Żółcień pomarańczowa FCF (E110)
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 5badań
Żółcień pomarańczowa FCF (E110) to syntetyczny barwnik, nadający produktom spożywczym, napojom, lekom, a także kosmetykom żółtopomarańczową barwę.
Na wysokie spożycie tego barwnika narażone są szczególnie dzieci do 10 roku życia. To właśnie z ich powodu żółcień pomarańczowa wzbudza najwięcej kontrowersji, gdyż prawdopodobnie związek ten powoduje nadpobudliwość u najmłodszych.
Bezpieczeństwo: | Podejrzany |
Wpływ na zdrowie: | Negatywny: może powodować nadpobudliwość u dzieci i wywoływać reakcje alergicze u osób wrażliwych |
W pigułce
- Żółcień pomarańczowa FCF to sztuczny barwnik (E110) nadający produktom kolory żółty, pomarańczowy i czerwony.
- Dzienne bezpieczne spożycie (ADI) dla żółcieni pomarańczowej FCF wynosi 4 mg/kg masy ciała/ dobę.
- Żółcień pomarańczowa FCF nie działa rakotwórczo ani genotoksycznie.
- Żółcień pomarańczowa FCF może być przyczyną nadpobudliwości dzieci, które to są narażone na jej wysokie spożycie z napojów i słodyczy.
- Żółcień pomarańczowa FCF może być powodem wystąpienia objawów alergicznych (np. pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego).
- Żółcień pomarańczowa może być spożywana przez kobiety w ciąży, choć brakuje badań, oceniających poziom bezpieczeństwa stosowania barwnika w tej grupie populacyjnej.
Co to jest żółcień pomarańczowa FCF?
Żółcień pomarańczowa FCF to syntetyczny barwnik azowy. Na etykiecie produktów spożywczych można znaleźć go pod symbolem E110, zaś w Stanach Zjednoczonych określany jest jako FD&C Yellow 6 lub Sunset yellow FCF.
Ma postać proszku o barwie od czerwonożółtej do czerwonobrązowej, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie . Jej dodatek umożliwia nadanie produktom żółtego, pomarańczowego lub czerwonego koloru. Często stosuje się ją w połączeniu z amarantem (E123) w celu uzyskania brązowego zabarwienia, np. w czekoladach czy karmelu.
Żółcień pomarańczowa FCF - szkodliwość
Żółcień pomarańczowa nie zwiększa ryzyka nowotworów, ani nie działa genotoksycznie .
EFSA w 2014 roku ustaliła ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla żółcieni pomarańczowej FCF na poziomie 4 mg/ kg masy ciała/ dobę .
Nie mniej jednak wartość ADI dla tego barwnika początkowo wynosiła 2,5 mg/ kg masy ciała/ dobę. Następnie została obniżona przez EFSA w 2005 roku do ADI wynoszącego 1 mg / kg masy ciała / dobę . Po czym, w obliczu aktualnych analiz badań na zwierzętach, zwiększono poziom ADI do obecnej wartości, wynoszącej 4 mg/ kg masy ciała/ dobę.
Choć zaktualizowane dane wykazały, że barwnik ten można spożywać bezpiecznie w większej ilości, to w przypadku osób wrażliwych już na tym poziomie mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Co więcej, naukowcy wykazali, że dzieci spożywające duże ilości napojów bezalkoholowych i deserów (np. galaretek) zawierających żółcień pomarańczową FCF mogą przekraczać ustalony próg ADI nawet o 50% .
Żółcień pomarańczowa może powodować reakcje alergiczne
Żółcień pomarańczowa FCF, podobnie jak inne barwniki azowe (np. tartrazyna), może powodować reakcje alergiczne, objawiające się m.in. pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym, zaczerwieniem twarzy, świądem, czy dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego . Zauważono, że objawy te występują częściej w momencie gdy osoby wrażliwe spożywają mieszaninę barwników syntetycznych .
uwaga!
Żółcień pomarańczowa FCF jest wycofana z obrotu w Norwegii i Finlandii.
