Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą
Ranking dżemów wiśniowych
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 16 lutego 2021
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
0źródła
0badań
Dżem wiśniowy to jeden z najpopularniejszych przetworów owocowych, który powstaje w wyniku gotowania owoców z dodatkiem cukru i substancji zagęszczających (pektyny) lub bez nich. O jakości dżemów wiśniowych świadczy ilość owoców, z których zostały sporządzone. Spawdziliśmy, które dżemy wiśniowe mają najlepszy skład.
W pigułce
W rankingu wzięliśmy pod lupę 17 produktów obecnych na naszym rynku
Do przygotowania 100 g produktu zużywano średnio 54,3% wiśni (min. 35%, max. 100%)
Średnia zawartość cukru w dżemach wiśniowych wynosiła 36,5 g na 100 g produktu (min. 22 g, max. 64 g)
Za najlepszy produkt uznaliśmy: RAPSODIA - Dżem wiśniowy 100%
Najważniejszym kryterium jakości dżemów jest ilość owoców, z których zostały one przygotowane. Jednakże trzeba pamiętać, że zarówno dżemy przygotowane z dodatkiem cukru, jak również te sporządzone wyłącznie z owoców (dżemy 100%) zawierają wysokie ilości cukru, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Stąd nie powinniśmy zbyt często po nie sięgać.
Rodzaje dżemów
W sklepach znajdują się dżemy przygotowane z różnych owoców, m.in.:
Truskawek
Malin
Brzoskwini
Moreli
Wiśni
Owoców leśnych
Czarnej porzeczki
Pomarańczy
Fig
Rokitnika
Agrestu
Derenia
Aronii
Skład dżemów wiśniowych
Do produkcji dżemów potrzebne są tak naprawdę tylko dwa składniki: owoce i pektyny - E440 (pełniące funkcję zagęszczającą).
Jednakże w sprzedaży są dostępne dżemy wiśniowe, które zawierają dodatkowo:
Cukier - spożycie cukru przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca.
uwaga!
Dżemy są produktami o wysokiej zawartości cukru
Średnio 1 słoik dżemu truskawkowego o masie 250 g zawiera 9 łyżek cukru (90 g cukru)!
Substancje konserwujące - najczęściej wykorzystywany jest sorbinian potasu (E202). Związki te przedłużają trwałość produktów, zapobiegając rozwojowi drobnoustrojów. Dodawane są w niewielkich ilościach, które uznawane są za bezpieczna dla człowieka. Jednakże w pojedynczych przypadkach, u osób wrażliwych mogą wywoływać np. objawy alergiczne.
Regulatory kwasowości - są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak produktu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. W dżemach można zazwyczaj spotkać kwas cytrynowy (E330) lub cytrynian sodu (E331), które są składnikami bezpiecznymi dla naszego zdrowia.
Substancje zagęszczające inne niż pektyny - pośród tej grupy dodatków, w dżemach wiśniowych można znaleźć zazwyczaj gumę guar (E412) i mączkę chleba świętojańskiego (E410). Są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Nie mają negatywnego wpływu na zdrowia, jednakże uważa się, że w wielu przypadkach obniżają jakość produktu. Podstawowym składnikiem zagęszczającym w dżemach powinny być pektyny
Koncentraty (np. koncentraty jabłkowe)
Dżemy wiśniowe - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w dżemach wiśniowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: konserwantów, substancji zagęszczających innych niż pektyny, regulatorów kwasowości.
Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:
Owoców, z których sporządono dżem - najlepiej żeby było ich 100%
Cukru - najlepiej poniżej 35 g na 100 g produktu
Kryteria oceny
Na podstawie składu dżemów wiśniowych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Ilość owoców wykorzystanych do przygotowania dżemu (im większa, tym więcej punktów)
Zawartość cukrów (im większa, tym mniej punktów)
Obecność konserwantów (TAK - 0 pkt.; NIE - 4,0 pkt.)
Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących innych niż pektyny (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)
Produkt ekologiczny/bio (TAK - 1,0 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 8,1/10 punktów uznano:
RAPSODIA - Dżem wiśniowy 100%
Produkt ten zawiera aż 100% owoców
Nie zawiera konserwantów
Nie zawiera substancji zagęszczających innych niż pektyny
Nie zawiera regulaorów kwasowości
Zawiera stosunkowo niską ilość cukrów (31 g/100 g)
wiśnie (sporządzono ze 100 g wiśni na 100 g produktu), zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy - do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
145 kcal
Tłuszcze
<0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
34 g (34 g)
Błonnik
0 g
Białko
0,8 g
Sól
0 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 100Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 34Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
Zawartość owoców (%): 80Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 22Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne: Produkt EKO
Zawartość owoców (%): 70Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 22Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne: Produkt EKO
ekologiczne wiśnie, ekologiczny cukier trzcinowy, woda, substancja żelująca - pektyny, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, sporządzono z 40 g owoców na 100 g produktu
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
153 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
37 g (33 g)
Błonnik
1,1 g
Białko
0 g
Sól
0,02 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 40Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 33Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne: Produkt EKO
cukier, wiśnie, woda, substancja zagęszczająca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja przeciwpieniąca - olej rzepakowy, sporządzono z 42 g owoców na 100 g produktu, łączna zawartość cukru 63 g na 100 g produktu
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
260 kcal
Tłuszcze
0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0 g
Węglowodany (w tym cukry)
64 g (64 g)
Błonnik
0,6 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 63Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 64Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
wiśnia nadwiślanka, cukier, woda, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sporządzono z 40 g owoców na 100 g produktu, łączna zawartość cukru 36 g na 100 g produktu
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
144 kcal
Tłuszcze
<0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
34 g (34 g)
Błonnik
0 g
Białko
<0,5 g
Sól
0,06 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 40Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 34Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca - pektyna amidowana, regulator kwasowości - kwas cytrynowy substancja zageszczająca - mączka chleba świętojańskiego . sporządzono z 45 g owoców na 100 g produktu.
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
153 kcal
Tłuszcze
<0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
37,1 g (36,9 g)
Błonnik
0 g
Białko
0,6 g
Sól
0 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 45Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 36,9Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
wiśnie (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar, regulatory kwasowości - kwas cytrynowy i cytryniany sodu, sporządzono z 40 g owoców na 100 g produktu
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
144 kcal
Tłuszcze
<0,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
35 g (35 g)
Błonnik
0 g
Białko
<0,5 g
Sól
0 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 40Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 35Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
Zawartość owoców (%): 40Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 37,1Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
cukier, przecier wiśniowy (35%), woda, substancja zagęszczająca - pektyny, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - sorbinian potasu, aromat, sporządzono z 35 g owoców na 100 g produktu.
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
182 kcal
Tłuszcze
0,1 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,03 g
Węglowodany (w tym cukry)
44,4 g (44,4 g)
Błonnik
0 g
Białko
0,3 g
Sól
0 g
Podsumowanie:
Zawartość owoców (%): 35Bez konserwantów: Zawartość cukru (g): 44,4Bez substancji zagęszczających innych niż pektyny: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
Cena:0 zł
Cena za kg:0 zł
Gdzie kupić:
Analiza rankingu
Ocenie podlegało 17 produktów, pochodzących od 16 różnych producentów
Zawartość cukru w dżemach wiśniowych wahała się od 22 g/100 g do aż 64 g/100 g
Zawartość wiśni w dżemach wiśniowych wahała się od zaledwie 35% do aż 100%
Konserwanty zostały dodane tylko do 2 produktów
Do 6 dżemów wiśniowych dodano substancje zagęszczające inne niż pektyny
W 12 produktach znajdowały się regulatory kwasowości
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)
Dziękujemy za oddany głos!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)
Dziękujemy za komentarz!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.
Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?
Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.