V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking jogurtów naturalnych

  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 12 września 2020

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Jogurt naturalny to produkt otrzymany z mleka, które jest zaszczepione żywymi kulturami bakterii jogurtowych. Jogurty naturalne uznawane są za produkty zdrowe i zalecane do codziennego spożycia. Niektóre z nich zawierają pewne dodatki, które uznaje się za niepotrzebne. Z tego względu sprawdziliśmy, które jogurty naturalne cechują się najwyższą jakością.


W pigułce

  • W rankingu wzięliśmy pod lupę 31 produktów obecnych na naszym rynku
  • Średnia wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła 64 kcal/100 g (min. 38 kcal, max. 120 kcal)
  • Średnia zawartość cukru w jogurtach wynosiła 4,9 g na 100 g produktu (min. 2,9 g, max. 7,6 g)
  • Średnia zawartość białka w jogurtach wynosiła 4,4 g na 100 g produktu (min. 3,1 g, max. 9,0 g)
  • Za najlepszy produkt uznaliśmy ex aequo: Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g, EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g, Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g, Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g, Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g

Rodzaje jogurtów

W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów jogurtów. Najczęściej są to:

  • Jogurty naturalne
  • Jogurty owocowe (np. wiśniowe, truskawkowe, czereśniowe, morelowe, brzoskwiniowe z owoców leśnych)
  • Jogurty typu greckiego
  • Jogurty z dodatkami zbóż

Skład jogurtów naturalnych

Podstawowym składnikiem jogurtów naturalnych są: mleko i kultury bakterii jogurtowych.

W niektórych jogurtach naturalnych znajdziemy również dodatek mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki. Składniki te nie wpływają negatywnie na zdrowie. Mogą nawet zwiększać zawartość białka w produkcie. Jednak w przypadku jogurtów naturalnych są dodatkami zbędnymi i ich obecność uważa się za obniżenie jakości produktu.

Jogurty naturalne nie zawierają dodatku cukru, a jego poziom wynika z obecności poszczególnych składników i jest stosunkowo niski. Średnio jest to 4,9 g cukru na 100 g produktu. Oznacza to, że jogurty naturalne zawierają przeciętnie prawie 3x mniej cukru niż jogurty wiśniowe (średnio 13 g cukru na 100 g produktu).

Jogurty naturalne - na co uważać

Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w jogurtach wiśniowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki (trzymając się zasady: "krótki skład", "czysta etykieta").

Jak wcześniej wspomniano, jogurty naturalne zawierają mało cukru. Jednak w zależności od produktu - ilość ta jest różna. Warto zatem sięgać po produkty, które zawierają go jak najmniej (poniżej 5 g na 100 g produktu).

Kryteria oceny

Na podstawie składu jogurtów naturalnych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  1. Dodatek mleka w proszku lub mleka zagęszczonego (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
  2. Dodatek białek mleka (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
  3. Dodatek śmietanki (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
  4. Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
  5. Podany szczep bakterii (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)

Zwycięzca rankingu

Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,6/10 punktów uznano ex aequo:

Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g

Produkty te nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki

Jeden z tych produktów posiada podaną informację o szczepie dodanych bakterii

Cztery produkty posiadają certyfikat żywności ekologicznej

Ranking jogurtów naturalnych

Ostatnia aktualizacja: 29 grudnia 2020

sortuj po:

  • 01

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mleko * pasteryzowane, kultury bakterii jogurtowych, *- z rolnictwa ekologicznego
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 62 kcal
      Tłuszcze 3,8 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 3,7 g (3,7 g)
      Błonnik g
      Białko 3,2 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: Produkt EKO
    Eko jogurt naturalny 180 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      pasteryzowane pełne mleko kozie *, kultury bakterii jogurtowych, *składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 72 kcal
      Tłuszcze 4,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 4,3 g (2,9 g)
      Błonnik g
      Białko 3,9 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: Produkt EKO
    Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 69 kcal
      Tłuszcze 4,2 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g
      Węglowodany (w tym cukry) 4,4 g (4,4 g)
      Błonnik g
      Białko 3,3 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: Produkt EKO
    BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 04

    Sterzing Vipiteno

    Bio Jogurt naturalny 150 g

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      jogurt (pasteryzowane mleko krowie *, żywe kultury bakterii streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus ), *certyfikowany składnik z rolnictwa ekologicznego
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 73 kcal
      Tłuszcze 4,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 4,7 g (3,6 g)
      Błonnik g
      Białko 3,8 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: Produkt EKO
    Bio Jogurt naturalny 150 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz l. casei
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 52 kcal
      Tłuszcze 2,0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,1 g (5,1 g)
      Błonnik g
      Białko 3,4 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    Jogurt naturalny bez laktozy 400 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 06

    Vitapedia poleca

    9,2

    • Skład:
      mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 60 kcal
      Tłuszcze 3,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 3,9 g (3,9 g)
      Błonnik g
      Białko 3,1 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    Jogurt naturalny 140 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko, kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 41 kcal
      Tłuszcze 0,0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,7 g (5,7 g)
      Błonnik g
      Białko 4,5 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu 180 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych : streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 57 kcal
      Tłuszcze 0,0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,2 g (4,7 g)
      Błonnik g
      Białko 9,0 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    Jogurt naturalny wysokobiałkowy bez laktozy 0% 180 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 50 kcal
      Tłuszcze 2,0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 4,6 g (4,6 g)
      Błonnik g
      Białko 3,4 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    Jogurt naturalny 330 ml
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 10

    Vitapedia poleca

    9,2

    • Skład:
      mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 64 kcal
      Tłuszcze 3,0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,0 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,3 g (5,3 g)
      Błonnik g
      Białko 3,9 g
      Sól 0,10 g
    • Podsumowanie:
      Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: correctBez dodatku białka mleka: correctBez dodatku śmietanki: correctPodany szczep bakterii: incorrectInne: incorrect
    HoHo Jogurt naturalny 100 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 31 produktów, pochodzących od 20 różnych producentów
  • Zawartość cukru w jogurtach naturalnych wahała się od 2,9 g/100 g do 7,6 g/100 g
  • Zawartość białka w jogurtach naturalnych wahała się od 3,1 g/100 g do 9,0 g/100 g
  • Wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła od 38 do 120 kcal
  • Do 10 produktów dodano mleko w proszku lub mleko zagęszczone
  • Do 16 produktów dodano białka mleka
  • Do 1 produktu dodano śmietankę

Rekomendacja

Vitapedia rekomenduje aż czternaście produktów:

  1. Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
  2. EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
  3. Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
  4. Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
  5. Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
  6. Bakoma - Jogurt naturalny bez laktozy 400 g
  7. Danone - Jogurt naturalny 140 g
  8. Maluta - Jogurt naturalny wysokobiałkowy bez laktozy 0% 180 g
  9. Milko - Jogurt naturalny 330 ml
  10. Mlekovita - HoHo Jogurt naturalny 100 g
  11. Mlekpol - Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu 180 g
  12. Piątnica - Jogurt naturalny 150 g
  13. RIANS - Jogurt owczy naturalny
  14. ZIEMBIŃSKI - Jogurt naturalny
  • Bartosz Kulczyński

    autor:

    Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


    Kategorie: Nabiał



    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter