Kwas fosforowy (E338)
Ostatnia aktualizacja: 02 lutego 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 6badań
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny, znany powszechnie jako odrdzewiacz lub też składnik nawozów sztucznych. Co ciekawe, jest on jednocześnie powszechnym dodatkiem do żywności (symbol E338), a szczególnie napojów gazowanych typu cola, którym nadaje cierpki, intensywny smak.
Bezpieczeństwo: | Bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
W pigułce
- Kwas fosforowy to dodatek do żywności (E338) stosowany jako regulator pH, sekwestrant i konserwant.
- Kwas fosforowy występuje w szerokim asortymencie żywności przetworzonej, z czego najpopularniejszym jego źródłem są napoje typu cola.
- Kwas fosforowy jako dodatek do żywności (E338) jest substancją bezpieczną i sam w sobie nie wpływa negatywnie na zdrowie.
- Wysokie spożycie produktów zawierających kwas fosforowy, sprzyja nadmiarowi fosforu w diecie, zwiększając tym samym ryzyko zmniejszenia gęstości mineralnej kości, a także nadmiernego obciążenia nerek.
- Kwas fosforowy jest bezpieczny dla rozwijającego się płodu, jednak kobiety w ciąży powinny ograniczać w swojej diecie produkty wysokoprzetworzone.
Co to jest kwas fosforowy?
Kwas fosforowy (kwas fosforowy V, kwas ortofosforowy V) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych o wzorze sumarycznym H3PO4.
Fosfor występuje w tym związku na V stopniu utlenienia i tworzy 5 wiązań chemicznych. Nie należy mylić go z innymi kwasami zawierającymi fosfor, jak choćby kwasem ortofosforowym (III) (kwasem fosfonowym lub inaczej fosforawym), czy kwasem fosforowym (I) (kwasem fosfinowym lub inaczej podfosforawym).
Kwas fosforowy występuje w organizmie człowieka jako składnik kwasów nukleinowych, enzymów, kości i zębów, a także odgrywa istotną rolę w wielu procesach metabolicznych.
Otrzymywanie kwasu fosforowego
Kwas ortofosforowy można otrzymać na dwa sposoby:
- metoda mokra - reakcja kwasu siarkowego (VI) na fosforan wapnia, występujący naturalnie w skałach (apatycie i fosforycie),
- proces termiczny - spalanie czystego fosforu w tlenie i uwodnienie tlenku fosforu (V).
Kwas fosforowy otrzymywany za pomocą metody mokrej używany jest głównie do produkcji nawozów sztucznych. Na skutek procesu termicznego powstaje kwas fosforowy o dużo wyższym stężeniu i czystości, dlatego też wykorzystuje się go w przemyśle chemicznym.
Kwas fosforowy- właściwości
Kwas fosforowy jest bezbarwnym, krystalicznym ciałem stałym. Nie posiada zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc bezbarwne roztwory, a jego odczyn jest silnie kwasowy (pH = 1,5). Ma zdolność pochłaniania wody z otoczenia (jest higroskopijny) .
Kwas fosoforowy jest sekwestrantem, co zonacza, że wiąże jony metali takich jak magnez, wapń, żelazo, czy miedź. W ten sposób powstają sole kwasu fosforowego, wykorzystywane w produkcji nawozów sztucznych.
Stężony kwas fosforowy jest substancją żrącą - powoduje oparzenia skóry, a także uszkodzenie przewodu pokarmowego i oczu.
Kwas fosforowy jest regulatorem kwasowości i konserwantem
Kwas fosforowy (E338) jest dodawany do żywności z kilku powodów.
Substancja ta działa bakteriobójczo i grzybobójczo, dlatego też służy do konserwowania i przedłużania trwałości produktów spożywczych. Kwas fosforowy pełni także rolę regulatora kwasowości, który kontroluje odczyn pH produktu i w efekcie wpływa na jego smak. Właściwość ta jest szczególnie pożądana w przypadku napojów gazowanych (np. coca - cola), którym kwas fosforowy nadaje cierpki, ostrzejszy smak.
Kwas fosforowy - szkodliwość
Kwas fosforowy jest substancją bezpieczną i nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych, w tym działaniem rakotwórczym i genotoksycznym .
Amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności (FDA) wpisała kwas fosforowy na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .
ADI (bezpieczne dzienne pobranie) dla kwasu fosforowego (E338) i innych związków z grupy fosforanów wynosi 40 mg/ kg masy ciała/ dobę w przeliczeniu na fosfor .
uwaga!
Choć kwas fosforowy nie jest powiązany z żadnym ryzykiem zdrowotnym, to produkty go zawierające stanowią bogate źródło fosforu w diecie. A to już może stwarzać potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Kwas fosforowy jest źródłem fosforu w diecie
Kwas fosforowy - podobnie jak inne dodatki do żywności zawierające fosfor - stanowi istotne źródło tego pierwiastka w diecie. Szacuje się, że ok. 30% spożytego fosforu w formie nieorganicznej pochodzi właśnie z dodatków do żywności . W przypadku osób, spożywających duże ilości produktów wysoko przetworzonych (szczególnie napojów typu cola) spożywana ilość fosforu z samych dodatków do żywności może stanowić nawet 70 - 140% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek .
Fosfor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt duże jego ilości w diecie, wynikające ze spożycia produktów wysoko przetworzonych, stwarzają ryzyko:
- zmniejszenia gęstości mineralnej kości ,
- nadmiernego obciążenia nerek, a także większego ryzyka chorób przewlekłych nerek
- mniejszego przyswajania innych minerałów (wapnia, żelaza, magnezu) .
wiem więcej!
Kwas fosforowy w ciąży
Fosforany nie wykazują szkodliwego wpływu na rozwijający się płód . Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy nie istnieją przeciwwskazania do całkowitego wykluczenia z diety kobiety ciężarnej produktów z kwasem fosforowym.
Warto jednak pamiętać, że dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać jak najmniejsze ilości produktów wysoko przetworzonych, do których należą również te z kwasem fosforowym.
Kwas fosforowy - zastosowanie
Kwas fosforowy posiada wiele zastosowań:
- dodatek do produktów spożywczych (E338) jako regulator kwasowości, sekwestrant i konserwant,
- w produkcji nawozów sztucznych,
- w stomatologii, jako roztwór trawiący do czyszczenia powierzchni zębów przed umieszczeniem w nich wypełnienia dentystycznego,
- jako środek zabezpieczający metale przed rdzą (odrdzewiacz),
- podczas produkcji detergentów,
- w uzdatnianiu wody,
- jako wytrawiacz w produkcji półprzewodników,
- jako odczynnik analityczny .
W jakich produktach znajduje się kwas fosforowy (E338)?
Kwas ortofosforowy znajduje się w wielu produktach przetworzonych. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:
- napoje gazowane,
- napoje izotoniczne,
- herbaty instant,
- mleko UHT, zagęszczone i w proszku,
- nabiał (sery, maślanka, kefir),
- przetwory owocowe (dżemy, marmolady, konfitury, owoce kandyzowane),
- lody i desery,
- przetwory mięsne i rybne,
- surimi,
- zupy, sosy i buliony,
- proszek do pieczenia.
porada
Jeśli chcesz usunąć rdzę ze śrub, gwoździ czy innych metalowych przedmiotów, użyj coca - coli. To właśnie ten napój jest najbardziej znany z zawartości kwasu fosforowego i swojego działania odrdzewiającego. Pokryty rdzą przedmiot wystarczy zalać coca - colą i zostawić na kilka - kilkanaście godzin (w zależności od wielkości przedmiotu).
Więcej podobnych treści
Kwas octowy (E260)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Octan sodu (E262)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Dwutlenek tytanu (E171)
- Paulina Styś-Nowak
- 17 stycznia 2023
Pirosiarczyn sodu (E223)
- Paulina Styś-Nowak
- 07 lutego 2023
Błękit brylantowy FCF (E133)
- Paulina Styś-Nowak
- 07 lutego 2023
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5674
- https://journals.lww.com/cjasn/Abstract/2010/03000/Understanding_Sources_of_Dietary_Phosphorus_in_the.20.aspx
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Phosphoric-Acid
- G Wyshak i wsp.: Teenaged girls, carbonated beverage consumption, and bone fractures. Arch Pediatr Adolesc Med, 2000, 154(6), 610-3.
- Katherine L Tucker i wsp.: Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr, 2006, 84(4), 936-42.
- Tina M Saldana i wsp.: Carbonated beverages and chronic kidney disease. Epidemiology, 2007, 18(4), 501-6.
- Janeen B León i wsp.: The prevalence of phosphorus-containing food additives in top-selling foods in grocery stores. J Ren Nutr, 2013, 23(4), 265-270e2.
- Anna Carrigan i wsp.: Contribution of food additives to sodium and phosphorus content of diets rich in processed foods. J Ren Nutr, 2014, 24(1), 13-9, 19e1.
- Eiji Takeda i wsp.: Increasing dietary phosphorus intake from food additives: potential for negative impact on bone health. Adv Nutr, 2014, 5(1), 92-7.
- Valentina Guarnotta i wsp.: The Daily Consumption of Cola Can Determine Hypocalcemia: A Case Report of Postsurgical Hypoparathyroidism-Related Hypocalcemia Refractory to Supplemental Therapy with High Doses of Oral Calcium. Front Endocrinol (Lausanne), 2017, 8, 7.
- Colby J Vorland i wsp.: Effects of Excessive Dietary Phosphorus Intake on Bone Health. Curr Osteoporos Rep, 2017, 15(5), 473-482.
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.1073
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.