Tofu
Ostatnia aktualizacja: 16 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 25badań
Tofu to twaróg sojowy otrzymany na bazie mleka sojowego.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Tofu |
Alternatywne nazwy: | Twaróg sojowy |
Kalorie: | 90-120 kcal/100 g |
Bogate w: | Wapń, mangan, izoflawony |
Właściwości: | Działanie przeciwnowotworowe, obniżanie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, redukowanie ciśnienia krwi, poprawa pamięci i stanu skóry, łagodzenie uderzeń gorąca (menopauza), wzmacnianie kości |
W ciąży: | |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na soję. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczyć spożycie |
Jak przechowywać: | |
Cena: | 25-35 zł/kg |
W pigułce
- Tofu to twaróg sojowy o niskiej kaloryczności (90-120 kcal/100 g) i niskim indeksie glikemicznym (IG = 15)
- Tofu jest dobrym źródłem wapnia i manganu
- Najważniejszymi składnikami tofu odpowiedzialnymi za właściwości prozdrowotne są izoflawony sojowe
- Tofu posiada właściwości przeciwnowotworowe i wpływa korzystnie na zdrowie kości
- Tofu przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu, przez co może działać przeciwmiażdżycowo
- Spożywanie tofu może wiązać się z łagodzeniem uderzeń gorąca u kobiet, jak również może wpływać na obniżenie stężenia glukozy we krwi
- Prawdopodobnie tofu może poprawiać stan skóry i pamięć
- Tofu nie powinny spożywać osoby z alergią na soję. Spożycie tofu powinny ograniczyć osoby z chorobami tarczycy, w tym głównie w niedoczynnością
Co to jest Tofu?
Tofu (określany mianem twarogu sojowego) to produkt spożywczy wykonany ze skondensowanego mleka sojowego, które następnie zostało sprasowane w bloki. Do jego produkcji wykorzystuje się sole wapniowe lub sole magnezowe.
Produkcja tofu składa się z takich etapów, jak: dobór nasion soi, namaczanie nasion, mielenie, podgrzewanie mleka sojowego, filtrowanie, dodawanie koagulantów, tłoczenie i pakowanie.
Tofu jest produktem lekkostrawnym, charakteryzującym się gładką konsystencją. Pochodzi ono z Chin.
Tofu jest produktem wegańskim i bardzo często jest składnikiem diet roślinnych.
Tofu: wartości odżywcze
Tofu nie jest kaloryczne
Tofu cechuje się stosunkowo niską kalorycznością. Wartość energetyczna tofu wynosi ok. 90-120 kcal/100 g.
Tofu ma niski indeks i ładunek glikemiczny
Wartość indeksu glikemicznego tofu wynosi 15 (IG = 15), co pozwala sklasyfikować go do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Jednocześnie, tofu cechuje się niskim ładunkiem glikemicznym, którego wartość dla porcji 100 g wynosi 0,42 (ŁG = 0,42).
Tofu dostarcza białko
Spośród wszystkich makroskładników, w tofu znajduje się najwięcej białka.
Zawartość białka w tofu wynosi ok. 9-13 g/100 g.
W mniejszych ilościach znajdują się tłuszcz (ok. 6-9 g/100 g) i węglowodany (ok. 1,5-3 g/100 g).
Tofu zawiera również stosunkowo niewiele błonnika pokarmowego (0,6-2,4 g/100 g).
Tofu jest źródłem wapnia w diecie wegetarian i wegan
Tofu jest uważane jako dobre, roślinne źródło wapnia. Jednakże poziom tego składnika zależy od konkretnego produktu, w tym od tego, czy dodano do niego związki wapnia na etapie produkcji.
W tofu znajdują się również wysokie ilości manganu.
Zawartość poszczególnych składników mineralnych w tofu (na 100 g produktu) kształtuje się następująco:
- Mangan - 0,67-1,05 mg (33,5-52,5% RWS)
- Wapń - 176-345 mg (22-43,1% RWS)
- Miedź - 0,2-0,33 mg (20-33% RWS)
- Fosfor - 111-231 mg (15,9-33% RWS)
- Selen - 13-16,8 µg (23,6-30,5% RWS)
- Żelazo - 1,69-2,75 mg (12,1-19,6% RWS)
- Cynk - 1,07-1,66 mg (10,7-16,6% RWS)
- Magnez - 35-53 mg (9,3-14,1% RWS)
- Potas - 130-147 mg (6,5-7,4% RWS)
- Sód - 4-12 mg
Tofu zawiera niewielkie ilości witamin
Poziom poszczególnych witamin obecnych w tofu nie ma istotnego znaczenia dla naszego zdrowia i wynosi on:
- Kwas foliowy - 9-22 µg (4,5-11% RWS)
- Ryboflawina - 0,05-0,08 mg (3,6-5,7% RWS)
- Witamina B6 - 0,04-0,08 mg (2,9-5,7% RWS)
- Tiamina - 0,04-0,05 mg (3,6-4,5% RWS)
- Niacyna - 0,24-0,64 mg (1,5-4% RWS)
- Witamina K - 2,8 µg (3,7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,04-0,08 mg (0,7-1,3% RWS)
Tofu jest źródłem izoflawonów
Tofu jest produktem sojowym, a w związku z tym zawiera stosunkowo dużo izoflawonów - ok. 25 mg/100 g.
Izoflawony to związki bioaktywne z grupy fitoestrogenów, które swoją budową chemiczną przypominają ludzkie hormony - estrogeny.
To właśnie głównie obecność izoflawonów w tofu nadaje jego właściwości zdrowotne
W tofu znajdują się składniki antyodżywcze
Tofu zawiera w swoim składzie związki antyodżywcze takie, jak szczawiany i fityniany.
Składniki te mogą utrudniać wchłanianie składników mineralnych, np. wapnia, żelaza, magnezu, cynku.
Jednak przy zrównoważonej i zbilansowanej diecie, obecność składników antyodżywczych nie ma znaczenia dla naszego zdrowia.
Tofu: właściwości
(✔) Tofu obniża ryzyko raka piersi
Wyniki analizy wielu badań obserwacyjnych z 2020 roku jednoznacznie pokazały, że regularne spożywanie tofu może zmniejszać ryzyko rozwoju raka piersi o 22%.
Szczególnie korzystny efekt stwierdzono przy spożywaniu tofu na poziomie 50 g/dzień.
(✔) Tofu zmniejsza ryzyko raka prostaty
W 2009 roku na łamach czasopisma naukowego Nutrition and Cancer opublikowano wyniki metaanalizy, które dowiodły, że spożywanie tofu i innych produktów sojowych przyczynia się do obniżenia ryzyka raka prostaty o 25%.
(✔) Izoflawony z soi i produkty sojowe redukują ryzyko raka jelita grubego
W 2016 opublikowano wyniki metaanalizy, które udowodniły, że spożywanie izoflawonów sojowych i produktów sojowych może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 21-24%.
(✔) Produkty sojowe obniżają ryzyko raka żołądka
Zarówno tofu, jak i inne produkty sojowe mogą być wartościowe w kontekście zapobiegania nowotworom żołądka.
Naukowy dowiedli, że spożywanie produktów sojowych (w tym tofu) wiąże się z redukcją ryzyka raka żołądka o 15%.
(✔) Tofu może korzystnie wpływać na kości
Na podstawie najnowszego opracowania naukowego można wyciągnąć wnioski, że izoflawony sojowe zapobiegają utracie masy kostnej związanej z osteoporozą.
Autorzy publikacji wykazali, że osoby spożywające izoflawony sojowe charakteryzują się wyższą gęstością mineralną kości (BMD).
Naukowcy podali, że taki efekt prozdrowotny był widoczny w przypadku spożywania izoflawonów sojowych na poziomie poniżej 90 mg/dzień.
Podsumowanie: Związki obecne w produktach sojowych działają wzmacniająco na kości. Jednakże nie jest pewne, na ile ich zawartość w tofu jest wystarczająca dla wystąpienia takiego efektu.
(✔) Tofu może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu
Tofu zawiera w swoim składzie izoflawony i białka sojowe.
Szereg wielu badań naukowych dowodzi, że spożywanie izoflawonów sojowych, jak również białek sojowych powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (średnio o 1,77%) i "złego" cholesterolu LDL (średnio o 3,58%).
Zdolność składników obecnych w soi do redukcji stężenia cholesterolu może być pomocne w zapobieganiu rozwoju miażdżycy.
Należy jednak zaznaczyć, że takie działanie stwierdzono przy spożyciu 50 g białek sojowych lub 96 mg izoflawonów. Aby tofu dostarczyło takich ilości składników należałoby spożyć je w ilości ok. 400-500 g.
Podsumowanie: Wyniki badań są obiecujące jednakże nie badano bezpośredniego wpływu tofu na stężenie cholesterolu, a wyłącznie sprawdzano jak w tym kontekście działają związki obecne w soi i produktach sojowych (w wyższych ilościach niż dostarcza porcja tofu).
(✔) Tofu może być pomocne w redukcji ciśnienia krwi
Wyniki metaanalizy badań naukowych dowiodły, że spożywanie wysokich ilości białka sojowego (20-40 g/dzień) i izoflawonów sojowych (80-140 mg/dzień) wpływa na obniżenie skurczowego (średnio o 5,94 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 3,35 mmHg) u osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
Dodatkowo naukowcy odnotowali, że stosowanie izoflawonów sojowych (80-140 mg/dzień) powoduje korzystne zmniejszenie sztywności tętnic.
Podsumowanie: Działanie obniżające ciśnienie krwi wykazują białka i izoflawony sojowe. Nie wiadomo jednak na ile zawartość tych związków w tofu jest wystarczająca do wystąpienia takiego efektu.
(✔) Tofu może łagodzić objawy menopauzy
W literaturze naukowej wielokrotnie udowodniono, że spożywanie izoflawonów sojowych może redukować uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy.
Zaobserwowany efekt odnotowano przy spożywaniu izoflawonów na poziomie ok. 50-130 mg/dzień.
Podsumowanie: Izoflawony sojowe w wysokich ilościach mogą być pomocne w łagodzeniu uderzeń gorąca w okresie menopauzy. Brakuje jednak danych na temat tego, czy ilość izoflawonów w tofu posiada taką skuteczność działania.
(✔) Tofu może wspomagać pamięć
W 2020 roku opublikowano wyniki metaanalizy, które pokazały, że spożywanie wysokich ilości izoflawonów sojowych (50-100 mg/dzień) może przyczyniać się do poprawy pamięci u osób dorosłych.
Podsumowanie: Izoflawony sojowe obecne w tofu wpływają korzystnie na pamięć. Brakuje jednak badań, które sprawdzałyby bezpośrednio działanie tofu.
(✔) Izoflawony sojowe mogą obniżać poziom cukru we krwi
W wielu opracowaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie izoflawonów sojowych lub produktów sojowych przyczynia się do redukcji stężenia glukozy we krwi.
Ma to szczególne znaczenie dla osob cierpiących na hiperglikemię (podwyższony poziom glukozy we krwi), jak również dla osób zmagających się z cukrzycą.
(✔) Tofu obniża wchłanianie toksycznego ołowiu
W jednym z badań naukowcy zauważyli, że osoby spożywające wysokie ilości tofu (równo lub ponad 750 g/tydzień) cechowały się niższym poziomem ołowiu we krwi, niż osoby sięgające po niższe ilości tofu (poniżej 250 g/tydzień).
Wydaje się, że za sprawą obecnych w tofu wapnia i kwasu fitynowego dochodzi do wiązania ołowiu w przewodzie pokarmowym, co utrudnia jego wchłanianie.
Wyniki tych badań sugerują, że tofu może być produktem pośrednio obniżającym toksyczność ołowiu, który dostanie się do naszego ustroju.
(✔) Izoflawony sojowe wpływają korzystnie na stan skóry
Badanie przeprowadzone z udziałem kobiet pokazało, że doustne przyjmowanie 40 mg izoflawonów sojowych może poprawiać stan skóry kobiet w średnim wieku.
Naukowcy wykazali, że na skutek spożywania izoflawonów nastąpiła poprawa w zakresie drobnych zmarszczek, jak również zwiększyła się elastyczność skóry policzków.
Sugeruje się, że izoflawony sojowe mogą przyczyniać się do wzrostu liczby włókien elastynowych i kolagenowych.
Dodatkowo wyniki doświadczenia wykonanego na szczurach sugerują, że izoflawony sojowe mogą być skuteczne w leczeniu zmian skórnych związanych z wiekiem.
Z kolei w innej pracy naukowcy zauważyli, że izoflawony mogą chronić skórę myszy przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Podsumowanie: Wiele wyników badań dowodzi, że izoflawony sojowe znajdujące się w tofu mogą poprawiać stan skóry. Nie ustalono jednak, czy zawartość tych związków w tofu wykaże taki efekt.
(?) Tofu może działać hepatoprotekcyjnie
Doświadczenie przeprowadzone na zwierzętach pokazało, że spożywanie tofu może chronić wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi acetaminofenem (paracetamolem).
Naukowcy zaobserwowali, że szczury karmione tofu cechowały się korzystnie niższą aktywnością enzymów wątrobowych (aminotransferazy asparaginianowej - AST, aminotransferazy alaninowej - ALT, fosfatazy alkalicznej - ALP i dehydrogenazy mleczanowej - LDH).
Podsumowanie: Badania wykonane na zwierzętach wskazują, że tofu działa ochronnie na wątrobę. Jednakże obserwacje te muszą być potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.
Tofu: przeciwwskazania
Tofu może zaburzać czynność tarczycy u niektórych osób
W literaturze naukowej szeroko opisano, że produkty sojowe, a przede wszystkim związki w nich zawarte (izoflawony) mogą niekorzystnie wpływać na czynność tarczycy u wybranych osób.
Izoflawony sojowe hamują aktywność peroksydazy tarczycowej (TPO), czyli enzymu, który jest odpowiedzialny za produkcję hormonów tarczycy - trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4).
W efekcie, w teorii wysokie spożycie izoflawonów sojowych mogłoby być przyczyną rozwoju niedoczynności tarczycy.
Aktualny stan wiedzy oparty na wielu badaniach z udziałem ludzi wskazuje jednak, że spożywanie produktów sojowych nie ma istotnego wpływu na hormony tarczycy (T3 i T4) i tylko nieznacznie podnosi poziom TSH (hormonu teyreotropowego), który pobudza tarczycę do działania.
Należy jednak podkreślić, że negatywny efekt działania produktów sojowych na tarczycę może być bardziej zauważalny u:
- Osób ze stwierdzoną już niedoczynnością tarczycy (izoflawony sojowe mogą pogarszać przebieg choroby)
- Osób spożywających zbyt niskie ilości jodu (jod jest niezbędny dla zapewnienia prawidłowej pracy tarczycy i uczestniczy w powstawaniu hormonów tarczycy)
Podsumowanie: Izoflawony sojowe mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy u niektórych osób. Jednakże nie ustalono, czy zawartość izoflawonów w tofu może być niebezpieczna dla tarczycy. Dodatkowo problem ten nie dotyczy raczej osób zdrowych, które dostarczają odpowiednie ilości jodu.
Tofu może być przyczyną alergii pokarmowych
Tofu to produkt sojowy, a jak wiadomo soja jest jednym z najsilniejszych alergenów.
Alergia na soję może objawiać się m.in.:
- Dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi (np. nudnościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, zapaleniem jelit, zespołem alergii jamy ustnej)
- Egzemą
- Pokrzywką
- Obrzękiem naczynioruchowym
- Nieżytem nosa
- Dusznościami
- Astmą
- Wstrząsem anafilaktycznym
Podsumowanie: Tofu nie może być spożywane przez osoby z alergią na soję.
Tofu nieznacznie hamuje aktywność trypsyny
Mówi się, że soja zawiera w swoim składzie tzw. inhibitory trypsyny, czyli związki, które zmniejszają aktywność trypsyny - enzymu odpowiedzialnego za trawienie białek.
Na skutek zadziałania tych związków nasz organizm nie może w pełni strawić białka, co może prowadzić np. do niestrawności.
Jednakże naukowcy udowodnili, że produkty sojowe, takie jak tofu charakteryzują się bardzo niską aktywnością hamowania aktywności trypsyny. Tofu zachowuje zaledwie ok. 2,5-7,9% wspomnianej aktywności w porównaniu do całych ziaren soi.
Podsumowanie: Soja może hamować działanie enzymu trawiącego białka (trypsyny), jednakże aktywność tofu w tym zakresie jest bardzo niska i wydaje się, że nie ma wpływu na nasze zdrowie.
Tofu może obniżać stężenie plemników
Przeprowadzone badania pokazały, że spożywanie soi i produktów sojowych (w tym tofu) może przyczyniać się do obniżenia poziomu plemników.
Warto jednak podkreślić, że produkty sojowe nie miały wpływu na ruchliwość plemników, ich budowę (morfologię), czy też na objętość ejakulatu.
Jak wskazują inni naukowcy, spożywanie produktów sojowych nie ma raczej negatywnego wpływu na płodność.
Więcej podobnych treści
Pestki dyni
Pestki dyni są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, głównie w: magnez, cynk, nienasycone...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Ciecierzyca
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to produkt o wielu udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Może m.in. łagodzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów, który stanowi podstawę diety śródziemnomorskie...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem skutecznym w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Przypisuje się mu równ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- http://alergia-astma-immunologia.pl/2019_24_3/AAI_03_2019_1363_rosada.pdf
- https://academic.oup.com/ajcn/article/93/5/1092/4597775
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174290/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174291/nutrients
- https://foodstruct.com/food/tofu-raw-regular-preparedwithcalciumsulfate
- C Chen i wsp.: Tofu consumption and blood lead levels in young Chinese adults. Am J Epidemiol, 2001, 153(12), 1206-12.
- Sun-Young Kim i wsp.: Protective effects of dietary soy isoflavones against UV-induced skin-aging in hairless mouse model. J Am Coll Nutr, 2004, 23(2), 157-62.
- Christopher T Cordle i wsp.: Soy protein allergy: incidence and relative severity. J Nutr, 2004, 134(5), 1213S-1219S.
- Xing-Gang Zhuo i wsp.: Soy isoflavone intake lowers serum LDL cholesterol: a meta-analysis of 8 randomized controlled trials in humans. J Nutr, 2004, 134(9), 2395-400.
- Ismail A Al-Wahsh i wsp.: Oxalate and phytate of soy foods. J Agric Food Chem, 2005, 53(14), 5670-4.
- Kyoko Taku i wsp.: Soy isoflavones lower serum total and LDL cholesterol in humans: a meta-analysis of 11 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2007, 85(4), 1148-56.
- Toru Izumi i wsp.: Oral intake of soy isoflavone aglycone improves the aged skin of adult women. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2007, 53(1), 57-62.
- A Adachi i wsp.: Soybean beta-conglycinin as the main allergen in a patient with food-dependent exercise-induced anaphylaxis by tofu: food processing alters pepsin resistance. Clin Exp Allergy, 2009, 39(1), 167-73.
- Alfeu Accorsi-Neto i wsp.: Effects of isoflavones on the skin of postmenopausal women: a pilot study. Clinics (Sao Paulo), 2009;64(6):505-10., 64(6), 505-10.
- Ye Won Hwang i wsp.: Soy food consumption and risk of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies. Nutr Cancer, 2009;61(5):598-606., 61(5), 598-606.
- X X Liu i wsp.: Effect of soy isoflavones on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2012, 22(6), 463-70.
- Ke Fang i wsp.: Soy isoflavones and glucose metabolism in menopausal women: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Mol Nutr Food Res, 2016, 60(7), 1602-14.
- Masoumeh Akhlaghi i wsp.: Soy isoflavones prevent bone resorption and loss, a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(14):2327-2341., 60(14), 2327-2341.
- Chendi Cui i wsp.: Effects of soy isoflavones on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2020, 78(2), 134-144.
- Qianghui Wang i wsp.: Tofu intake is inversely associated with risk of breast cancer: A meta-analysis of observational studies. PLoS One, 2020, 15(1), e0226745.
- Brian Man i wsp.: The effect of soy isoflavones on arterial stiffness: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Nutr, 2021, 60(2), 603-614.
- https://www.naaf.no/pl-PL/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/alergia-na-soj-soyaallergi/
- https://www.nature.com/articles/srep25939
- Jorge E. Chavarro i wsp.: Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Hum Reprod., 2008, 23(11), 2584–2590.
- Francesca Polito i wsp.: Genistein aglycone, a soy-derived isoflavone, improves skin changes induced by ovariectomy in rats. Br J Pharmacol., 2012, 165(4), 994–1005.
- Ndatsu Yakubu i wsp.: Antioxidant and Hepatoprotective Properties of Tofu (Curdle Soymilk) against Acetaminophen-Induced Liver Damage in Rats. Biotechnol Res Int., 2013, 2013, 230142.
- Lujin Li i wsp.: Quantitative efficacy of soy isoflavones on menopausal hot flashes. Br J Clin Pharmacol., 2015, 79(4), 593–604.
- Lidia Mínguez-Alarcón i wsp.: Male soy food intake was not associated with in vitro fertilization outcomes among their partners attending a fertility center. Andrology., 2015, 3(4), 702–708.
- Mark Messina i wsp.: Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients., 2016, 8(12), 754.
- Demin Lu i wsp.: Meta-analysis of Soy Consumption and Gastrointestinal Cancer Risk. Sci Rep., 2017, 7, 4048.
- Ngozi M. Eze i wsp.: Acceptability and consumption of tofu as a meat alternative among secondary school boarders in Enugu State, Nigeria. Medicine (Baltimore)., 2018, 97(45), e13155.
- Jemiliat Otun i wsp.: Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function. Sci Rep., 2019, 9, 3964.
- Sonia Blanco Mejia i wsp.: A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults. J Nutr., 2019, 149(6), 968–981.
- https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/soya-based-food-and-male-fertility/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900712001438
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.