V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking parówek

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 02 listopada 2020

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Parówki to wędliny drobno zmielone, sformowane w charakterystyczne batony zawierające lub nieposiadające osłonki. Produkty dostępne na rynku cechują się bardzo zróżnicowanym składem, w tym przede wszystkim zawartością mięsa. Sprawdziliśmy, które produkty cechują się najwyższą jakością.


W pigułce

  • W rankingu wzięliśmy pod lupę 36 produktów obecnych na naszym rynku
  • Do przygotowania parówek zużywano średnio 76,3% mięsa (min. 10,9%, max. 100%)
  • W parówkach znajdowało się średnio 2,1 g soli (min. 1,3-3,0 g/100 g)
  • Za najlepsze produkty uznaliśmy: TRADYCYJNE JADŁO - Parówki z indyka i Tarczyński - Parówki 100% z kurczaka

Rodzaje parówek

W sklepach możemy znaleźć różne rodzaje parówek:

  • Parówki drobiowe (z indyka, z kurczaka)
  • Parówki wieprzowe (z szynki, ze schabu)
  • Parówki z cielęciną
  • Parówki z gęsiną
  • Parówki wołowe
  • Parówki z serem
  • "Parówki" wegańskie (np. sojowe)

Skład parówek

Podstawowym składnikiem parówek jest oczywiście mięso. Każdy produkt tego typu będzie zawierał również sól i/lub przyprawy. Ze względu na fakt, że mięso jest surowcem szczególnie podatnym na rozwój szkodliwych drobnoustrojów, w tym bakterii - laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum), parówki (nie wszystkie) zawierają substancje konserwujące, w tym przede wszystkim azotyn sodu (E250), który jest skuteczny w neutralizowaniu wspomnianego zagrożenia. Niestety podejrzewa się, że związek ten może być przyczyną tworzenia się w organizmie człowieka rakotwórczych nitrozoamin.

Produktów dostępnych na rynku o krótkim składzie jest bardzo niewiele. Większość parówek posiada bardzo długi skład, który opiera się na takich dodatkach jak:

  • Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - jest to zmielona masa mięsno-tłuszczowa otrzymywana przez oddzielenie resztek mięsa od kości. W skrócie - są to zmielone najgorszej jakości części wieprzowiny, wołowiny, drobiu. W porównaniu do mięsa, masa ta charakteryzuje się dużo wyższą zawartością tłuszczu. MOM nie jest uznawany za mięso.
  • Cukier (w tym glukoza, dekstroza, syrop glukozowy) - spożycie cukru przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca
  • Maltodekstryny - są to częściowo rożłożone węglowodany, pochodzące ze skrobi. Maltodekstryny wykorzystywane są jako substancje stabilizujące teksturę, zamienniki tłuszczu, wypełniacze tłuszczu i nośniki. Podobnie jak cukier, mogą być przyczyną próchnicy, nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca
  • Tłuszcz, emulsje tłuszczowe, skórki wieprzowe - nadają smak i konsystencję; zwiększają kaloryczność pierogów. Są źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyczyniać się m.in. do rozwoju nadwagi, otyłości, chorób serca; są składnikami wysoko niepożądanymi w produktach.
  • Wzmacniacze smaku - składniki wykorzystywane do poprawy smaku produktów. W parówkach można znaleźć zwykle glutaminian monosodowy (E621) lub 5'-rybonukleotydy disodowe (E635), którym przypisuje się negatywny wpływ na zdrowie człowieka
  • Substancje zagęszczające i stabilizujące - są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Ogólnie są bezpieczne dla zdrowia, jednak trzeba pamiętać, że trifosforany (E451) i polifosforany (E452), które mogą znaleźć się w parówkach są źródłem fosforu, którego nadmiar w organizmie wpływa negatywnie m.in. na budowę kości
  • Regulatory kwasowości - są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak produktu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. chlorek potasu (E331), octan potasu (E261), octan sodu (E262)
  • Skrobie - podobnie jak wspomniane substancje zagęszczające, skrobia zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zagęszczający i stabilizujący konsystencję produktów. Nie wnosi ze sobą żadnych walorów zdrowotnych, ale nie jest też niebezpieczna dla zdrowia
  • Przeciwutleniacze - związki, które zapobiegają utlenianiu (psuciu się) niektórych składników produktów i rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych. Dodatkowo zapobiegają niekorzystnym zmianom barwy. W większości są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. W parówkach najczęściej można znaleźć kwas askorbinowy (E300), askorbinian sodu (E301) i izoaskorbinian sodu (E316)
  • Białka (sojowe, wieprzowe, mleka), hydrolizaty białek - zazwyczaj stosowane, aby nadać odpowiednią konsystencję produktom spożywczym. Nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak uważa się, że obniżają jakość produktu
  • Ekstrakt drożdżowy - wzmacnia smak i aromat produktów i potraw. Stosowany jest w miejsce glutaminianu sodu - co jest zabiegiem korzystnym, choć jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wybór takiego produktu, który nie zawiera żadnego z wymienionych składników

Parówki - na co uważać

Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w parówkach, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają: MOMu, substancji zagęszczających i stabilizujących, skrobi, wzmacniaczy smaku, tłuszczów, emulsji tłuszczowych i skórek wieprzowych, cukru i maltodekstryn, białek i hydrolizatów białek, ekstraktów drożdżowych.

Najlepszym wyborem będą również parówki nie zawierające substancji konserwującej - azotynu sodu (E250), ze względu na jego potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie. Jednak bardzo trudno o taki produkt, ponieważ azotyn sodu jest bardzo skuteczny w niszczeniu sczególnei toksycznych bakterii jadu kiełbasianego.

Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:

  1. Mięsa - najlepiej co najmniej 90%
  2. Soli - najlepiej poniżej 2 g na 100 g produktu

Kryteria oceny

Na podstawie składu parówek dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  1. Zawartość mięsa (im większa, tym więcej punktów)
  2. Zawartość soli (im większa, tym mniej punktów)
  3. Obecność azotynu sodu (TAK - 0 pkt.; NIE - 3,0 pkt.)
  4. Obecność MOM-u (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
  5. Obecność cukru i syropu (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  6. Obecność maltodekstryn (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  7. Obecność tłuszczu i emulsji tłuszczowych (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  8. Obecność substancji zagęszczających (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  9. Obecność substancji stabilizujących (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  10. Obecność skrobi (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  11. Obecność regulatorów kwasowości (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
  12. Obecność wzmacniaczy smaku (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)

Zwycięzca rankingu

Za najlepsze produkty, który uzyskały ocenę 9,6/10 punktów uznano:

TRADYCYJNE JADŁO - Parówki z indyka

Produkty te zawierają aż 97-100% mięsa
Zawierają niewielką ilość soli (1,4-1,8 g/100 g)
Nie zawierają azotynu sodu (E250)
Nie zawierają mięsa oddzielonego mechanicznie
Nie zawierają wzmacniaczy smaku
Nie zawierają substancji zagęszczających i stabilizujących
Nie zawierają tłuszczu i emulsji tłuszczowych
Nie zawierają cukru i maltodekstryn
Nie zawierają skrobi
Nie zawierają regulatorów kwasowości

 

Ranking parówek - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 17 lipca 2020

sortuj po:

  • 01

    TRADYCYJNE JADŁO

    Parówki z indyka

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mięso z indyka 97%, pozostałe 3%: zioła i przyprawy,sól kamienna .
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 156,8 kcal
      Tłuszcze 7,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 0,6 g ( g)
      Błonnik g
      Białko 21,7 g
      Sól 1,4 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 97Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 1,4Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z indyka
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 02

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mięso z kurczaka, sól, przyprawy,susz z aceroli (owoców malpigii granatolistnej), aromaty naturalne.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 193 kcal
      Tłuszcze 16 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,7 g
      Węglowodany (w tym cukry) <0,5 g (<0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 17 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 100Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 1,8Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki 100% z kurczaka
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100g produktu zużyto 100g mięsa wieprzowego) sól, glukoza, ekstrakt przypraw, aromaty, susz z aceroli (owoców malpigii granatolistnej)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 329 kcal
      Tłuszcze 30 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g
      Węglowodany (w tym cukry) 0,8 g ( g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 2 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 100Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 2Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki 100% mięsa bez konserwantów
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 04

    KRAINA WĘDLIN

    Parówki z szynki

    Vitapedia poleca

    9,3

    • Skład:
      mięso wieprzowe z szynki 94%, woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 276 kcal
      Tłuszcze 24 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 10 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 2 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 94Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 2Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z szynki
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 05

    PIKOK PURE

    Parówki z indyka

    Vitapedia poleca

    9

    • Skład:
      mięso z indyka 93%, woda, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza .
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 190 kcal
      Tłuszcze 14 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 0,9 g (0,9 g)
      Błonnik g
      Białko 15 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 93Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 1,8Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z indyka
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 06

    PIKOK PURE

    Parówki z szynki

    8,9

    • Skład:
      93% mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, aromaty naturalne, acerola w proszku, kultury starterowe .
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 276 kcal
      Tłuszcze 24 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 8 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,2 g (1 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 2,3 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 93Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 2,3Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z szynki
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 07

    8,6

    • Skład:
      mięso z kurczaka 92%, skórki z kurczaka, sól, białko z kurczaka, ocet, glukoza, aromaty naturalne, ekstrakty przypraw, przyprawy, w produkcie mogą być obecne pozostałości azotanów i azotynów pochodzenia naturalnego z ekstraktów przypraw i soków owocowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 259 kcal
      Tłuszcze 21 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 7,7 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,3 g (0,4 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 1,9 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 92Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: correctZawartość soli (g): 1,9Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki sielskie 250 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mięso wieprzowe z szynki, sól, glukoza, białko wieprzowe (kolagenowe), przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 306 kcal
      Tłuszcze 27 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 10 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,3 g (0,9 g)
      Błonnik g
      Białko 14,5 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 100Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: incorrectZawartość soli (g): 1,8Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z szynki 250 g (6 sztuk)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mięso z piersi kurcząt - filet 93%, woda, sól, białka mleka, przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 184 kcal
      Tłuszcze 13 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 0,8 g (0 g)
      Błonnik g
      Białko 16 g
      Sól 1,7 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 93Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: incorrectZawartość soli (g): 1,7Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Parówki z filetem z kurcząt 200 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 10

    Sokołów

    Parówki z szynki

    7,8

    • Skład:
      mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 283 kcal
      Tłuszcze 25 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 10 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 13 g
      Sól 2,2 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 93Brak mięsa oddzielonego mechaniczTAK (MOM): correctBez azotynu sodu: incorrectZawartość soli (g): 2,2Bez dodatku tłuszczu i emulsji tłuszczowych: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez maltodekstryn: correctBez substancji zagęszczających: correctBez dodatku skrobi: correctBez stabilizatorów: correctBez dodatku cukru, glukozy, dekstrozy: correctBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Parówki z szynki
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 36 produktów, pochodzących od 15 różnych producentów
  • Zawartość mięsa wahała się w parówkach od zaledwie 10,9%(!) do 100%
  • Zawartość soli wahała się od 1,3 g/100 g do 3,0 g/100 g
  • 29 produktów posiadało dodatek azotynu sodu (E250)
  • 6 produktów zawierało dodatek mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM)
  • Do 11 produktów dodano wzmacniacze smaku
  • Aż 25 produktów posiadało dodatek cukru w postaci cukru, glukozy lub syropu
  • 16 produktów zawierało dodatek tłuszczu, emulsji tłuszczowych lub skórek wieprzowych
  • Do 16 produktów dodano substancje stabilizujące
  • W 5 produktach znajdowały się substancje zagęszczające
  • Do 21 produktów dodano skrobię
  • W 14 produktach znajdowały się regulatory kwasowości
  • 3 produkty zawierały dodatek maltodekstryn

Rekomendacja

Vitapedia rekomenduje pięć produktów:

  1. PIKOK PURE - Parówki z indyka
  2. GOODVALLEY - Parówki 100% mięsa bez konserwantów
  3. TRADYCYJNE JADŁO - Parówki z indyka
  4. KRAINA WĘDLIN - Parówki z szynki
  5. TARCZYŃSKI - Parówki 100% z kurczaka
  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter