Pirosiarczyn sodu (E223)

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 07 lutego 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 8źródła
  • 0badań

Pirosiarczyn sodu to nieorganiczny związek chemiczny, stosowany w żywności jako konserwant o symbolu E223. Przedłuża trwałość produktów spożywczych poprzez swoje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwutleniające.

Choć jest uznany za substancję bezpieczną, u niektórych osób może być przyczyną wystąpienia reakcji alergicznej.

Bezpieczeństwo:

Podejrzany

Wpływ na zdrowie

Negatywny: u osób wrażliwych może wywoływać obajwy alergiczne


W pigułce

  • Pirosiarczyn sodu (E223) jest konserwantem i przeciwutleniaczem stosowanym w żywności i napojach.
  • Pirosiarczyn sodu działa grzybobójczo i bakteriobójczo, a także hamuje ciemnienie produktów spożywczych.
  • Pirosiarczyn sodu, stosowany jako dodatek do żywności, jest substancją bezpieczną.
  • ADI (dzienny bezpieczny poziom spożycia) dla pirosiarczynu sodu wynosi 0,7 mg/ kg masy ciała/ dobę.
  • Pirosiarczyn sodu może wywoływać u osób wrażliwych objawy alergiczne (m.in. pokrzywkę, astmę, katar, ból brzucha).
  • Osoby chorujące na astmę, powinny ograniczyć spożycie produktów zawierających pirosiarczyn sodu.
  • Kobiety w ciąży mogą spożywać produkty z dodatkiem pirosiarczynu sodu, nie mniej jednak z uwagi na ryzyko rozwoju alergii, zaleca się zredukowanie ich ilości.

Co to jest pirosiarczyn sodu?

Pirosiarczyn sodu (Na2S2O5) to nieorganiczna substancja chemiczna, sól sodowa kwasu siarkowego. Związek ten można spotkać także pod innymi nazwami: disiarczyn sodu, disiarczan (IV) sodu, pirosiarczan (IV) sodu oraz pentaoksodisiarczan sodowy

Disiarczyn sodu ma postać białego proszku lub kryształków o lekkim zapachu siarki. Jest niepalny, lecz podgrzany do wysokiej temperatury może rozkładać się, wydzielając toksyczne opary tlenków siarki i sodu. Związek ten dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc kwas .

Pirosiarczyn sodu jest konserwantem

Pirosiraczyn sodu posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwutleniające. Z tego powodu jest szeroko stosowany do konserwowania żywności, napojów, a także leków.

Związek ten zapobiega utlenianiu witaminy C, dzięki czemu spowalnia brązowienie (ciemnienie) przetworów warzywnych i owocowych. Z uwagi na swoje właściwości wybielające, jest chętnie dodawany do białych przetworów warzywnych (np. chrzanu) oraz produktów na bazie kokosa (wiórki, kremy i oleje). Z kolei w napojach alkoholowych - oprócz działania bakteriobójczego - przyczynia się do zahamowania procesu fermentacji drożdży.

Pirosiarczyn sodu - szkodliwość

Stężony pirosiarczyn sodu jest substancją szkodliwą, wywołującą podrażnienie skóry oraz błon śluzowych układu oddechowego. Oczywiście ryzyko to dotyczy wyłącznie osób narażonych na tą substancję w warunkach laboratoryjnych.

Pirosiarczyn sodu, stosowany w niewielkich ilościach jako dodatek do żywności, jest substancją bezpieczną, dobrze tolerowaną przez większość osób. Nie wykazano, aby siarczyny działały teratogennie, mutagennie czy rakotwórczo .

ADI (dozwolone dzienne spożycie) dla siarczynów ogółem wynosi 0,7 mg /kg masy ciała/ dobę .

Według FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) ok. 1% osób jest uczulonych na siarczyny, zaś ok. 5% z tej grupy choruje jednocześnie na astmę. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr zostały wpisane na listę substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji .

U osób wrażliwych, siarczyny mogą powodować:

  • bóle głowy,
  • trudności w oddychaniu,
  • ataki astmy,
  • pokrzywkę,
  • nasilenie atopowego zapalenia skóry,
  • katar sienny,
  • ból brzucha i biegunkę .
Uwaga

uwaga!

Na obecność siarczynów powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na astmę. Wykazano, że związki te są odpowiedzialne za 5 - 10% zaostrzeń astmy, w tym jej ciężkich napadów .

Pirosiarczyn sodu w ciąży

Nie wykazano szkodliwego wpływu siarczynów na rozwój płodu i dziecka, dlatego też sam dodatek pirosiarczynu sodu (i innych związków siarczynowych) do żywności nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do jej spożycia przez kobiety w ciąży.

Nie mniej jednak, z uwagi na ryzyko wystąpienia objawów alergicznych, zaleca się ograniczenie ilości produktów z siarczynami w diecie ciężarnych.

Kobiety w ciąży, chorujące na astmę lub alergie pokarmowe, powinny w szczególny sposób zadbać o jak najniższe spożycie siarczynów razem z żywnością.

Pirosiarczyn sodu - zastosowanie

Pirosiarczyn sodu posiada szeroki zakres zastosowania w wielu gałęziach przemysłu.

Pirosiarczyn sodu w żywności

Pirosiarczyn sodu (E223) jest jednym z wielu dodatków konserwujących, stosowanych w żywności i napojach. Można go znaleźć m.in. w:

  • winie (o czym świadczy informacja "zawiera siarczyny"),
  • piwie i cydrze,
  • sokach i pulpach owocowych,
  • occie jabłkowym,
  • chrzanie,
  • koncentracie pomidorowym,
  • przetworach warzywnych,
  • frytkach,
  • grzybach suszonych i mrożonych,
  • suszonym imbirze,
  • wiórkach kokosowych i kremach kokosowych (jako środek wybielający),
  • mąkach, szczególnie bezglutenowych (nadaje im strukturę zbliżoną do mąk glutenowych),
  • wyrobach mącznych, np. pieczywie, ciastkach .

Pirosiarczyn sodu w medycynie

Pirosiarczyn sodu jest powszechnie wykorzystywany w medycynie jako:

  • konserwant i substancja pomocnicza w lekach,
  • substancja do wykrywania w krwi anemii sierpowatej,
  • środek dezynfekcyjny.

Pozostałe zastosowania pirosiarczynu sodu:

  • w przemyśle papierniczym i włókienniczym jako środek wybielający,
  • w odzieży jako środek umożliwiający przywrócenie oryginalnego kształtu po praniu,
  • jako środek grzybobójczy podczas transportu odzieży i butów,
  • do usuwania rdzy,
  • do uzdatniania wody (usuwa związki chloru),
  • w przemyśle naftowym i gazowym (hamuje proces korozji, a także pełni rolę pochłaniacza tlenu).

 

 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter