Siarczan wapnia (E516)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 0badań
Siarczan wapnia (E516) to substancja stosowana jako dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość i wzmacniającym teksturę produktów.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | siarczan wapnia, E516, |
Pochodzenie: | naturalne |
Właściwości: | regulator kwasowości, substancja zwiększająca stabilność ciasta i poprawiająca jego strukturę |
Występowanie w żywności: | wyroby piekarnicze, miękkie sery, tofu, piwo |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który pełni funkcje regulujące kwasowość i poprawiające strukturę produktów spożywczych.
- Siarczan wapnia (E516) można znaleźć przede wszystkim w produktach piekarniczych.
- Siarczan wapnia (E516) jest bezpieczny dla zdrowia. Spożywany wraz z żywnością nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
- Siarczan wapnia jest stosowany jako suplement diety, będący źródłem wapnia.
- Dla siarczanu wapnia nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Co to jest siarczan wapnia (E516)?
Siarczan wapnia (CaSO4) to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą wapniową kwasu siarkowego. Głównym źródłem siarczanu wapnia są naturalnie występujące gipsy i anhydryty.
Siarczan wapnia - właściwości
Siarczan wapnia pełni on wiele ważnych funkcji w produktach spożywczych:
- zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich,
- zwiększa stabilność ciasta i poprawia ich teksturę,
- stanowi pożywkę dla drożdży w wypiekach,
- reguluje kwasowość (pH) produktów spożywczych.
Siarczan wapnia jest dopuszczony do stosowania jako suplement diety, dostarczający wapń .
Siarczan wapnia - szkodliwość
Naukowcy uznali, że siarczan wapnia jest związkiem w pełni bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Siarczan wapnia (E516) posiada status GRAS, czyli został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia.
Dla siarczanu wapnia (E516) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Siarczan wapnia - zastosowanie
Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który jest stosowany m.in.:
- wypiekach (np. bułkach do hamburgerów),
- wyrobach cukierniczych,
- proszku do pieczenia,
- serach miękkich (np. twarogu),
- piwie.
Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany również jako środek koagulujący w produkcji tofu.
Więcej podobnych treści
Stearoilomleczan sodu (E481)
Stearoilomleczan sodu (E481) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów, który można znaleźć ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Stearoilomleczan wapnia (E482)
Stearoilomleczan wapnia (E482) to dodatek do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizują...
- dr Bartosz Kulczyński
- 17 czerwca 2021
Hydroksypropylometyloceluloza (E464)
Hydroksypropylometyloceluloza (E464) to składnik stosowany jako emulgator i stabilizator. Sprawdz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 czerwca 2021
Agar (E406)
Agar (E406) to naturalna substancja o działaniu żelującym i zagęszczającym. Czy agar jest zdrowy?...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Kwas sorbowy (E200)
Kwas sorbowy (E200) to powszechnie stosowany konserwant, który zapobiega rozwojowi grzybów i pleś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 czerwca 2021
Aspartam
Aspartam (E951) to popularny słodzik, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Czy spożyw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 sierpnia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.