Ranking makreli w sosie pomidorowym
Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 0badań
Makrela w sosie pomidorowym to produkt zaliczany do grupy przetworów rybnych. Składa się on głównie z makreli, pomidorów (zazwyczaj w formie koncentratu pomidorowego), wody i dodatku soli. Jednakże niektóre produkty zawierają o wiele więcej dodatków (często zbędnych). Makrela w sosie pomidorowym jest uznawana za produkt bezpieczny i korzystny dla naszego zdrowia. Postanowiliśmy sprawdzić, który z dostępnych na rynku produktów cechuje się najwyższą jakością i najlepszym składem.
W pigułce
- W rankingu wzięliśmy pod lupę 25 produktów obecnych na naszym rynku
- Makrela jest tłustą rybą morską zawierającą wysokie ilości korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3
- Do przygotowania 100 g produktu zużywano średnio 55,2 g makreli
(min. 45 g, max. 75 g) - Pomimo dodatku soli i cukru, makrela w sosie pomidorowym nie zawiera wysokich ilości tych składników
- Za najlepszy produkt uznaliśmy: PAN DO MAR - Makrela w sosie pomidorowym BIO
Według danych statystycznych, każdy z nas spożywa średnio 12 kg ryb i przetworów ryb rocznie. Na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej jest to aż niemal dwukrotnie mniej (22,9 kg). Największy poziom konsumpcji tego typu produktów ma miejsce w Portugalii i Hiszpanii - jest to kolejno 61,1 i 42,9 kg ryb spożytych w przeliczeniu na jednego mieszkańca, na rok.
Rodzaje przetworów rybnych
W handlu dostępnych jest wiele rodzajów przetworów rybnych. Wśród nich można wymienić m.in.:
- Filety rybne w sosie własnym, w oleju lub sosie pomidorowym
- Filety śledziowe w śmietanie
- Pasty rybne (np. pasty z łososia)
- Paprykarz szczeciński
- Koreczki śledziowe
- Sałatki rybne (np. sałatki śledziowe)
- Opiekane filety w zalewie octowej
- Ryba w galarecie
- Płaty śledziowe marynowane
Skład makreli w sosie pomidorowym
Jak łatwo się domyślić, podstawowym składnikiem makreli w sosie pomidorowym jest wspomniana ryba. Oczywiście im więcej makreli w opakowaniu, tym lepiej.
wiem więcej!
- Makrela jest zaliczana do tłustych ryb morskich zawierających stosunkowo wysokie ilości dobroczynnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3
Drugim, istotnym składnikiem są pomidory. Najczęśćiej występują w formie koncentratu lub sosu pomidorowego.
Konserwy rybne typu makrela w sosie pomidorowym zazwyczaj zawierają również:
- Sól - oczywiście składnik ten nie jest pożądany w diecie, ponieważ w nadmiarze przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i niektórych nowotworów. Jednak makrela w sobie pomidorowym nie zawiera szczególnie wysokich ilości soli.
- Olej roślinny (np. olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek) - składniki te spożywane w umiarkowanych ilościach nie tylko nie są szkodliwe dla zdrowia, ale również mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że oleje dostarczają dużo kalorii, stąd osoby cierpiące na nadwagę i otyłość powinny wybierać makrele o niższej zawartości tłuszczu (poniżej 10 g tłuszczu na 100 g produktu).
- Ocet
- Cukier - składnik szkodliwy dla naszego zdrowia, który nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. Jest źródłem tzw. "pustych kalorii".
wiem więcej!
- Zawartość cukru w makrelach w sosie pomidorowym jest utrzymana na niskim poziomie
- Przyprawy (np. pieprz czarny, ziele angielskie, bazylia, oregano, czosnek, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn).
W niektórych produktach znajdziemy również dodatki takie, jak:
- Substancje zagęszczające - spośród tej grupy związków, do makreli w sosie pomidorowym dodawane są zwykle: guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), mączka chleba świętojańskiego (E410), alginian sodu (E401).
- Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, E330)- są dodawane do produktów w celu regulowania ich pH. Pozwala to na nadanie produktowi odpowiednich walorów sensorycznych (np. smaku). Dodatkowo regulatory kwasowości chronią w pewnym stopniu produkt przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów. Kwas cytrynowy, który stosowany jest jako regulator kwasowości w makrelach w sosie pomidorowym uznawany jest za produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
- Skrobia i mąka - wykorzystywane są do poprawy konsystencji produktów (np. do ich zagęszczania). Nie posiadają szczególnych wartości odżywczych, ale spożywane w umiarkowanych ilościach nie są zagrożeniem dla zdrowia.
- Maltodekstryny - są to częściowo rożłożone węglowodany, pochodzące ze skrobi. Maltodekstryny wykorzystywane są jako substancje stabilizujące teksturę, zamienniki tłuszczu, wypełniacze tłuszczu i nośniki. Podobnie jak cukier, mogą być przyczyną próchnicy, nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca.
- Musztarda
- Aromaty - nadają smak i aromat produktom. Są bezpieczne dla zdrowia, choć niektóre z nich mogą być źródłem alergenów powodujących uczulenie u osób wrażliwych.
- Warzywa - zazwyczaj w formie suszonej.
Makrela w sosie pomidorowym - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w makreli w sosie pomidorowym, najlepiej abyś wybierał te produkty, do których nie dodawano regulatorów kwasowości i substancji zagęszczających, w tym również skrobi i mąki.
Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:
- Makreli - najlepiej co najmniej 55 g na 100 g produktu
- Soli - najlepiej nie więcej niż 1,0 g na 100 g produktu
Kryteria oceny
Na podstawie składu makreli w sosie pomidorowym dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
- Zawartość makreli (im większa, tym więcej punktów)
- Zawartość soli (im większa, tym mniej punktów)
- Dodatek cukru (TAK - 0 pkt.; NIE - 4,0 pkt.)
- Obecność substancji zagęszczających (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Obecność mąki lub skrobi (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 1,0 pkt.)
- Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,4/10 punktów uznano:
PAN DO MAR - Makrela w sosie pomidorowym BIO
Produkt ten cechuje się bardzo wysoką zawartością makreli (aż 75%!)
Zawiera małą ilość soli
Nie zawiera substancji zagęszczających
Nie zawiera regulatorów kwasowości
Nie zawiera dodatku cukru
Ranking makreli w sosie pomidorowym - wyniki
Ostatnia aktualizacja: 29 grudnia 2020
sortuj po:
01
PAN DO MAR
Makrela w sosie pomidorowym BIO
- Skład:
- filety z makreli 75%, pomidor 14%, oliwa z oliwek 6%, cebula, papryka, czosnek, sól morska
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 174 kcal Tłuszcze 10,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) 4 g ( g) Błonnik g Białko 16,6 g Sól 0,68 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 75Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,68Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
GRAAL
Filety z makreli pomidorowy sos Bio 120 g
- Skład:
- filety z makreli *** (60%), sos pomidorowy bio (40%) - koncentrat pomidorowy bio, woda, olej słonecznikowy bio, cukier trzcinowy bio, sól morska, ***(scomber scombrus, złowione w morzu, obszar połowu: północno-wschodni atlantyk fao 27, narzędzie połowowe: włoki pelagiczne (otm), okrężnice (ps)). podobszar połowu i narzędzie połowowe wskazane w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 283 kcal Tłuszcze 24 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,9 g Węglowodany (w tym cukry) 3,5 g (3,5 g) Błonnik g Białko 13 g Sól 0,75 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 60Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,75Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
GRAAL
Filety z makreli w sosie pomidorowym 120 g
- Skład:
- filety z makreli ze skórą (65%) (scomber scombrus, złowiono w północno-wschodni atlantyk fao; kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (otm), okrężnice (ps))**, sos pomidorowy (35%) - woda, koncentrat pomidorowy (12,8%), cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, pomidor w proszku, cebula suszona, pieprz czarny, ekstrakt przypraw (pieprz, ziele angielskie, pietruszka, seler, goździki, chili ), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), ekstrakt papryki, **kategoria narzędzia połowowego wskazana w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 276 kcal Tłuszcze 23 g Nasycone kwasy tłuszczowe 5 g Węglowodany (w tym cukry) 3,3 g (3,2 g) Błonnik g Białko 14 g Sól 0,75 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 65Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,75Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
Tesco
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- ryba - makrela (scomber scombrus) (50%), koncentrat pomidorowy (22%), woda, olej rzepakowy, cukier, sól
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 241 kcal Tłuszcze 20,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 7 g Węglowodany (w tym cukry) 4,8 g (3,9 g) Błonnik g Białko 9,2 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,5Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Bmc
Makrela W Sosie Pomidorowym Xxl 300 g
- Skład:
- makrela 55% (scomber japonicus /obszar połowu: ocean spokojny fao 61 /złowione włokiem pelagicznym), sos pomidorowy 45%: woda, koncentrat pomidorowy 17%, cukier, sól, mąka pszenna, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, warzywa suszone mielone: cebula, seler, pasternak ; ekstrakty przypraw: pieprzu czarnego, papryki słodkiej, ziela angielskiego .
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 161 kcal Tłuszcze 9,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,8 g Węglowodany (w tym cukry) 5,2 g (4,3 g) Błonnik g Białko 14,6 g Sól 1,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
Petropat
Makrela w pomidorach 240 g
- Skład:
- makrela – 55%, sos pomidorowy (woda, przecier pomidorowy 6%, olej rzepakowy 4%, cukier, sól, mąka pszenna, regulator kwasowości: kwas octowy ; przyprawy) – 45%.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 145 kcal Tłuszcze 9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3 g Węglowodany (w tym cukry) 6 g (4 g) Błonnik g Białko 10 g Sól 1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
GRAAL
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- filety z makreli 60% (ryba*** scomber scombrus (ss) lub scomber japonicus (sj), obszar połowu: północno-wschodni atlantyk fao 27 lub środkowo-wschodni atlantyk fao 34 lub ocean spokojny fao 61, kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (otm) lub sieci stawne (kotwiczone) (gns) lub okrężnice (ps)), sos pomidorowy (40%) - woda, koncentrat pomidorowy (10%), cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, pomidor w proszku, cebula suszona, ekstrakt przypraw (pieprz, ziele angielskie, pietruszka, seler, goździk, chili ), przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), ekstrakt papryki, *** nazwa łacińska, obszar i metoda połowu wskazane w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 206 kcal Tłuszcze 16 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3,4 g Węglowodany (w tym cukry) 5,7 g (5,2 g) Błonnik g Białko 9,9 g Sól 0,98 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 60Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,98Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
08
King Oscar
Makrela kanapkowa w sosie pomidorowym 100 g
- Skład:
- ryba - rozdrobnione filety z makreli (50%), sos pomidorowy (50%) - koncentrat pomidorowy, woda, cukier, ocet, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, guma ksantantowa ), czosnek, pieprz cayenne
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 174 kcal Tłuszcze 12 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g Węglowodany (w tym cukry) 6,2 g (4,2 g) Błonnik g Białko 9,3 g Sól 1,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
Lisner
Filety z makreli w kremie pomidorowym 175 g
- Skład:
- 50% solone filety z makreli [makrela (scomber scombrus)*, sól ], 50% krem pomidorowy [woda, 16% koncentrat pomidorowy, cukier, sól, olej rzepakowy, cebula suszona mielona, mąka pszenna, modyfikowana skrobia kukurydziana, przyprawy: pieprz czarny, ekstrakt ziela angielskiego ], *złowione w północno-wschodnim atlantyku (fao 27) za pomocą włoków pelagicznych.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 162 kcal Tłuszcze 10,3 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,2 g Węglowodany (w tym cukry) 4,2 g (4,1 g) Błonnik g Białko 12,7 g Sól 1,25 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,25Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
GRAAL
Filety z makreli w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 120 g
- Skład:
- filety z makreli ze skórą (55%) (scomber scombrus, złowiono w północno-wschodni atlantyk fao; kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (otm), okrężnice (ps))**, sos pomidorowy (45%) - woda, koncentrat pomidorowy (35%), cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, ser mozzarella (zawiera mleko), pomidory suszone (3%), sól, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), zioła prowansalskie (bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn ), ekstrakt papryki, **kategoria narzędzia połowowego wskazana w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 270 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 5 g Węglowodany (w tym cukry) 6 g (5,4 g) Błonnik g Białko 12 g Sól 0,75 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,75Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
GRAAL
Filety z makreli w sosie pomidorowym z płatkami chili 120 g
- Skład:
- filety z makreli ze skórą (55%) (scomber scombrus, złowiono w północno-wschodni atlantyk fao; kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (otm), okrężnice (ps))**, sos pomidorowy (45%) - woda, koncentrat pomidorowy (28%), cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, papryka czerwona, sól, chili (0,3%), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), ekstrakt papryki, **kategoria narzędzia połowowego wskazana w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 259 kcal Tłuszcze 21 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,4 g Węglowodany (w tym cukry) 5,4 g (5,1 g) Błonnik g Białko 12 g Sól 0,8 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,8Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
Rio Mare
Filety makreli w sosie pomidorowym z warzywami 169 g
- Skład:
- makrele * 56%, woda, koncentrat pomidorowy, warzywa 8% (ogórki konserwowe, marchew, cebula ), olej słonecznikowy, ocet, cukier, aromaty, modyfikowana skrobia kukurydziana, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantantowa sól, przyprawy, *scomber scombrus
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 173 kcal Tłuszcze 13 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,8 g Węglowodany (w tym cukry) 3 g (2,5 g) Błonnik g Białko 11 g Sól 0,9 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 56Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,9Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
13
Jantar
Filety z makreli w sosie pomidorowym 160 g
- Skład:
- filety z makreli kolias (scomber japonicus / obszar połowu: ocean spokojny fao 61 / złowione w morzu włokiem pelagicznym) (55%) ryby przed sterylizacją), sos pomidorowy (45% przed sterylizacją): woda, koncentrat pomidorowy (17%), cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, cukier, sól, przyprawy), skrobia kukurydziana modyfikowana, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, substancja zagęszczająca: guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, mieszanka przypraw, naturalny aromat papryki
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 176 kcal Tłuszcze 13 g Nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g Węglowodany (w tym cukry) 3 g (1,1 g) Błonnik g Białko 11 g Sól 0,8 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,8Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
14
Lewiatan
Filety z makreli w sosie Pomidorowym 170 g
- Skład:
- filety z makreli (55% w chwili użycia), sos pomidorowy (45%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, pomidory w proszku, cebula suszona, ekstrakt przypraw (pieprz, ziele angielskie, pietruszka, seler, goździk, chilli), przyprawy, substancje zagęszczające (guma, guar, guma ksantanowa), ekstrakt papryki, maltodekstryna.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 21 g Nasycone kwasy tłuszczowe 7 g Węglowodany (w tym cukry) 4,8 g (3,9 g) Błonnik g Białko 9,2 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,5Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
15
Auchan
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- filety z makreli (50%)(scomber scombrus, obszar połowu: północno-wschodni atlantyk fao27, metoda produkcji: złowione w morzu, metoda połowu: włoki pelagiczne), sos pomidorowy(50%) - woda, koncentrat pomidorowy (9%), cukier, olej rzepakowy, sól, ocet spirytusowy, musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy, warzywa suszone (marchew, seler, cebula, por, natka pietruszki ), aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 136 kcal Tłuszcze 8,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g Węglowodany (w tym cukry) 4,6 g (3,1 g) Błonnik g Białko 9,8 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,5Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
16
Mega Ryba
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- filety z makreli (ryba) (50%), sos pomidorowy (50%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, cebula suszona, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), ekstrakt pieprzu
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 91 kcal Tłuszcze 2,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g Węglowodany (w tym cukry) 5,8 g (5,4 g) Błonnik g Białko 12 g Sól 0,95 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 0,95Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
17
MK
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- ryba - filety z makreli * 50%, woda, koncentrat pomidorowy 11%, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, skrobia ryżowa, substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, alginian sodu ), sól, gorczyca biała mielona, przyprawy, barwnik (ekstrakt z papryki ), ekstrakt przypraw, *makrela (scomber scombrus) złowiony w północno-wschodnim atlantyku (fao 27)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 258 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 5 g Węglowodany (w tym cukry) 2,7 g (2,6 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 1,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
18
Posejdon XXL
Filety z makreli w sosie pomidorowym 300 g
- Skład:
- filety z makreli kolias (scomber japonicus / obszar połowu: ocean spokojny fao 61 / złowione w morzu włokiem pelagicznym) (55% ryby przed sterylizacją), sos pomidorowy (45% przed sterylizacją): woda, koncentrat pomidorowy (17%), cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, cukier, sól, przyprawy), skrobia kukurydziana modyfikowana, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, substancja zagęszczająca: guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, mieszanka przypraw, naturalny aromat papryki
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 149 kcal Tłuszcze 9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g Węglowodany (w tym cukry) 4 g (3,7 g) Błonnik g Białko 13 g Sól 1,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
19
Northlantica
Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- ryba - filet z makreli (50%), sos pomidorowy (50%) - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, olej rzepakowy, cebula suszona, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa ), ekstrakt papryki, ekstrakt pieprzu
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 149 kcal Tłuszcze 9,3 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g Węglowodany (w tym cukry) 4,7 g (4,4 g) Błonnik g Białko 11,7 g Sól 1,25 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,25Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
20
Fala
Filety z makreli w sosie pomidorowym 175 g
- Skład:
- filety z makreli (scomber scombrus / obszar połowu: północno-wschodni atlantyk fao 27 / złowione w morzu włokiem pelagicznym) (55% ryby przed sterylizacją), sos pomidorowy (45% przed sterylizacją): woda, koncentrat pomidorowy (17%), cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, cukier, sól, przyprawy),skrobia modyfikowana kukurydziana, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, substancja zagęszczająca: guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat papryki
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 107 kcal Tłuszcze 3,7 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g Węglowodany (w tym cukry) 4,4 g (4,4 g) Błonnik g Białko 1,4 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,2Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
21
GRAAL
Makrela w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- makrela 50% (ryba*** scomber scombrus (mac), złowiono w: północno-wschodni atlantyk fao 27, kategoria narzędzia połowowego: włoki pelagiczne (otm) lub okrężnice (ps)), sos pomidorowy (50%) - woda, koncentrat pomidorowy (10%), cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sól, pomidor w proszku, cebula suszona, ekstrakty przypraw (pieprz, ziele angielskie, pietruszka, seler, goździk, chilli ), przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantantowa ), ekstrakt papryki, *** nazwa łacińska, obszar i metoda połowu wskazane w numerze partii po literze p
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 183 kcal Tłuszcze 13 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,8 g Węglowodany (w tym cukry) 6,3 g (5,3 g) Błonnik g Białko 10 g Sól 1,3 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 50Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,3Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
22
Evrafish
Filety makrela w sosie pomidorowym 170 g
- Skład:
- filety makreli (średnio 55% ryby przed sterylizacją), sos pomidorowy - woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, mąka ziemniaczana, sól spożywcza, cebula, subst. zagęszczająca (guma guar ), seler, regulator kwasowości (kwasek cytrynowy ), przyprawy i ich ekstrakty
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 21 g Nasycone kwasy tłuszczowe 7 g Węglowodany (w tym cukry) 4,8 g (3,9 g) Błonnik g Białko 9,2 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 55Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,5Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
23
Łosoś Ustka
Filety z makreli w sosie pomidorowym 175 g
- Skład:
- filety z makreli kolias (scomber japonicus / obszar połowu: ocean spokojny fao 61 / złowione w morzu włokiem pelagicznym) (55% ryby przed sterylizacją), sos pomidorowy (45% przed sterylizacją): woda, koncentrat pomidorowy (17%), cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, cukier, sól, przyprawy), skrobia kukurydziana modyfikowana, olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, substancja zagęszczająca: guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy, naturalny aromat papryki
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 149 kcal Tłuszcze 9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g Węglowodany (w tym cukry) 4 g (3,7 g) Błonnik g Białko 13 g Sól 1,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość makreli (%): 45Bez dodatku cukru: Zawartość soli (g): 1,1Bez zagęszczaczy: Bez dodatku mąki lub skrobi: Bez regulatorów kwasowości: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegało 25 produktów, pochodzących od 19 różnych producentów
- Zawartość cukru w makreli była niska i wahała się od 1,1 g/100 g do 5,4 g/100 g (nieznaczące ilości)
- Cukier dodano tylko do 3 produktów
- Zawartość soli wahała się od 0,68 g/100 g do 1,5 g/100 g
- Zawartość makreli w konserwach wahała się od 45 do aż 75%
- W makreli w sosie pomidorowym zawartość tłuszczu wynosiła od 2,2 do aż 24 g na 100 g produktu
- W żadnym produkcie nie były obecne konserwanty
- Do 17 produktów dodano substancje zagęszczające
- Do 19 produktów dodano skrobię lub mąkę
- W 7 produktach znajdowały się regulatory kwasowośći
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje dwa produkty:
- PAN DO MAR - Makrela w sosie pomidorowym BIO
- Princes - Filety z makreli w sosie pomidorowym 125 g
Więcej podobnych treści
Ranking parówek
Sprawdziliśmy 35 parówek pod kątem, ilości i jakości mięsa, niepotrzebnych substancji i wartości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Ranking majonezów
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 grudnia 2020
Ranking margaryn
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 grudnia 2020
Ranking past ajvar
Przyjrzeliśmy się składom 20 past ajvar dostępnych w sklepach. Na ich podstawie rekomendujemy czt...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 kwietnia 2021
Ranking tortilli
Głównymi składnikami tortilli są mąka, woda, olej, sól. Niestety wiele produktów zawiera dużo zbę...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 sierpnia 2021
Ranking przypraw korzennych i do pierników
W składzie wielu przypraw korzennych znajdują się zbędne dodatki, np. cukier i mąka, które są wyp...
- dr Bartosz Kulczyński
- 29 kwietnia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.