Czerwień koszenilowa (E124)
Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 17źródła
- 4badań
Czerwień koszenilowa, znana także jako pąs 4R, to syntetyczny barwnik spożywczy oznaczany symbolem E124. Występuje w żywności i napojach, a także lekach i kosmetykach.
Bezpieczeństwo: | Podejrzany |
Wpływ na zdrowie: | Negatywny: może powodować nadpobudliwość u dzieci i wywoływać reakcje alergicze u osób wrażliwych |
W pigułce
- Czerwień koszenilowa to sztuczny barwnik (E124) dodawany do produktów spożywczych w celu uzyskania czerwonego koloru.
- Dzienne bezpieczne spożycie (ADI) dla czerwieni koszenilowej wynosi 0,7 mg/kg masy ciała/ dobę.
- Czerwień koszenilowa nie działa rakotwórczo, genotoksycznie i neurotoksycznie.
- Czerwień koszenilowa jest zaliczana do barwników, które mogą powodować wzmożoną pobudliwość u dzieci.
- Czerwień koszenilowa w rzadkich przypadkach może prowadzić do wystąpienia objawów alergicznych.
- Brakuje badań, oceniających bezpieczeńswo stosowania pąsu 4R przez kobiety w ciąży.
Co to jest czerwień koszenilowa?
Czerwień koszenilowa to sól sodowa, syntetyczny barwnik azowy o truskawkowo - czerwonym kolorze.
Ma postać ciemnoczerwonego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest odporna na działanie światła, temperatury oraz kwasów, ale blaknie w obecności kwasu askorbinowego i SO2 . Pąs 4R bardzo często jest wykorzystywany w połączeniu z innymi barwnikami, np. razem z tartarazyną (E102) umożliwia uzyskanie brązowego koloru.
Czerwień koszenilowa a koszenila
Czerwień koszenilowa (E124) bardzo często jest mylona z koszenilą (E120), a tak naprawdę są to dwa zupełnie inne barwniki. Koszenila to naturalny barwnik odzwierzęcy, otrzymywany z wysuszonych ciał samic owada z gatunku Dactylopius coccus (czerwców kaktusowych).
wiem więcej!
Czerwień koszenilowa - szkodliwość
Czerwień koszenilowa nie jest powiązana z większym ryzykiem nowotworów, nie działa genotoksycznie, neurotoksycznie, ani nie powoduje toksyczności reprodukcyjnej i rozwojowej .
ADI (bezpieczne dzienne spożycie) dla czerwieni koszenilowej zostało ustalone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) na poziomie 0,7 mg/ kg masy ciała/ dobę, zaś przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) na poziomie 4 mg/ kg masy ciała/ dobę .
uwaga!
Czerwień koszenilowa nie może być stosowana w USA, Norwegii i Finlandii.
Na podstawie danych szacunkowych oceniono, że średnie narażenie dzieci w wieku 1 - 10 lat na pąs 4R wynosi 0,3 - 2,4 mg/kg masy ciała/ dobę. W przypadku dzieci spożywających duże ilości produktów przetworzonych wysokość narażenia na czerwień koszenilową może sięgać nawet 6,2 mg/ kg masy ciała/ dobę. Dla osób dorosłych średnia wysokość narażenia na pąs 4R w diecie szacowana jest na 0,4 mg/kg masy ciała/ dobę. U dorosłych, pijących duże ilości barwiony napojów bezalkoholowych wartość ta może osiągnąć 1 mg/ kg masy ciała/ dobę
Czerwień koszenilowa może powodować reakcje alergiczne
Czerwień koszenilowa może wywoływać reakcje nadwrażliwości, objawiające się m.in. pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym oraz dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego . Niepożądane reakcje występują najczęściej w momencie spożycia mieszaniny barwników syntetycznych .
Panel badaczy EFSA zauważył, że osoby wrażliwe mogą reagować już na niskie dawki pąsu 4R, mieszczące się w ustalonym progu ADI
Czerwień koszenilowa może powodować nadpobudliwość u dzieci
Pąs 4R jest zaliczany do tzw. szóstki z Southampton - grupy barwników, które w połączeniu z konserwantem benzoesanem sodu (E211) przyczyniają się do nadaktywności u dzieci w wieku 3 i 8-9 lat .
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) ustalili w 2009 roku, że dostępne dowody naukowe nie są wystarczające, aby potwierdzić związku między barwnikami a wspomnianymi skutkami behawioralnymi u dzieci .
Mimo to, unijne rozporządzenie nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. nakazuje producentom żywności zamieścić na etykiecie produktu spożywczego, zawierającego czerwień koszenilową, informację o jej możliwym szkodliwym wpływie na aktywność i skupienie uwagi u dzieci .
Takie samo oświadczenie musi znaleźć się na produktach zawierających pozostałych 5 barwników zaliczanych do szóstki z Southampton:
- żółcień chinolinową (E 104),
- azorubinę/karmoizynę (E 122),
- żółcień pomarańczowa FCF (E 110),
- tartrazynę (E 102),
- czerwień allura (E 129).
Czerwień koszenilowa w ciąży
Nie przeprowadzono badań, oceniających bezpośredni wpływ spożycia czerwieni koszenilowej podczas ciąży.
Czerwień koszenilowa - zastosowanie
Czerwień koszenilowa jest powszechnie stosowana do barwienia:
- produktów spożywczych: serów topionych, przetworów z czerwonych owoców, dżemów, galaretek i marmolad, kandyzowanych owoców i warzyw, ciast i innych wyrobów cukierniczych, słodyczy, dekoracji i powłok, niektórych przetworów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej (np. kiełbasa chorizo), past rybnych, ryb wędzonych i skorupiaków, przetworów mlecznych, gum do żucia, musztardy, napojów i win aromatyzowanych i innych napojów alkoholowych ,
- leków i suplementów diety,
- kosmetyków,
- tkanin,
- papieru,
- tworzyw sztucznych,
- bejc do drewna .
Więcej podobnych treści
Pirosiarczyn sodu (E223)
- Paulina Styś-Nowak
- 07 lutego 2023
Błękit brylantowy FCF (E133)
- Paulina Styś-Nowak
- 07 lutego 2023
Żółcień pomarańczowa FCF (E110)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Węglan wapnia (E170)
- Paulina Styś-Nowak
- 19 lutego 2023
Żółcień chinolinowa (E104)
- Paulina Styś-Nowak
- 15 lutego 2023
Spis badań i źródeł
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/4941
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0232&from=SK
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/pl/TXT/?uri=CELEX:32008R1333
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ponceau-4R
- David W Schab i wsp.: Do artificial food colors promote hyperactivity in children with hyperactive syndromes? A meta-analysis of double-blind placebo-controlled trials. J Dev Behav Pediatr, 2004, 25(6), 423-34.
- S Voltolini i wsp.: New risks from ancient food dyes: cochineal red allergy. Eur Ann Allergy Clin Immunol, 2014, 46(6), 232-3.
- Mark D Miller i wsp.: Potential impacts of synthetic food dyes on activity and attention in children: a review of the human and animal evidence. Environ Health, 2022, 21(1), 45.
- Mariana Vieira Dos Santos Kraemer i wsp.: Food additives in childhood: a review on consumption and health consequences. Rev Saude Publica, 2022, 56, 32.
- Beata Sadowska i wsp.: Hypersensitivity of azo dyes in urticaria patients based on a single-blind, placebo-controlled oral challenge. Postepy Dermatol Alergol, 2022, 39(5), 877-879.
- M Ibero i wsp.: Dyes, preservatives and salicylates in the induction of food intolerance and/or hypersensitivity in children. Allergol Immunopathol (Madr), 1982, 10(4), 263-8.
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1328
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1330
- https://www.elsevier.com/books/colour-additives-for-foods-and-beverages/scotter/978-1-78242-011-8
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123786128002250
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781782420118000027
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.