Kwas mlekowy (E270)
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 23źródła
- 0badań
Kwas mlekowy (E270), inaczej kwas 2-hydroksypropanowy to związek chemiczny z grupy kwasów organicznych.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazw: | Kwas mlekowy, E270 |
Kategoria: | Dodatki do żywności |
Otrzymywanie: | Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej m.in. bakterii z gatunku Lactobacillus leichmannii i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | · fermentowane produkty mleczne · napoje gazowane · dżemy, galaretki, slodycze · produkty marynowane · sosy sałatkowe· przetwory owocowo-warzywne |
W ciąży: | Bezpieczny |
Zastosowanie: | Regulator kwasowości i substancja konserwująca |
W pigułce
- Kwas mlekowy należy do grupy kwasów organicznych i produkowany jest przez niepatogenne bakterie, głównie z rodzaju Lactobacillus
- Kwas mlekowy wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substancja regulująca kwasowość i konserwująca (E270)
- Kwas mlekowy dodawany jest zwykle do takich produktów jak fermentowane produkty mleczne, wypieki, przetwory warzywno-owocowe, dżemy, napoje gazowane
- Kwas mlekowy jest bezpieczny w spożyciu, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Może być spożywany przez kobiety ciężarne
Co to jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy (E270) to składnik wytwarzany w wyniku fermentacji różnych cukrów, w tym takich jak:
- Dekstroza (z kukurydzy)
- Sacharoza (z trzciny cukrowej lub buraków ćwikłowych)
- Skrobia (z jęczmienia, kukurydzy, słodu, ziemniaków, ryżu, tapioki lub pszenicy).
Fermentacja ta przeprowadzana jest przez bakterie kwasu mlekowego. Do produkcji kwasu mlekowego najczęściej wykorzystywane są niepatogenne i nietoksyczne bakterie z gatunku Lactobacillus leichmannii i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus.Po zakończeniu fermentacji uzyskany produkt ogrzewa się w celu zabicia bakterii.
Kwas mlekowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, ma łagodny, kwaśny smak i pozbawiony jest zapachu.
Kwas mlekowy występuje w przyrodzie w dwóch formach: jako kwas mlekowy L(+) i kwas mlekowy D(-). W organizmie człowieka występuje wyłącznie ta pierwsza forma.
Kwas mlekowy - kalorie
Wartość energetyczna kwasu mlekowego wynosi ok. 300 kcal/100 g. Dla porównania, białka i węglowodany dostarczają 400 kcal/100 g, a tłuszcze 900 kcal/100 g. Jednakże kwas mlekowy znajduje się w produktach spożywczych w bardzo niewielkich ilościach, dlatego też nie dostarcza zbyt wielu kalorii.
Zastosowanie
Kwas mlekowy (E270) jest stosowany w żywności jako substancja konserwująca i regulująca pH produktów. Dodatkowo składnik ten modyfikuje smak i zapach produktów. To właśnie obecność kwasu mlekowego nadaje lekko cierpki smak jogurtom naturalnym.
Kwas mlekowy reguluje pH (zakwasza) i konserwuje
Kwas mlekowy (E270) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych kwasów i konserwantów w przyrodzie. Od wielu lat kwas mlekowy stosowany jest jako środek zakwaszający i regulujący pH. Kwas mlekowy (E270) jest efektywny w zwalczaniu wielu mikroorganizmów dlatego też przypisuje się mu również działanie konserwujące (poprzez obniżenie pH).
Zastosowanie kwasu mlekowego w produkcji żywności jest bardzo szerokie:
- W produktach piekarniczych służy do bezpośredniego zakwaszania chleba. Dodatkowo podczas pieczenia reaguje z sodą oczyszczoną (wodorowęglanem sodu, E500b) uwalniając dwutlenek węgla, aby wspomóc tworzenie się chleba.
- Zwiększa stabilność i objętość masła.
- Dodawany jest do produktów mlecznych (np. twarogów) podczas fermentacji, skracając czas trwania tego procesu i zmniejszając ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
- Związek ten jest szeroko wykorzystywany w konserwowaniu owoców. Pomaga np. utrzymać jędrność plasterków jabłek podczas przetwarzania. Hamuje też przebarwienia owoców i niektórych warzyw.
- W browarnictwie kwas mlekowy jest wykorzystywany podczas procesu zacierania i gotowania brzeczki. Zakwaszenie piwa lagerowego kwasem mlekowym poprawia jego stabilność mikrobiologiczną, a także smak.
- Kwas mlekowy (E270) wywarza łagodny i przyjemny smak w piklach i sosach sałatkowych. Wzmacnia również smak serów.
- Poprawia smak i aromat wielu napojów, w tym wody mineralnej, napojów bezalkoholowych i gazowanych napojów owocowych. Stabilizuje on również barwę w tego typu produktach.
- Jego kwaśny charakter nadaje łagodną i trwałą kwaskowatość wielu słodyczom (i nie tylko).
Kwas mlekowy - właściwości
Badania naukowe pokazują, że kwas mlekowy (E270) zawarty w produktach, takich jak jogurt, kefir, fermentowane warzywa może zwiększać biodostępność (przyswajalność) aminokwasów – lizyny i metioniny, a także niektórych składników mineralnych (np. żelaza, wapnia).
W fermentowanych ziarnach i zbożach fermentacja mlekowa zmniejsza naturalnie występujący w tych surowcach kwas fitynowy (który utrudnia przyswajanie składników mineralnych).
Czy kwas mlekowy (E270) jest szkodliwy?
Kwas mlekowy (E270) otrzymał status GRAS, czyli substancji powszechnie uznanej za nieszkodliwą . Naukowcy nie stwierdzili żadnych skutków ubocznych na skutek spożywania kwasu mlekowego w ilości, która znajduje się w produktach spożywczych. Kwas mlekowy (E270) nie wykazuje właściwości rakotwórczych, ani nie ma działania mutagennego (nie przyczynia się do powstawania mutacji genetycznych) .
Kwas mlekowy jest dopuszczony do stosowania w wielu krajach na świecie. Można go wykorzystywać do produkcji żywności m.in. w USA, Kanadzie, krajach Unii Europejskiej czy też w Japonii.
Kwas mlekowy cechuje się bardzo niską toksycznością ostrą. Naukowcy wykazali, że dawka śmiertelna (LD50) kwasu mlekowego wynosi 1,8-4,8 g/kg masy ciała. Dla kwasu mlekowego eksperci nie ustalili limitu bezpiecznego, dziennego poziomu spożycia (ADI).
W organizmie człowieka, kwas mlekowy może być metabolizowany (przekształcany) do glukozy.
Uwaga na kwas mlekowy jako suplement diety
Kwas mlekowy w formie D(-) jako suplement diety nie powinien być spożywany przez niemowlęta i małe dzieci gdyż może wywoływać u nich biegunkę i utratę masy ciała. Dopuszczona jest forma L(+), która znajduje się w preparatach do żywienia niemowląt.
Kwas mlekowy jest bezpieczny w ciąży
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania kwasu mlekowego w postaci produktów spożywczych przez kobiety ciężarne i karmiąće piersią.
W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych naukowcy stwierdzili, że spożycie kwasu mlekowego podczas ciąży nie powodowało poronień, ani wad wrodzonych u potomstwa.
Gdzie występuje kwas mlekowy?
Kwas mlekowy (E270) w żywności możemy znaleźć w:
- Jogurty naturalne
- Gotowe sałatki warzywne i śledziowe
- Pasty kanapkowe (np. pesto, pasta z pomidorów, pasta jajeczna)
- Cukierki
- Żelki
- Lizaki
- Chrupki kukurydziane
- Chipsy ziemniaczane
- Przetwory warzywne (np. oliwki w zalewie)
Gdzie kupić kwas mlekowy?
Kwas mlekowy (E270) można kupić w sklepach internetowych lub w sklepach specjalizujących się sprzedażą substancji dodatkowych do żywności. Opakowanie kwasu mlekowego (1 kg) kosztuje ok. 15-18 zł.
Ciekawostki
- Kwas mlekowy występuje naturalnie w małych ilościach we krwi, wątrobie, nerkach, grasicy, mięśniach i płynach ustrojowych człowieka. Poziom kwasu mlekowego wzrasta w mięśniach po intensywnej aktywności fizycznej. Jednakże wbrew obiegowej opinii, obecność kwasu mlekowego nie powoduje bólów mięśni nazywanych zakwasami.
Więcej podobnych treści
Polifosforany (E452)
Polifosforany (E452) to otrzymywane na drodze syntetycznej składniki, które wykorzystywane są naj...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 marca 2020
Tartrazyna (E102)
Sztuczny barwnik (E102) nazywany żółcią spożywczą 5. Składnik niebezpieczny, może wywoływać m.in....
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 grudnia 2019
Polirycynooleinian poliglicerolu (E476)
Sztuczny emulgator (E476) powszechnie stosowany w czekoladach. Bardzo często wykorzystywany do cz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma ksantanowa (E415)
Guma ksantanowa (E415) to substancja zagęszczająca , która pełni zarazem funkcje błonnika pokarmo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma guar (E412)
Guma guar (E412) jest dodatkiem do żywności pełniącym funkcję zagęszczającą i pozytywnym wpływie ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Guma karob (E410, mączka chleba świętojańskiego)
Guma karob, inaczej nazywana mączką chleba świętojańskiego jest naturalnym zagęstnikiem i stabili...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 grudnia 2019
Spis badań i źródeł
- Victoria Emerton, Eugenia Choi - Essential Guide to Food Additives (2008).
- http://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=3367
- https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42578/WHO_TRS_909.pdf;jsessionid=F2B972D32EC9D451C24E7D6EEB275E16?sequence=1
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2011.304.01.0018.01.POL
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/lactic_acid
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/lactic_acid#section=Use-and-Manufacturing
- https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~orhx9i:3
- https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Lactic%20Acid%20TR%202015.pdf
- https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Lactic%20Acid%20TR%202015.pdf
Pytania i odpowiedzi
Czy kwas mlekowy spożywany z żywnością jest bezpieczny?
Tak, kwas mlekowy (E270), który jest stosowany jako dodatek do produktów spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia. Nie działa rakotwórczo i mutagenne, a także nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.