Mleko sojowe - czy jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Ostatnia aktualizacja: 16 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 16badań
Mleko sojowe, a dokładniej napój sojowy, to produkt wytwarzany z nasion soi, stanowiący zamiennik dla zwykłego mleka krowiego. Cieszy się on dużą popularnością wśród wegan i wegetarian, a także osób z nietolerancją laktozy.
W pigułce
- Mleko sojowe to niskokaloryczny produkt o wartościach odżywczych zbliżonych do mleka krowiego.
- Wzbogacane napoje sojowe cechują się wysoką zawartością wapnia, witamin z grupy B i często witaminy D.
- Napój sojowy jest dobrym źródłem izoflawonów (genisteiny i daidzeiny), które wykazują szeroki pozytywny wpływ na zdrowie.
- Napój sojowy nie zawiera cholesterolu, laktozy oraz glutenu.
- Regularne spożycie napoju sojowego w ilości ok. 4 szklanek na dzień przyczynia się do poprawy parametrów profilu lipidowego, obniżenia ciśnienia krwi oraz redukcji wskaźników świadczących o stanie zapalnym.
- Napój sojowy o wysokiej zawartości izoflawonów może łagodzić objawy menopauzy u kobiet.
- Mleka sojowego nie powinny spożywać osoby uczulone na soję.
- Zaleca się ograniczać spożycie produktów sojowych w przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy.
Napój sojowy, określany potocznie mlekiem sojowym, to produkt otrzymywany na skutek kilkugodzinnego namaczania ziaren soi w wodzie. Następnie zostają one zmiażdżone i wymieszane z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały płyn zostaje przefiltrowany, gotowany i pasteryzowany w celu zabicia ewentualnych mikroorganizmów oraz dezaktywacji enzymów.
Napój sojowy wywodzi się z Chin, gdzie cieszy się dużą popularnością. Posiada delikatny, lekko słodki smak z orzechową nutą. Można dodawać go do potraw (owsianek, naleśników, wypieków itd.) i kawy, lub też pić bez żadnych dodatków.
uwaga!
Zgodnie z obowiązującym prawem, słowo "mleko" odnosi się wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego . Prawidłowa nazwa dla mleka sojowego brzmi zatem "napój sojowy".
Z czego składa się mleko sojowe?
Mleko sojowe powinno składać się wyłącznie z soi, wody i soli wapnia (np. węglanu wapnia), a także - ewentualnie - witamin, zwłaszcza z grupy B i witaminy D. Wapń jest pożądanym składnikiem we wszystkich mlekach roślinnych, ponieważ ich fortyfikacja gwarantuje podaż tego minerału na takim samym poziomie jak w przypadku spożycia mleka krowiego.
Przed zakupem napoju sojowego warto sprawdzić jego skład na etykiecie. Niektóre produkty nie są wzbogacane w wapń i witaminy, lub też zawierają dodatek substancji zagęszczających i stabilizujących, takich jak guma arabska, guma guar, mączka chleba świętojańskiego. Składniki te są w pełni bezpieczne dla zdrowia, lecz ich zastosowanie może świadczyć o gorszej jakości napoju i niższej zawartości samej soi.
Na półkach sklepowych można także znaleźć smakowe wersje napojów sojowych, np. waniliowe, czekoladowe. Produkty tego typu są dosładzane - jedna szklanka może dostarczać aż 2,5 łyżeczki cukru.
Jakie wartości odżywcze ma mleko sojowe?
Mleko sojowe to niskokaloryczny produkt (ok. 33 - 55 kcal na 100 g) o podobnej zawartości makroskładników (białek, tłuszczu, węglowodanów) do mleka krowiego. Wzbogacony napój sojowy jest dobrym źródłem wapnia, witamin z grupy B i witaminy D .
Produkty sojowe zawierają także izoflawony - związki z grupy fitoestrogenów, posiadające zbliżoną budowę chemiczną do żeńskich hormonów (estrogenów). W napoju sojowym znajduje się ok. 10 - 30 mg izoflawonów na 100 g, przy czym dominują genisteina oraz daidzeina . Mleko sojowe jest także cennym źródłem lecytyny sojowej i steroli roślinnych .
wiem więcej!
Namaczanie nasion soi podczas produkcji mleka sojowego zmniejsza ilość substancji antyodżywczych (m.in. fitynianów) występujących naturalnie w ziarnach soi.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na szklankę (240 g) niesłodzonego, wzbogaconego napoju sojowego :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 79 kcal | ||
Białko | 6,86 g | ||
Tłuszcz | 3.86 g | ||
Węglowodany | 4,18 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B12 | 2,66 μg (107% RWS) | Wapń | 297,6 mg (37% RWS) |
Witamina B2 | 0,5 mg (35% RWS) | Miedź | 0,2 mg (20% RWS) |
Witamina B1 | 0,37 mg (34% RWS) | Potas | 288 mg (14% RWS) |
Witamina D | 2,88 μg (29% RWS) | Fosfor | 76,8 mg (11% RWS) |
Witamina B6 | 0,12 mg (8% RWS) | Magnez | 38,4 mg (10% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,2 mg (3% RWS) | Żelazo | 1,1 mg (8% RWS) |
Czy mleko sojowe jest zdrowe?
Napój sojowy to wartościowy produkt, którego spożycie może wiązać się z licznymi korzyściami dla zdrowia. Za właściwości zdrowotne mleka sojowego odpowiada przede wszystkim zawartość izoflawonów i peptydów bioaktywnych .
Na podstawie metaanalizy z 2019 roku naukowcy ustalili, że picie od 1 do 4 szklanek napoju sojowego na dzień przez 4 - 8 tygodni przyczynia się do znaczącej poprawy parametrów profilu lipidowego, szczególnie obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów .
Regularne spożycie napoju sojowego wpływa także na:
- redukcję skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi,
- obniżenie parametrów świadczących o stanie zapalnym,
- zmniejszenie ryzyka raka piersi .
Spożycie 500 ml napoju sojowego dziennie, zawierającego 15 g białka i 50 mg izoflawonów, przyczyniło się do złagodzenia objawów menopauzy o 20% i objawów ze strony układu moczowo - płciowego o 21%, a także poprawy jakości życia kobiet o 18% .
Liczne badania wykazały, że spożycie produktów sojowych ogółem oraz suplementacja samych izoflawonów przyczynia się do:
- zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i wielu nowotworów ,
- redukcji ryzyka osteoporozy u kobiet po menopauzie , a także
- poprawy funkcji poznawczych, obejmujących m.in. pamięć, uwagę, koncentrację i myślenie .
Mleko sojowe a mleko krowie
Analizy chemiczne wskazują, że pośród wszystkich napojów roślinnych, napoje sojowe cechują się składem najbardziej zbliżonym do mleka krowiego . Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość dobrej jakości białka, która zdecydowanie przewyższa inne napoje roślinne (np. mleko owsiane, mleko migdałowe, czy napój kokosowy) .
wiem więcej!
W poniższej tabeli przedstawiono najważniejsze różnice między mlekiem krowim a napojem sojowym.
Cechy | Mleko krowie (2%) | Mleko sojowe |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal/100 g) | 50 | 33 - 55 |
Zawartość białka (g/100 g) | 3-3,5 | 2,9 - 3,5 |
Zawartość tłuszczu (g/100 g) | 2,0 | 1,6 - 2 |
Zawartość węglowodanów (g/100 g) | 4,5-5,0 | 1,7 - 4 |
Zawartość wapnia (mg/100 g) | ok. 120 | Ok. 124 (wyłącznie w przypadku, gdy jest wzbogacane w wapń; napój sojowy niewzbogacony zawiera śladowe ilości wapnia). |
Zalety | Zawiera pełnowartościowe białko i lekkostrawny tłuszcz, źródło wielu witamin (m.in. witaminy A, witaminy B2, witaminy B12). | Jest źródłem wysokiej jakości białka w znaczących ilościach. Niektóre produkty są wzbogacane w wapń, witaminę D, witaminy z grupy B. Może być spożywane przez wegan i osoby na diecie bezlaktozowej i bezglutenowej. |
Ograniczenia | Nie może być spożywane przez osoby z alergią na białka mleka krowiego i z nietolerancją laktozy, u niektórych osób może zwiększać ryzyko trądziku, nie może być spożywane przez wegan. | Nie może być spożywane przez osoby cierpiące na alergię na soję. Niektóre produkty mogą być dosładzane. Napoje niewzbogacane cechują się niską zawartością wapnia. |
Przeciwwskazania do spożycia napoju sojowego
Soja jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Przeciwwskazaniem do spożycia napoju sojowego jest zatem alergia na soję.
Umiar w spożyciu napojów sojowych i innych produktów na bazie soi (tofu, tempeh, natto) powinny zachować osoby z chorobami tarczycy, a zwłaszcza z niedoczynnością tarczycy. Uznaje się, że wysokie spożycie izoflawonów sojowych może hamować produkcję hormonów tarczycowych i pogłębiać objawy choroby.
Nie wykazano negatywnego wpływu spożycia izoflawonów sojowych na pracę tarczycy u osób zdrowych i spożywających zalecane ilości jodu .
Jak zrobić mleko sojowe?
Mleko sojowe można także przygotować w domu.
Składniki:
- 200 g ziaren soi,
- 1 litr przegotowanej wody (+ woda do namaczania).
Opłukane ziarna soi zalej dużą ilością zimnej wody i odstaw na 8 - 12 godzin. Odlej wodę, w której moczyła się soja, a same ziarna dokładnie opłukaj. Dodaj 2 szklanki przegotowanej wody i zmiksuj soję na gładką pastę. Pastę sojową wymieszaj dokładnie z pozostałą ilością wody i powstały płyn przecedź przez gazę. Otrzymany napój sojowy doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
Domowy napój sojowy przechowuj w lodówce i wypij w ciągu 3 dni.
uwaga!
Domowe mleko sojowe jest ubogie w wapń i z tego powodu nie stanowi dobrego zamiennika mleka krowiego na diecie wegańskiej. Jeśli w ogóle nie spożywasz nabiału wybieraj napoje roślinne fortyfikowane w wapń lub zadbaj o odpowiednią suplementację. Sole wapnia można także dodać do domowego napoju sojowego.
Więcej podobnych treści
Nasiona konopi
Nasiona konopi pozyskiwane są z gatunku Cannabis sativa (konopie siewnej). Czy nasiona konopi są ...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Co to jest tempeh i dlaczego jest tak zdrowy?
Tempeh to wegański produkt otrzymywany z fermentowanych ziaren soi. Jak wpływa na zdrowie? Czym r...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 stycznia 2024
Kombu - wodorosty o wielu właściwościach zdrowotnych
Kombu to jadalne wodorosty brunatne. Czy kombu są zdrowe? Jak je jeść i gdzie kupić? Kto powinien...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 lutego 2024
Spis badań i źródeł
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1308&from=DE
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175215/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1999630/nutrients
- Miguel Rivas i wsp.: Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension. J Nutr, 2002, 132(7), 1900-2.
- Salvador Tranche i wsp.: Impact of a soy drink on climacteric symptoms: an open-label, crossover, randomized clinical trial. Gynecol Endocrinol, 2016, 32(6), 477-82.
- Catherine C Applegate i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2018, 10(1), 40.
- Min-Min Tan i wsp.: A case-control study of breast cancer risk factors in 7,663 women in Malaysia. PLoS One, 2018, 13(9), e0203469.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670286/
- Jemiliat Otun i wsp.: Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function. Sci Rep, 2019, 9(1), 3964.
- Masoumeh Akhlaghi i wsp.: Soy isoflavones prevent bone resorption and loss, a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(14):2327-2341., 60(14), 2327-2341.
- Chendi Cui i wsp.: Effects of soy isoflavones on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2020, 78(2), 134-144.
- Yuxia Wei i wsp.: Soy intake and breast cancer risk: a prospective study of 300,000 Chinese women and a dose-response meta-analysis. Eur J Epidemiol, 2020, 35(6), 567-578.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34067865/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35291882/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36003838/
- Xinrong Zuo i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2023, 15(6), 1358.
- Jining Yang i wsp.: Isoflavone Consumption and Risk of Breast Cancer: An Updated Systematic Review with Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 2023, 15(10), 2402.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37509757/
- https://www.ars.usda.gov/arsuserfiles/80400525/data/isoflav/isoflav_r2.pdf
- https://www.nature.com/articles/srep25939
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621001481
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.