Sorbinian potasu (E202)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 21 lipca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 24źródła
  • 0badań

Sorbinian potasu (E202) jest sztucznym dodatkiem do żywności pełniącym funkcję konserwantu. Składnik ten uważany jest za najbezpieczniejszy środek konserwujący stosowany w produktach spożywczych .

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Sorbinian potasu

Alternatywne nazwy:

E202

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Reakcja chemiczna kwasu sorbowego z wodorotlenkiem potasu w obecności wodnego roztworu wodorotlenku etylenu

ADI (dopuszczalne spożycie):

25 mg/kg masy ciała

Szkodliwość:

Nie wywołuje żadnych skutków ubocznych

Gdzie występuje:

Napoje gazowane, sery, gumy do żucia, wyroby piekarskie, słodycze


W pigułce

  • Sorbinin potasu (E202) to konserwant, który hamuje wzrost grzybów i pleśni, wydłużając okres przydatności produktów spożywczych do spożycia
  • Sorbinian potasu uważany jest za najbezpieczniejszy środek konserwujący ze wszystkich dotychczas stosowanych w żywności
  • Sorbinian potasu stosowany jest głównie w serach, słodyczach, wypiekach i napojach o kwaśnym pH
  • Dzienne bezpieczne spożycie (ADI) sorbinianu potasu eksperci ustalili na poziomie 25 mg/kg masy ciała
  • Sorbinian potasu nie ma działania genotoksycznego, ani rakotwórczego
  • Sorbinian potasu spożywany wraz z żywnością nie wywołuje objawów alergii
  • Sorbinian potasu może być spożywany przez kobiety ciężarne

Sorbinian potasu - co to jest

Sorbinian potasu to sztuczny związek, który powstaje w reakcji chemicznej kwasu sorbowego (E200) z wodorotlenkiem potasu. Mieszaninę następnie poddaje się rekrystalizacji w obecności wodnego roztworu wodorotlenku etylenu. Stąd też związek ten występuje również pod inną nazwą, jako sól potasowa kwasu sorbowego.

Zarówno kwas sorbowy jak i jego sole (np. omawiany sorbinian potasu) zostały odkryte w 1850 roku, we Francji. Z kolei ich aktywność naukowcy zbadali nieco później, bo w latach 40. i 50. XX wieku.

Kwas sorbowy, z którego w dużej części zbudowany jest sorbinian potasu, jest związkiem naturalnie występującym w przyrodzie, m.in. w owocach jarzębiny.

Sorbinian potasu przybiera postać białego, krystalicznego proszku, cechującego się praktycznie niezauważalnym smakiem.

Sorbinian potasu – zastosowanie

Sorbinian potasu (E202) to konserwant, który pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych, do których jest dodawany.

Sorbinian potasu w żywności

Sorbinian potasu (E202) stosowany jest powszechnie w wielu różnych produktach spożywczych. Można go spotkać m.in. w: margarynie, wypiekach, czekoladach, serach, majonezie, galaretkach, koktajlach, daniach gotowych (np. kopytka ziemniaczane). Niejednokrotnie dodawany jest również do kwaśnej śmietany, chrzanu, chleba, napojów, słodyczy (np. batonów zbożowych), marynowanych warzyw, a także wędzonych i solonych ryb.

Zdarza się, że sorbinian potasu (E202) jest stosowany w kapuście kiszonej - niestety w tym produkcie wpływa negatywnie na obecność korzystnych dla zdrowia bakterii. 

W przemyśle winiarskim sorbinian potasu zapobiega powstawaniu zmętnienia wina wywołanego niepożądaną fermentacją.

Dużą zaletą sorbinianu potasu jest fakt, że nie wpływa on na końcowy smak produktu, do którego jest dodawany.

Sorbinian potasu jest najbardziej skuteczny w pH do 6,5. Jednak im niższa wartość pH produktu, tym jego efektywność działania wzrasta. Z tego względu znajduje on szczególne zastosowanie w żywności „kwaśnej” (o działaniu kwasotwórczym).

Sorbinian potasu (E202) a kwas sorbowy

Sorbinian potasu ma ok. 75% aktywności przeciwdrobnoustrojowej kwasu sorbowego. Tym samym, aby uzyskać taki sam efekt, potrzeba użyć nieco większych ilości sorbinianu potasu. Jednakże producenci żywności chętniej sięgają po sorbinian potasu, niż kwas sorbowy ponieważ jest on zdecydowanie lepiej rozpuszczalny w wodzie.

Sorbinian potasu stosowany jest z kwasem cytrynowym i benzoesanem sodu

Na etykietach produktów spożywczych stosunkowo często można znaleźć sorbinian potasu (E202) w obecności kwasu cytrynowego (E330). Nie jest to przypadek. Producenci niejednokrotnie dodają kwas cytrynowy, ponieważ jest on stabilizatorem właśnie dla sorbinianu potasu.

Sorbinian potasu dodawany jest do produktów spożywczych w połączeniu z benzoesanem sodu (E211). Taka kombinacja tych dwóch konserwantów pozwala na jeszcze lepszą ochronę przed rozwojem szerokiej grupy szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów.

Inne zastosowanie sorbinianu potasu

Sorbinian potasu stosowany jest również w wyrobach tytoniowych, w których zapobiega rozwojowi pleśni. Jako konserwant środek ten jest wykorzystywany w kosmetykach i nawozach akwarystycznych.

Sorbinian potasu - szkodliwość

Na podstawie dostępnych danych sprawdziliśmy, jaki wpływ na zdrowie ma sorbinian potasu (E202), w tym czy wywołuje jakiekolwiek skutki uboczne.

Sorbinian potasu jest najbezpieczniejszym konserwantem

Sorbinian potasu (E202) jest całkowicie bezpieczny pod względem zdrowotnym i ma najniższy potencjał alergenny spośród wszystkich innych stosowanych substancji konserwujących.

Sorbinian potasu (E202) jest nietoksyczny nawet w dużych ilościach i w toku licznych przemian (w tzw. cyklu Krebsa) rozkłada się w organizmie do dwutlenku węgla i wody. Na dodatek sorbinian potasu nie jest kumulowany w organizmie człowieka.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) nadała sorbinianowi potasu status „GRAS”, który oznacza, że dany składnik/związek jest powszechnie uznany za bezpieczny.

Dla sorbinianu potasu ustalono bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI), który wynosi 25 mg/kg masy ciała.

Sorbinian potasu nie ma działania genotoksycznego i rakotwórczego

Panel ekspertów EFSA ustalił, że sorbinian potasu (E202) nie ma działania genotoksycznego i mutagennego i nie powoduje uszkodzenia DNA.

Co więcej naukowcy stwierdzili, że sorbinian potasu nie jest rakotwórczy.

Dotychczas badacze nie odnotowali przypadków wystąpienia alergii pokarmowej wywołanej stosowaniem kwasu sorbinowego i jego soli (np. sorbinianu potasu) jako dodatków do żywności.

Sorbinian potasu tworzy niebezpieczne związki z kwasem askorbinowym, żelazem i azotynami

Naukowcy uważają, że połączenie sorbinianu potasu (E202) z witaminą C i solami żelazawymi może prowadzić do tworzenia się toksycznych związków, pomimo, że każdy z nich z osobna jest bezpieczny dla zdrowia w określonych ilościach i dopuszczony do stosowania w żywności.

Nie wydaje się jednak, żeby był to poważny problem. Gdyby tak było, to można by sądzić, że ustawodawcy określiliby zapisy prawne, które zakazywałyby dodawania tych składników jednocześnie do produktu spożywczego. Niemniej osoby przezorne mogą rezygnować z wyboru produktów, które w swoim składzie zawierają jednocześnie zarówno sorbinian potasu (E 202), kwas askorbinowy (E300), czyli witaminę C i sole zawierające żelazo, takie jak np. cytrynian żelaza, glukonian żelaza, czy też pirofosforan żelaza).

Szkodliwe związki mogą się wytwarzać również pod wpływem oddziaływania sorbinianu potasu z azotynami, np. azotynem sodu (E250) (występującymi naturalnie w produktach lub wprowadzanymi jako dodatek do żywności), które można spotkać głównie w wyrobach mięsnych.

Pomimo powyższych obserwacji, brakuje badań naukowych, w których naukowcy szerzej poruszaliby te kwestie. Można jedynie przypuszczać, że niewielkie ilości spożywanych tych związków łącznie nie wywołają niepożądanych dla naszego zdrowia skutków.

Sorbinian potasu (E202) jest bezpieczny w ciąży

Wyniki doświadczeń przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych pokazały, że w dawce 300 mg / kg masy ciała / dzień, sorbinianu potasu nie wykazuje działania teratogennego (nie wpływa na uszkodzenie płodu)

Biorąc to pod uwagę można sądzić, że nie ma przeciwwskazań do spożywania sorbinianu potasu przez kobiety ciężarne.

Sorbinian potasu – kalorie

Sorbinian potasu (E202) jest związkiem chemicznym, który uczestniczy w przemianach w organizmie (podobnie jak białka, tłuszcze, węglowodany), podczas których wytwarzana jest energia.

Sorbinian potasu występuje jako pochodna nienasyconego kwasu tłuszczowego i z tego też powodu ulega w organizmie normalnym przemianom jak zwykłe kwasy tłuszczowe.

Jednakże z powodu bardzo niewielkich, wręcz śladowych ilości sorbinianu potasu, które spożywamy można założyć, że nie dostarcza nam on żadnych kalorii.

Sorbinian potasu – kupowanie i przechowywanie

W sprzedaży dostępny jest sorbinian potasu (E202) głównie w formie proszku i granulek. Za opakowanie o masie 1 kg trzeba zapłacić ok. 38 zł.

Należy go przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym miejscu. Powinien być chroniony przed dostępem światła i przed wilgocią.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Pytania i odpowiedzi

  • Czy sorbinian potasu jest szkodliwy?

    Nie, sorbinian potasu (E202) jest jednym z najbezpieczniejszych środkiem konserwującym stosowanym w żywności. Nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter