Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą
Ranking napojów owsianych
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Ostatnia aktualizacja: 09 września 2020
Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
0źródła
0badań
Napój owsiany (błędnie nazywany mlekiem owsianym) to jeden z wegańskich produktów roślinnych, który przygotowany jest na bazie ziaren owsa. Co raz częściej wykorzystywany jest jako zamiennik mleka krowiego.
W pigułce
W rankingu wzięliśmy pod lupę 18 produktów obecnych na naszym rynku
Do przygotowania napojów owsianych zużywano średnio 12,8% owsa (min. 7,7%, max. 16%)
Za najlepszy produkt uznaliśmy: LIMA - Napój owsiany z wapniem z alg morskich BIO 1 L
Rodzaje napojów roślinnych
W sklepach znajduje się kilka rodzajów napojów roślinnych (wcześniej nazywanych niepoprawnie mlekami roślinnymi). Są to m.in.:
Napoje owsiane
Napoje ryżowe
Napoje migdałowe
Napoje sojowe
Napoje kokosowe
Napoje z konopii
Skład napojów owsianych
Skład napojów owsianych jest bardzo krótki. Podstawowymi składnikami są owies i woda.
Niektóre napoje owsiane mogą posiadać substancje zagęszczające i stabilizujące:
Są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają i stabilizują produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Nie mają negatywnego wpływu na zdrowia, jednakże uważa się, że w wielu przypadkach obniżają jakość produktu.
Napoje owsiane dostępne na rynku mogą być wzbogacane w witaminy i składniki mineralne.
Do niektórych napojów owsianych dodaje się oleje roślinne (np. olej słonecznikowy) i sól. Jednakże składniki te są stosowane w bardzo niewielkich ilościach, nie mających żadnego znaczenia dla zdrowia.
Napoje owsiane - na co uważać
Biorąc pod uwagę składniki, które mogą znaleźć się w napojach owsianych, najlepiej abyś wybierał te produkty, które nie zawierają substancji zagęszczających i stabilizujących i jednocześnie wzbogacane są w witaminy i/lub składniki mineralne.
Zwracaj szczególną uwagę na zawartość:
Owsa - najlepiej, aby produkty zawierały go jak najwięcej (np. powyżej 12 g na 100 g produktu)
Kryteria oceny
Na podstawie składu napojów owsianych dostępnych w sprzedaży określiliśmy ścisłe kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
Ilość owsa wykorzystanego do przygotowania napoju (im większa, tym więcej punktów)
Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,5 pkt.)
Zawartość owsa (%): 7,7Dodatek witamin: Dodatek składników mineralnych: Bez substancji zagęszczających i stabilizujących: Inne:
Cena:0 zł
Cena za kg:0 zł
Gdzie kupić:
Analiza rankingu
Ocenie podlegało 18 produktów, pochodzących od 12 różnych producentów
Do produkcji napojów owsianych wykorzystywano owies w ilości od zaledwie 7,7% do 16%
Do 4 napojów dodano substancje zagęszczające i/lub stabilizujące
3 produkty wzbogacono w witaminy
6 produktów wzbogacono w składniki mineralne (głównie wapń)
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje cztery produkty:
EcoMil - Napój owsiany Bio 1 l
ISOLA - Napój owsiany 1l - BIO
NATUMI - Napój owsiany waniliowy bez laktozy (1l) - BIO
LIMA - Napój owsiany z wapniem z alg morskich BIO 1 l
To był ciekawy tekst? Podziel się nim
autor:
Bartosz Kulczyński
Dietetyk
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)
Dziękujemy za oddany głos!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)
Dziękujemy za komentarz!
Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.
Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?
Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.