Azotan sodu (E251)
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 27źródła
- 10badań
Azotan sodu (E251) to substancja chemiczna - sól kwasu azotowego i sodu, która służy do konserwowania produktów mięsnych. Jej podstawowym celem jest zapobieganie rozwojowi niebezpiecznej dla człowieka bakterii z gatunku Clostridium botulinum.
W kręgach naukowych mówi się o "paradoksie azotanów", ponieważ z jednej strony wykazują ochronny wpływ na układ krążenia, a z drugiej stwarzają potencjalne ryzyko narażenia na szkodliwe nitrozaminy.
Bezpieczeństwo: | Podejrzany |
Wpływ na zdrowie: | Negatywny: może przekształcać się do azotynów, a te do szkodliwych nitrozamin Pozytywny: może przekształcać się do tlenku azotu, który wpływa korzystnie na układ krążenia |
W pigułce
- Azotan sodu to dodatek do żywności (E251), który zapobiega rozwojowi bakterii Clostridium botulinum, a także wpływa korzystnie na barwę i smak przetworów mięsnych.
- Azotany występują naturalnie w warzywach i to właśnie one stanowią podstawowe źródło tej substancji w diecie.
- Sam azotan sodu nie jest substancją szkodliwą, nie mniej jednak ulega w organizmie przemianom do azotynów i tlenku azotu, które wykazują określony wpływ na zdrowie.
- Ok. 25% spożytych azotanów ulega redukcji do azotynów, a te - pod wpływem obróbki termicznej lub kwaśnego środowiska żołądka - mogą przekształcać się w potencjalnie rakotwórcze nitrozoaminy, a także utrudniać transport tlenu w organizmie (szczególnie u małych dzieci).
- Azotany spożywane z warzywami nie wpływają niekorzystnie na stan zdrowia. Przeciwutleniacze obecne w warzywach mogą zapobiegać powstawaniu szkodliwych nitrozoamin.
- Spożycie warzyw z dużą ilością azotanów prowadzi do syntezy tlenku azotu w organizmie, co obniża ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na układ krążenia.
- Bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) azotanu sodu wynosi 3,7 mg/kg masy ciała.
- Kontrola ilości spożywanego azotanu sodu jest w praktyce niemożliwa.
- Nie zaleca się unikania warzyw bogatych w azotan sodu.
Co to jest azotan sodu?
Azotan sodu (azotan V sodu, NaNO3) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotanów, określany także jako saletra sodowa lub saletra chilijska. Występuje naturalnie w postaci minerału o nazwie nitronatryt (łac. nitrogenium - azot, natrium – sód). Ma postać drobnych, białych lub bezbarwnych kryształków bez zapachu, o słono - gorzkim smaku .
Zwyczajowa nazwa "saltera" pochodzi od łacińskiego "sal petrae" i oznacza sól skalną. Z kolei określenie "chilijska" wywodzi się od miejsca, z którego pochodzą największe złoża azotanu sodu. Mowa tu o pustyni Atacama w Chile.
Na skalę przemysłową azotan sodu otrzymuje się w wyniku reakcji kwasu azotowego (V) z węglanem sodu lub wodorotlenkiem sodu. Tak syntetyzowany azotan sodu dodaje się również do żywności.
Azotan sodu - właściwości i działanie
Saletra chilijska dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest higroskopijna, co oznacza, że pochłania wodę z otoczenia Z tego powodu powinna być przechowywana w szczelnie zamykanych pojemnikach.
Azotan sodu jest konserwantem
Główną rolą saletry sodowej (E251) w produktach pochodzenia zwierzęcego jest ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, w szczególności bakterii jadu kiełbasianego Clostridium botulinum. W ten sposób azotan sodu chroni człowieka przed rozwojem botulizmu - niebezpiecznej choroby objawiającej się porażeniem mięśni i upośledzeniem działania układu nerwowego .
W praktyce azotan sodu jest dodawany do produktów mięsnych długo dojrzewających, aby stanowić źródło azotynu sodu. Podczas ich przechowywania, na skutek działania naturalnie występujących w mikroflorze fermentacyjnej mikroorganizmów, dochodzi do stopniowej redukcji azotanu sodu do azotynu sodu, przedłużając tym samym trwałość mikrobiologiczną przetworów mięsnych .
Azotan sodu poprawia wygląd produktów mięsnych
Azotan sodu wpływa korzystnie na utrwalenie różowej barwy produktów mięsnych, a także wzmacnia ich smak .
Azotan sodu działa ochronnie na układ krążenia
Azotany obecne w warzywach i owocach uznawane są za składniki bioaktywne o działaniu kardioprotekcyjnym. Spożywane azotany, na skutek działania bakterii w jamie ustnej i jelitach, ulegają przemianie do azotynów, a następnie tlenku azotu (NO). Zwiększony poziom tlenku azotu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi .
Badania wykazały, że azotany dostarczane z pożywieniem, posiadają takie same działanie jak tlenek azotu syntetyzowany w organizmie . W 23 - letnim badaniu obserwacyjnym naukowcy wykazali, że umiarkowane spożycie azotanów roślinnych (ok. 60 mg/dzień = 1 szklanka zielonych warzyw liściastych) było związane z obniżeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca o 12%, niewydolności serca o 15% i udaru niedokrwiennego o 17% .
Azotan sodu - szkodliwość
Azotan sodu sam w sobie jest substancją obojętną dla organizmu, lecz w organizmie ulega on redukcji do azotynów, tlenku azotu i innych produktów przemiany materii, które to już wykazują określoną aktywność biologiczną. Szacuje się, że ok. 25% spożytych azotanów ulega redukcji azotynów.
Azotan sodu może przekształcać się w azotyn sodu
Szczególne obawy dotyczą powstawania z azotynu sodu nitrozoamin o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym. Substancje te tworzą się przede wszystkim podczas obróbki termicznej (gotowania, smażenia) mięs zawierających wysokie ilości azotynu sodu. Do powstania nitrozamin może także dojść w kwaśnym środowisku żołądka .
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała nitrozoaminy jako związki o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym dla ludzi (grupa 2A) .
wiem więcej!
Niepokojące jest także zwiększone ryzyko methemoglobinemii, szczególnie u małych dzieci, pijących wodę z przydomowych studni, zanieczyszczoną azotanami i jednocześnie skażoną bakteriami. Obecne w wodzie bakterie mogą powodować redukcję azotanów do azotynów, które w nadmiernych ilościach zakłócają transport tlenu przez hemoglobinę, wywołując sinicę i niedotlenienie. Spożycie samych azotanów (bez uprzedniej redukcji do azotynów) nie jest powiązane z rozwojem methemoglobinemii u dzieci .
ADI dla azotanu sodu
Dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) dla azotanów wynosi 3,7 mg/kg m.c. Ilość ta odpowiada 222 mg azotanów dziennie dla osoby dorosłej o wadze 60 kg .
Zgodnie z szacunkowymi wyliczeniami, dieta DASH, obfitująca w warzywa o wysokiej zawartości azotanów, wiąże się z przekroczeniem ADI o 550%. Biorąc pod uwagę liczne udokumentowane korzyści dla zdrowia płynące ze stosowania diety DASH, a także spożycia warzyw, naukowcy poddają wątpliwości dotyczące ustalonego ADI dla azotanów, a także ich szkodliwego działania na organizm
Brak zwiąku spożycia wysokiej ilości azotanów wraz z warzywami na zwiększone ryzyko nowotworów, może być uwarunkowane wysoką zawartością przeciwutleniaczy w warzywach. Naukowcy ustalili, że przeciwutleniacze mogą hamować powstawanie nitrozamin .
Azotan sodu - zastosowanie
Azotan sodu w przemyśle
Saletra sodowa posiada szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in. do produkcji:
- farb, emalii i lakierów,
- klejów i rozpuszczalników,
- szkła i ceramiki,
- materiałów wybuchowych (nitrogliceryny),
- azotanu potasu (saletry potasowej) .
Azotan sodu w rolnictwie
Azotan sodu stanowi składnik nawozów mineralnych stosowanych do użyźnienia gleby i zwiększania plonów . To właśnie stąd przedostaje się do warzyw i wody pitnej. Szacuje się, że rolnictwo odpowiada za ponad 50% ogółu zanieczyszczeń azotanami w wodach powierzchniowych .
Azotan sodu w żywności
Azotan sodu to powszechny konserwant dodawany do żywności. Na etykiecie produktu można go znaleźć pod symbolem E251. Jego główną rolą jest zapobieganie rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego Clostridium botulinum, dlatego też można go znaleźć w produktach mięsnych długodojrzewających, m.in.:
- wędlinach,
- boczku,
- kiełbasie,
- wędzonkach.
uwaga!
Choć azotan sodu jest powszechnie spożywany z przetworami mięsnymi, to nie one stanowią jego główne źródło w naszej diecie. Zgodnie danymi naukowymi, ok. 80% azotanów w jadłospisie człowieka pochodzi z naturalnych źródeł, czyli warzyw .
Azotany - naturalne źródła
Azotany w warzywach
Azotany znajdują się w większości warzyw. Rośliny pobierają substancję z gleby co przyspiesza ich wzrost. Rolnicy stosują nawozy azotowe w celu zwiększenia plonów, zaś warzywa rosnące na intensywnie nawożonych terenach charakteryzują się wyższymi wartościami azotanów.
porada
Ilość azotanów obecna w warzywach ekologicznych jest niższa niż w warzywach uprawianych z nawozami azotowymi. Wyższą zawartością azotanów cechują się nowalijki (wczesne odmiany roślin dostępne na wiosnę).
Zawartość azotanów w warzywach (dane z 2009 roku) wygląda następująco:
- bardzo niska (<20 mg na 100 g świeżej masy): karczochy, szparagi, bób, bakłażan, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, groszek, papryka, ziemniaki, bataty (słodkie ziemniaki), kabaczki, pomidor;
- niska (20 - 50 mg na 100 g świeżej masy): brokuły, kalafior, dynia, marchew, ogórek, cykoria;
- średnia (50 - 100 mg na 100 g świeżej masy): kapusta, kapusta włoska, koperek, rzepa;
- wysoka (100 - 250 mg na 100 g świeżej masy): kapusta pekińska, seler naciowy, cykoria, koper włoski, kalarepa, pietruszka, por;
- bardzo wysoka (>250 mg na 100 g świeżej masy): seler, rzeżucha, burak, sałata, szpinak, rukola .
Dokładne określenie zawartości azotanów w warzywach i owocach jest bardzo trudne. Okazuje się, że to samo warzywo, uprawiane w innym miejscu, może znacząco różnić się pod względem stężenia azotanów. Wśród czynników wpływających na ich poziom wymienia się m.in.: warunki uprawy (porę roku, temperaturę wzrostu, wilgotność, pH i skład gleby, stopień nawożenia), wiek rośliny, a nawet sposób obróbki termicznej. Dla przykładu, gotowanie warzyw może obniżyć poziom azotanów o ok. 50%, a smażenie zwiększyć nawet o 159 - 300% .
uwaga!
Suplementy diety, zawierające suszone warzywa, są źródłem dużych ilości azotanów. W badaniu, oceniającym stężenie azotanów, zauważono, że spożycie zalecanej ilośc kapsułek takiego suplementu wiązałoby się z przyjęciem >500 mg azotanów i 0,2 mg azotynów na dobę. Ilość ta zdecydowanie przekracza ustalony dla azotanów ADI .
Azotany w wodzie pitnej
Nadmiar azotanów w nawożonej glebie jest wypłukiwany przez wody opadowe do wód powierzchniowych i zbiorników wody pitnej.
wiem więcej!
Średnie spożycie azotanów w Europie z warzyw wynosi 31 - 185 mg/ dobę, zaś z wody pitnej i przetworów mięsnych 35 - 44 mg/dobę .
Problem zanieczyszczenia wód przez azotany celuje nie tylko w zdrowie człowieka, ale także w środowisko. Związki azotu dostające się do wody powodują przyspieszony wzrost glonów, co skutkuje zaburzeniami równowagi ekosystemu wodnego i niekorzystne zmiany w jakości wody .
Obowiązująca w Unii Europejskiej Dyrektywa Azotanowa ma na celu kontrolę i ograniczenie zanieczyszczeń wód przez azotany pochodzenia rolniczego. Dopuszczalne stężenie azotanów w wodzie pitnej wynosi 50 mg/l w Unii Europejskiej i 44 mg/l w Stanach Zjednoczonych .
Czy należy unikać warzyw w obawie o azotany?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazuje, że korzyści wynikające ze spożycia warzyw i owoców przewyższają wszelkie ryzyko zachorowania na raka na skutek spożycia azotanów i azotynów w nich obecnych .
Wysokie spożycie warzyw powiązane jest z mniejszym ryzykiem otyłości, chorób układu krążenia, a także nowotworów . Naukowcy wykazali, że wyższe spożycie azotanów, pochodzących z warzyw, stanowi czynnik ochronny przed rozwojem nadciśnienia tętniczego i przewlekłej choroby nerek , a także niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFL) .
Nie ma powodów, aby ograniczać czy rezygnować z warzyw, będących naturalnym źródłem azotanów.
Więcej podobnych treści
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Kwas benzoesowy (E210)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Azotan potasu (E252)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Kwas octowy (E260)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Octan sodu (E262)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Kwas fosforowy (E338)
- Paulina Styś-Nowak
- 02 lutego 2023
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2008.689
- https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/jhvms/article/view/15856
- https://eur-lex.europa.eu/PL/legal-content/summary/fighting-water-pollution-from-agricultural-nitrates.html
- https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications/
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/sodium_nitrate
- Norman G Hord i wsp.: Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am J Clin Nutr, 2009, 90(1), 1-10.
- Mahdieh Golzarand i wsp.: Consumption of nitrate-containing vegetables is inversely associated with hypertension in adults: a prospective investigation from the Tehran Lipid and Glucose Study. J Nephrol, 2016, 29(3), 377-384.
- Zahra Bahadoran i wsp.: Association between Dietary Intakes of Nitrate and Nitrite and the Risk of Hypertension and Chronic Kidney Disease: Tehran Lipid and Glucose Study. Nutrients, 2016, 8(12), 811.
- Dagfinn Aune i wsp.: Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017, 46(3), 1029-1056.
- Catherine P Bondonno i wsp.: Vegetable-derived bioactive nitrate and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018, 61, 83-91.
- Victoria Miller i wsp.: Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2017, 390(10107), 2037-2049.
- Lauren C Blekkenhorst i wsp.: Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients, 2018, 10(5), 595.
- Catherine P Bondonno i wsp.: Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study. Eur J Epidemiol, 2021, 36(8), 813-825.
- Jun Wang i wsp.: Fruit and vegetable consumption, cardiovascular disease, and all-cause mortality in China. Sci China Life Sci, 2022, 65(1), 119-128.
- Patrícia Bernardo i wsp.: Nitrate Is Nitrate: The Status Quo of Using Nitrate through Vegetable Extracts in Meat Products. Foods, 2021, 10(12), 3019.
- Sotiria Kotopoulou i wsp.: Risk Assessment of Nitrite and Nitrate Intake from Processed Meat Products: Results from the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS). Int J Environ Res Public Health, 2022, 19(19), 12800.
- Jessica Maiuolo i wsp.: The Generation of Nitric Oxide from Aldehyde Dehydrogenase-2: The Role of Dietary Nitrates and Their Implication in Cardiovascular Disease Management. Int J Mol Sci, 2022, 23(24), 15454.
- Parvin Mirmiran i wsp.: Nitrate containing vegetables and dietary nitrate and nonalcoholic fatty liver disease: a case control study. Nutr J, 2023, 22(1), 3.
- Małgorzata Karwowska i wsp.: Nitrates/Nitrites in Food—Risk for Nitrosative Stress and Benefits. Antioxidants (Basel)., 2020, 9(3), 241.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.