Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Hydroksypropylometyloceluloza (E464), HPMC, to substancja stosowana jako dodatek do żywności, w której działa jako emulgator, zagęstnik i stabilizator.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Hydroksypropylometyloceluloza |
Alternatywne nazwy: | E464, hypromeloza, HPMC |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Otrzymywana na drodze modyfikacji chemicznej celulozy |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Gdzie występuje: | Produkty bezglutenowe (pieczywo, bułka tarta, pizza, makarony), pierniki, grissini, kuleczki ziemniaczane |
Szkodliwość: | Bezpieczna dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczna |
Funkcja technologiczna: | Substancja emulgująca, zagęszczająca, stabilizująca |
W pigułce
- Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to dodatek do żywności o funkcjach emulgujących, zagęszczających i stabilizujących
- Hydroksypropylometyloceluloza (E464) jest stosowana głównie w produktach bezglutenowych (np. w chlebach, makaronach, pizzy)
- Hydroksypropylometyloceluloza jest sprzedawana w formie kropli do oczu, gdyż wykazuje działanie nawilżające i łagodzące
- Hydroksypropylometyloceluloza nie powoduje żadnych skutków ubocznych i jest bezpieczna dla zdrowia
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) - co to jest?
Hydroksypropylometyloceluloza to przekształcona chemicznie celuloza.
Jest ona otrzymywana w wyniku alkilowania celulozy grupami metylowymi i 2-hydroksypropylowymi.
Zastosowanie
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to dodatek do żywności
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) jest stosowana w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości:
- Emulgujące
- Zagęszczające
- Stabilizujące
Hydroksypropylometylocelulozę (E464) można znaleźć w produktach takich, jak:
- Produkty bezglutenowe (np. koncentraty do wypieku chleba, makarony, chleb, bułka tarta, pizza)
- Kuleczki ziemniaczane
- Musy czekoladowe
- Pierniki
- Grissini
- Gotowe zupy i sosy
Spośród wszystkich produktów spożywczych, HPMC jest najczęściej stosowana w produktach bezglutenowych, w których częściowo zastępuje gluten. Nadaje pieczywie bezglutenowemu odpowiednią miękkość i zapobiega jego starzeniu się podczas przechowywania.
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) może być również stosowana w produktach wegańskich jako zamiennik żelatyny.
Hydroksypropylometyloceluloza to pochodna celulozy,a więc można uznać ją za frakcję błonnika pokarmowego.
Hydroksypropylometyloceluloza jest składnikiem kropli do oczu
Hydroksypropylometyloceluloza jest wykorzystywana jako wyrób medyczny (w postaci kropel) stosowany u pacjentów z zespołem suchego oka. Działa ona nawilżająco w stosunku do rogówki i spojówki.
Może również delikatnie łagodzić podrażnienia oka wywołane czynnikami zewnętrznymi, takimi jak np. kurz, klimatyzacja, nasłonecznienie, zbyt długa praca przed komputerem.
Dodatkowo HPMC jest wykorzystywana do produkcji kapsułek oraz jako nośnik substancji aktywnych w lekach.
Czy hydroksypropylometyloceluloza jest szkodliwa?
Hydroksypropylometyloceluloza jest bezpieczna dla zdrowia
Na podstawie zebranych danych toksykologicznych eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uznali, że HPMC nie jest genotoksyczna i rakotwórcza.
Wobec powyższego, dla hydroksypropylometylocelulozy nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
HPMC znajduje się na liście substancji uznanych powszechnie za bezpieczne (GRAS).
Więcej podobnych treści
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Siarczan wapnia (E516)
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany jako środek poprawiający strukturę wypieków. Jakie fun...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to naturalna substancja o działaniu żelującym i zagęszczającym. Czy agar jest zdrowy?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Kwas sorbowy (E200)
Kwas sorbowy (E200) to powszechnie stosowany konserwant, który zapobiega rozwojowi grzybów i pleś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Czy spożyw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Antocyjany
- Paulina Cieślak
- 19 października 2022
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.