Siarczan wapnia (E516)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 0badań

Siarczan wapnia (E516) to substancja stosowana jako dodatek do żywności o działaniu regulującym kwasowość i wzmacniającym teksturę produktów.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

siarczan wapnia, E516,

Pochodzenie:

naturalne

Właściwości:

regulator kwasowości, substancja zwiększająca stabilność ciasta i poprawiająca jego strukturę

Występowanie w żywności:

wyroby piekarnicze, miękkie sery, tofu, piwo

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który pełni funkcje regulujące kwasowość i poprawiające strukturę produktów spożywczych.
  • Siarczan wapnia (E516) można znaleźć przede wszystkim w produktach piekarniczych.
  • Siarczan wapnia (E516) jest bezpieczny dla zdrowia. Spożywany wraz z żywnością nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
  • Siarczan wapnia jest stosowany jako suplement diety, będący źródłem wapnia.
  • Dla siarczanu wapnia nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Co to jest siarczan wapnia (E516)?

Siarczan wapnia (CaSO4) to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą wapniową kwasu siarkowego. Głównym źródłem siarczanu wapnia są naturalnie występujące gipsy i anhydryty.

Siarczan wapnia - właściwości

Siarczan wapnia pełni on wiele ważnych funkcji w produktach spożywczych:

  • zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich,
  • zwiększa stabilność ciasta i poprawia ich teksturę,
  • stanowi pożywkę dla drożdży w wypiekach,
  • reguluje kwasowość (pH) produktów spożywczych.

Siarczan wapnia jest dopuszczony do stosowania jako suplement diety, dostarczający wapń .

zdrowe

Siarczan wapnia - szkodliwość

Naukowcy uznali, że siarczan wapnia jest związkiem w pełni bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Siarczan wapnia (E516) posiada status GRAS, czyli został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia.

Dla siarczanu wapnia (E516) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Siarczan wapnia - zastosowanie

Siarczan wapnia (E516) to dodatek do żywności, który jest stosowany m.in.:

  • wypiekach (np. bułkach do hamburgerów),
  • wyrobach cukierniczych,
  • proszku do pieczenia,
  • serach miękkich (np. twarogu),
  • piwie.

Siarczan wapnia (E516) jest wykorzystywany również jako środek koagulujący w produkcji tofu.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter