Mleko migdałowe
Ostatnia aktualizacja: 28 lipca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 0badań
Mleko migdałowe, a właściwie napój migdałowy to płynny produkt otrzymany w wyniku wodnej ekstrakcji migdałów. Jest szczególnie popularny wśród wegetarian i wegan, którzy zastępują nim mleko i produkty mleczne.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Napój migdałowy |
Nazwa alternatywna: | Mleko migdałowe |
Grupa: | Napoje roślinne |
Kalorie: | 22-38 kcal/100 g |
Bogaty w: | Wapń (wyłącznie w przypadku produktów wzbogacanych) |
Właściwości: | Nie zawiera laktozy i glutenu. |
W ciąży: | Nie ma przeciwskazań do spożywania. |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na migdały. |
Jak przechowywać: | Produkt zamknięty przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, maksymalnie przez 3-5 dni. |
Cena: | 1 opakowanie (1L): 10-12 zł |
W pigułce
- Mleko migdałowe (napój migdałowy) to napój otrzymywany na skutek wodnej ekstrakcji migdałów
- Napój migdałowy zawiera niewiele kalorii (55-95/szklankę) i jest pozbawiony laktozy oraz glutenu
- Napój migdałowy nie posiada naturalnie zbyt wielu witamin i składników mineralnych. Jednakże niektóre dostępne na rynku produkty są wzbogacane w wapń, witaminę D, B2. B12, E
- Mleka migdałowego nie powinny spożywać osoby z alergią na migdały
- Mleko migdałowe może być spożywane przez kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także małe dzieci (od 6 m.ż - jako dodatek; od 1 r.ż - jako napój)
- Wybierając mleko migdałowe w sklepie należy zwrócić uwagę, aby zawierało w składzie jak najwięcej migdałów i było wzbogacane (przynajmniej w wapń)
Poprawną nazwą dla mleka migdałowego jest napój migdałowy. Wynika to z tego, że zgodnie z obowiązującym prawem, słowo "mleko" jest zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Wciąż jednak nazwa mleko migdałowe jest to powszechniej stosowaną.
Skład mleka migdałowego
Mleko migdałowe jest bardzo niskokaloryczne
Wartość energetyczna napoju migdałowego wynosi ok. 22-38 kcal/100 g.
Oznacza to, że pijąc jedną szklankę napoju (250 ml) dostarczamy tylko 55-95 kcal.
Głównym składnikiem napoju migdałowego jest woda. Stanowi ona ok. 95-98%.
Jakie wartości odżywcze ma mleko migdałowe?
Spośród makroskładników, w napoju migdałowym znajduje się najwięcej tłuszczu - ok. 1,1-3,2 g/100 g, czyli 2,75-8 g/szklankę.
W mniejszych ilościach znajduje się białko - ok. 0,4-1,5 g/100 g.
Z kolei zawartość składników mineralnych w mleku migdałowym kształtuje się następująco:
- Żelazo - 0,8 mg/szklankę
- Magnez - 17,1 mg/szklankę
- Fosfor -24,4 mg/szklankę
- Potas- 163 mg/szklankę
- Sód - 173 mg/szklankę
- Cynk - 0,17 mg/szklankę
- Miedź - 0,07 mg/szklankę
Warto zaznaczyć, że niektóre napoje migdałowe są wzbogacane w wapń. Zazwyczaj zawierają one wówczas 120 mg wapnia w 100 ml. Zgodnie z tym, 1 szklanka (250 ml) mleka migdałowego wzbogaconego dostarcza 300 mg wapnia. Jednakże poziom dodawanego wapnia w mlekach wzbogaconych jest różny i warto sprawdzić taką informację na etykiecie produktu.
W mleku migdałowym znajdują się niewielkie ilości witamin:
- Witamina B1 - 0,15 mg/szklankę
- Witamina B2 - 0,12 mg/szklankę
- Niacyna - 0,18 mg/szklankę
- Witamina B6 - 0,04 mg/szklankę
Mleko migdałowe właściwości
Mleko migdałowe nie zostało przebadane pod kątem jego wpływu na zdrowie człowieka.
Jednakże warto zauważyć, że mleko migdałowe nie zawiera glutenu, jak równiez nie posiada w swoim składzie laktozy. Oznacza to, że produkt ten jest odpowiedni dla osób z celiakią i nietolerancją laktozy.
Z drugiej strony należy podkreślić, że mleko migdałowe posiada o wiele niższą wartość odżywczą, niż migdały. Niestety niektóre osoby błędnie przypisują napojowi migdałowemu właściwości migdałów.
Dobrze, aby wybierać napój migdałowy wzbogacony w wapń. 1 szklanka napoju migdałowego wzbogaconego zawiera ok. 300 mg wapnia.
Wapń jest ważnym składnikiem w diecie człowieka. Odpowiada on m.in. za:
- Budowę kości
- Krzepnięcie krwi
- Wchłanianie witaminy B12
- Skurcze mięśni
- Pracę serca
Mleko migdałowe i mleko krowie - porównanie
Mleko migdałowe istotnie różni się wartością odżywczą w porównaniu do mleka krowiego.
W tabeli zostały zebrane najważniejsze różnice pomiędzy obydwoma rodzajami napojów.
Cechy | Mleko krowie (2%) | Mleko migdałowe |
Wartość energetyczna (kcal/100 g) | 50 | 22-38 |
Zawartość białka (g/100 g) | 3-3,5 | 0,4-1,5 |
Zawartość tłuszczu (g/100 g) | 2,0 | 1,1-3,2 |
Zawartość węglowodanów (g/100 g) | 4,5-5,0 | 0,8-5,4 |
Zawartość wapnia (mg/100 g) | ok. 120 | 120 (wylącznie w przypadku, gdy jest wzbogacane w wapń; napój migdałowy niewzbogacany zawiera śladowe ilości wapnia) |
Zalety | Zawiera pełnowartościowe białko i lekkostrawny tłuszcz; źródło wielu witamin (m.in. witaminy A, witaminy B2, witaminy B12) | Nie zawiera laktozy; niektóre produkty są wzbogacane w wapń, witaminę D, witaminę E, witaminę B2, witaminę B12 |
Ograniczenia | Nie może być spożywane przez osoby z alergią na mleko krowie lub białka mleka krowiego; spożycie powinny ograniczyć osoby cierpiące na nietolerancję laktozy; u niektórych osób może zwiększać ryzyko trądziku; nie może być spożywane przez wegetarian/wegan | Nie może być spożywane przez osoby cierpiące na alergię na migdały; niektóre produkty mogą być dosładzane; może być spożywane przez wegetarian/wegan |
Podsumowując zebrane w tabeli informacje można jednoznacznie stwierdzić, że mleko krowie cechuje się o wiele wyższą wartością odżywczą, niż mleko migdałowe.
Jednakże napój migdałowy (szczególnie ten wzbogacony w wapń) może być pewną alternatywą dla osób, które cierpią na alergię na mleko krowie lub białka mleka krowiego, mają nietolerancję laktozy lub są wegetarianinami/weganami.
Przeciwwskazania
Napój migdałowy jest ogólnie produktem dobrze tolerowanym i bezpiecznym dla zdrowia. Jego spożywanie przez osoby zdrowe nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Czy mleko migdałowe uczula?
Należy pamiętać, że napój migdałowy zawiera w swoim składzie migdały, które podobnie jak orzechy, są alergenami, mogącymi wyzwalać objawy alergiczne.
Stąd osoby z alergią na migdały nie mogą spożywać mleka migdałowego.
Mleko migdałowe w ciąży
Mleko migdałowe a karmienie piersią
Nie ma przeciwwskazań, aby kobiety karmiące piersią spożywały mleko migdałowe. Należy jednak podkreślić, że mleko migdałowe nie może zastąpić mleka kobiecego lub preparatów mlekozastępczych w diecie noworodków!
Jak zrobić mleko migdałowe?
Mleko migdałowe można zrobić samodzielnie w domu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu.
Przepis na mleko migdałowe domowej roboty:
1. Na samym początku należy namoczyć migdały. Wystarczy zalać je wodą, aby były całkowicie przykryte. Do tego celu można wykorzystać miskę lub słoik. Namaczanie powinno trwać kilkanaście godzin (najlepiej zostawić namoczone migdały na noc). Naczynie z migdałami należy przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Nie jest konieczne obieranie migdałów ze skórki.
2. Gdy upłynie wskazany czas, migdały należy odcedzić i starannie opłukać pod bieżącą i chłodną wodą. W dalszym etapie nie wykorzystujemy wody po moczonych migdałach!
3. Migdały należy połączyć z wodą i zmielić je wykorzystując do tego celu blender lub robot kuchenny. Im więcej dodasz wody i mniej migdałów, tym mleko migdałowe będzie miało mniej intensywny smak. Możesz wypróbować następującą proporcję: 1 szklanka migdałów + 2 szklanki wody. Najlepiej zastosować najwyższe obroty i mielić przez ok. 5 minut. Ważne jest, aby w międzyczasie robić krótkie przerwy i zeskrobywać wówczas ze ścianek kawałki nie do końca zmielonych migdałów.
4. Przygotowaną papkę należy odcedzić na drobnym sitku. Do tego celu najlepiej wykorzystać dodatkowo gazę.
5. Staraj się dobrze wycisnąć mleko migdałowe z kawałków migdałów przez wspomniane sitko i gazę.
6. Po dokładnym przecedzeniu i wyciśnieniu mleka migdałowego, opcjonalnie możesz je dosłodzić, dodając miód lub substancję słodzącą (np. ksylitol, erytrytol). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka migdałowego dodać przyprawy. Sprawdzą się tu m.in.: cynamon, imbir, kurkuma.
Uwagi:
* Aby ograniczyć marnowanie żywności, pozostałe kawałki migdałów możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposób, np. jako dodatek do wypieków, koktajli, smoothie, batoników, owsianek
** Zwróć uwagę, że samodzielnie przygotowane mleko migdałowe ma krótki okres przydatności do spożycia. Wynosi on maksymalnie 2 dni. Pamiętaj również, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Czy można zrobić mleko migdałowe z płatków migdałowych?
Jeżeli:
- Nie dysponujesz blenderem o wysokiej mocy
- Nie chcesz siłować się z mieleniem całych migdałów
- Chcesz skrócić czas namaczania migdałów
- Nie masz w domu migdałów tylko płatki migdałowe
to dobrym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zastąpienie migdałów płatkami migdałowymi.
Sposób przygotowania jest praktycznie identyczny, jak powyższy dotyczący sporządzania mleka migdałowego z całych migdałów. Różnica polega na tym, że płatki migdałowe można krócej namaczać (ok. 1-3 h).
Pamiętaj jednak, że koszt przygotowania mleka migdałowego z płatków migdałowych może być wyższy, niż w przypadku wykorzystania całych migdałów.
Do czego używać mleko migdałowe?
Napój migdałowy można dodawać m.in. do:
- Herbaty
- Kawy
- Owsianek
- Musli
- Budyniów
- Puddingów
- Sosów
Czy można gotować mleko migdałowe?
Mleko migdałowe można poddawać obróce termicznej- nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań. Mleko migdałowe można stosować np. jako dodatek do wypieków, zastępując nim mleko krowie.
Mleko migdałowe dla niemowlaka
Niektóre osóby zastanawiają się, czy można podawać mleko migdałowe niemowlakom.
Jeżeli dziecko nie ma stwierdzonej alergii na orzechy, wówczas nie ma przeciwwskazań do spożywania mleka migdałowego.
Produkt ten powinien być jednak wprowadzany stopniowo, w zależności od wieku, tj.:
- Mleko migdałowe można zacząć podawać od ok. 6 miesiąca życia, ale w niewielkich porcjach, głównie jako dodatek do innych potraw
- Od ukończenia 1 roku życia, mleko migdałowe może być podawane jako samodzielny napój
* Podając małemu dziecku napój migdałowy zwróć uwagę, aby nie zawierał on w składzie dodatku cukru.
uwaga!
Pamiętaj, że mleko migdałowe nigdy nie może zastępować mleka matki lub mleka modyfikowanego, gdyż nie jest ono pełnowartościowe!
Czy mleko migdałowe można mrozić?
Mleko migdałowe można zamrażać. Jednak trzeba liczyć się z tym, że po rozmrożeniu może ulec zmianie jego konsystencja, np. drobinki (np. białka, tłuszcze) zawieszone w napoju mogą się wytrącać.
Aby to ograniczyć, należy:
1. Zamrażać mleko migdałowe w niewielkich porcjach
2. Mleko migdałowe najlepiej zamrażać w zamkniętym, oryginalnym opakowaniu.
3. Jeżeli nie jest możliwe zamrożenie w orygialnym opakowaniu, wówczas należy wykorzystać inne, hermetyczne naczynie
4. Rozmrażać mleko migdałowe w lodówce
5. Po rozmrożeniu należy dokładnie wymieszać napój migdałowy
Trzeba również pamiętać, że zamrażając mleko migdałowe w pojemniku trzeba pozostawić ok. 2,5-5 cm wolnej przestrzeni od góry (w trakcie zamrażania zwiększa ono swoją objętość).
Po rozmrożeniu mleko migdałowe należy je spożyć w ciągu ok. 3-5 dni.
Które mleko migdałowe kupić?
Najważniejszym składnikiem w mleku migdałowym są migdały. Stąd można uznać, że im więcej migdałów wykorzystanych do produkcji napoju, tym wyższa jego jakość.
W napojach migdałowych zawartość migdałów wynosi zazwyczaj pomiędzy 1, a 7%.
uwaga!
Na etykietach napojów w wymienionych składnikach zdarza się, że istnieje następująca informacja: "Baza migdałowa* 95% (woda, migdały 2,5%)". Część z osób może stwierdzić, że taki produkt posiada aż 95% migdałów. Jest to błędne myślenie. Należy zwrócić uwagę, że dopiero w nawiasie jest podana właściwa zawartość migdałów - 2,5%.
Niektóre napoje migdałowe są wzbogacane w różne składniki odżywcze. Warto je wybierać, ponieważ cechują się wyższą wartością żywieniową. Do napojów migdałowych najczęściej dodaje się:
porada
Po mleko migdałowe z wapniem mogą sięgać przede wszystkim weganie, którzy ze swojej diety eliminują produkty mleczne będące dobrym źródłem tego składnika
Z drugiej strony, niektóre napoje migdałowe zawierają w swoim składzie dodatki do żywności, głównie w postacji substancji zagęszczających, stabilizujących i emulgatorów, np.:
- Mączka chleba świętojańskiego (guma karob)
- Guma gellan
- Lecytyna słonecznikowa
Co prawda nie są to związki szkodliwe dla zdrowia, to kierując się zasadem "czystej etykiety", czyli jak najkrótszego składu produktu, warto sięgać po napoje migdałowe, które nie zawierają dodatków do żywności.
Wiele dostępnych produktów na rynku stanowią napoje migdałowe bez cukru, co oczywiście jest ich dużą zaletą. Jednakże nalezy zwracać uwagę na etykietę, ponieważ w sklepach obecne są równeiż napoje migdałowe posiadające dodatek cukru.
Mleko migdałowe w proszku
W sprzedaży można spotkać napój migdałowy w proszku. Dodając do niego wodę można przygotować tradycyjny napój migdałowy lub krem migdałowy (w zależności od ilości zastosowanej wody).
Informacje na temat tego, jakie proporcje proszku i wody należy zastosować, znajdują się zazwyczaj na etykiecie i mogą one różnić się w zależności od wybranego produktu.
Napój migdałowy w proszku można również stosować jako dodatek do np. wypieków, sosów, owsianek, deserów.
Warto mieć na uwadze fakt, że dostępne w sprzedaży napoje migdałowe w proszku różnią się składem. Im wyższa zawartość migdałów w produkcie, tym lepsza jego jakość. Należy wybierać te produkty, które cechują się krótkim składem i niższą zawartością cukrów.
Gdzie kupić?
Mleko migdałowe jest szeroko dostępne w sprzedaży. Można je znaleźć w wielu sklepach spożywczych, w tym również w sklepach z tzw. "zdrową żywnością" i praktycznie we wszystkich sieciach handlowych.
Cena
Mleko migdałowe zazwyczaj jest sprzedawane w kartonach o pojemności 1L.
Cena napoju migdałowego (1L) wynosi ok. 10-12 zł.
Gdzie i jak przechowywać?
Napój migdałowy należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Po jego otwarciu niezbędne jest przechowywanie w lodówce (maksymalnie 3-5 dni).
Więcej podobnych treści
Olej sezamowy
Olej sezamowy ma wiele zastosowań i właściwości: obniża cholesterol we krwi i redukuje ciśnienie ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 29 września 2020
Sezam: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania, jak jeść
Nasiona sezamu są bogatym źródłem lignanów, błonnika pokarmowego, wapnia i tłuszczu. Właściwości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 października 2020
Miód gryczany
Miód gryczany jest otrzymywany z nektaru pochodzącego z gryki. Cechuje się słodkawym, a zarazem o...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 października 2020
Kakao
Kakao (nasiona z owoców kakaowca) to najważniejszy składnik czekolady. Kakao jest dobrym źródłem ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Pestki dyni
Pestki dyni są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, głównie w: magnez, cynk, nienasycone...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Ciecierzyca
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.