jako substancja konserwująca, zdolna do hamowania rozwoju głównie pleśni i drożdży. W ten sposób przedłuża okres przydatności produktów spożywczych do spożycia.
Kwas sorbowy jest rzadziej stosowany w żywności, niż jego sól potasowa - sorbinian potasu (E202) ze wzgledu na niewielką rozpuszczalność w wodzie. W efekcie jest on najczęsciej wykorzystywany do produkcji żywności o niskiej zawartości wody.
Kwas sorbowy (E200) jest najczęściej dodawany do takich produktów, jak:
- Przetwory warzywne (np. warzywa marynowane/konserwowe)
- Owoce suszone
- Majonez
- Ketchup
- Mieszanki ciast
- Batony zbożowe i wysokobiałkowe
- Ciasteczka
- Serki kanapkowe
- Napoje energetyzujące
- Miksy tłuszczowe do smarowania i margaryny
- Pieczywo pakowane (np. chleb, bułki do hamburgerów)
- Pasty rybne
- Gotowe dania (np. kopytka ziemniaczane)
Czy kwas sorbowy jest szkodliwy?
Kwas sorbowy nie ma negatywnego wpływu na zdrowie
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała kwas sorbowy na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.
Panel ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił dla kwasu sorbowego limit dopuszczalnego dzienniego spożycia (ADI) w wysokości 11 mg/kg masy ciała/dzień.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że kwas sorbowy po spożyciu jest metabolizowany przez nasz organizm i usuwany z niego w postaci dwutlenku węgla.
Naukowcy dowiedli, że spożywanie kwasu sorbowego wraz z żywnością nie budzi żadnych obaw co do jego działania genotoksycznego rakotwórczego.
Kwas sorbowy (E200) spożywany jako dodatek do żywności nie powoduje żadnych skutków ubocznych. W literaturze naukowej odnotowano jedynie pojedyncze przypadki kontaktowego zapalenia skóry na skutek bezpośredniego zetknięcia się z tym składnikiem. Stąd pewną ostrożność powinny zachować osoby stosujące np. kremy zawierające w składzie kwas sorbowy.
Więcej podobnych treści
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to jeden z najpopularniejszych, naturalnych dodatków do żywności o działaniu żelujący...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Sprawdzili...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Kwas benzoesowy (E210)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Azotan sodu (E251)
- Paulina Styś-Nowak
- 21 stycznia 2023
Kwas octowy (E260)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5625
- A Grange-Prunier i wsp.: [Tobacco contact dermatitis caused by sensitivity to sorbic acid]. Ann Dermatol Venereol, 2008, 135(2), 135-8.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.3089
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.