Hydroksypropylometyloceluloza (E464)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 17 sierpnia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 0badań

Hydroksypropylometyloceluloza (E464), HPMC, to substancja stosowana jako dodatek do żywności, w której działa jako emulgator, zagęstnik i stabilizator.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Hydroksypropylometyloceluloza

Alternatywne nazwy:

E464, hypromeloza, HPMC

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Otrzymywana na drodze modyfikacji chemicznej celulozy

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Gdzie występuje:

Produkty bezglutenowe (pieczywo, bułka tarta, pizza, makarony), pierniki, grissini, kuleczki ziemniaczane

Szkodliwość:

Bezpieczna dla zdrowia


W pigułce

  • Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to dodatek do żywności o funkcjach emulgujących, zagęszczających i stabilizujących
  • Hydroksypropylometyloceluloza (E464) jest stosowana głównie w produktach bezglutenowych (np. w chlebach, makaronach, pizzy)
  • Hydroksypropylometyloceluloza jest sprzedawana w formie kropli do oczu, gdyż wykazuje działanie nawilżające i łagodzące
  • Hydroksypropylometyloceluloza nie powoduje żadnych skutków ubocznych i jest bezpieczna dla zdrowia

Hydroksypropylometyloceluloza (E464) - co to jest?

Hydroksypropylometyloceluloza to przekształcona chemicznie celuloza.

Jest ona otrzymywana w wyniku alkilowania celulozy grupami metylowymi i 2-hydroksypropylowymi.

Zastosowanie

Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to dodatek do żywności

Hydroksypropylometyloceluloza (E464) jest stosowana w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości:

  • Emulgujące
  • Zagęszczające
  • Stabilizujące

Hydroksypropylometylocelulozę (E464) można znaleźć w produktach takich, jak:

  • Produkty bezglutenowe (np. koncentraty do wypieku chleba, makarony, chleb, bułka tarta, pizza)
  • Kuleczki ziemniaczane
  • Musy czekoladowe
  • Pierniki
  • Grissini
  • Gotowe zupy i sosy

Spośród wszystkich produktów spożywczych, HPMC jest najczęściej stosowana w produktach bezglutenowych, w których częściowo zastępuje gluten. Nadaje pieczywie bezglutenowemu odpowiednią miękkość i zapobiega jego starzeniu się podczas przechowywania.

Hydroksypropylometyloceluloza (E464) może być również stosowana w produktach wegańskich jako zamiennik żelatyny.

Hydroksypropylometyloceluloza to pochodna celulozy,a więc można uznać ją za frakcję błonnika pokarmowego.

Hydroksypropylometyloceluloza jest składnikiem kropli do oczu

Hydroksypropylometyloceluloza jest wykorzystywana jako wyrób medyczny (w postaci kropel) stosowany u pacjentów z zespołem suchego oka. Działa ona nawilżająco w stosunku do rogówki i spojówki.

Może również delikatnie łagodzić podrażnienia oka wywołane czynnikami zewnętrznymi, takimi jak np. kurz, klimatyzacja, nasłonecznienie, zbyt długa praca przed komputerem.

Dodatkowo HPMC jest wykorzystywana do produkcji kapsułek oraz jako nośnik substancji aktywnych w lekach.

Czy hydroksypropylometyloceluloza jest szkodliwa?

Hydroksypropylometyloceluloza jest bezpieczna dla zdrowia

Na podstawie zebranych danych toksykologicznych eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności uznali, że HPMC nie jest genotoksyczna i rakotwórcza.

Wobec powyższego, dla hydroksypropylometylocelulozy nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

HPMC znajduje się na liście substancji uznanych powszechnie za bezpieczne (GRAS).

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Dodatki do żywności



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter