Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą
Ranking ketchupów
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 07 lutego 2021
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
1źródła
0badań
Ketchup to sos pomidorowy stosowany na zimno, który uznawany jest za jeden z najbardziej popularnych dodatków do wielu potraw, w tym do kanapek, fast foodów, sałatek. Według danych opublikowanych przez Euromonitor, rocznie w Polsce wydajemy na ketchupy ponad 500 mln zł! . Ketchupy dostępne w sprzedaży raczej nie mają dobrej opinii ze względu na wysoką zawartość cukru i bardzo często również soli. Jednak ketchupy obecne na sklepowych półkach istotnie różnią się pod względem składu i wartości odżywczej. Dlatego też postanowiliśmy sprawdzić, który z nich jest najlepszy, i który warto wybrać jeżeli zdecydujemy się na zakup gotowego produktu, zamiast przygotowania go samodzielnie.
W pigułce
W rankingu uwzględniliśmy aż 68 ketchupów dostępnych na polskim rynku
Ketchupy dostępne w sprzedaży są źródłem szkodliwego cukru (1 butelka 350 g zawiera średnio 8 łyżek cukru)
Ketchupy zawierają stosunkowo wysokie ilości soli
Do przygotowania 100 g ketchupu zużywano średnio 185 g pomidorów
(min. 123 g, max. 258 g)
Za najlepszy produkt uznaliśmy: KROKUS - Ketchup z przetartych pomidorów
Rodzaje ketchupów
W sklepach możemy znaleźć kilkadziesiąt różnych ketchupów. Najczęściej są to:
Ketchupy łagodne
Ketchupy ostre i pikantne
Ketchupy bez cukru i bez konserwantów
Ketchupy dla dzieci
Ketchpy z dodatkiem np. bazylii, oregano, czosnku
Skład ketchupów
Podstawowym składnikiem ketchupów są oczywiście pomidory. Zazwyczaj w składzie znajdziemy pomidory, przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Oczywiście jak łatwo się domyślać, im więcej pomidorów w ketchupie, tym lepiej. Produceni na opakowaniach ketchupów zawsze podają informację, ile zużyto pomidorów do przygotowania 100 g produktu.
Praktycznie każdy ketchup zawiera również w składzie:
Ocet (np. ocet spirytusowy, balsamiczny, winny)
Cukier - podstawowy składnik ketchupu, który nadaje mu charakterystyczny, słodki smak, z którymi kojarzony jest właśnie ketchup. Jest on niestety nieodłącznym elementem ketchupów. Jak wiadomo, spożycie cukru przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca. Tylko niektóre ketchupy opatrzone są oświadczeniem żywieniowym: "bez dodatku cukru". Wówczas do nadania słodkiego smaku wykorzystywane są substancje słodzące.
uwaga!
Średnia zawartość cukru w analizowanych ketchupach wyniosła 22 g na 100 g
Średnio w 1 opakowaniu ketchupu (350 g) znajduje się aż 8 łyżek cukru!
Sól - tuż obok cukru jest drugi składnik, który nie jest mile widziany w naszym organizmie. Jest jedną z głównych przyczyna rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wysokie spożycie soli sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów (np. raka żołądka), a także może prowadzić do wystąpienia chorób nerek, nadwagi, osteoporozy i udarów mózgu.
