Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą
Ranking tahini
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 09 września 2020
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
0źródła
0badań
Tahini to nic innego jak gładka i kremowa pasta przygotowana na bazie prażonych (lub nieprażonych) i zmielonych nasion sezamu. Nazywana jest "masłem Bliskiego Wschodu". W porównaniu do masła orzechowego charakteryzuje się zwykle bardziej wyrazistym, pikantnym i gorzkawym smakiem. Idealne tahini powinno zawierać wyłącznie sezam. Postanowiliśmy sprawdzić, czy wszystkie produkty dostępne na rynku posiadają w swoim składzie tylko nasiona sezamu.
W pigułce
W rankingu wzięliśmy pod lupę 14 produktów obecnych na naszym rynku
Zawartość tłuszczu w tahini wynosiła średnio 55,8 g na 100 g produktu (min. 45 g, max. 66,7 g)
Za najlepszy produkt uznaliśmy: DIET-FOOD - Pasta sezamowa tahini 300 g Bio (choć różnice pomiędzy pozostałymi produktami były minimalne!)
Spośród 14 produktów, rekomendujemy aż 12 z nich!
Skład tahini
Głównym składnikiem tahini jest sezam. I tak naprawdę, tahini powinno zawierać tylko ten jeden składnik. Jednak zdarza się, że w produkcie tym można znaleźć (bardzo sporadycznie) również:
Olej roślinny (np. olej rzepakowy) - olej rzepakowy, który można znaleźć w tahini jest bezpieczny dla zdrowia. Jednak jest składnikiem zbędnym i w przypadku pasty sezamowej obniża jakość produktu (pozwala na zastosowanie mniejszych ilości sezamu).
Sól - jest jedną z głównych przyczyn rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wysokie spożycie soli sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów (np. raka żołądka), a także może prowadzić do wystąpienia chorób nerek, nadwagi, osteoporozy i udarów mózgu. Sól jest zbędnym dodatkiem w tahini. Na szczęście większość produktów nie zawiera soli jako dodatkowego składnika.
Białka serwatkowe - są bezpieczne dla zdrowia. Są dodawane do żywności m.in. aby nadać im odpowiednią konsystencję i strukturę. W tahini są zbędne - obniżają jakość produktu.
Substancje słodzące (np. ksylitol) - mogą być dodawane do tahini w celu nadania jej większej słodkości. Stosowany ksylitol jest bezpieczny dla zdrowia. Jednak tradycyjna pasta nie powinna zawierać żadnych dodatków.
Na co uważać kupując tahini?
Tahini to pasta sezamowa, dlatego wybierając odpowiedni produkt, powinieneś zwrócić uwagę, aby zawierał on 100% sezamu (bez żadnych innych dodatków).
Kryteria oceny
Na podstawie składu tahini dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Zawartość sezamu (im większa, tym więcej punktów)
Wartość energetyczna(im mniejsza, tym więcej punktów)
Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,3/10 punktów uznano:
DIET-FOOD - Pasta sezamowa tahini 300 g Bio
Produkt ten zawiera 100% sezamu
Pozbawiony jest innych dodatków
Na tle innych tahini cechuje się niższą kalorycznością (573 kcal/100 g)
RAPUNZEL - Tahina biała z sezamu łuszczonego (250g) - BIO
PAN ORZECH - Pasta sezamowa tahini 500g
To był ciekawy tekst? Podziel się nim
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)
Dziękujemy za oddany głos!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)
Dziękujemy za komentarz!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.
Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?
Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.