Kombu - wodorosty o wielu właściwościach zdrowotnych
Ostatnia aktualizacja: 05 lutego 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 8źródła
- 7badań
Kombu (konbu) to jadalne wodorosty brunatne, cieszące się dużą popularnością w kuchni koreańskiej i japońskiej. Choć uznawane są za produkt prozdrowotny, należy spożywać je z umiarem z uwagi na niezwykle wysoką zawartość jodu.
W pigułce
- Kombu stanowią cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.
- Kombu to najlepsze naturalne źródło jodu - jedna porcja (7 g) pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w 7000%.
- Kombu zawiera składniki aktywne o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwcukrzycowych i przeciwnowotworowych.
- Brakuje badań z udziałem ludzi, które oceniają wpływ spożycia kombu na stan zdrowia.
- Kombu powinny unikać kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i osoby z chorobami tarczycy.
Kombu to wodorosty zaliczane do listownicowatych (Laminariaceae), najczęściej jest to listownica japońska (Laminaria japonica lub Saccharina japonica).
Kombu - jako naturalne źródło glutaminianu sodu - nadaje potrawom smak umami, określany często jako "bulionowy" lub "mięsny". To właśnie dlatego wodorosty te stanowią podstawowy składnik japońskiego bulionu o nazwie dashi, który to jest bazą do przygotowania innych zup.
Jakie wartości odżywcze ma kombu?
Porcja kombu (7 g) zawiera:
- 17 kcal,
- 1 g białka,
- 3 g węglowodanów i
- 0 g tłuszczu .
Wszystkie wodorosty morskie są doskonałym źródłem jodu, przy czym kombu wyróżnia się najwyższą zawartością tego składnika (ok. 2500 µg/g) . Jeden gram kombu dostarcza ponad 1000% zalecanej dziennej dawki jodu dla osoby dorosłej, która to wynosi 150 µg (górny tolerowany poziom spożycia jodu wynosi 600 μg/dzień) .
Kombu jest dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak sód, wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź i mangan, a także witamin z grupy B i witaminy K .
Czy kombu jest zdrowe?
Wodorosty uznawane są za wartościowe produkty, zaś wszelkie korzyści zdrowotne wynikające z ich spożycia wiążą się z wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i polifenoli . Dostępne dowody naukowe sugerują, że kombu posiadają przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości, dzięki czemu mogą przeciwdziałać powszechnym chorobom przewlekłym, w tym schorzeniom kardiometabolicznym .
Głównym składnikiem aktywnym kombu jest fukoksantyna - związek z rodziny karotenoidów o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym oraz przeciw otyłości . Choć wspomniane właściwości fukoksantyny zostały udokumentowane licznymi badaniami in vivo i in vitro, niezbędne są wysokiej jakości badania kliniczne z udziałem ludzi, które również to potwierdzą.
Kombu a wysoka zawartość jodu
Spożycie nawet niewielkich ilości surowego kombu stwarza realne zagrożenie przyjęcia wysokich dawek jodu, mogących wywołać objawy ostrego zatrucia, w tym:
- pieczenie w jamie ustnej,
- nudności i wymioty,
- ból brzucha i
- biegunka.
Długotrwałe spożycie zbyt dużych ilości jodu zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń tarczycy:
- woli,
- niedoczynności tarczycy,
- autoimmunologicznej choroby tarczycy,
- nadczynności tarczycy wywołanej jodem .
Aby zminimalizować to ryzyko należy spożywać wyłącznie kombu poddane obróbce termicznej (gotowaniu, blanszowaniu). Gotowanie wodorostów przez 15 - 30 minut może obniżyć zawartość jodu nawet o 99%. Podczas obróbki termicznej jod przechodzi do wody i to właśnie ona staje się bogatym źródłem tego mikroelementu .
uwaga!
Gotowanie zupy/bulionu z wodorostami kombu nie rozwiązuje problemu spożycia wysokich ilości jodu, ponieważ składnik ten jest nadal obecny w spożywanym płynie.
Pewną ochronę przed spożyciem dużych ilości jodu z wodorostów mogą dać produkty bogate w goitrogeny, m.in. soja, brokuły, kapusta, jarmuż, brukselka. Jednoczesne spożywanie kombu i produktów z substancjami goitrogennymi może utrudniać wchłanianie jodu i zmniejszać ryzyko jego toksyczności. Warto zauważyć, że japońskie i koreańskie zupy bardzo często składają się właśnie z produktów bogatych w goitrogeny.
Przeciwwskazania do spożycia kombu
Wodorostów kombu - z uwagi na wysoką zawartość jodu - nie powinny w ogóle spożywać:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią,
- osoby z chorobami tarczycy.
Nadmierne ilości jodu mogą prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu oraz niemowląt. W przypadku osób z zaburzeniami pracy tarczycy, spożycie wodorostów kombu może nasilić przebieg choroby.
Kombu jest także źródłem dużych ilości sodu, stąd umiar w spożyciu wodorostów powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
Jak jeść i gdzie kupić kombu?
Kombu można kupić w sklepach z orientalną żywnością, przez internet, a niekiedy także w dużych supermarketach. Wodorosty te dostępne są w postaci świeżej, marynowanej lub suszonej. W przypadku kombu suszonego można wybrać arkusze, mniejsze kawałki (rozkruszone) lub kombu w proszku.
Kombu zwykle używa się do gotowania aromatycznych zup i bulionów. Niewielką ilość suszonych wodorostów wystarczy:
- wypłukać pod bieżącą wodą,
- namoczyć przez kilka godzin (umożliwia to wydobycie większej ilości smaku do wody),
- ugotować w wodzie, w której się moczyły wodorosty przez 10 - 15 minut,
- wyjąć kombu a ugotowany bulion użyć do przygotowania zup, sosów i innych potraw.
Ten sam kawałek kombu można wykorzystać do gotowania jeszcze kilka razy. Ugotowane kombu można także pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki lub innych potraw.
Sproszkowane kombu dodane do dipów, sosów i marynat wzmocni znacząco ich smak.
uwaga!
Kombu może być pokryte białym nalotem. Nie jest to jednak pleśń, lecz pozostałości soli morskiej.
Więcej podobnych treści
Margaryna
Margaryna to jeden z najpopularniejszych zamienników masła. Margaryny miękkie (kubkowe) powstając...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 czerwca 2020
Siemię lniane: wartości odżywcze, właściwości + jak jeść
Siemię lniane to inaczej nasiona lnu zwyczajnego, które są cennym składnikiem naszej diety i wyka...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2020
Herbata
Herbata to napar przygotowany z wykorzystaniem liści i pąków należących do krzewa herbacianego (C...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 września 2020
Sól: Czym zastąpić?
To, że należy unikać soli wie już chyba każdy. Badania naukowe pokazują, że spożywamy dwa razy wi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 12 maja 2020
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu g...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 sierpnia 2020
Olej lniany
Olej lniany to bogate źródło kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Spożywanie oleju lnianego wpływa ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 września 2020
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1491009/nutrients
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/#h3
- Kiyoshi Miyai i wsp.: Suppression of thyroid function during ingestion of seaweed "Kombu" (Laminaria japonoca) in normal Japanese adults. Endocr J, 2008, 55(6), 1103-8.
- Hayato Maeda i wsp.: Fucoxanthinol, Metabolite of Fucoxanthin, Improves Obesity-Induced Inflammation in Adipocyte Cells. Mar Drugs, 2015, 13(8), 4799-813.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33889064/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34069132/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34678455/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35736173/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35893900/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37545570/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37642932/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949814000155
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.