Ranking jogurtów naturalnych autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 12 września 2020
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z: 0 źródła0 badańJogurt naturalny to produkt otrzymany z mleka, które jest zaszczepione żywymi kulturami bakterii jogurtowych. Jogurty naturalne uznawane są za produkty zdrowe i zalecane do codziennego spożycia. Niektóre z nich zawierają pewne dodatki, które uznaje się za niepotrzebne. Z tego względu sprawdziliśmy, które jogurty naturalne cechują się najwyższą jakością.
W pigułce
W rankingu wzięliśmy pod lupę 31 produktów obecnych na naszym rynku
Średnia wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła 64 kcal/100 g (min. 38 kcal, max. 120 kcal)
Średnia zawartość cukru w jogurtach wynosiła 4,9 g na 100 g produktu (min. 2,9 g, max. 7,6 g)
Średnia zawartość białka w jogurtach wynosiła 4,4 g na 100 g produktu (min. 3,1 g, max. 9,0 g)
Za najlepszy produkt uznaliśmy ex aequo: Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g, EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g, Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g, Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g, Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
Rodzaje jogurtów
W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów jogurtów. Najczęściej są to:
Jogurty naturalne
Jogurty owocowe (np. wiśniowe, truskawkowe, czereśniowe, morelowe, brzoskwiniowe z owoców leśnych)
Jogurty typu greckiego
Jogurty z dodatkami zbóż
Skład jogurtów naturalnych
Podstawowym składnikiem jogurtów naturalnych są: mleko i kultury bakterii jogurtowych.
W niektórych jogurtach naturalnych znajdziemy również dodatek mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki. Składniki te nie wpływają negatywnie na zdrowie. Mogą nawet zwiększać zawartość białka w produkcie. Jednak w przypadku jogurtów naturalnych są dodatkami zbędnymi i ich obecność uważa się za obniżenie jakości produktu.
Jogurty naturalne nie zawierają dodatku cukru, a jego poziom wynika z obecności poszczególnych składników i jest stosunkowo niski. Średnio jest to 4,9 g cukru na 100 g produktu. Oznacza to, że jogurty naturalne zawierają przeciętnie prawie 3x mniej cukru niż jogurty wiśniowe (średnio 13 g cukru na 100 g produktu).
Jogurty naturalne - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w jogurtach wiśniowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki (trzymając się zasady: "krótki skład", "czysta etykieta").
Jak wcześniej wspomniano, jogurty naturalne zawierają mało cukru. Jednak w zależności od produktu - ilość ta jest różna. Warto zatem sięgać po produkty, które zawierają go jak najmniej (poniżej 5 g na 100 g produktu).
Kryteria oceny
Na podstawie składu jogurtów naturalnych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Dodatek mleka w proszku lub mleka zagęszczonego (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Dodatek białek mleka (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Dodatek śmietanki (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Podany szczep bakterii (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,6/10 punktów uznano ex aequo:
Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
Produkty te nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki
Jeden z tych produktów posiada podaną informację o szczepie dodanych bakterii
Cztery produkty posiadają certyfikat żywności ekologicznej
Ranking jogurtów naturalnych
Ostatnia aktualizacja: 29 grudnia 2020
pobierz ranking jako .pdf
sortuj po:
Wartość odżywcza
Białko najwięcej
Białko najmniej
Cukry najmniej
Kalorie najmniej
Nasycone kwasy tłuszczowe najmniej
Sól najmniej
Tłuszcz najmniej
Węglowodany najmniej
Cena
Cena najtańsze
Cena najdroższe
Cena za kg najtańsze
Cena za kg najdroższe
Punktacja
Najmniej punktów
Najwięcej punktów
Vitapedia poleca
Tak
04
9,6
Skład:
jogurt (pasteryzowane mleko krowie *, żywe kultury bakterii streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus ), *certyfikowany składnik z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
73 kcal
Tłuszcze
4,3 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
3,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
4,7 g (3,6 g)
Błonnik
g
Białko
3,8 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne: Produkt EKO
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych (streptococcus thermophilus, lactobacillus delbrueckii subspiecies bulgaricus )
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
58 kcal
Tłuszcze
2,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,3 g
Węglowodany (w tym cukry)
6,0 g (5,6 g)
Błonnik
g
Białko
4,1 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, białka mleka , kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
70 kcal
Tłuszcze
3,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,2 g
Węglowodany (w tym cukry)
4,8 g (4,8 g)
Błonnik
g
Białko
6,0 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, odtłuszczone mleko w proszku , białka mleka , żywe kultury bakterii
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
65 kcal
Tłuszcze
3,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
g
Węglowodany (w tym cukry)
4,7 g ( g)
Błonnik
g
Białko
4,7 g
Sól
g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, białka mleka , żywe kultury bakterii
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
120 kcal
Tłuszcze
5,6 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
3,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
7,0 g (7,0 g)
Błonnik
g
Białko
8,8 g
Sól
0,18 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko kozie pasteryzowane , białka mleka koziego, kultury bakterii jogurtowych : lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, streptococcus thermophilus .
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
57 kcal
Tłuszcze
2,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,0 g (4,1 g)
Błonnik
g
Białko
3,5 g
Sól
0,09 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pełne 98% (pochodzenie francja), laktoza i białka mleka , bakterie fermentacji kwasu mlekowego w tym bifidobacterium (zawiera mleko).
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
63 kcal
Tłuszcze
3,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
2,1 g
Węglowodany (w tym cukry)
4,1 g (3,5 g)
Błonnik
g
Białko
3,7 g
Sól
0,12 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone (a), białka mleka , żywe kultury bakterii : jogurtowe (10⁸ jtk/g), actiregularis bifidobacterium cncm i-2494 (4 x 10⁷ jtk/g), składnik a - użyty jeśłi jest umieszczona litera a przy terminie przydatności do spożycia
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
69 kcal
Tłuszcze
3,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
2,2 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,1 g (5,1 g)
Błonnik
g
Białko
4,5 g
Sól
0,15 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, mleko w proszku , białka mleka , wapń , aktywna mikroflora jogurtowa i dodatkowo kultury lactobacillus acidophilus la-5 i bifidobacterium bb-12
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
60 kcal
Tłuszcze
2,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,6 g
Węglowodany (w tym cukry)
6,0 g (6,0 g)
Błonnik
g
Białko
4,5 g
Sól
0,08 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pasteryzowane , mleko w proszku , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
56 kcal
Tłuszcze
2,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,4 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,5 g (5,5 g)
Błonnik
g
Białko
4,0 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
odtłuszczone mleko pasteryzowane , odtłuszczone mleko w proszku , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
49 kcal
Tłuszcze
0,2 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
<0.1 g
Węglowodany (w tym cukry)
6,7 g (6,7 g)
Błonnik
g
Białko
5,2 g
Sól
0,15 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, mleko w proszku , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
58 kcal
Tłuszcze
2 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,3 g
Węglowodany (w tym cukry)
6 g (5,6 g)
Błonnik
g
Białko
4,1 g
Sól
0,1 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pasteryzowane , mleko w proszku odtłuszczone , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
61 kcal
Tłuszcze
2,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,5 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,2 g (5,2 g)
Błonnik
g
Białko
4,3 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko, białka mleka , mleko w proszku odtłuszczone , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
52 kcal
Tłuszcze
1,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,0 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,5 g (5,5 g)
Błonnik
g
Białko
4,0 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pasteryzowane , śmietanka pasteryzowana , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
110 kcal
Tłuszcze
9,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
5,8 g
Węglowodany (w tym cukry)
4,0 g (4,0 g)
Błonnik
g
Białko
3,2 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pasteryzowane , mleko w proszku odtłuszczone , białka mleka , kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
58 kcal
Tłuszcze
2,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,3 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,4 g (3,6 g)
Błonnik
g
Białko
4,7 g
Sól
0,13 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
Skład:
mleko pasteryzowane , mleko w proszku , białka mleka , żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza
(na 100 g)
Kalorie
38 kcal
Tłuszcze
0,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe
0,0 g
Węglowodany (w tym cukry)
5,5 g (5,5 g)
Błonnik
g
Białko
4,0 g
Sól
0,10 g
Podsumowanie:
Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
Cena: 0 zł
Cena za kg: 0 zł
Gdzie kupić:
rozwiń kolejne 10 miejsc
Analiza rankingu
Ocenie podlegało 31 produktów, pochodzących od 20 różnych producentów
Zawartość cukru w jogurtach naturalnych wahała się od 2,9 g/100 g do 7,6 g/100 g
Zawartość białka w jogurtach naturalnych wahała się od 3,1 g/100 g do 9,0 g/100 g
Wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła od 38 do 120 kcal
Do 10 produktów dodano mleko w proszku lub mleko zagęszczone
Do 16 produktów dodano białka mleka
Do 1 produktu dodano śmietankę
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje aż czternaście produktów:
Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
Bakoma - Jogurt naturalny bez laktozy 400 g
Danone - Jogurt naturalny 140 g
Maluta - Jogurt naturalny wysokobiałkowy bez laktozy 0% 180 g
Milko - Jogurt naturalny 330 ml
Mlekovita - HoHo Jogurt naturalny 100 g
Mlekpol - Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu 180 g
Piątnica - Jogurt naturalny 150 g
RIANS - Jogurt owczy naturalny
ZIEMBIŃSKI - Jogurt naturalny
To był ciekawy tekst? Podziel się nim autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Masz pytanie? Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.