V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking batonów zbożowych

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 04 stycznia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Batony to szeroka grupa produktów spożywczych, która kojarzy nam się głównie ze słodką przekąską. Ze względu na swój słodki smak, batony uważane są za słodycze, których powinniśmy raczej unikać. Jednakże batony batonom nie są równe. Wśród w tej grupy produktów można wyróżnić batony zbożowe/musli, których skład (przynajmniej w założeniu) powinien opierać się na składnikach korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Postanowiliśmy sprawdzić, które batony zbożowe mają najlepszy skład.


W pigułce

  • W rankingu wzięliśmy pod lupę 58 produktów obecnych na naszym rynku
  • Średnia zawartość cukru wynosiła 26,3 g na 100 g produktu (min. 1,9 g, max. 47 g)
  • Średnia zawartość tłuszczu wynosiła 13,2 g na 100 g produktu (min. 4,1 g, max. 33 g)
  • Za najlepszy produkt uznaliśmy: Fitella - Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady 

Rodzaje batonów

Sklepy oferują szeroką gamę różnych batonów. Można je podzielić na kilka ogólnych grup:

  • Batony proteinowe (białkowe)
  • Batony energetyczne
  • Batony czekoladowe
  • Batony zbożowe i musli
  • Batony owocowe

Skład batonów

Czym powinny charakteryzować się idealne (czyli zdrowe) batony zbożowe/musli? Ich skład powinien się opierać m.in. na:

  • Płatkach (np. owsianych, jęczmiennych, pszennych, żytnich)
  • Otrębach (np. pszennych)
  • Pestkach (np. dyni, słonecznika)
  • Orzechach (np. włoskich, brazylijskich, laskowych)
  • Migdałach

Batony zbożowe i musli mogą zawierać również dodatki:

  • Owoców suszonych, liofilizowanych (np. truskawek, bananów, jabłek, śliwek, daktyli, żurawiny, rodzynek, moreli)
  • Nasion sezamu
  • Siemienia lnianego
  • Wiórek kokosowych
  • Kakao

Obecność większości powyżej wymienionych składników powoduje, że batony zbożowe i musli są dobrym źródłem błonnika w naszej diecie, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych (np. obniża ryzyko nowotworów, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała).

Aby batony utrzymywały swoją strukturę, potrzebny jest dodatek czegoś, co "sklei" ze sobą wszystkie składniki. Najlepiej żeby wykorzystać w tym celu np. miazgę bananową lub namoczone, suszone owoce (daktyle, żurawinę, morele). Ewentualnie może to być niewielki dodatek miodu.

Niestety batony zbożowe/musli dostępne w sprzedaży bardzo często zawierają wiele innych dodatków, które albo wydłużają "niepotrzebnie" skład produktu (choć nie muszą być dla nas "złe"), albo które wręcz są niepożądane dla naszego zdrowia. W sklepach znajdziemy batony, które zawierają:

  • Dodatek cukru (w tym np. cukru trzcinowego) lub syropów (np. syropu glukozowo-fruktozowego) - to chyba najgorszy z możliwych dodatków do batonów; większość z nas spożywa zbyt dużo cukru; cukier nie wnosi nic pozytywnego dla naszego zdrowia, a tylko jest przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym m.in.: nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy, nowotworów, miażdżycy, chorób serca; dla podniesienia słodyczy batonów, cukier może być z powodzeniem zastąpiony np. suszonymi owocami
Uwaga

uwaga!

W aż 43 produktach znajdowało się więcej niż 20 g cukru na 100 g produktu.

W niektórych produktach, w jednym batoniku (40 g) mogą być nawet 2 łyżki cukru!

  • Dodatek maltodekstryn - maltodekstryny to mieszanina częściowo rozłożonych węglowodanów pochodzących ze skrobi; w przemyśle spożywczym wykorzystywane są jako wypełniacze, substancje stabilizujące, teksturotwórcze, zamienniki tłuszczu i jako nośniki. Podobnie jak cukier - ich nadmiar może zwiększać ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych.
Uwaga

uwaga!

Obecne w niektórych batonach maltodekstryny swoimi właściwościami "anty-zdrowotnymi" przypominają cukier i w wysokich ilościach mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób

  • Dodatek olejów/tłuszczów, w tym oleju palmowego - w większości przypadków oleje roślinne dodawane do batonów są poddawane procesowi utwardzania. W jego wyniku powstają niepożądane dla zdrowia nasyczone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać jak najmniej. Zbyt wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie wpływać m.in. na układ krążenia, np. powodować wzrost stężenia cholesterolu we krwi (choć aktualne wyniki badań nie do końca potwierdzają takie działanie).
  • Emulgatory - to substancje, które prowadzą do powstania emulsji wodno-tłuszczowych; mówiąc prościej - umożliwiają się mieszanie składników, które bez ich "pomocy" są niemieszalne. W efekcie, emulgatory polepszają strukturę i konsystencję produktów. Do batonów jako emulgator najczęsciej dodawana jest lecytyna sojowa lub lecytyna słonecznikowa - co prawda składniki te wykazują pozytywny wpływ na zdrowie, to produkty spożywcze z ich dodatkiem raczej zawierają je w nieznacznych ilościach.
  • Konserwanty - szeroka grupa zróżnicowanych związków, których zadaniem jest przedłużanie trwałości produktów spożywczych (w tym batonów). W batonach najczęściej można znaleźć takie substancje konserwujące, jak: kwas sorbowy (E200), pirosiarczyn sodu (E223), dwutlenek siarki (E220), sorbinian potasu (E202). Konserwanty dodawane są do żywności w ilości bezpiecznej dla zdrowia, jednakże niektóre osoby mogą być wrażliwe na działanie niektórych z nich i mogą pojawiać się u nich np. objawy alergiczne.
Uwaga

uwaga!

Niektóre susbtancje konserwujące mogą wywoływać objawy alergiczne

  • Regulatory kwasowości - grupa składników, które (jak nazwa wskazuje) regulują kwasowość, czyli pH produktów. W jakim celu? Regulowanie pH produktów wpływa na poprawę ich smaku, jak również ogranicza rozwój bakterii. W batonach jako regulator kwasowości najczęściej możemy spotkać kwas cytrynowy (E330) - jest to związek nieszkodliwy dla naszego zdrowia.
  • Aromaty - związki, które nadają odpowiedni smak i zapach produktom; ogólnie są one bezpieczne dla zdrowia, jednakże w niektórych przypadkach mogą zawierać alergeny, z których spożycia powinny zrezygnować osoby uczulone (w przypadku, gdy dany aromat zawiera alergen, wówczas taka informacje zawsze znajdzie się na opakowaniu produktu).
  • Stabilizatory - substancje, które nadają odpowiednią teksturę produktom spożywczym.  W batonach zbożowych występują stosunkowo rzadko. Najczęściej można spotkać glicerol (E422), który w ilości, w jakiej znajduje się w żywności jest uznawany za bezpieczny.
  • Mleko w proszku - składnik dodawany do produktu w celu poprawy jego konsystencji i nadania mu bardziej pożądanego smaku. Jest to nic innego jak mleko poddane odparowaniu wody. Jest bezpieczne dla naszego zdrowia, choć podobnie jak w przypadku mleka - powinny rezygnować z jego spożycia osoby uczulone na białka mleka.

Batony zbożowe - na co uważać

Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się batonach zbożowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: cukru, syropów (np. glukozowego), maltodekstryn, konserwantów, emulgatorów. 

Zwracaj również uwagę na zawartość:

  1. Tłuszczów - najlepiej nie więcej niż ok. 10 g na 100 g produktu
  2. Nasyconych kwasów tłuszczowych - najlepiej nie więcej niż ok. 4-6 g na 100 g produktu
  3. Cukru - najlepiej nie więcej niż ok. 20 g na 100 g produktu
  4. Błonnika pokarmowego - im więcej, tym lepiej; najlepiej powyżęj 4-5 g na 100 g produktu
  5. Dodatków prozdrowotnych- niektóre batony zbożowe i musli wzbogacane są w witaminy, składniki mineralne lub jeszcze inne związki (np. inulinę), które korzystnie wpływają na nasze zdrowie

Kryteria oceny

Na podstawie składu batonów zbożowych i musli dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  1. Zawartość tłuszczu (im większa, tym mniej punktów)
  2. Zawartość nasyconych kwaśów tłuszczowych (im większa, tym mniej punktów)
  3. Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
  4. Zawartość błonnika pokarmowego (im większa, tym więcej punktów)
  5. Obecność produktów zbożowych lub orzechów na pierwszym miejscu w składzie (TAK - 3,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
  6. Dodatek składników prozdrowotnych (witamin, składników mineralnych lub inuliny)(TAK - 4,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
  7. Obecność syropów (np. syropu glukozowo-fruktozowego) (TAK - 0 pkt.; NIE - 4,0 pkt.)
  8. Dodatek cukru (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
  9. Dodatek maltodekstryn (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
  10. Obecność konserwantów (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
  11. Obecność emulgatorów (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)

Zwycięzca rankingu

Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,9/10 punktów uznano:

Fitella - Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady 

Produkt ten zawiera niską zawartość tłuszczu (9,6 g na 100 g)

Posiada niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych (3,9 g)

Zawiera niewielką ilość cukru (1,9 g na 100 g) (brak dodatku cukru!)

Nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego i maltodekstryn

Nie zawiera konserwantów

Zawiera dodatek wielu witamin

Zawiera stosunkowo wysoką ilość błonnika pokarmowego (4,1 g)

Ranking batonów zbożowych - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 17 lipca 2020

sortuj po:

    • Skład:
      płatki zbożowe 46% [ekstrudat zbożowy (mąka pszenna, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, sól ), płatki owsiane ], substancje słodzące: maltitole 5, sorbitole, biała czekolada 14% (substancja słodząca: maltitole 5; tłuszcz kakaowy 5, mleko w proszku pełne, emulgator: lecytyny ), kawałki liofilizowanych malin 3%, olej słonecznikowy, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna 5, koncentrat soku jabłkowego, emulgator: lecytyny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, witaminy: witamina a, witamina d, witamina e, kwas pantotenowy, witamina b6, ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, witamina b12
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 341 kcal
      Tłuszcze 9,6 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 67 g (1,9 g)
      Błonnik 4,1 g
      Białko 7,5 g
      Sól 0,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 9,6Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,9Zawartość cukrów (g): 1,9Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 4,1Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady  25 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      płatki zbożowe 46% [ekstrudat zbożowy (mąka pszenna, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, sól ), płatki owsiane ], substancje słodzące: maltitole 5, sorbitole, polewa z czekolady mlecznej 14% [substancja słodząca: maltitole 5; mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy 5, miazga kakaowa, słodka serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny], kawałki liofilizowanych truskawek 3%, olej słonecznikowy, substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna 5, koncentrat soku jabłkowego, naturalny aromat, emulgator: lecytyny, witaminy: witamina a, witamina d, witamina e, kwas pantotenowy, witamina b6, ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy, witamina b12, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 351 kcal
      Tłuszcze 9,2 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 67 g (4,3 g)
      Błonnik 4,1 g
      Białko 7,5 g
      Sól 0,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 9,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,6Zawartość cukrów (g): 4,3Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 4,1Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Baton zbożowy z kawałkami truskawek w polewie z czekolady mlecznej 25 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      składniki zbożowe 46% (płatki owsiane pełnoziarniste 17%, ziarno pszenicy, ryż, ziarno żyta krojone, ziarno owsa krojone, kasza jęczmienna ), inulina, maltodekstryna, substancja wiążąca: malititole 5,, wiśnie liofilizowane kawałki 4,4%, ekspandowane nasiona amarantusa 2%, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat wiśniowy, sól
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 372 kcal
      Tłuszcze 4,1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 76 g (20 g)
      Błonnik 5,2 g
      Białko 5,8 g
      Sól 0,14 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 4,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 1,4Zawartość cukrów (g): 20Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: incorrectBez emulgatorów: correctZawartość błonnika (g): 5,2Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Ba! 5 zbóż & wiśnia z amarantusem Baton 30 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      składniki zbożowe 45% (płatki owsiane pełnoziarniste 16,7%, grys kukurydziany, ziarno pszenicy, ryż, mąka pszenna, mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, ziarno żyta krojone, ziarno owsa krojone, kasza jęczmienna ), inulina, maltodekstryna, substancja wiążąca: maltitole 5, prażone nasiona komosy ryżowej (quinoa) 4,5%, truskawki liofilizowane kawałki 3,8%, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat truskawkowy, sól
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 376 kcal
      Tłuszcze 4,1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 76 g (22 g)
      Błonnik 5,5 g
      Białko 6 g
      Sól 0,13 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 4,1Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 1,4Zawartość cukrów (g): 22Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: incorrectBez emulgatorów: correctZawartość błonnika (g): 5,5Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Ba! 5 zbóż & truskawka z quinoa Baton zbożowy 30 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      składniki zbożowe 38,5% (płatki owsiane pełnoziarniste 15,7%, grys kukurydziany, ziarno pszenicy, mąka pszenna, ryż, mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne, ziarno żyta krojone, ziarno owsa krojone, kasza jęczmienna ), inulina, wiórki kokosowe 15,7%, maltodekstryna, substancja wiążąca: maltitole 5, nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) 2,2%, mleko odtłuszczone w proszku, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, naturalny aromat, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 401 kcal
      Tłuszcze 12 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 61 g (23 g)
      Błonnik 9,2 g
      Białko 6,5 g
      Sól 0,13 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 12Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2,9Zawartość cukrów (g): 23Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: incorrectBez emulgatorów: correctZawartość błonnika (g): 9,2Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Ba! 5 zbóż & kokos z chia Baton zbożowy 30 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      ziarna zbóż [pszenica pełnoziarnista (24,2%), ryż (17,8%), owies pełnoziarnisty (3,4%), mąka pszenna pełnoziarnista (2,2%), mąka kukurydziana (0,8%), mąka ryżowa (0,2%)], czekolada (17,0%) [cukier, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku, emulgatory (lecytyna sojowa, polirycynooleinian poliglicerolu 5), aromat naturalny ], syrop glukozowy, cukier, syrop cukrowy (syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego 5), ekstrakt słodowy jęczmienny, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol 5), oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), substancje wzbogacające (składniki mineralne: wapń, żelazo ; witaminy: b3, b5, b2, b6, b9 ), sól, kakao, emulgator (lecytyna słonecznikowa ), aromat naturalny, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli ), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, glukoza, regulator kwasowości (fosforany sodu 5)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 383 kcal
      Tłuszcze 7,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 67,6 g (27,3 g)
      Błonnik 6,5 g
      Białko 6,2 g
      Sól 0,72 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 7,4Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 3,9Zawartość cukrów (g): 27,3Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: incorrectBez dodatku cukru: incorrectBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 6,5Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Fitness Chocolate Batonik zbożowy 23,5 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      syrop skrobiowy, płatki owsiane z pełnego ziarna 25,7%, ryż ekstrudowany (mąka ryżowa, cukier, grysik kukurydziany, mąka pszenna, słód jęczmienny, sól ), suszone jabłka, kandyzowane wiśnie 5% (wiśnie 55%, cukier, glukoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy ), rodzynki 4,8% (rodzynki, olej słonecznikowy ), substancja wzbogacająca: glukonian potasu, błonnik jabłkowy, całkowicie utwardzony tłuszcz roślinny (kokosowy i canola), emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat, kwas: kwas jabłkowy, hydrolizat kolagenowy 0,1%, substancje wzbogacające: witaminy (witamina c, witamina e, witamina b6, witamina a ) oraz magnez
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 352 kcal
      Tłuszcze 5,2 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2 g
      Węglowodany (w tym cukry) 68 g (24 g)
      Błonnik 5,9 g
      Białko 4,6 g
      Sól 0,08 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 5,2Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2Zawartość cukrów (g): 24Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: incorrectBez dodatku cukru: incorrectBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 5,9Dodatek składników prozdrowotnych: correctProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: incorrect
    Sport Baton zbożowy wiśnia rodzynki 38 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      ziarna zbóż (46,7%) [płatki owsiane pełnoziarniste (34,0%), pszenica (11,0%), mąka pszenna (1,0%), mąka kukurydziana (0,4%), mąka słodowa pszenna (0,3%)], syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole ), owoce [wiśnie liofilizowane (2,1%), żurawiny suszone słodzone (żurawiny (1,1%), cukier )], olej słonecznikowy, otręby owsiane, cukier, miód, emulgator (lecytyna słonecznikowa ), sól, aromat naturalny, przeciwutleniacz (mieszanka tokoferoli ), melasa cukru trzcinowego 5
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 379 kcal
      Tłuszcze 7,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 66,7 g (20 g)
      Błonnik 5,2 g
      Białko 6,4 g
      Sól 0,19 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 7,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 0,9Zawartość cukrów (g): 20Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: incorrectBez dodatku cukru: incorrectBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 5,2Dodatek składników prozdrowotnych: incorrectProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: correct
    Musli Batonik zbożowy z wiśniami 35 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      syrop maltozowy *, płatki owsiane * i pszenne* (25,3%), morele * (14,3%), jabłka *, pszenica ekstrudowana*, tłuszcz palmowy *, emulgator: lecytyna sojowa *certyfikowany składnik ekologiczny
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 360 kcal
      Tłuszcze 6,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 66,7 g (27,2 g)
      Błonnik 7,2 g
      Białko 4,76 g
      Sól 0,015 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 6,3Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 2,4Zawartość cukrów (g): 27,2Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: incorrectBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: correctBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 7,2Dodatek składników prozdrowotnych: incorrectProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: incorrect
    Baton musli fit Bio morelowy 30 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      substancja słodząca: maltitole 5, składniki zbożowe 30% (mąka kukurydziana, kasza kukurydziana, mąka pszenna, otręby pszenne, mąka ryżowa ), polewa o smaku białej czekolady 15% ( substancja słodząca: maltitole 5; olej palmowy, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny ; aromaty ), maltodekstryna, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 3,2%, mleko odtłuszczone w proszku 3,1%, olej palmowy, sól, aromat, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, emulgator: lecytyny
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 407 kcal
      Tłuszcze 9,7 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 8 g
      Węglowodany (w tym cukry) 73 g (6,2 g)
      Błonnik 5,1 g
      Białko 4,9 g
      Sól 0,17 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość tłuszczu (g): 9,7Zawartość nasyconych kw. tł. (g): 8Zawartość cukrów (g): 6,2Bez konserwantów: correctBez syropu fruktozowego i innych syropów: correctBez dodatku cukru: correctBez malodekstryn: incorrectBez emulgatorów: incorrectZawartość błonnika (g): 5,1Dodatek składników prozdrowotnych: incorrectProdukt zbożowy lub orzechy na pierwszym miejscu w składzie: incorrect
    Ba! Kids kakao & mleko Baton zbożowy 25 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 58 produktów, pochodzących od 14 różnych producentów
  • Zawartość cukru w batonach wahała się od zaledwie 1,9 g/100 g do aż 47 g/100 g
  • Zawartość tłuszczu wahała się od 4,1 g/100 g do aż 33 g/100 g
  • Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych wahała się do zaledwie 0,9 g/100 g do aż 18,2 g/100 g
  • Zawartość błonnika pokarmowego wahała się od 1,4 g/100 g do 13 g/100 g
  • Tylko do 15 produktów nie dodano syropu glukozowo-fruktozowego lub innego (posiadały go aż 43 produkty)
  • Do zaledwie 10 produktów nie dodano cukru (pozostałe produkty zawierały dodatek cukru)
  • Maltodekstryny dodano do ok. połowy produktów (30 batonów)
  • Konserwanty zostały dodane do 12 produktów
  • Do 23 produktów dodano prozdrowotne związki (np. witaminy, składniki mineralne, inulinę)
  • W aż 44 batonach, produkt zbożowy lub orzechy znajdowały się na pierwszym miejscu w składzie (pozytywnie!)

Rekomendacja

Vitapedia rekomenduje pięć produktów:

  1. Fitella Baton zbożowy z kawałkami malin w polewie z białej czekolady  25 g
  2. Fitella Baton zbożowy z kawałkami truskawek w polewie z czekolady mlecznej 25 g
  3. Bakalland Ba! 5 zbóż & wiśnia z amarantusem Baton 30 g
  4. Bakalland Ba! 5 zbóż & truskawka z quinoa Baton zbożowy 30 g
  5. Bakalland Ba! 5 zbóż & kokos z chia Baton zbożowy 30 g
  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter