Kwas octowy (E260)
Ostatnia aktualizacja: 11 grudnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 20badań
Kwas octowy (CH3COOH), znany również jako kwas etanowy, to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Posiada wiele zastosowań, zarówno w różnych gałęziach przemysłu, jak i w żywności, gdzie pełni rolę konserwantu o symbolu E260.
Kwas octowy w niskich stężeniach jest substancją nieszkodliwą, a nawet może wiązać się z pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny: działa przeciwzapalnie, wspomaga utratę masy ciała, obniża poziom glukozy we krwi, prawdopodobnie obniża ciśnienie krwi |
W pigułce
- Kwas octowy (kwas etanowy) to kwas karboksylowy, powstający na skutek procesu fermentacji octowej.
- Kwas octowy jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności o symbolu E260. Posiada właściwości konserwujące, reguluje pH oraz wpływa na smak produktów spożywczych.
- Kwas octowy występuje naturalnie w occie spożywczym, gdzie stanowi 6 - 10% objętości.
- Kwas octowy w niskich stężeniach jest substancją bezpieczną.
- Kwas octowy w wysokich stężeniach - jako substancja żrąca - powoduje negatywne skutki zdrowotne. Ryzyko to dotyczy wyłącznie narażenia zawodowego.
- Kwas octowy posiada działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne, wpływa korzystnie na spadek poziomu glukozy we krwi, wspiera utratę masy ciała, a także prawdopodobnie obniża ciśnienie krwi.
- Kwas octowy obecny w produktach spożywczych może być spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci.
Co to jest kwas octowy?
Kwas octowy to organiczny związek chemiczny, który powstaje na skutek procesu fermentacji octowej z alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym, przy udziale bakterii octowych oraz tlenu .
Substancja ta jest znana człowiekowi od czasów starożytnych. Kwas octowy stanowi główny składnik octu i to właśnie z niego został wyizolowany na przełomie VIII i IX wieku przez arabskiego alchemika Dżabira Ibn Hajjana. Jednak dopiero po 1700 roku, za sprawą niemieckiego chemika Georga Ernsta Stahla, dokonano destylacji kwasu octowego z octu i rozpoczęto produkcję czystej substancji.
Na skalę przemysłową, kwas octowy otrzymuje się w wyniku reakcji chemicznych, takich jak utlenianie butanu, utlenianie aldehydu octowego, karbonylowanie metanolu.
Kwas octowy - właściwości
Kwas etanowy jest bezbarwną, żrącą cieczą o ostrym zapachu i kwaśnym smaku - dokładnie takim jak posiada ocet. Związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz pochłania wilgoć z powietrza (ma właściwości higroskopijne). Posiada wysoką temperaturę wrzenia oraz nie jest odporny na zimno .
Kwas octowy lodowaty to zwyczajowa nazwa czystego kwasu octowego, który w temperaturze poniżej 16 stopni C tworzy kryształy, przypominające lód.
Roztwór kwasu octowego o stężeniu 70 - 80% określa się "esencją octową". Z kolei roztwór w którym kwas octowy stanowi 6 - 10% to powszechnie stosowany w kuchni ocet spożywczy (spirytusowy, jabłkowy, ryżowy, winny i wiele innych). To właśnie kwas octowy jest odpowiedzialny za większość potwierdzonych właściwości octu jabłkowego.
wiem więcej!
Kwas octowy - działanie
Kwas octowy działa bakteriobójczo
Kwas octowy posiada silne właściwości bakteriobójcze wobec określonych szczepów bakterii.
Naukowcy wykazali, że:
- 6% roztwór kwasu octowego (ocet) skutecznie zabija prątki gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis) podczas 30 minutowej ekspozycji ,
- kwas octowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec biofilmowi pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), która odgrywa główną rolę w zakażeniach oparzeń oraz ran skóry i dróg oddechowych ,
- zastosowanie octu, zawierającego 0,1% kwasu octowego w połączeniu z chlorkiem sodu, jest skutecznym sposobem w zapobieganiu bakteryjnym zatruciom pokarmowym wywołanym przez pałeczkę okrężnicy (Escherichia coli) .
Kwas octowy działa grzybobójczo
Kwas octowy hamuje rozwój Candida albicans . Naukowcy wykazali, że już 5% roztwór kwasu octowego wykazuje całkowitą redukcję dla tego rodzaju grzybów .
Kwas octowy działa przeciwzapalnie
Naukowcy wykazali, że kwas octowy może zmniejszać stany zapalne i w efekcie zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych. W badaniu na myszach zaobserwowano, że kwas octowy działa ochronnie na wątrobę i zmniejsza odpowiedź zapalną u myszy z wywołaną sepsą .
Kwas octowy może wspomagać odchudzanie
W badaniu na myszach zaobserwowano, że zarówno podaż syntetycznego kwasu octowego jak i octu wpływała na ograniczenie przyjmowanie pokarmów oraz redukcję masy ciała .
Brakuje badań z udziałem ludzi, które by wskazywały na bezpośredni związek wpływu kwasu octowego na odchudzanie. Nie mniej jednak naukowcy wykazali, że spożycie octu jabłkowego, którego głównym składnikiem jest kwas octowy, może w niewielkim stopniu wspomagać utratę masy ciała .
Kwas octowy może obniżać poziom glukozy we krwi
Ocet jabłkowy posiada udokumentowane badaniami właściwości hipoglikemiczne . Przegląd badań z 2021 roku wykazał, że suplementacja kwasem octowym u chorych na cukrzycę typu 2 przyczynia się do obniżenia stężenia triglicerydów oraz poziomu glukozy we krwi na czczo .
Jednym z potencjalnych mechanizmów, wyjaśniających to zjawisko, jest zdolność kwasu octowego do spowolnienia opróżniania żołądka . Badania na modelach komórkowych wykazały, że kwas octowy zmniejsza aktywność niektórych enzymów, biorących udział w metabolizmie węglowodanów. W efekcie dochodzi do zmniejszonego wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim i spadku poziomu glukozy we krwi .
Kwas octowy może obniżać ciśnienie krwi
Badania na zwierzętach wykazały, że podaż kwasu octowego oraz octu powoduje znaczące obniżenie ciśnienia krwi . Niemniej jednak brakuje prac z udziałem ludzi, które to ostatecznie potwierdziłyby hipotensyjne działanie kwasu octowego.
Kwas octowy - szkodliwość
FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznała kwas octowy za substancję bezpieczną, zarówno w formie dodatku do żywności (E260), a także jako związek migrujący do żywności z opakowań .
Ryzyko wynikające z narażenia na kwas octowy, związane jest przede wszystkim z jego stężeniem, sposobem kontaktu, a także czasem trwania narażenia.
Stężony kwas octowy
Nierozcieńczony kwas octowy jest substancją żrącą, przez co może poparzyć lub podrażnić skórę .
Wdychanie oparów, zawierających wysokie stężenie kwasu octowego może powodować:
- podrażnienie oczu, nosa i gardła,
- kaszel,
- ucisk w klatce piersiowej,
- ból głowy,
- dezorientację,
- uszkodzenie oczu i dróg oddechowych (w poważnych przypadkach) .
Spożycie wysokich stężeń kwasu octowego powoduje:
- natychmiastowe pieczenie jamy ustnej i gardła,
- trudności w oddychaniu,
- ślinotok,
- trudności w przełykaniu,
- ból brzucha,
- wymioty .
Podsumowanie
Spożycie, wdychanie, czy kontakt ze skórą wysokich stężeń kwasu octowego wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Nie mniej jednak ryzyko to dotyczy wyłącznie osób narażonych na stężony kwas octowy w trakcie pracy, na skutek nieprzestrzegania odpowiednich procedur.
Rozcieńczony kwas octowy
Spożycie niewielkich ilości rozcieńczonego kwasu octowego w postaci octu jest uznawane za bezpieczne i rzadko kiedy wiąże się z negatywnymi skutkami ubocznymi. U niektórych osób mogą wystąpić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, np. nudności .
Istnieją przesłanki, iż przewlekłe spożycie octu może prowadzić do erozji szkliwa zębów . W przypadku chęci spożycia octu, zaleca się go uprzednio rozcieńczyć wodą.
Podsumowanie
Narażenie na niskie stężenia kwasu octowego, występujące w produktach spożywczych, occie, lekach, a także innych produktach codziennego użytku, nie wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Kwas octowy w ciąży
Kobiety w ciąży mogą spożywać produkty zawierające kwas octowy (E260) oraz ocet.
Kwas octowy - zastosowanie
Kwas octowy w żywności
Kwas octowy, z uwagi na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dodawany jest do żywności jako konserwant (E260). W ten sposób przedłuża trwałość produktów spożywczych. Dodatkowo kwas octowy pełni rolę regulatora pH, a także dodatku smakowego.
Kwas octowy można najczęściej znaleźć w:
- produktach marynowanych: warzywach i sałatkach, grzybach, owocach,
- majonezie, ketchupie, musztardzie i innych gotowych sosach i dressingach,
- pieczywie i produktach zbożowych (np. płatkach śniadaniowych),
- serach i jogurtach,
- sokach owocowych,
- winach.
porada
Kwas octowy w połączeniu z sodą oczyszczoną uwalnia gaz i pozwala uzyskać puszyste wypieki.
Kwas octowy w przemyśle
Kwasy octowy posiada wiele zastosowań, m.in.:
- w produkcji sztucznego jedwabiu, garbowania skór i farbowania tkanin,
- do wytwarzania środków czyszczących,
- do przemysłowego usuwania kamienia w kotłach grzewczych i zbiornikach z wodą,
- do produkcji tworzyw sztucznych, środków owadobójczych i chemii fotograficznej,
- jako odczynnik chemiczny do syntetyzowania różnych substancji chemicznych, takich jak bezwodnik octowy, octan celulozy, estrów octowych, kwasu chlorooctowego czy monomer octanu winylu .
Kwas octowy w medycynie
Kwas octowy wykorzystuje się do produkcji leków (aspiryny, antybiotyków, leków przeciwbakteryjnych, witamin), a także środków dezynfekujących.
Kwas octowy w domu
Kwas octowy jest bardzo często wykorzystywany w domu pod postacią dowolnego octu spożywczego (spirytusowego, jabłkowego, winnego itd.). Oprócz oczywistego zastosowania kulinarnego (głównie jako dodatek smakowy a także marynujący), ocet stanowi podstawowy składnik ekologicznych i naturalnych środków czyszczących i piorących.
Więcej podobnych treści
Azotan sodu (E251)
- Paulina Styś-Nowak
- 21 stycznia 2023
Azotan potasu (E252)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Octan sodu (E262)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Kwas fosforowy (E338)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Dwutlenek tytanu (E171)
- Paulina Styś-Nowak
- 17 stycznia 2023
Spis badań i źródeł
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Acetic-Acid
- N Ogawa i wsp.: Acetic acid suppresses the increase in disaccharidase activity that occurs during culture of caco-2 cells. J Nutr, 2000, 130(3), 507-13.
- S Kondo i wsp.: Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem, 2001, 65(12), 2690-4.
- Tomoo Kondo i wsp.: Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem, 2009, 73(8), 1837-43.
- Christopher G Bunick i wsp.: Chemical burn from topical apple cider vinegar. J Am Acad Dermatol, 2012, 67(4), e143-4.
- J Darzi i wsp.: Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond), 2014, 38(5), 675-81.
- Claudia Cortesia i wsp.: Acetic Acid, the active component of vinegar, is an effective tuberculocidal disinfectant. mBio, 2014, 5(2), e00013-14.
- Ines Willershausen i wsp.: In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab, 2014;60(5):783-90., 60(5), 783-90.
- Lixin Na i wsp.: Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr, 2016, 55(3), 1245-53.
- Farideh Shishehbor i wsp.: Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Res Clin Pract, 2017, 127, 1-9.
- Boon Kee Beh i wsp.: Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep, 2017, 7(1), 6664.
- Darshna Yagnik i wsp.: Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep, 2018, 8(1), 1732.
- Hongguang Yang i wsp.: Acetic acid alleviates the inflammatory response and liver injury in septic mice by increasing the expression of TRIM40. Exp Ther Med, 2019, 17(4), 2789-2798.
- Heitor O Santos i wsp.: Vinegar (acetic acid) intake on glucose metabolism: A narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2019, 32, 1-7.
- Alireza Gheflati i wsp.: The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2019, 33, 132-138.
- Ling Jie Cheng i wsp.: A systematic review and meta-analysis: Vinegar consumption on glycaemic control in adults with type 2 diabetes mellitus. J Adv Nurs, 2020, 76(2), 459-474.
- Marc-Kevin Zinn i wsp.: Did granny know best? Evaluating the antibacterial, antifungal and antiviral efficacy of acetic acid for home care procedures. BMC Microbiol, 2020, 20(1), 265.
- Daniela S Valdes i wsp.: Effect of Dietary Acetic Acid Supplementation on Plasma Glucose, Lipid Profiles, and Body Mass Index in Human Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. J Acad Nutr Diet, 2021, 121(5), 895-914.
- Kareem G Elhage i wsp.: Acetic acid and the skin: a review of vinegar in dermatology. Int J Dermatol, 2022, 61(7), 804-811.
- Luozhu Feng i wsp.: Evaluation of the antibacterial, antibiofilm, and anti-virulence effects of acetic acid and the related mechanisms on colistin-resistant Pseudomonas aeruginosa. BMC Microbiol, 2022, 22(1), 306.
- H Liljeberg i wsp.: Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr, 1998, 52(5), 368-71.
- E Entani i wsp.: Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot, 1998, 61(8), 953-9.
- https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/cpg-sec-562100-acetic-acid-use-foods-labeling-foods-which-used
- https://www.gov.uk/government/publications/acetic-acid-properties-uses-and-incident-management/acetic-acid-general-information
- https://www.nature.com/articles/1602197
- https://www.publish.csiro.au/hc/HC19561
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.