Siarczan wapnia (E516)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 17 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 0badań

Siarczan wapnia (E516) to substancja stosowana jako dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość i wzmacniającym teksturę produktów.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Siarczan wapnia

Alternatywne nazwy:

E516

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Pozyskiwany ze skał gipsowych lub anhydrytu

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Gdzie występuje:

Wyroby piekarnicze, tofu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia


W pigułce

  • Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który pełni funkcje regulujące kwasowość i poprawiające strukturę produktów spożywczych
  • Siarczan wapnia (E516) można znaleźć przede wszystkim w produktach piekarniczych
  • Siarczan wapnia (E516) jest bezpieczny dla zdrowia. Spożywany wraz z żywnością nie powoduje żadnych skutków ubocznych
  • Siarczan wapnia jest stosowany jako suplement diety, będący źródłem wapnia
  • Dla siarczanu wapnia nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)

Siarczan wapnia (E516) - co to jest?

Pod względem budowy chemicznej, siarczan wapnia to sól wapniowa kwasu siarkowego.

Głównym źródłem siarczanu wapnia są naturalnie występujące gipsy i anhydryty.

Zastosowanie

Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który jest stosowany głównie w wypiekach (np. w bułkach do hamburgerów). Pełni on wiele ważnych funkcji:

  • Zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich
  • Zwiększa stabilność ciasta i poprawia ich teksturę
  • Stanowi pożywkę dla drożdży w wypiekach
  • Reguluje kwasowość (pH) produktów spożywczych

Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany również jako środek koagulujący w produkcji tofu.

Siarczan wapnia jest dopuszczony do stosowania jako suplement diety, dostarczający wapń.

Czy siarczan wapnia jest szkodliwy?

Siarczan wapnia nie powoduje żadnych skutków ubocznych

Siarczan wapnia (E516) posiada status GRAS, czyli został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia.

Naukowcy uznali, że nie ma żadnych obaw co do bezpieczeństwa spożywania siarczanu wapnia.

Dla siarczanu wapnia (E516) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter