Ranking jogurtów wiśniowych
Ostatnia aktualizacja: 16 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Jogurty wiśniowe to grupa smakowych jogurtów, w składzie których znajduje się wsad owocowy w postaci wiśni. Zawartość wiśni może bardzo się różnić, dlatego sprawdziliśmy, które jogurty wiśniowe mają ich najwięcej, i które najlepiej wybierać.
W pigułce
- W rankingu wzięliśmy pod lupę 12 produktów obecnych na naszym rynku
- Średnia wartość energetyczna jogurtów wiśniowych wynosiła 93,5 kcal/100 g (min. 69 kcal, max. 119 kcal)
- Średnia zawartość cukru w jogurtach wynosiła 13,0 g na 100 g produktu (min. 8,0 g, max. 14,5 g)
- Do przygotowania 100 g produktu wykorzystywano średnio 7,9% wsadu owocowego (min. 3,7%, max. 15%)
- Za najlepszy produkt uznaliśmy: Bakoma - Jogurt Bio z wiśniami 140 g
Rodzaje jogurtów
W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów jogurtów. Najczęściej są to:
- Jogurty naturalne
- Jogurty owocowe (np. wiśniowe, truskawkowe, czereśniowe, morelowe, brzoskwiniowe z owoców leśnych)
- Jogurty typu greckiego
- Jogurty z dodatkami zbóż
Skład jogurtów wiśniowych
Podstawowym składnikiem jogurtów wiśniowych są: mleko, wsad owocowy (im więcej wiśni, tym lepiej!) i kultury bakterii jogurtowych.
W jogurtach wiśniowych znajdziemy również dodatek cukru, którego wysokie spożycie przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca.
uwaga!
Średnio w jednym małym jogurcie wiśniowym (150 g) znajdują się dwie łyżki cukru (20 g)!
W niektórych produktach znajdziemy również dodatki takie, jak:
- Substancje zagęszczające - spośród tej grupy dodatków, w jogurtach wiśniowych można znaleźć zazwyczaj karagen (E407), pektyny (E440), mączkę chleba świetojańskiego (E410) lub gumę ksantanową (E415). Są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Nie mają negatywnego wpływu na zdrowia, jednakże uważa się, że w wielu przypadkach obniżają jakość produktu
- Skrobia (np. skrobia kukurydziana) - podobnie jak wspomniane substancje zagęszczające, skrobia zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zagęszczający i stabilizujący konsystencję produktów. Nie wnosi ze sobą żadnych walorów zdrowotnych, ale nie jest też niebezpieczna dla zdrowia
- Regulatory kwasowości - w pojedynczych produktach mogą znaleźć się regulatory kwasowości w postaci kwasu cytrynowego (E330). Są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak jogurtu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. Kwas cytrynowy jest związkiem bezpiecznym dla naszego zdrowia.
- Aromaty - odpowiadają za smak i aromat jogurtu; nie wpływają negatywnie na zdrowie, choć niektóre z nich mogą być źródłem alergenów
Jogurty wiśniowe - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w jogurtach wiśniowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają dodatku skrobi i substancji zagęszczających (obniżają jakość produktu), a także aromatów i regulatorów kwasowości (trzymając się zasady: "krótki skład", "czysta etykieta").
Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:
- Ilość użytych owoców - najlepiej co najmniej 10%
Kryteria oceny
Na podstawie składu jogurtów wiśniowych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
- Wielkość wsadu owocowego (im większa, tym więcej punktów)
- Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
- Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Obecność skrobi (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
- Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,0/10 punktów uznano:
Bakoma - Jogurt Bio z wiśniami 140 g
✓ Wysoka zawartość wiśni (15%)
✓ Brak substancji zagęszczających i stabilizujących
✓ Brak regulatorów kwasowości
✓ Bez dodatku aromatów
✓ Zawiera certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
Ranking jogurtów wiśniowych - wyniki
Ostatnia aktualizacja: 02 listopada 2021
sortuj po:
01
Bakoma
Jogurt Bio z wiśniami 140 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane bio, wiśnie 15% bio, cukier trzcinowy bio, śmietanka pasteryzowana bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 97 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g Węglowodany (w tym cukry) 15,5 g (14,5 g) Białko 3,3 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 15Zawartość cukru (g): 14,5Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
Bakoma
Premium Mild Jogurt z wiśniami 140 g
- Skład:
- mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone, wiśnie 12%, cukier trzcinowy, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 90 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g Węglowodany (w tym cukry) 13,5 g (12 g) Białko 3,4 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 12Zawartość cukru (g): 12Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
ANDECHSER
Jogurt wiśniowy 3,7% (150g) - BIO
- Skład:
- ekologiczny jogurt, 8% wiśnie bio, cukier buraczany, 2% puree z wiśni bio, skrobia kukurydziana bio, koncentrat soku z aronii, sok z cytryny z koncentratu bio, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, ekstrakt z wanilii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 95 kcal Tłuszcze 3,1 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2 g Węglowodany (w tym cukry) 12,6 g (11,9 g) Białko 4,1 g Sól 0,15 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 10Zawartość cukru (g): 11,9Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
DANONE
ale Owoc! Jogurt wiśniowy
- Skład:
- mleko, cukier, wiśnie 7,5%, śmietanka, mleko w proszku odtłuszczone, koncentrat z marchwii i czarnej porzeczki, aromat naturalny, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 93 kcal Tłuszcze 1,8 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g Węglowodany (w tym cukry) 15 g (14 g) Białko 3,9 g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 7,5Zawartość cukru (g): 14Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Danone
Fantasia Jogurt kremowy z wiśniami 122 g
- Skład:
- mleko, wsad owocowy (wiśnie - 11,5% w produkcie, cukier, skrobia modyfikowana, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu ; skoncentrowany sok z hibiskusa i z marchwi, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantantowa ; aromat ), śmietanka, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 119 kcal Tłuszcze 5,3 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3,4 g Węglowodany (w tym cukry) 15,3 g (14,5 g) Białko 2,4 g Sól 0,12 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 11,5Zawartość cukru (g): 14,5Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
Mlekovita
Jogurt Polski wiśnia 150 g
- Skład:
- mleko, wiśnie - 9%, cukier, skrobia, koncentrat: z marchwi, winogron i aronii, stabilizator: pektyna, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 94 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g Węglowodany (w tym cukry) 15 g (14 g) Białko 2,8 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 9Zawartość cukru (g): 14Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
Bakoma
Premium Jogurt wiśniowy 150 g
- Skład:
- mleko, wsad wiśniowy 17% (wiśnie 42%, cukier, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: pektyny ; koncentrat z czarnej marchwi, koncentrat z cytryny, naturalny aromat ), odtłuszczone mleko w proszku, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 84 kcal Tłuszcze 2,8 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g Węglowodany (w tym cukry) 11 g (8 g) Białko 3,9 g Sól 0,12 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 7,14Zawartość cukru (g): 8Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
08
Krasnystaw
Joguś Jogurt wiśniowy 400 g
- Skład:
- mleko, cukier, wiśnie - 6,7%, skrobia modyfikowana kukurydziana, koncentrat soku buraka czerwonego, substancje zagęszczające: pektyny, barwniki: antocyjany, karminy, aromaty, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 83 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g Węglowodany (w tym cukry) 12,5 g (11 g) Białko 2,5 g Sól 0,08 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 6,7Zawartość cukru (g): 11Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
BALTAIS
EKO JOGURT WIŚNIOWY BIO 350 g
- Skład:
- mleko *, wsad wiśniowy* (12%) (cukier *, wiśnie * (35%), skrobia kukurydziana *, koncentrat z czerwonych buraków*, naturalny aromat ), cukier *, stabilizator: skrobia kukurydziana * i żelatyna *, kultury bakterii (*składniki ekologiczne)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 106 kcal Tłuszcze 3,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g Węglowodany (w tym cukry) 15,7 g (13,9 g) Białko 2,9 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 4,2Zawartość cukru (g): 13,9Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
LOVE&KO
Jogurt wiśniowy BIO
- Skład:
- pasteryzowane mleko *, wsad wiśniowy* 12% (cukier *, wiśnie * (35% we wsadzie), skrobia kukurydziana *, koncentrat soku z buraków ćwikłowych*, naturalny aromat wiśniowy*), cukier *, skrobia kukurydziana *, żelatyna wieprzowa *, kultury bakterii fermentacji mlekowej, (*składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 104 kcal Tłuszcze 3,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,2 g Węglowodany (w tym cukry) 16 g (14 g) Białko 2,9 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 4,2Zawartość cukru (g): 14Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
Mlekpol
Jogurt Augustowski wiśniowy 0% tłuszczu 350 g
- Skład:
- mleko, cukier, wiśnie 3,7%, białka mleka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: pektyny, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromat, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 69 kcal Tłuszcze 0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0 g Węglowodany (w tym cukry) 14 g (14 g) Białko 3,2 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 3,7Zawartość cukru (g): 14Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
Mlekpol
Jogurt wiśniowy 400 g
- Skład:
- mleko, cukier, wiśnie 3,7%, białka mleka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: pektyny, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromat, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 88 kcal Tłuszcze 2,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g Węglowodany (w tym cukry) 14 g (14 g) Białko 3,1 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość wiśni (%): 3,7Zawartość cukru (g): 14Bez dodatku skrobi: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Bez regulatorów kwasowości: Bez aromatów: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegało 12 produktów, pochodzących od 8 różnych producentów
- Zawartość cukru w jogurtach wiśniowych wahała się od 8 g/100 g do 14,5g/100 g
- Do produkcji jogurtów wiśniowych wykorzystywano wsad owocowy w ilości od zaledwie 3,7% do 15%
- Do 9 jogurtów dodano substancje zagęszczające i/lub stabilizujące
- Do 9 jogurtów dodano skrobię
- W 1 produkcie znajdował się regulator kwasowośći
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje jeden produkt:
- Bakoma - Jogurt Bio z wiśniami 140 g
Więcej podobnych treści
Ranking maseł orzechowych
Sprawdziliśmy ponad 30 maseł orzechowych pod kątem składu i wybraliśmy najlepsze.
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 lutego 2021
Ranking kisieli truskawkowych
Sprawdziliśmy 16 kisieli truskawkowych. Zobacz: Który kisiel truskawkowy jest najlepszy • Jakie s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ranking gołąbków w sosie pomidorowym
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 września 2021
Ranking dżemów wiśniowych
Sprawdziliśmy 17 dżemów wiśniowy pod kątem składu i wybraliśmy najlepsze.
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 lutego 2021
Ranking chrzanów
Sprawdziliśmy 44 najpopularniejsze chrzany i wybraliśmy najlepsze pod kątem składu. Sprawdź ranki...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 lipca 2020
Ranking parówek
Sprawdziliśmy 35 parówek pod kątem, ilości i jakości mięsa, niepotrzebnych substancji i wartości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.