Kwas benzoesowy (E210)
Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 15źródła
- 4badań
Kwas benzoesowy (E210) to powszechnie stosowany dodatek do żywności, pełniący rolę substancji konserwującej. Szczególnie narażone na jego działanie są małe dzieci, pijące dużo soków i napojów. Pomimo, że jest uznany za substancję bezpieczną, istnieją pewne obawy co do spożycia wysokich ilości kwasu benzoesowego.
Bezpieczeństwo: | Podejrzany |
Wpływ na zdrowie: | Negatywny: u dzieci może zwiększać nadpobudliwość; u osób wrażliwych może powodować ból brzucha, nieżyt nosa, astmę, pokrzywkę |
W pigułce
- Kwas benzoesowy to substancja konserwująca (E210), hamująca rozwój bakterii, pleśni i grzybów zarówno w produktach spożywczych, jak i lekach i kosmetykach.
- Kwas benzoesowy jest uznany za substancję bezpieczną, zaś ADI (bezpieczny poziom spożycia) dla niego wynosi 5 mg/kg masy ciała/dzień.
- Kwas benzoesowy nie wykazuje działania rakotwórczego i genotoksycznego.
- Kwas benzoesowy może wywoływać skutki uboczne u osób wrażliwych, w tym ból brzucha, nieżyt nosa, astmę, pokrzywkę.
- Wysokie spożycie kwasu benzoesowego przez małe dzieci może być powiązane z większym pobudzeniem.
- Kwas benzoesowy w napojach owocowych może ulegać przemianom do rakotwórczego benzenu, jednak są to ilości nie zagrażające zdrowiu człowieka.
Co to jest kwas benzoesowy?
Kwas benzoesowy to najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy o wzorze sumarycznym C6H5COOH.
Związek ten występuje naturalnie w tkankach roślinnych, szczególnie owocach malin, borówek, żurawiny, a także cynamonie, anyżu, goździkach, grzybach i korze czereśni . Kwas benzoesowy może być także obecny w produktach mlecznych jako efekt działania bakterii kwasu mlekowego. Wytwarzany jest także w ustroju, gdy bakterie jelitowe przetwarzają polifenole ze spożywanych owoców .
Do celów przemysłowych otrzymywany jest na drodze syntezy chemicznej, głównie w wyniku utleniania toluenu .
Kwas benzoesowy- właściwości i działanie
Kwas benzoesowy jest białą, krystaliczną substancją stałą. Słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast dobrze w alkoholu .
Kwas benzoesowy jest konserwantem
Kwas benzoesowy wykazuje działanie bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi pleśni oraz drożdży, dzięki czemu przedłuża trwałość produktów spożywczych . Jest stosowany w ograniczonym zakresie, ponieważ dodatek większych ilości kwasu benzoesowego nadaje produktom kwaskowy posmak. Zdecydowanie częściej wykorzystuje się jego sole (benzoesan sodu (E211), benzoesan potasu (E212) i benzoesan wapnia (E213)), które są dobrze rozpuszczalne w wodzie.
wiem więcej!
Kwas benzoesowy może wpływać korzystnie na jelita
W badaniach na zwierzętach wykazano, że kwas benzoesowy może działać korzystnie na pracę jelit, w tym na trawienie, wchłanianie składników odżywczych i wzmacnianie bariery jelitowej. Naukowcy zaobserwowali, że kwas benzoesowy może m.in. regulować aktywność enzymów oraz wpływać na mikroflorę jelitową .
Kwas benzoesowy - szkodliwość
Kwas benzoesowy posiada status GRAS, co oznacza, że jest substancją bezpieczną, o niskiej toksyczności. Wykazano, że stosowanie kwasu benzoesowego, a także jego soli, nie ma działania rakotwórczego i genotoksycznego
Panel ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) ustalił dzienny bezpieczny poziom spożycia (ADI) dla kwasu benzoesowego na 5 mg/kg masy ciała/ dzień .
Kwas benzoesowy może dawać skutki uboczne
Kwas benzoesowy jest szybko metabolizowany w organizmie i całkowicie wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego. Mimo to, spożycie większych jego ilości może u osób wrażliwych wiązać się wystąpieniem skutków ubocznych:
- pokrzywki,
- astmy,
- nieżytu nosa,
- kwasicy metabolicznej,
- drgawek,
- bólu brzucha.
uwaga!
Aspiryna jest pochodną kwasu benzoesowego. Dlatego też osoby uczulone na aspirynę, powinny unikać produktów z dodatkiem E210.
Benzoesany mogą powodować nadpobudliwość u dzieci
Grupą najbardziej narażoną na przekroczenie ustalonego ADI dla kwasu benzoesowego są małe dzieci, pijące regularnie soki i napoje owocowe. Naukowcy zaobserwowali, że obecność sztucznych barwników i konserwantów benzoesowych w diecie małych dzieci może wiązać się ze zwiększoną nadpobudliwością .
Kwas benzoesowy a powstawanie rakotwórczego benzenu
Sam kwas benzoesowy nie jest substancją rakotwórczą. Jednak zastosowanie konserwantów - kwasu benzoesowego i jego soli - stwarza ryzyko wytworzenia w produktach spożywczych benzenu, który to został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancja rakotwórcza dla ludzi (grupa 1).
Znaczące ilości benzenu mogą powstawać przede wszystkim w napojach o kwaśnym pH, zawierających zarówno kwas benzoesowy lub jego sole, a także kwas askorbinowy (witaminę C). Dochodzi do tego w wyniku reakcji chemicznych (dekarboksylacji kwasu benzoesowego) z udziałem jonów metali przejściowych (miedź, żelazo) obecnych w wodzie stosowanej do produkcji napojów .
Zgodnie z danymi naukowymi pochodzącymi z Polski, w napojach konserwowanych benzoesanem i zawierających jednocześnie kwas askorbinowy lub sok owocowy, będący naturalnym źródłem witaminy C, występuje benzen. W większości napojów ilość benzenu była śladowa, jednak w 18% próbek został przekroczony maksymalny dopuszczalny poziom zanieczyszczenia dla wody pitnej (> 1 µg/dm3) .
Jednocześnie wykazano, że napoje konserwowane benzoesanem cechują się znacząco niższym stężeniem benzenu niż napoje pasteryzowane. Obecność minimalnych ilości benzenu w sokach i napojach pasteryzowanych jest związana z naturalnymi procesami zachodzącymi w owocach, stanowiących źródło kwasu benzoesowego .
W związku z potencjalnym ryzykiem narażenia na benzen przyjęto odpowiednie regulacje prawne, mające na celu ograniczenie ilości tej substancji w napojach bezalkoholowych. Według opinii FAO/WHO śladowe ilości benzenu zawarte w napojach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, zaś podstawowym źródłem tej substancji są zanieczyszczenia powietrza .
Kwas benzoesowy - zastosowanie
Kwas benzoesowy posiada zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu:
- jako konserwant (E210) w żywności i napojach,
- w dermatologii jako środek antyseptyczny i antygrzybiczy,
- do konserwowania leków i kosmetyków,
- do suszenia tytoniu,
- w syntezie organicznej wielu związków (m.in. benzoesanów, fenolu, związków benzoilu, barwników) .
W jakich produktach znajduje się kwas benzoesowy?
Kwas benzoesowy jest stosowany w produktach o kwaśnym i słabo kwaśnym odczynie (pH<5), m.in:
- dżemach, marmoladach i galaretkach,
- kandyzowanych owocach,
- sokach i napojach owocowych,
- bezmlecznych dipach i sosach,
- lodach,
- ciastach (głównie z jabłkami),
- gumach do żucia,
- płynnej masie z jaj,
- zupach i bulionach,
- preparatach z wodorostów morskich,
- pakowanych sałatkach warzywnych i owocowych,
- przetworach mięsnych (np. pasztetach, suszonych produktach mięsnych),
- owocach morza i rybach,
- oliwkach i produktach na bazie oliwek,
- burakach ćwikłowych gotowanych,
- piwie bezalkoholowym,
- napojach o niskiej zawartości alkoholu (<15%) .
Więcej podobnych treści
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Czy spożyw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Azotan sodu (E251)
- Paulina Styś-Nowak
- 21 stycznia 2023
Azotan potasu (E252)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Kwas octowy (E260)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Octan sodu (E262)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Spis badań i źródeł
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32011R1129#ntr14-L_2011295PL.01000502-E0014
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Benzoic-Acid
- B Bateman i wsp.: The effects of a double blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. Arch Dis Child, 2004, 89(6), 506-11.
- Reut Hazan i wsp.: Benzoic acid, a weak organic acid food preservative, exerts specific effects on intracellular membrane trafficking pathways in Saccharomyces cerevisiae. Appl Environ Microbiol, 2004, 70(8), 4449-57.
- Donna McCann i wsp.: Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet, 2007, 370(9598), 1560-7.
- Ana Del Olmo i wsp.: Benzoic acid and its derivatives as naturally occurring compounds in foods and as additives: Uses, exposure, and controversy. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017, 57(14), 3084-3103.
- Vânia Paula Salviano Dos Santos i wsp.: Benzene as a Chemical Hazard in Processed Foods. Int J Food Sci, 2015;2015:545640., 2015, 545640.
- Wilbur Johnson i wsp.: Safety Assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid and its Salts, and Benzyl Benzoate. Int J Toxicol, 2017, 36(3_suppl), 5S-30S.
- Xiangbing Mao i wsp.: Benzoic Acid Used as Food and Feed Additives Can Regulate Gut Functions. Biomed Res Int, 2019, 2019, 5721585.
- Caiguang Liu i wsp.: Food Additives Associated with Gut Microbiota Alterations in Inflammatory Bowel Disease: Friends or Enemies?. Nutrients, 2022, 14(15), 3049.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1021&SearchTerm=benzoic%20acid
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4433
- https://www.mdpi.com/2306-5710/4/2/33/htm
- https://www.ptfarm.pl/pub/File/acta_pol_2009/b_2008/3a_2008/BROMAT%203%20s.%20382-388.pdf
- https://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/benzen-w-zywnosci-i-srodowisku-czlowieka?lang=pl
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.