Przyprawy (np. pieprz, chilli, bazylia, czosnek suszony, oregano, tymianek, rozmaryn)
W niektórych produktach znajdziemy również dodatki takie, jak:
Substancje zagęszczające - spośród tej grupy dodatków, w ketchupach można znaleźć zazwyczaj gumę guar (E412) lub gumę ksantanową (E415). Są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Nie mają negatywnego wpływu na zdrowia, jednakże uważa się, że w wielu przypadkach obniżają jakość produktu
Skrobia (np. skrobia kukurydziana) - podobnie jak wspomniane substancje zagęszczające, skrobia zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zagęszczający i stabilizujący konsystencję produktów. Nie wnosi ze sobą żadnych walorów zdrowotnych, ale nie jest też niebezpieczna dla zdrowia
Konserwanty - jeżeli ketchup zawiera w swoim składzie substancje konserwujące, to zazwyczaj są to sorbinian potasu (E202) lub benzoesan sodu (E211). Związki te przedłużają trwałość produktów, zapobiegając rozwojowi drobnoustrojów. Dodawane są w niewielkich ilościach, które uznawane są za bezpieczna dla człowieka. Jednakże w pojedynczych przypadkach, u osób wrażliwych mogą wywoływać np. objawy alergiczne
Regulatory kwasowości - w składzie ketchupów nie powinna zdziwić nas obecność regulatorów kwasowości takich jak kwas cytrynowy (E330) lub kwas jabłkowy (E296). Są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak ketchupu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. Zarówno kwas cytrynowy, jak i kwas jabłkowy są składnikami bezpiecznymi dla naszego zdrowia
Aromaty - odpowiadają za smak i aromat ketchupu; nie wpływają negatywnie na zdrowie, choć niektóre z nich mogą być źródłem alergenów
Substancje słodzące (np. sukraloza) - stosowane są do produkcji ketchupu w celu ograniczenia lub wyeliminowania dodatku cukru
Ketchup - właściwości zdrowotne
Ketchup raczej nie kojarzy nam się z produktem szczególnie "zdrowym". Dlaczego? Jest to produkt, do którego producenci dodają stosunkowo dużo cukru i soli, czyli dwóch składników, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Z drugiej strony ketchup zawiera wysokie ilości dwóch składników, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia: są to:
Potas - pomidory są źródłem potasu. im więcej pomidorów zużytych do produkcji ketchupu, tym produkt ten będzie zawierał więcej potasu. Potas to składnik, który obniża ciśnienie krwi i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia tętniczego i udarów mózgu. Brak potasu w organizmie może być przyczyną m.in. skurczów mięśni i zwiększonego ryzyka kamicy nerkowej.
Likopen - jest to związek z grupy karotenoidów, który charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Likopen jest najbardziej znany z tego, że jego wysokie spożycie istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, stąd jest on szczególnie cenny dla mężczyzn. Jednakże przypisuje mu się też działanie antynowotworowe w kontekście raka trzustki i i raka żołądka. Dodatkowo likopen obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (np. choroby wieńcowej serca). Według danych literaturowych najlepszym źródłem likopenu są przetwory pomidorowe - zawierają więcej tego składnika niż pomidory surowe.
Ze względu na wysoką zawartość wspomnianych powyżej dwóch składników (potasu i likopenu), ketchup mógłby być wyjątkowo cennym składnikiem diety. Niestety ze względu na fakt, że jest on źródłem cukru i soli, nie powinien być częstym gościem na naszych stołach.
Najlepszym wyborem byłoby samodzielne przygotowanie ketchupu, gdzie mamy kontrolę nad ilością dodanego cukru i soli. Z im większej ilości pomidorów, i im mniejszej ilości soli i cukru przygotujemy ketchup, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Poza ketchupem, dobrym źródłem potasu i likopenu są również inne przetwory pomidorowe:
Sok pomidorowy
Zupa pomidorowa
Przecier pomidorowy
Koncentrat pomidorowy
Sos pomidorowy
Jednakże produkty te dostępne w sprzedaży, podobnie jak ketchup zawierają zazwyczaj stosunkowo dużo soli i/lub cukru. Dlatego wszystkie przetwory pomidorowe najlepiej przygotowywać we własnej kuchni, ograniczając dodatek soli i cukru..
Ketchupy - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w ketchupach, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizujących, skrobi i regulatorów kwasowości
Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:
Cukru - najlepiej nie więcej niż ok. 20 g na 100 g produktu
Soli - najlepiej nie więcej niż ok. 1,5 g na 100 g produktu
Użytych pomidorów- najlepiej powyżej 200 g na 100 g produktu
Kryteria oceny
Na podstawie składu ketchupów dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Ilość pomidorów zużytych do przygotowania ketchupu (im większa, tym więcej punktów)
Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
Zawartość soli (im większa, tym mniej punktów)
Obecność konserwantów (TAK - 0 pkt.; NIE - 4,0 pkt.)
Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Obecność skrobi (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Produkt ekologiczny/bio (TAK - 1,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 8,2/10 punktów uznano:
KROKUS - Ketchup z przetartych pomidorów
Produkt ten cechuje się wysoką ilością pomidorów (235 g na 100 g ketchupu)
Zawiera stosunkowo niski poziom cukru (17,0 g/100 g) - poniżej średniej (22,4 g)
Zawiera niewielką ilość soli (0,8 g/100 g) - poniżej średniej (2,2 g)
przetarty pomidor (235 g na 100 g ketchupu), cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
100 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
22 g (17 g)
Błonnik
g
Białko
2,1 g
Sól
0,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 235Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 0,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
przecier pomidorowy 78% ( 232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy (12%), ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków.
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
99 kcal
Tłuszcze
g
Nasycone kwasy tłuszczowe
g
Węglowodany (w tym cukry)
20 g (17 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,1 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 232Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 2,1Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy (258g pomidorów na 100g ketchupu), cukier, biały ocet balsamiczny 9% (ocet winny z białego wina. moszcz winogronowy, pirosiarczyn sodu (e 224)), ocet spirytusowy, sól, zioła ( w tym bazylia 0.02%. oregano 0.02%), przyprawy, ekstrakty przypraw
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
128 kcal
Tłuszcze
0,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
27 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
2,2 g
Sól
1,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 258Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 1,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy 70% (232 g pomidorów/ 100 g ketchupu), cukier trzcinowy 18%, ocet spirytusowy, sól, chili, naturalne aromaty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
123 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
26 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,1 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 232Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,1Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy 70% (232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy 20%, ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
131 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
28 g (25 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,1 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 232Zawartość cukru (g): 25Zawartość soli (g): 2,1Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidory ekologiczne (218 g na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy ekologiczny, ocet spirytusowy ekologiczny, sól, przyprawy ekologiczne
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
92 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
20 g (19 g)
Błonnik
g
Białko
1,8 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 218Zawartość cukru (g): 19Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
pomidory ekologiczne (218 g na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy ekologiczny, ocet spirytusowy ekologiczny, suszone pomidory ekologiczne (2,6%), sól, aromat naturalny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
120 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
22 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 218Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 2,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
pomidor (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, chili mielone (0,15%), pieprz czarny mielony, substancja stabilizująca: guma ksantantowa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
108 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 250Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidory ekologiczne (218 g na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy ekologiczny, ocet spirytusowy ekologiczny, papryka zielona ekologiczna (4,5%), papryka jalapeno ekologiczna (0,4%), sól, aromat naturalny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
100 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
21 g (19 g)
Błonnik
g
Białko
19 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 218Zawartość cukru (g): 19Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
pomidor (233 g zużyto na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy i ich ekstrakty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
135 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
32 g (32 g)
Błonnik
1,1 g
Białko
1,3 g
Sól
2,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 233Zawartość cukru (g): 32Zawartość soli (g): 2,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 228Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 1,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
koncentrat pomidorowy (233 g pomidorów zużyto na 100 g ketchupu), cukier, woda, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
122 kcal
Tłuszcze
0,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
28,8 g (27,4 g)
Błonnik
g
Białko
2 g
Sól
2,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 233Zawartość cukru (g): 27,4Zawartość soli (g): 2,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
73% koncentrat pomidorowy (co odpowiada 203 g pomidorów / 100 g ketchupu), ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
93 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
19 g (17 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 203Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
przecier pomidorowy 78% (203 g pomidorów / 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, ekstrakt chili
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
93 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
19 g (17 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 203Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
107 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 205Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
108 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 205Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (225 g w 100 g produktu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
113 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
26 g (22 g)
Błonnik
1 g
Białko
1,5 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 225Zawartość cukru (g): 22Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy * 63% (210 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy *, ocet zbożowy *, sok z cytryny * 2,9%, sól morska, skrobia z tapioki *, przyprawy*, przyprawy ziołowe, *-surowce rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
136 kcal
Tłuszcze
0,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
30 g (28 g)
Błonnik
0,9 g
Białko
2,3 g
Sól
2,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 210Zawartość cukru (g): 28Zawartość soli (g): 2,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
pomidor (233 g zużyto na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, zioła (bazylia, oregano ), przyprawy i ich ekstrakty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
135 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
32 g (32 g)
Błonnik
1,1 g
Białko
1,3 g
Sól
2,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 233Zawartość cukru (g): 32Zawartość soli (g): 2,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (204 g na 100 g produktu), woda, cukier, ocet spirytusowy 10%, warzywa (cebula, seler ) (6,2%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
119 kcal
Tłuszcze
0,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,11 g
Węglowodany (w tym cukry)
27 g (24 g)
Błonnik
g
Białko
2 g
Sól
1,9 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 204Zawartość cukru (g): 24Zawartość soli (g): 1,9Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy * 60% (220 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy *, ocet zbożowy *, sól morska, sok z cytryny * 2,5%, skrobia z tapioki *, przyprawy*, chili * 0,08%, *-surowce rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
141 kcal
Tłuszcze
0,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
31 g (29 g)
Błonnik
0,9 g
Białko
2,4 g
Sól
3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 220Zawartość cukru (g): 29Zawartość soli (g): 3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
przecier pomidorowy 67% (188 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, naturalne aromaty, ekstrakty przypraw, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
110 kcal
Tłuszcze
0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
1 g
Białko
1,9 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 188Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
przecier pomidorowy 66% (185 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
98 kcal
Tłuszcze
0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
20 g (20 g)
Błonnik
1 g
Białko
1,9 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 185Zawartość cukru (g): 20Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
przecier pomidorowy 66% (185 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, papryka jalapeño, przyprawy, ekstrakty przypraw
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
98 kcal
Tłuszcze
0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
20 g (20 g)
Błonnik
1 g
Białko
1,9 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 185Zawartość cukru (g): 20Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (220 g zużyto na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy i ich ekstrakty, chili, pieprz czarny, papryka habanero
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
131 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,2 g
Węglowodany (w tym cukry)
31 g (30 g)
Błonnik
1,3 g
Białko
1,1 g
Sól
2,7 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 220Zawartość cukru (g): 30Zawartość soli (g): 2,7Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (220 g zużyto na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy i ich ekstrakty, chili
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
131 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,2 g
Węglowodany (w tym cukry)
31 g (30 g)
Błonnik
1,3 g
Białko
1,1 g
Sól
2,7 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 220Zawartość cukru (g): 30Zawartość soli (g): 2,7Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy, substancja stabilizująca: guma ksantantowa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
107 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
2,3 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 205Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,3Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (30%) (177 pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, sól, ekstrakt papryczki chili, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
97 kcal
Tłuszcze
0,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
21,4 g (19,6 g)
Błonnik
0,6 g
Białko
1,4 g
Sól
2,6 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 177Zawartość cukru (g): 19,6Zawartość soli (g): 2,6Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy * 55% (180 g pomidorów na 100 g ketchupu), koncentrat soku jabłkowego * 15%, syrop z agawy * 15%, marchew *, sól morska, sok z cytryny *, skrobia z tapioki *, przyprawy*, *-surowce rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
136 kcal
Tłuszcze
0,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
30 g (26 g)
Błonnik
1,2 g
Białko
2 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 180Zawartość cukru (g): 26Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
koncentrat pomidorowy * 55% (180 g pomidorów na 100 g ketchupu), koncentrat soku jabłkowego * 15%, syrop z agawy * 15%, marchew *, sól morska, sok z cytryny *, skrobia z tapioki *, przyprawy*, *-surowce rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
136 kcal
Tłuszcze
0,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
30 g (26 g)
Błonnik
1,2 g
Białko
2 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 180Zawartość cukru (g): 26Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko: Produkt EKO
woda, koncentrat pomidorowy (180,4 g pomidorów na 100 g ketchupu) 30,1%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, składniki mineralne: wapń, żelazo, witamina d, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromaty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
97 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
21 g (19 g)
Błonnik
g
Białko
2,2 g
Sól
1,9 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 180,4Zawartość cukru (g): 19Zawartość soli (g): 1,9Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidory (210 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler), substancja konserwująca – benzoesan sodu .
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
98 kcal
Tłuszcze
0,42 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,08 g
Węglowodany (w tym cukry)
21,48 g (14,3 g)
Błonnik
g
Białko
1,58 g
Sól
1,9 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 210Zawartość cukru (g): 14,3Zawartość soli (g): 1,9Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (148 g na 100 g ketchupu), ocet spirytusowy, cukier, sól, sok z limonki, ekstrakt papryki jalapeño, ekstrakt papryki chilli, cebula w proszku, czosnek w proszku
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
93 kcal
Tłuszcze
0,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
19,3 g (18,8 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
1,6 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 148Zawartość cukru (g): 18,8Zawartość soli (g): 1,6Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (158 g na 100 g produktu), woda, warzywa (marchew, seler, cebula ) (21,4%), cukier, ocet spirytusowy 10%, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
98 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
22 g (19 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
1,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 158Zawartość cukru (g): 19Zawartość soli (g): 1,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler ), przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
102 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23,2 g (22,8 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 148Zawartość cukru (g): 22,8Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler ), przyprawa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
102 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23,2 g (22,8 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 148Zawartość cukru (g): 22,8Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (185 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, aromaty naturalne
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
131 kcal
Tłuszcze
0,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
30 g (29 g)
Błonnik
g
Białko
1,6 g
Sól
3,1 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 180Zawartość cukru (g): 29Zawartość soli (g): 3,1Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidory (195 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy oraz gluten i gorczycę), substancja konserwująca – benzoesan sodu ; pieprz czarny .
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
94 kcal
Tłuszcze
0,39 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,07 g
Węglowodany (w tym cukry)
20,37 g (13,68 g)
Błonnik
g
Białko
1,46 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 195Zawartość cukru (g): 13,68Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
107 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 151Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cebula, pieprz czarny, papryka, czosnek, pieprz biały, aromaty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
107 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 151Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (151 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, pieprz cayenne, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
108 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
24 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,3 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 151Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, substancja słodząca - sukraloza, naturalne aromaty, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
45 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
8,2 g (8,2 g)
Błonnik
g
Białko
1,4 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 160Zawartość cukru (g): 8,2Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, substancja słodząca - sukraloza, przyprawy i ekstrakty przypraw, naturalne aromaty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
45 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
8,2 g (8,2 g)
Błonnik
g
Białko
1,4 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 160Zawartość cukru (g): 8,2Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (147 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, pieprz cayenne (0,4%), cebula, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
109 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
25 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,3 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 147Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidory (147 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, pieprz cayenne (0,4%), cebula, czosnek, pieprz czarny, liść laurowy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
109 kcal
Tłuszcze
<0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
25 g (21 g)
Błonnik
g
Białko
1,3 g
Sól
1,8 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 147Zawartość cukru (g): 21Zawartość soli (g): 1,8Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
106 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
1,6 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 161Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 1,6Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy , przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
106 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,7 g
Sól
1,6 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 161Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 1,6Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler ), ekstrakt chilli
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
107 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23,3 g (22,8 g)
Błonnik
g
Białko
1,2 g
Sól
3,1 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 148Zawartość cukru (g): 22,8Zawartość soli (g): 3,1Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy (78%, co odpowiada 200 g świeżych pomidorów na każde 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), regulator kwasowości (kwas cytrynowy ), aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
147 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
35 g (35 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 200Zawartość cukru (g): 35Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
koncentrat pomidorowy (78%, co odpowiada 200 g świeżych pomidorów na każde 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zageszczające (guma guar, guma ksantantowa ), regulator kwasowości (kwas cytrynowy ), aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
147 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
35 g (35 g)
Błonnik
g
Białko
1,9 g
Sól
2,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 200Zawartość cukru (g): 35Zawartość soli (g): 2,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
102 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,4 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 160Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 174Zawartość cukru (g): 18,9Zawartość soli (g): 1,5Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów na 100 g ketchupu) - 22%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, cebula, bazylia, oregano, aromat, koncentrat soku z czarnej marchwi
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
91 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
20 g (18 g)
Błonnik
g
Białko
1,4 g
Sól
2,5 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 18Zawartość soli (g): 2,5Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (237 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, puree cebulowe, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, puree czosnkowe, skrobia modyfikowana, papyka słodka, chili 0,35%, przecier jabłkowy, substancja konserwująca: e 202, substancja zagęszczająca: guma ksantantowa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
155 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
37 g (31 g)
Błonnik
g
Białko
2,2 g
Sól
3,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 237Zawartość cukru (g): 31Zawartość soli (g): 3,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (174 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, przecier cebuli, przecier selera, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy (w tym papryka ), substancja konserwująca - benzoesan sodu
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
102 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
21,6 g (18,9 g)
Błonnik
g
Białko
1,8 g
Sól
1,7 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 174Zawartość cukru (g): 18,9Zawartość soli (g): 1,7Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (145 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, przyprawy i ekstrakty przypraw, naturalne aromaty
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
99 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
22 g (22 g)
Błonnik
g
Białko
1,3 g
Sól
2,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 145Zawartość cukru (g): 22Zawartość soli (g): 2,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (237 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, puree cebulowe, regulatory kasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, puree czosnkowe, skrobia modyfikowana, przecier jabłkowy, substancja konserwująca - e 202, substancja zagęszczająca: guma ksantantowa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
164 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
39 g (38 g)
Błonnik
g
Białko
2 g
Sól
3,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 237Zawartość cukru (g): 38Zawartość soli (g): 3,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, przecier pomidorowy podwójnie skoncentrowany 22% (123 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, modyfikowana skrobia ziemniaczana, przyprawy 0,2% (w tym gorczyca), czosnek w proszku .
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
117 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
26,3 g (23,3 g)
Błonnik
1,3 g
Białko
1 g
Sól
2,25 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 123Zawartość cukru (g): 23,3Zawartość soli (g): 2,25Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (32%) (179 g pomidorów na 100 g ketchupu), brązowy cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, substancja zagęszczająca (guma ksantantowa ), regulator kwasowości (kwas cytrynowy ), substancja konserwująca (sorbinian potasu )
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
99 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
22 g (19 g)
Błonnik
g
Białko
1,6 g
Sól
1,7 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 179Zawartość cukru (g): 19Zawartość soli (g): 1,7Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów na 100 g ketchupu) - 22%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, ekstrakt z papryki, koncentrat z czarnej marchwi
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
93 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
21 g (17 g)
Błonnik
g
Białko
1,1 g
Sól
2,5 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 17Zawartość soli (g): 2,5Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (124 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy i ekstrakty przypraw
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
99 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,1 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 124Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
pomidor (123 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości - kwas octowy i kwas cytrynowy, bazylia (0,36%), czosnek suszony (0,31%), oregano, naturalny aromat
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
99 kcal
Tłuszcze
<0.5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
23 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,1 g
Sól
2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 123Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów na 100 g ketchupu) - 22%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, koncentrat z czarnej marchwi
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
114 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
27 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,1 g
Sól
2,5 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,5Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów na 100 g ketchupu) - 22%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, koncentrat z czarnej marchwi, ekstrakt z papryki
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
114 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
27 g (23 g)
Błonnik
g
Białko
1,1 g
Sól
2,5 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 23Zawartość soli (g): 2,5Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów w 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana ziemniaczana, stabilizator - guma ksantantowa substancje konserwujące: e 211, e 202
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
105 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
25 g (20 g)
Błonnik
g
Białko
1 g
Sól
3,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 20Zawartość soli (g): 3,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów w 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancje konserwujące: e211, e 202, stabilizator: guma ksantantowa
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
105 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
25 g (20 g)
Błonnik
g
Białko
1 g
Sól
3,2 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 20Zawartość soli (g): 3,2Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
woda, koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów w 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana ziemniaczana, stabilizator - guma ksantantowa substancje konserwujące: e 211, e 202
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
105 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
25 g (20 g)
Błonnik
g
Białko
1 g
Sól
3,4 g
Podsumowanie:
Ilość pomidorów (g) na 100 g ketchupu: 132Zawartość cukru (g): 20Zawartość soli (g): 3,4Bez konserwantów: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż skrobia: Bez regulatorów kwasowości: Bez dodatku skrobi: Produkt eko:
Cena:0 zł
Cena za kg:0 zł
Gdzie kupić:
Analiza rankingu
Ocenie podlegało 68 produktów, pochodzących od 19 różnych producentów
Zawartość cukru w ketchupach wahała się od zaledwie 8,2 g/100 g do aż 38 g/100 g
Zawartość soli wahała się od 0,8 g/100 g do 3,4 g/100 g
Do produkcji ketchupów zużyto pomidory w ilości od zaledwie 123 g do aż 258 g
Konserwanty zostały dodane do 11 produktów
Do 11 ketchupów dodano substancje zagęszczające i/lub stabilizujące
Do 44 ketchupów dodano skrobię
W 21 produktach znajdowały się regulatory kwasowośći
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje jeden produkt:
Krokus Ketchup z przetartych pomidorów 180 g
To był ciekawy tekst? Podziel się nim
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)
Dziękujemy za oddany głos!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)
Dziękujemy za komentarz!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.