Ranking jogurtów naturalnych
Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Jogurt naturalny to produkt otrzymany z mleka, które jest zaszczepione żywymi kulturami bakterii jogurtowych. Jogurty naturalne uznawane są za produkty zdrowe i zalecane do codziennego spożycia. Niektóre z nich zawierają pewne dodatki, które uznaje się za niepotrzebne. Z tego względu sprawdziliśmy, które jogurty naturalne cechują się najwyższą jakością.
W pigułce
- W rankingu wzięliśmy pod lupę 31 produktów obecnych na naszym rynku
- Średnia wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła 64 kcal/100 g (min. 38 kcal, max. 120 kcal)
- Średnia zawartość cukru w jogurtach wynosiła 4,9 g na 100 g produktu (min. 2,9 g, max. 7,6 g)
- Średnia zawartość białka w jogurtach wynosiła 4,4 g na 100 g produktu (min. 3,1 g, max. 9,0 g)
- Za najlepszy produkt uznaliśmy ex aequo: Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g, EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g, Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g, Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g, Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
Rodzaje jogurtów
W sklepach możemy znaleźć kilka rodzajów jogurtów. Najczęściej są to:
- Jogurty naturalne
- Jogurty owocowe (np. wiśniowe, truskawkowe, czereśniowe, morelowe, brzoskwiniowe z owoców leśnych)
- Jogurty typu greckiego
- Jogurty z dodatkami zbóż
Skład jogurtów naturalnych
Podstawowym składnikiem jogurtów naturalnych są: mleko i kultury bakterii jogurtowych.
W niektórych jogurtach naturalnych znajdziemy również dodatek mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki. Składniki te nie wpływają negatywnie na zdrowie. Mogą nawet zwiększać zawartość białka w produkcie. Jednak w przypadku jogurtów naturalnych są dodatkami zbędnymi i ich obecność uważa się za obniżenie jakości produktu.
Jogurty naturalne nie zawierają dodatku cukru, a jego poziom wynika z obecności poszczególnych składników i jest stosunkowo niski. Średnio jest to 4,9 g cukru na 100 g produktu. Oznacza to, że jogurty naturalne zawierają przeciętnie prawie 3x mniej cukru niż jogurty wiśniowe (średnio 13 g cukru na 100 g produktu).
Jogurty naturalne - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w jogurtach wiśniowych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki (trzymając się zasady: "krótki skład", "czysta etykieta").
Jak wcześniej wspomniano, jogurty naturalne zawierają mało cukru. Jednak w zależności od produktu - ilość ta jest różna. Warto zatem sięgać po produkty, które zawierają go jak najmniej (poniżej 5 g na 100 g produktu).
Kryteria oceny
Na podstawie składu jogurtów naturalnych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
- Dodatek mleka w proszku lub mleka zagęszczonego (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Dodatek białek mleka (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Dodatek śmietanki (TAK - 0 pkt.; NIE - 2,0 pkt.)
- Produkt ekologiczny/bio (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
- Podany szczep bakterii (TAK - 0,5 pkt; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,6/10 punktów uznano ex aequo:
Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
Produkty te nie zawierają dodatku mleka w proszku, mleka zagęszczonego, białek mleka i śmietanki
Jeden z tych produktów posiada podaną informację o szczepie dodanych bakterii
Cztery produkty posiadają certyfikat żywności ekologicznej
Ranking jogurtów naturalnych
Ostatnia aktualizacja: 14 października 2021
sortuj po:
01
EkoŁukta
- Skład:
- mleko * pasteryzowane, kultury bakterii jogurtowych, *- z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 62 kcal Tłuszcze 3,8 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g Węglowodany (w tym cukry) 3,7 g (3,7 g) Błonnik g Białko 3,2 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
- Skład:
- pasteryzowane pełne mleko kozie *, kultury bakterii jogurtowych, *składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 72 kcal Tłuszcze 4,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,6 g Węglowodany (w tym cukry) 4,3 g (2,9 g) Błonnik g Białko 3,9 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
Mlekovita
- Skład:
- mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 69 kcal Tłuszcze 4,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g Węglowodany (w tym cukry) 4,4 g (4,4 g) Błonnik g Białko 3,3 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
Sterzing Vipiteno
Bio Jogurt naturalny 150 g
- Skład:
- jogurt (pasteryzowane mleko krowie *, żywe kultury bakterii streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus ), *certyfikowany składnik z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 73 kcal Tłuszcze 4,3 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3,1 g Węglowodany (w tym cukry) 4,7 g (3,6 g) Błonnik g Białko 3,8 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne: Produkt EKO
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Bakoma
- Skład:
- mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz l. casei
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 52 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g Węglowodany (w tym cukry) 5,1 g (5,1 g) Błonnik g Białko 3,4 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
Danone
Jogurt naturalny 140 g
- Skład:
- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 60 kcal Tłuszcze 3,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g Węglowodany (w tym cukry) 3,9 g (3,9 g) Błonnik g Białko 3,1 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
Mlekpol
Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu 180 g
- Skład:
- mleko, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 41 kcal Tłuszcze 0,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g Węglowodany (w tym cukry) 5,7 g (5,7 g) Błonnik g Białko 4,5 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
- Skład:
- mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych : streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 57 kcal Tłuszcze 0,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g Węglowodany (w tym cukry) 5,2 g (4,7 g) Błonnik g Białko 9,0 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
Milko
Jogurt naturalny 330 ml
- Skład:
- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 50 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g Węglowodany (w tym cukry) 4,6 g (4,6 g) Błonnik g Białko 3,4 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
Mlekovita
HoHo Jogurt naturalny 100 g
- Skład:
- mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 64 kcal Tłuszcze 3,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,0 g Węglowodany (w tym cukry) 5,3 g (5,3 g) Błonnik g Białko 3,9 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
Piątnica
Jogurt naturalny 150 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych, 2% tłuszczu
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 58 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g Węglowodany (w tym cukry) 5,9 g (5,6 g) Błonnik g Białko 4,0 g Sól 0,13 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
ZIEMBIŃSKI
Jogurt naturalny 250 ml
- Skład:
- mleko, kultury bakterii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 69 kcal Tłuszcze 4,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3,1 g Węglowodany (w tym cukry) 4,0 g (3,9 g) Błonnik g Białko 3,3 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
13
- Skład:
- mleko pełne owcze pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 91 kcal Tłuszcze 6,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,4 g Węglowodany (w tym cukry) 4,0 g (4,0 g) Błonnik g Białko 4,4 g Sól 0,11 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
14
Krasnystaw
Jogurt naturalny 300 g
- Skład:
- mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych (streptococcus thermophilus, lactobacillus delbrueckii subspiecies bulgaricus )
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 58 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g Węglowodany (w tym cukry) 6,0 g (5,6 g) Błonnik g Białko 4,1 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
15
Mlekovita
Jogurt naturalny z Kościana 400 g
- Skład:
- mleko, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 70 kcal Tłuszcze 3,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g Węglowodany (w tym cukry) 4,8 g (4,8 g) Błonnik g Białko 6,0 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
16
ZOTT Natur
Jogurt naturalny 180 g
- Skład:
- mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 65 kcal Tłuszcze 3,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) 4,7 g ( g) Błonnik g Białko 4,7 g Sól g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
17
ZOTT Natur
- Skład:
- mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 120 kcal Tłuszcze 5,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g Węglowodany (w tym cukry) 7,0 g (7,0 g) Błonnik g Białko 8,8 g Sól 0,18 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
18
Danmis
Jogurt Naturalny 125 g
- Skład:
- mleko kozie pasteryzowane, białka mleka koziego, kultury bakterii jogurtowych : lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, streptococcus thermophilus .
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 57 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g Węglowodany (w tym cukry) 5,0 g (4,1 g) Błonnik g Białko 3,5 g Sól 0,09 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
19
Wiodąca Marka
Jogurt Naturalny 125 g
- Skład:
- mleko pełne 98% (pochodzenie francja), laktoza i białka mleka, bakterie fermentacji kwasu mlekowego w tym bifidobacterium (zawiera mleko).
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 63 kcal Tłuszcze 3,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g Węglowodany (w tym cukry) 4,1 g (3,5 g) Błonnik g Białko 3,7 g Sól 0,12 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
20
- Skład:
- mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone (a), białka mleka, żywe kultury bakterii : jogurtowe (10⁸ jtk/g), actiregularis bifidobacterium cncm i-2494 (4 x 10⁷ jtk/g), składnik a - użyty jeśłi jest umieszczona litera a przy terminie przydatności do spożycia
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 69 kcal Tłuszcze 3,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,2 g Węglowodany (w tym cukry) 5,1 g (5,1 g) Błonnik g Białko 4,5 g Sól 0,15 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
21
Krasnystaw
- Skład:
- mleko, mleko w proszku, białka mleka, wapń, aktywna mikroflora jogurtowa i dodatkowo kultury lactobacillus acidophilus la-5 i bifidobacterium bb-12
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 60 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g Węglowodany (w tym cukry) 6,0 g (6,0 g) Błonnik g Białko 4,5 g Sól 0,08 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
22
Bieluch
Jogurt naturalny 180 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 56 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g Węglowodany (w tym cukry) 5,5 g (5,5 g) Błonnik g Białko 4,0 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
- Skład:
- odtłuszczone mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 49 kcal Tłuszcze 0,2 g Nasycone kwasy tłuszczowe <0.1 g Węglowodany (w tym cukry) 6,7 g (6,7 g) Błonnik g Białko 5,2 g Sól 0,15 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
24
Krasnystaw
Jogurt naturalny 175 g
- Skład:
- mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 58 kcal Tłuszcze 2 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g Węglowodany (w tym cukry) 6 g (5,6 g) Błonnik g Białko 4,1 g Sól 0,1 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
25
Łowicz
Jogurt naturalny 2,5% 180 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 61 kcal Tłuszcze 2,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g Węglowodany (w tym cukry) 5,2 g (5,2 g) Błonnik g Białko 4,3 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
26
Mlekovita
Jogurt naturalny 1,5% 150 g
- Skład:
- mleko, białka mleka, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 52 kcal Tłuszcze 1,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,0 g Węglowodany (w tym cukry) 5,5 g (5,5 g) Błonnik g Białko 4,0 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
27
Bieluch
Jogurt naturalny 200 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 110 kcal Tłuszcze 9,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 5,8 g Węglowodany (w tym cukry) 4,0 g (4,0 g) Błonnik g Białko 3,2 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
28
Włoszczowa
- Skład:
- mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 58 kcal Tłuszcze 2,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,3 g Węglowodany (w tym cukry) 5,4 g (3,6 g) Błonnik g Białko 4,7 g Sól 0,13 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
29
BIELUCH
Jogurt naturalny lekki 0% 180 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 38 kcal Tłuszcze 0,0 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g Węglowodany (w tym cukry) 5,5 g (5,5 g) Błonnik g Białko 4,0 g Sól 0,10 g - Podsumowanie:
- Bez dodatku mleka w proszku lub zagęszczonego: Bez dodatku białka mleka: Bez dodatku śmietanki: Podany szczep bakterii: Inne:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegało 31 produktów, pochodzących od 20 różnych producentów
- Zawartość cukru w jogurtach naturalnych wahała się od 2,9 g/100 g do 7,6 g/100 g
- Zawartość białka w jogurtach naturalnych wahała się od 3,1 g/100 g do 9,0 g/100 g
- Wartość energetyczna jogurtów naturalnych wynosiła od 38 do 120 kcal
- Do 10 produktów dodano mleko w proszku lub mleko zagęszczone
- Do 16 produktów dodano białka mleka
- Do 1 produktu dodano śmietankę
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje aż czternaście produktów:
- Bakoma - Jogurt naturalny 0% 170 g
- EkoŁukta - Eko jogurt naturalny 180 g
- Goat Farm - Ekologiczny jogurt naturalny z mleka koziego 125 g
- Mlekovita - BIO Ekologiczny jogurt naturalny 200 g
- Sterzing Vipiteno - Bio Jogurt naturalny 150 g
- Bakoma - Jogurt naturalny bez laktozy 400 g
- Danone - Jogurt naturalny 140 g
- Maluta - Jogurt naturalny wysokobiałkowy bez laktozy 0% 180 g
- Milko - Jogurt naturalny 330 ml
- Mlekovita - HoHo Jogurt naturalny 100 g
- Mlekpol - Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu 180 g
- Piątnica - Jogurt naturalny 150 g
- RIANS - Jogurt owczy naturalny
- ZIEMBIŃSKI - Jogurt naturalny
Więcej podobnych treści
Ranking kisieli truskawkowych
Sprawdziliśmy 16 kisieli truskawkowych. Zobacz: Który kisiel truskawkowy jest najlepszy • Jakie s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ranking jogurtów wiśniowych
Jogurty wiśniowe powinny charakteryzować się jak najwyższym dodatkiem wiśni. Sprawdziliśmy, które...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 maja 2023
Ranking gołąbków w sosie pomidorowym
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 września 2021
Ranking dżemów wiśniowych
Sprawdziliśmy 17 dżemów wiśniowy pod kątem składu i wybraliśmy najlepsze.
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 lutego 2021
Ranking chrzanów
Sprawdziliśmy 44 najpopularniejsze chrzany i wybraliśmy najlepsze pod kątem składu. Sprawdź ranki...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 lipca 2020
Ranking parówek
Sprawdziliśmy 35 parówek pod kątem, ilości i jakości mięsa, niepotrzebnych substancji i wartości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.