Żółcień pomarańczowa może powodować nadpobudliwość u dzieci
Żółcień pomarańczowa FCF powiązana jest z ryzykiem rozwoju nadpobudliwości u dzieci , w tym nasilenia objawów ADHD .
Naukowcy wykazali, że spożycie produktów, zawierających mieszaninę barwników (w tym żółcień pomarańczową FCF) w połączeniu z konserwantem benzoesanem sodu (E211) przyczynia się do nadaktywności u dzieci w wieku 3 i 8-9 lat .
Niemniej jednak eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) ustalili w 2009 roku, że dostępne dowody naukowe nie potwierdzają związku między barwnikami a skutkami behawioralnymi u dzieci .
Unijne rozporządzenie z nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. nakazuje producentom żywności zamieścić na etykiecie produktu spożywczego zawierającego żółcień pomarańczową następującą informację: „żółcień pomarańczowa (lub E110) może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci” .
Takie samo oświadczenie musi znaleźć się na produktach zawierających:
- żółcień chinolinową (E 104),
- azorubinę/karmoizynę (E 122),
- pąs 4R (E 124),
- tartrazynę (E 102),
- czerwień allura (E 129).
wiem więcej!
Żółcień pomarańczowa FCF w ciąży
Brakuje badań naukowych, umożliwiających ocenę bezpieczeństwa stosowania żółcieni pomarańczowej FCF przez kobiety w ciąży. Wydaje się, że spożycie niewielkich ilości tego barwnika nie wykazuje szkodliwego wpływu na rozwijający się płód i dziecko.
Żółcień pomarańczowa FCF - zastosowanie
Żółcień pomarańczowa FCF stosowana jest w wielu produktach, nie tylko spożywczych. Można ją znaleźć m.in. w:
- żywności i napojach: dżemach i marmoladach, galaretkach, budyniach i deserach w proszku, słodyczach, gumach do żucia, czekoladzie, karmelu, marcepanie, lodach, płatkach śniadaniowych, serach, konserwach rybnych, słonych przekąskach, zupach w proszku, napojach owocowych, likierach ,
- lekach,
- kosmetykach,
- tkaninach,
- papierze .
Więcej podobnych treści
Błękit brylantowy FCF (E133)
- Paulina Styś-Nowak
- 07 lutego 2023
Czerwień koszenilowa (E124)
- Paulina Styś-Nowak
- 09 marca 2023
Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Węglan wapnia (E170)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Żółcień chinolinowa (E104)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Poliole
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/2703
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/pl/TXT/?uri=CELEX:32008R1333
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sunset-Yellow-FCF
- David W Schab i wsp.: Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials. J Dev Behav Pediatr, 2004, 25(6), 423-34.
- Joel T Nigg i wsp.: Meta-analysis of attention-deficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, restriction diet, and synthetic food color additives. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry, 2012, 51(1), 86-97e8.
- K Y W Lok i wsp.: Synthetic colourings of some snack foods consumed by primary school children aged 8-9 years in Hong Kong. Food Addit Contam Part B Surveill, 2011;4(3):162-7., 4(3), 162-7.
- Mark D Miller i wsp.: Potential impacts of synthetic food dyes on activity and attention in children: a review of the human and animal evidence. Environ Health, 2022, 21(1), 45.
- Mariana Vieira Dos Santos Kraemer i wsp.: Food additives in childhood: a review on consumption and health consequences. Rev Saude Publica, 2022, 56, 32.
- Beata Sadowska i wsp.: Hypersensitivity of azo dyes in urticaria patients based on a single-blind, placebo-controlled oral challenge. Postepy Dermatol Alergol, 2022, 39(5), 877-879.
- M Ibero i wsp.: Dyes, preservatives and salicylates in the induction of food intolerance and/or hypersensitivity in children. Allergol Immunopathol (Madr), 1982, 10(4), 263-8.
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1330
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3765
- https://www.elsevier.com/books/colour-additives-for-foods-and-beverages/scotter/978-1-78242-011-8
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781782420118000027
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.