Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą
Ranking batonów zbożowych
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 04 stycznia 2021
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
0źródła
0badań
Batony to szeroka grupa produktów spożywczych, która kojarzy nam się głównie ze słodką przekąską. Ze względu na swój słodki smak, batony uważane są za słodycze, których powinniśmy raczej unikać. Jednakże batony batonom nie są równe. Wśród w tej grupy produktów można wyróżnić batony zbożowe/musli, których skład (przynajmniej w założeniu) powinien opierać się na składnikach korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Postanowiliśmy sprawdzić, które batony zbożowe mają najlepszy skład.
W pigułce
W rankingu wzięliśmy pod lupę 58 produktów obecnych na naszym rynku
Średnia zawartość cukru wynosiła 26,3 g na 100 g produktu (min. 1,9 g, max. 47 g)
Średnia zawartość tłuszczu wynosiła 13,2 g na 100 g produktu (min. 4,1 g, max. 33 g)
Za najlepszy produkt uznaliśmy: Fitella - Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady
Rodzaje batonów
Sklepy oferują szeroką gamę różnych batonów. Można je podzielić na kilka ogólnych grup:
Batony proteinowe (białkowe)
Batony energetyczne
Batony czekoladowe
Batony zbożowe i musli
Batony owocowe
Skład batonów
Czym powinny charakteryzować się idealne (czyli zdrowe) batony zbożowe/musli? Ich skład powinien się opierać m.in. na:
Płatkach (np. owsianych, jęczmiennych, pszennych, żytnich)
Otrębach (np. pszennych)
Pestkach (np. dyni, słonecznika)
Orzechach (np. włoskich, brazylijskich, laskowych)
Obecność większości powyżej wymienionych składników powoduje, że batony zbożowe i musli są dobrym źródłem błonnika w naszej diecie, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych (np. obniża ryzyko nowotworów, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała).
Aby batony utrzymywały swoją strukturę, potrzebny jest dodatek czegoś, co "sklei" ze sobą wszystkie składniki. Najlepiej żeby wykorzystać w tym celu np. miazgę bananową lub namoczone, suszone owoce (daktyle, żurawinę, morele). Ewentualnie może to być niewielki dodatek miodu.
Niestety batony zbożowe/musli dostępne w sprzedaży bardzo często zawierają wiele innych dodatków, które albo wydłużają "niepotrzebnie" skład produktu (choć nie muszą być dla nas "złe"), albo które wręcz są niepożądane dla naszego zdrowia. W sklepach znajdziemy batony, które zawierają:
Dodatek cukru (w tym np. cukru trzcinowego) lub syropów (np. syropu glukozowo-fruktozowego) - to chyba najgorszy z możliwych dodatków do batonów; większość z nas spożywa zbyt dużo cukru; cukier nie wnosi nic pozytywnego dla naszego zdrowia, a tylko jest przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym m.in.: nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy, nowotworów, miażdżycy, chorób serca; dla podniesienia słodyczy batonów, cukier może być z powodzeniem zastąpiony np. suszonymi owocami
uwaga!
W aż 43 produktach znajdowało się więcej niż 20 g cukru na 100 g produktu.
W niektórych produktach, w jednym batoniku (40 g) mogą być nawet 2 łyżki cukru!
Dodatek maltodekstryn - maltodekstryny to mieszanina częściowo rozłożonych węglowodanów pochodzących ze skrobi; w przemyśle spożywczym wykorzystywane są jako wypełniacze, substancje stabilizujące, teksturotwórcze, zamienniki tłuszczu i jako nośniki. Podobnie jak cukier - ich nadmiar może zwiększać ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych.
uwaga!
Obecne w niektórych batonach maltodekstryny swoimi właściwościami "anty-zdrowotnymi" przypominają cukier i w wysokich ilościach mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób
Dodatek olejów/tłuszczów, w tym oleju palmowego - w większości przypadków oleje roślinne dodawane do batonów są poddawane procesowi utwardzania. W jego wyniku powstają niepożądane dla zdrowia nasyczone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać jak najmniej. Zbyt wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie wpływać m.in. na układ krążenia, np. powodować wzrost stężenia cholesterolu we krwi (choć aktualne wyniki badań nie do końca potwierdzają takie działanie).
Emulgatory - to substancje, które prowadzą do powstania emulsji wodno-tłuszczowych; mówiąc prościej - umożliwiają się mieszanie składników, które bez ich "pomocy" są niemieszalne. W efekcie, emulgatory polepszają strukturę i konsystencję produktów. Do batonów jako emulgator najczęsciej dodawana jest lecytyna sojowa lub lecytyna słonecznikowa - co prawda składniki te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie, to produkty spożywcze z ich dodatkiem raczej zawierają je w nieznacznych ilościach.
Konserwanty - szeroka grupa zróżnicowanych związków, których zadaniem jest przedłużanie trwałości produktów spożywczych (w tym batonów). W batonach najczęściej można znaleźć takie substancje konserwujące, jak: kwas sorbowy (E200), pirosiarczyn sodu (E223), dwutlenek siarki (E220), sorbinian potasu (E202). Konserwanty dodawane są do żywności w ilości bezpiecznej dla zdrowia, jednakże niektóre osoby mogą być wrażliwe na działanie niektórych z nich i mogą pojawiać się u nich np. objawy alergiczne.
uwaga!
Niektóre susbtancje konserwujące mogą wywoływać objawy alergiczne
Regulatory kwasowości - grupa składników, które (jak nazwa wskazuje) regulują kwasowość, czyli pH produktów. W jakim celu? Regulowanie pH produktów wpływa na poprawę ich smaku, jak również ogranicza rozwój bakterii. W batonach jako regulator kwasowości najczęściej możemy spotkać kwas cytrynowy (E330) - jest to związek nieszkodliwy dla naszego zdrowia.
Aromaty - związki, które nadają odpowiedni smak i zapach produktom; ogólnie są one bezpieczne dla zdrowia, jednakże w niektórych przypadkach mogą zawierać alergeny, z których spożycia powinny zrezygnować osoby uczulone (w przypadku, gdy dany aromat zawiera alergen, wówczas taka informacje zawsze znajdzie się na opakowaniu produktu).
Stabilizatory - substancje, które nadają odpowiednią teksturę produktom spożywczym. W batonach zbożowych występują stosunkowo rzadko. Najczęściej można spotkać glicerol (E422), który w ilości, w jakiej znajduje się w żywności jest uznawany za bezpieczny.
Mleko w proszku - składnik dodawany do produktu w celu poprawy jego konsystencji i nadania mu bardziej pożądanego smaku. Jest to nic innego jak mleko poddane odparowaniu wody. Jest bezpieczne dla naszego zdrowia, choć podobnie jak w przypadku mleka - powinny rezygnować z jego spożycia osoby uczulone na białka mleka.
Batony zbożowe - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się batonach zbożowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: cukru, syropów (np. glukozowego), maltodekstryn, konserwantów, emulgatorów.
Zwracaj również uwagę na zawartość:
Tłuszczów - najlepiej nie więcej niż ok. 10 g na 100 g produktu
Nasyconych kwasów tłuszczowych - najlepiej nie więcej niż ok. 4-6 g na 100 g produktu
Cukru - najlepiej nie więcej niż ok. 20 g na 100 g produktu
Błonnika pokarmowego - im więcej, tym lepiej; najlepiej powyżęj 4-5 g na 100 g produktu
Dodatków prozdrowotnych- niektóre batony zbożowe i musli wzbogacane są w witaminy, składniki mineralne lub jeszcze inne związki (np. inulinę), które korzystnie wpływają na nasze zdrowie
Kryteria oceny
Na podstawie składu batonów zbożowych i musli dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Zawartość tłuszczu (im większa, tym mniej punktów)
Zawartość nasyconych kwaśów tłuszczowych (im większa, tym mniej punktów)
Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
Zawartość błonnika pokarmowego (im większa, tym więcej punktów)
Obecność produktów zbożowych lub orzechów na pierwszym miejscu w składzie (TAK - 3,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
Dodatek składników prozdrowotnych (witamin, składników mineralnych lub inuliny)(TAK - 4,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
Obecność syropów (np. syropu glukozowo-fruktozowego) (TAK - 0 pkt.; NIE - 4,0 pkt.)
Dodatek cukru (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
Dodatek maltodekstryn (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
Obecność konserwantów (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
Obecność emulgatorów (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,9/10 punktów uznano:
Fitella - Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady
Produkt ten zawiera niską zawartość tłuszczu (9,6 g na 100 g)
Posiada niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych (3,9 g)
Zawiera niewielką ilość cukru (1,9 g na 100 g) (brak dodatku cukru!)
Nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego i maltodekstryn
Nie zawiera konserwantów
Zawiera dodatek wielu witamin
Zawiera stosunkowo wysoką ilość błonnika pokarmowego (4,1 g)
Zawartość tłuszczu (g): 9,6Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,9Zawartość cukrów (g): 1,9Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,6Zawartość cukrów (g): 4,3Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 4,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 1,4Zawartość cukrów (g): 20Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 4,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 1,4Zawartość cukrów (g): 22Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2,9Zawartość cukrów (g): 23Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 9,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 7,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,9Zawartość cukrów (g): 27,3Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 6,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 5,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2Zawartość cukrów (g): 24Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,9Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 7,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 0,9Zawartość cukrów (g): 20Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 6,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2,4Zawartość cukrów (g): 27,2Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 7,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
substancja słodząca: maltitole 5, składniki zbożowe 30% (mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, mąka pszenna, otręby pszenne, mąka ryżowa ), polewa o smaku białej czekolady 15% ( substancja słodząca: maltitole 5; olej palmowy, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny ; aromaty ), maltodekstryna, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 3,2%, mleko odtłuszczone w proszku 3,1%, olej palmowy, sól, aromat, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, emulgator: lecytyny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
407 kcal
Tłuszcze
9,7 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
8 g
Węglowodany (w tym cukry)
73 g (6,2 g)
Błonnik
5,1 g
Białko
4,9 g
Sól
0,17 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,7Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8Zawartość cukrów (g): 6,2Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
substancja wiążąca: maltitole 5, składniki zbożowe 36,4% (mąka pszenna, grys kukurydziany, płatki owsianemąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne ), polewa o smaku toffi 15% [substancja słodząca: maltitole 5; olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, emulgatory: lecytyny i e 476 5; aromaty, barwniki: karoteny i ekstrakt papryki 5], maltodekstryna, mleko odtłuszczone w proszku2,8%, olej słonecznikowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, aromaty, sól, emulgator: lecytyny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
389 kcal
Tłuszcze
8,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
5,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
72 g (4 g)
Błonnik
2 g
Białko
5,1 g
Sól
0,16 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 8,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,8Zawartość cukrów (g): 4Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,6Zawartość cukrów (g): 23,9Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 9,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 10Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 4,2Zawartość cukrów (g): 26Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 6,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,4Zawartość cukrów (g): 8,9Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 15Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,7Zawartość cukrów (g): 28Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 4,2Zawartość cukrów (g): 20,2Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,8Zawartość cukrów (g): 27Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
syrop skrobiowy, płatki owsiane z pełnego ziarna 16,7%, polewa kakaowo-mleczna 14,1% (cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny (kokosowy i canola), serwatka w proszku (z mleka), masa kakaowa w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, kakao w proszku ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt waniliowy ), ryż ekstrudowany (mąka ryżowa, cukier, grysik kukurydziany, mąka pszenna, słód jęczmienny, sól ), płatki kukurydziane (grysik kukurydziany, cukier, sól, słód jęczmienny, składnik mineralny: węglan wapnia ), suszona żurawina 6,9% (żurawina, cukier, kwas cytrynowy, koncentrat czarnego bzu, olej słonecznikowy ), suszone śliwki 6,9% (śliwki, mąka ryżowa ), całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny (kokosowy i canola), białko serwatkowe (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: witaminy (witamina c, ryboflawina, witamina b6, tiamina, witamina a, witamina d, witamina b12 ) oraz magnez, naturalny aromat, kwas: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
388 kcal
Tłuszcze
8,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
6 g
Węglowodany (w tym cukry)
70 g (23 g)
Błonnik
3,2 g
Białko
6,1 g
Sól
0,27 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 8,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6Zawartość cukrów (g): 23Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,5Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,6Zawartość cukrów (g): 22Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,9Zawartość cukrów (g): 33,5Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,7Zawartość cukrów (g): 27,1Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 6,8Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,3Zawartość cukrów (g): 25Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,7Zawartość cukrów (g): 27,6Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,8Zawartość cukrów (g): 25,1Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,7Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12,9Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,6Zawartość cukrów (g): 27,5Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,8Zawartość cukrów (g): 25,1Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,7Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 33Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 4,9Zawartość cukrów (g): 13Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 13Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 13,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7Zawartość cukrów (g): 27,6Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,4Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12,9Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,4Zawartość cukrów (g): 29,5Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,9Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 13Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 11Zawartość cukrów (g): 13Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,9Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,9Zawartość cukrów (g): 19Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 1,4Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 13,7Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8,1Zawartość cukrów (g): 28,1Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 18,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2,4Zawartość cukrów (g): 17,1Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
syrop skrobiowy, orzeszki arachidowe 17,8%, polewa kakaowo-mleczna 14% (cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny (kokosowy i canola), serwatka w proszku (z mleka), masa kakaowa w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, kakao w proszku ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt waniliowy ), płatki owsiane z pełnego ziarna 12,5%, ryż ekstrudowany (mąka ryżowa, cukier, grysik kukurydziany, mąka pszenna, słód jęczmienny, sól ), rodzynki 6,1% (rodzynki , olej słonecznikowy ), płatki kukurydziane (grysik kukurydziany, cukier, sól, słód jęczmienny, składnik mineralny: węglan wapnia ), orzechy laskowe 3,1%, całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny (kokosowy i canola), białko serwatkowe (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: witaminy (witamina c, ryboflawina, witamina b6, tiamina, witamina a, witamina d, witamina b12 ) oraz magnez
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
443 kcal
Tłuszcze
18 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
6,9 g
Węglowodany (w tym cukry)
57 g (19 g)
Błonnik
3,3 g
Białko
10 g
Sól
0,19 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 18Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,9Zawartość cukrów (g): 19Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,3Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
produkty pochodzące ze zbóż: 34,5% (płatki owsiane, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, mąka ryżowa ), syrop glukozowy, czekolada 18% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy 5, emulgatory: lecytyny (z soi), e492 5; naturalny aromat waniliowy ), rodzynka , tłuszcz palmowy nieutwardzony *, puree bananowe 3,4%, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole , cukier trzcinowy nierafinowany, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, cukier , sól, emulgator: lecytyny (z soi), sól morska, ekstrakt słodowy jęczmienny, *pozyskiwany z kontrolowanych plantacji palm olejowych, które nie zagrażają lasom tropikalnym i ich mieszkańcom
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
420 kcal
Tłuszcze
14 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
7 g
Węglowodany (w tym cukry)
67 g (28 g)
Błonnik
4,4 g
Białko
5 g
Sól
0,2 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 14Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7Zawartość cukrów (g): 28Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,4Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
orzechy 36,5% (arachidowe, laskowe, migdały), syrop glukozowy, produkty pochodzące ze zbóż 24% (płatki owsiane, mąka kukurydziana, mąka ryżowa ), tłuszcz palmowy nieutwardzony *, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, cukier trzcinowy nierafinowany, aromat, emulgator: lecytyny (z soi), sól morska, *pozyskiwany z kontrolowanych plantacji palm olejowych, które nie zagrażają lasom tropikalnym i ich mieszkańcom
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
473 kcal
Tłuszcze
24 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
4,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
51 g (18 g)
Błonnik
4,6 g
Białko
12 g
Sól
0,1 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 24Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 4,8Zawartość cukrów (g): 18Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 23Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8,1Zawartość cukrów (g): 11Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 13,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 11,6Zawartość cukrów (g): 33,6Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 8,3Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,3Zawartość cukrów (g): 34,5Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,4Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
składniki zbożowe 33% (płatki owsiane z pełnego ziarna 19,4%, mąka ryżowa, mąka kukurydziana ), syrop glukozowy, polewa o smaku kakaowym [cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmy oleistej, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, miazga kakaowa, mleko w proszku, emulgatory: lecytyny (z soi) i mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych 5, aromat ], śliwki suszone 12% (śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca e200), cukier, glukoza, tłuszcz palmowy (z rzepaku), sól, substancja utrzymująca wilgoć - sorbitol 5, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
392 kcal
Tłuszcze
8,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
6 g
Węglowodany (w tym cukry)
73 g (36 g)
Błonnik
3 g
Białko
4,7 g
Sól
0,32 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 8,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6Zawartość cukrów (g): 36Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 20Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6Zawartość cukrów (g): 37Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
produkty pochodzące ze zbóż 33% (płatki owsiane, kasza kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa ), syrop glukozowy, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony*, z pestki palmy, shea) w zmiennych proporcjach, cukier , śliwka suszona 10% (śliwka, mąka ryżowa ), serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole , cukier trzcinowy nierafinowany, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy , emulgator: lecytyny (z soi), sól, sól morska, ekstrakt słodowy jęczmienny, naturalny aromat waniliowy , *pozyskiwany z kontrolowanych plantacji palm olejowych, które nie zagrażają lasom tropikalnym i och mieszkańcom
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
412 kcal
Tłuszcze
13 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
7,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
69 g (34 g)
Błonnik
2,8 g
Białko
4,1 g
Sól
0,4 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 13Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 7,8Zawartość cukrów (g): 34Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 2,8Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
składniki zbożowe 33% (płatki owsiane z pełnego ziarna 19,4%, kukurydza, mąka ryżowa, kasza kukurydziana ), syrop glukozowy, polewa o smaku kakaowym [cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmy oleistej, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, miazga kakaowa, mleko w proszku, emulgatory: lecytyny (z soi) i mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych 5, aromat ], morela suszona 12% (morela, substancja konserwująca: dwutlenek siarki 5), cukier, glukoza, tłuszcz palmowy, emulgator: lecytyny (z rzepaku), sól, substancja utrzymująca wilgoć - sorbitol 5, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
395 kcal
Tłuszcze
9,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
6,4 g
Węglowodany (w tym cukry)
72 g (35 g)
Błonnik
3 g
Białko
4,3 g
Sól
0,37 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 9,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 6,4Zawartość cukrów (g): 35Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 10Zawartość cukrów (g): 19Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 2,2Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
produkty pochodzące ze zbóż 30% (płatki owsiane, kasza kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa ), syrop glukozowy, żurawina wielkoowocowa słodzona suszona 10,7% (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy ), tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony*, z pestki palmy, shea) w zmiennych proporcjach, cukier, serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, cukier trzcinowy nierafinowany, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, malina liofilizowana 0,27%, emulgator: lecytyny (z soi), sól , aromat, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól morska, naturalny aromat waniliowy, *pozyskiwany z kontrolowanych plantacji palm olejowych, które nie zagrażają lasom tropikalnym i ich mieszkańcom
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
422 kcal
Tłuszcze
13 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
8,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
72 g (36 g)
Błonnik
2,6 g
Białko
3,7 g
Sól
0,3 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 13Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8,1Zawartość cukrów (g): 36Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 2,6Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
orzechy 29,7% (arachidowe, laskowe, płatki migdałowe), syrop glukozowy, produkty pochodzące ze zbóż 19% (płatki owsiane, mąka kukurydziana, mąka ryżowa ), czekolada 18% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy 5, emulgatory: lecytyny (z soi), e492; naturalny aromat waniliowy ), tłuszcz palmowy nieutwardzony *, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, glukoza krystaliczna, cukier trzcinowy nierafinowany, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyny (z soi), sól morska, *pozyskiwany z kontrolowanych plantacji palm olejowych, które nie zagrażają lasom tropikalnym i ich mieszkańcom
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
476 kcal
Tłuszcze
26 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
8 g
Węglowodany (w tym cukry)
49 g (23 g)
Błonnik
5,1 g
Białko
10 g
Sól
0,05 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 26Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8Zawartość cukrów (g): 23Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5,1Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 11Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,3Zawartość cukrów (g): 36Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,8Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 12Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,7Zawartość cukrów (g): 32Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 3,3Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 29,9Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 5,2Zawartość cukrów (g): 31,3Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 15,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 10,1Zawartość cukrów (g): 34,4Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: 1Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 0Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 19Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 13Zawartość cukrów (g): 32Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 2,9Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 9,2Zawartość cukrów (g): 47Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 9,2Zawartość cukrów (g): 47Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 9,2Zawartość cukrów (g): 47Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 9,2Zawartość cukrów (g): 47Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Zawartość tłuszczu (g): 14,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 9,2Zawartość cukrów (g): 47Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 4,5Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
chrupki zbożowe zawierające kakao 32% (mąka ryżowa, mąka pszenna, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5%, mleko pełne w proszku 4%, cukier, mąka kukurydziana, sól ), syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, cukier, dekstroza, olej palmowy, odtłuszczone mleko w proszku 3%, mleko pełne w proszku 3%, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 3%, stabilizator glicerol 5, węglan wapnia, emulgator lecytyna (słonecznikowa), naturalne aromaty (zawierające składniki mleka), sól
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
469 kcal
Tłuszcze
21,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
18,2 g
Węglowodany (w tym cukry)
59,5 g (32,7 g)
Błonnik
g
Białko
6,5 g
Sól
0,43 g
Podsumowanie:
Zawartość tłuszczu (g): 21,6Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 18,2Zawartość cukrów (g): 32,7Bez konserwantów: Bez syropu fruktozowego i innych syropów: Bez dodatku cukru: Bez malodekstryn: Bez emulgatorów: Zawartość błonnika (g): 0Dodatek składników prozdrowotnych: Produkt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie:
Cena:0 zł
Cena za kg:0 zł
Gdzie kupić:
Analiza rankingu
Ocenie podlegało 58 produktów, pochodzących od 14 różnych producentów
Zawartość cukru w batonach wahała się od zaledwie 1,9 g/100 g do aż 47 g/100 g
Zawartość tłuszczu wahała się od 4,1 g/100 g do aż 33 g/100 g
Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych wahała się do zaledwie 0,9 g/100 g do aż 18,2 g/100 g
Zawartość błonnika pokarmowego wahała się od 1,4 g/100 g do 13 g/100 g
Tylko do 15 produktów nie dodano syropu glukozowo-fruktozowego lub innego (posiadały go aż 43 produkty)
Do zaledwie 10 produktów nie dodano cukru (pozostałe produkty zawierały dodatek cukru)
Maltodekstryny dodano do ok. połowy produktów (30 batonów)
Konserwanty zostały dodane do 12 produktów
Do 23 produktów dodano prozdrowotne związki (np. witaminy, składniki mineralne, inulinę)
W aż 44 batonach, produkt zbożowy lub orzechy znajdowały się na pierwszym miejscu w składzie (pozytywnie!)
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje pięć produktów:
Fitella Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady 25 g
Fitella Baton zbożowy z kawałkami truskawek w polewie z czekolady mlecznej 25 g
Bakalland Ba! 5 zbóż & wiśnia z amarantusem Baton 30 g
Bakalland Ba! 5 zbóż & truskawka z quinoa Baton zbożowy 30 g
Bakalland Ba! 5 zbóż & kokos z chia Baton zbożowy 30 g
To był ciekawy tekst? Podziel się nim
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)
Dziękujemy za oddany głos!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)
Dziękujemy za komentarz!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.
Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?
Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.