V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking sosów spaghetti

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 12 lutego 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Sos do spaghetti to jeden z najpopularniejszych sosów pomidorowych, przeznaczonych do dań z makaronu. Sosy dostępne w sprzedaży należą do produktów wysoko przetworzonych, stąd można oczekiwać, że będą charakteryzować się długim składem i stosunkowo wysoką zawartością cukrów i/lub tłuszczu. 


W pigułce

  • W rankingu wzięliśmy pod lupę 25 produktów obecnych na naszym rynku
  • W sosach znajdowało się średnio 7,0 g cukru (min. 2,8-14,0 g/100 g)
  • Sosy spaghetti zawierały średnio 2,4 g tłuszczu (min. 0,2-7,1 g/100 g)
  • Za najlepszy produkt uznaliśmy: MELISSA Primo Gusto - Sos do spaghetti

Sosy spaghetti gotowe, dostępne w sprzedaży są produktem wysoko przetworzonym, dlatego też bez względu na wynik rankingu, zawsze lepszym wyborem będzie przygotowanie sosu samodzielnie.

Skład sosów spaghetti

Podstawowym składnikiem sosów spaghetti są pomidory. Zazwyczaj w składzie znajdziemy pomidory, przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. 

Korzystnym dodatkiem do sosów spaghetti są przyprawy i zioła (np. bazylia, oregano, pieprz), jak również warzywa (np. cebula, marchew).

Dodatkowo w wielu produktach można znaleźć:

  • Cukier - spożycie cukru przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca
  • Sól - tuż obok cukru jest drugi składnik, który nie jest mile widziany w naszym organizmie. Jest jedną z głównych przyczyna rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo wysokie spożycie soli sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów (np. raka żołądka), a także może prowadzić do wystąpienia chorób nerek, nadwagi, osteoporozy i udarów mózgu
  • Substancje zagęszczające - spośród tej grupy dodatków, w sosach spaghetti można znaleźć zazwyczaj gumę guar (E412) lub mączkę chleba świętojańskiego (E410). Są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Nie mają negatywnego wpływu na zdrowia, jednakże uważa się, że w wielu przypadkach obniżają jakość produktu
  • Skrobia (np. skrobia kukurydziana) - podobnie jak wspomniane substancje zagęszczające, skrobia zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zagęszczający i stabilizujący konsystencję produktów. Nie wnosi ze sobą żadnych walorów zdrowotnych, ale nie jest też niebezpieczna dla zdrowia
  • Regulatory kwasowości - w składzie sosów spaghetti mogą być obecne regulatory kwasowości w postaci kwasu cytrynowego (E330). Są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak produktu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. Kwas cytrynowy jest składnikiem zupełnie bezpiecznym dla naszego zdrowia
  • Aromaty - odpowiadają za smak i aromat sosu spaghetti. Nie wpływają negatywnie na zdrowie, choć niektóre z nich mogą być źródłem alergenów

Sosy spaghetti - na co uważać

Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w sosach spaghetti, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: substancji zagęszczających i stabilizujących, skrobi i regulatorów kwasowości.

Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:

  1. Cukru - najlepiej nie więcej niż ok. 5,0 g na 100 g produktu
  2. Tłuszczu- najlepiej nie więcej niż ok. 5,0 g na 100 g produktu

Kryteria oceny

Na podstawie składu sosów spaghetti dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  1. Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
  2. Zawartość tłuszczu (im większa, tym mniej punktów)
  3. Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)
  4. Obecność skrobi (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)
  5. Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  6. Podana zawartość pomidorów w składzie (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)

Zwycięzca rankingu

Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 8,4/10 punktów uznano:

MELISSA Primo Gusto - Sos do spaghetti

Produkt zawiera znikomą ilość tłuszczu (<0,5 g na 100 g produktu)
Posiada niewiele cukru (4,4 g na 100 g produktu)
Nie zawiera dodatku skrobi
Nie zawiera substancji zagęszczających
Nie zawiera aromatów
Posiada podaną zawartość pomidorów w składzie

Ranking sosów do spaghetti - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 17 lipca 2020

sortuj po:

  • 01

    MELISSA Primo Gusto

    Sos do spaghetti

    Vitapedia poleca

    84,2

    • Skład:
      pomidory (68%), przecier pomidorowy (27,8%), bazylia (1,4%), sól, cebula w proszku, cukier, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 32 kcal
      Tłuszcze <0,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,2 g (4,4 g)
      Błonnik g
      Białko 1,3 g
      Sól 1,2 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 4,4Tłuszcz (g): <0,5Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: incorrectBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos do spaghetti
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 02

    Vitapedia poleca

    82,2

    • Skład:
      pomidor (kawałki i przecier) (57,4%), pasta pomidorowa (15,7%), woda, cebula (5,7%), olej słonecznikowy, bazylia (2,5%), cukier, oliwa z oliwek (1%), sól, czosnek (0,8%), liść pietruszki, pieprz czarny
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 154 kcal
      Tłuszcze 4,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 23,9 g (2,9 g)
      Błonnik 1,2 g
      Białko 4,4 g
      Sól 0,52 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 2,9Tłuszcz (g): 4,3Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos do spaghetti 360 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      pomidor, cebula, papryka czerwona, cukier, sól, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy, zioła, chili, sporządzono ze 140 g pomidorów na 100 g produktu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 47 kcal
      Tłuszcze 0,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 7 g (6,6 g)
      Błonnik 1,3 g
      Białko 1,8 g
      Sól 1,2 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 6,6Tłuszcz (g): 0,9Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos boloński pikantny 500 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 04

    Vitapedia poleca

    81,2

    • Skład:
      pomidor, cebula, cukier, sól, pomidory suszone (1,0%) (pomidor, sól ), czosnek, olej rzepakowy, zioła, przyprawy, sporządzono ze 158 g pomidorów na 100 g produktu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 48 kcal
      Tłuszcze 0,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 7,3 g (6,7 g)
      Błonnik 1,3 g
      Białko 1,8 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 6,7Tłuszcz (g): 0,9Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos spaghetti 500 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 05

    Vitapedia poleca

    81,2

    • Skład:
      pomidor, cebula, marchew 3,0%, cukier, sól, czosnek, pomidory suszone (1,0%) (pomidor, sól ), olej rzepakowy, przyprawy, zioła, sporządzono ze 153 g pomidorów na 100 g produktu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 50 kcal
      Tłuszcze 0,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 7,5 g (6,7 g)
      Błonnik 1,5 g
      Białko 1,8 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 6,7Tłuszcz (g): 0,9Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos boloński 500 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 06

    Biologico Italiano

    Sos Pomidorowy Arrabbiaata

    Vitapedia poleca

    78,5

    • Skład:
      pomidor *, oliwa z oliwek extra virgin*, czerwona papryka *, sól, cukier trzcinowy *, pietruszka *, czosnek *, papryka chilli * * certyfikowany składnik ekologiczny
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 55 kcal
      Tłuszcze 2,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,5 g (4,3 g)
      Błonnik 1,1 g
      Białko 1,2 g
      Sól 1,1 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 4,3Tłuszcz (g): 2,9Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: incorrectBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: Produkt EKO
    Sos Pomidorowy Arrabbiaata
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      pomidory * (90%) (przecier pomidorowy *, pulpa pomidorowa *, pasta pomidorowa *), oliwa z oliwek extra virgin* (4,3%), sól, cukier trzcinowy *, pietruszka *, czosnek *, chili * (0,2%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 70 kcal
      Tłuszcze 3,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 6,6 g (5,4 g)
      Błonnik 2,6 g
      Białko 1,6 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 5,4Tłuszcz (g): 3,4Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: Produkt EKO
    SOS POMIDOROWY ARRABIATA BIO 350 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      pomidor (86 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cebula (6%), cukier, śmietanka w proszku (mleko) (4%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, czosnek, szczypior suszony
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 57 kcal
      Tłuszcze 1,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 8,6 g (4 g)
      Błonnik <0.5 g
      Białko 1,1 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 4Tłuszcz (g): 1,9Bez dodatku skrobi: incorrectBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos do spaghetti pomidorowo-śmietanowy 550 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      pomidor (146 g pomidorów w 100 g produktu), warzywa (cebula, marchew ), cukier, sól, olej rzepakowy, zioła, przyprawy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy ), czosnek, koncentraty (czarnej porzeczki, czarnej marchwi)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 56 kcal
      Tłuszcze 1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 9 g (7,1 g)
      Błonnik 2,2 g
      Białko 1,7 g
      Sól 1 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 7,1Tłuszcz (g): 1Bez dodatku skrobi: correctBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: incorrectBez aromatów: correctInne: incorrect
    Sos do spaghetti oryginalny 500 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 10

    74,6

    • Skład:
      pomidor (109 g pomidorów zużyto do wyprodukowania 100 g produktu), woda, cebula (5%), marchew (3%), przecier z czosnku, przecier jabłkowy, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła (w tym bazylia ), koncentrat czarnej marchwi, aromaty
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 43 kcal
      Tłuszcze 1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 6,5 g (4,8 g)
      Błonnik g
      Białko 1,3 g
      Sól 1,4 g
    • Podsumowanie:
      Cukier (g): 4,8Tłuszcz (g): 1Bez dodatku skrobi: incorrectBez substancji zagęszczających: correctPodana zawartość pomidorów w składzie: correctBez regulatorów kwasowości: correctBez aromatów: incorrectInne: incorrect
    Sos boloński 350 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 25 produktów, pochodzących od 14 różnych producentów
  • Zawartość cukru w sosach spaghetti wahała się od zaledwie 2,8 g/100 g do aż 14 g/100 g
  • Zawartość tłuszczu wahała się od 0,2 g/100 g do 7,1 g/100 g
  • Do 5 sosów dodano substancje zagęszczające i/lub stabilizujące
  • Do 12 sosów dodano skrobię
  • W 9 produktach znajdowały się regulatory kwasowości
  • 4 produkty zawierały aromaty

Rekomendacja

Vitapedia rekomenduje sześć produktów:

  1. Winiary - Sos do spaghetti 360 g
  2. Winiary  - Sos spaghetti 500 g
  3. MELISSA Primo Gusto - Sos do spaghetti
  4. Winiary - Sos boloński 500 g
  5. Winiary - Sos boloński pikantny 500 g
  6. Biologico Italiano - Sos Pomidorowy Arrabbiaata
  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter