Siarczan wapnia (E516)
Ostatnia aktualizacja: 17 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 0badań
Siarczan wapnia (E516) to substancja stosowana jako dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość i wzmacniającym teksturę produktów.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Siarczan wapnia |
Alternatywne nazwy: | E516 |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Pozyskiwany ze skał gipsowych lub anhydrytu |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Gdzie występuje: | Wyroby piekarnicze, tofu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości, substancja zwiększająca stabilność ciasta i poprawiająca jego strukturę |
W pigułce
- Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który pełni funkcje regulujące kwasowość i poprawiające strukturę produktów spożywczych
- Siarczan wapnia (E516) można znaleźć przede wszystkim w produktach piekarniczych
- Siarczan wapnia (E516) jest bezpieczny dla zdrowia. Spożywany wraz z żywnością nie powoduje żadnych skutków ubocznych
- Siarczan wapnia jest stosowany jako suplement diety, będący źródłem wapnia
- Dla siarczanu wapnia nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
Siarczan wapnia (E516) - co to jest?
Pod względem budowy chemicznej, siarczan wapnia to sól wapniowa kwasu siarkowego.
Głównym źródłem siarczanu wapnia są naturalnie występujące gipsy i anhydryty.
Zastosowanie
Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który jest stosowany głównie w wypiekach (np. w bułkach do hamburgerów). Pełni on wiele ważnych funkcji:
- Zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich
- Zwiększa stabilność ciasta i poprawia ich teksturę
- Stanowi pożywkę dla drożdży w wypiekach
- Reguluje kwasowość (pH) produktów spożywczych
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany również jako środek koagulujący w produkcji tofu.
Siarczan wapnia jest dopuszczony do stosowania jako suplement diety, dostarczający wapń.
Czy siarczan wapnia jest szkodliwy?
Siarczan wapnia nie powoduje żadnych skutków ubocznych
Siarczan wapnia (E516) posiada status GRAS, czyli został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia.
Naukowcy uznali, że nie ma żadnych obaw co do bezpieczeństwa spożywania siarczanu wapnia.
Dla siarczanu wapnia (E516) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Więcej podobnych treści
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to jeden z najpopularniejszych, naturalnych dodatków do żywności o działaniu żelujący...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Kwas sorbowy (E200)
Kwas sorbowy (E200) to powszechnie stosowany konserwant, który zapobiega rozwojowi pleśni. Sprawd...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Sprawdzili...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.