Miód gryczany
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 9badań
Miód gryczany to miód pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej. Miód gryczany charakteryzuje się ciemnobrązową-ciemnoherbacianą barwą. Ma specyficzny, słodki, ostry i delikatnie piekący smak, nieco przypominający melasę. Cechuje się wyczuwalnym zapachem gryki. Po skrystalizowaniu ma konsystencję gruboziarnistą. Jest zbierany pod koniec lipca.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Miód gryczany |
Grupa: | Miody |
Kalorie: | 286 kcal/100 g |
Bogaty w: | Węglowodany (fruktoza, glukoza), polifenole (m.in. kwas galusowy, kwas kawowy, kwas protokatechowy) |
Właściwości: | Silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające, łagodzenie kaszlu. |
W ciąży: | Nie ma przeciwskazań do spożywania. |
Przeciwwskazania: | Dzieci do 1. roku życia, osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy i fruktozemię. |
Jak przechowywać: | Miód najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (poniżej temperatury pokojowej). |
Cena: | 40-46 zł/kg |
W pigułce
- Miód gryczany to miód otrzymywany z nektary gryki zwyczajnej, którego kaloryczność wynosi 286 kcal/100 g
- Indeks glikemiczny miodu to 55, zaś ładunek glikemiczny (dla porcji 25 g) to 10,5
- Miód gryczany zawiera wysoką zawartość cukrów (ok. 75 g)
- Miód gryczany jest bogatym źródłem polifenoli (jest ich więcej niż w innych rodzajach miodów)
- Miód gryczany cechuje się wysoką aktywnością przeciwbakteryjnę i właściwościami przeciwutleniającymi, które są wyższe od innych miodów
- Prawdpodobnie spożywanie miodu gryczanego może być pomocne w łagodzeniu kaszlu
- Mówi się, że miód gryczany wspomaga układ krążenia, a także, że jest pomocny w leczeniu niedokrwistości. Jednakże informacje te nie zostały potwierdzone w badaniach naukowych
- Miód gryczany (jak i inne rodzaje miodów) nie może być spożywany przez dzieci poniżej 1. roku życia, ze względu na ryzyko zatrucia bakterią wytwarzającą toksynę botulinową
- Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, miodu gryczanego nie mogą spożywać osoby z nietolerancją fruktozy i fruktozemią
- Kobiety ciężarne bez obaw o swoje zdrowie mogą spożywać miód gryczany
Wartości odżywcze
Miód gryczany jest kaloryczny
Miód grayczany (podobnie jak inne rodzaje miodów) charakteryzuje się stosunkowo wysoką kalorycznością.
Wartość energetyczna miodu gryczanego wynosi ok. 286 kcal/100 g. Oznacza to, że jedna łyżka miodu gryczanego (25 g) dostarcza 71,5 kcal.
Miód posiada umiarkowany indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Dostępne dane wskazują, że indeks glikemiczny (IG) miodu wynosi 55 (IG = 55).
Zgodnie ze skalą indeksu glikemicznego, wartość ta kwalifikuje się pod "niski indeks glikemiczny". Warto jednak zwrócić uwagę, że "średni indeks glikemiczny" rozpoczyna się od wartości "56", czyli bardzo bliskiej dla miodu.
Z kolei obliczony ładunek glikemiczny (ŁG) dla porcji miodu (1 łyżki) wynosi 10,5 (ŁG = 10,5).
Wartość ta klasyfikuje miód jako produkt o średnim łaunku glikemicznym.
Uwaga: Należy podkreślić, że podane wartości dla IG i ŁG dotyczą miodów ogółem. Nie ma dostępnych danych dla poszczególnych rodzajów miodów.
Miód gryczany zawiera głównie węglowodany
Miód gryczany, podobnie jak inne rodzaje miodów jest źródłem węglowodanów. W 100 g produktu znajduje się ok. 75 g węglowodanów.
Wśród węglowodanów obecnych w miodzie gryczanym przeważa fruktoza (ok. 36,4-48 g/100 g). W nieco mniejszych ilościach występuje glukoza (ok. 22-34,8 g/100 g).
Miód gryczany jest bogatym źródłem polifenoli
Dane literaturowe wskazują, że w miodzie gryczanym znajdują się wysokie ilości związków z grupy polifenoli. Stwierdzono obecność m.in. takich związków, jak:
- Kwas kawowy
- Kwas protokatechowy
- Kwasy hydroksybenzoesowy
- Kwas syringowy
- Kwas p-kumarowy
- Kwas ferulowy
- Kwas chlorogenowy
- Kwas galusowy
Przperowadzone badania wykazały, że miód gryczany charakteryzuje się wyższą zawartością związków polifenolowych, w porównaniu do innych rodzajów miodów.
Miód gryczany zawiera stosunkowo mało składników mineralnych
Co prawda miód gryczany posiada w swoim składzie wiele różnych składników mineralnych, to jednak ich stężenie nie jest szczególnie wysokie.
Zawartość składników mineralnych kształtuje się następująco:
- Wapń - 153 mg/100 g
- Magnez - 31,6 mg/100 g
- Sód - 38,5 mg/100 g
- Potas - 39,1 mg/100 g
- Żelazo - 0,37 mg/100 g
- Mangan - 0,68 mg/100 g
- Cynk - 0,75 mg/100 g
- Miedź - 0,03 mg/100 g
Jakie właściwości ma miód gryczany?
Miód gryczany jednym z najbardziej cenionych miodów
Miodowi gryczanemu przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych. Informacje zamieszczone w artykułach naukowych wskazują, że miód gryczany może wpływać korzystnie na zdrowie człowieka, m.in. poprzez:
- Poprawę elastyczności i wytrzymałości naczyń krwionośnych (ma pozytywne działanie na układ krążenia)
- Wspomaganie leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza (przyczynia się do zwiększenia poziomu hemoglobiny)
- Działanie ochronne na wątrobę
- Poprawę stanu zdrowia u osób z infekcjami (wspomaga odporność)
- Zapobieganie niektórym rodzajom nowotworów
- Odbudowę kości po przebytych złamaniach
Trzeba jednak podkreślić, że brakuje badań naukowych przeprowadzonych z udziałem ludzi, które umożliwiłyby potwierdzenie wspomnianych właściwości.
Miód gryczany ma silne działanie bakteriobójcze
Szereg przeprowadzonych badań naukowych udowodnił, że miód gryczany ma silne działanie przeciwbakteryjne. Wykazano jego skuteczność działania m.in. w stosunku do takich bakterii chorobotwórczych, jak:
- Clostridium difficile
- Staphylococcus aureus
- Pseudomonas aeruginosa
- Enterococcus faecalis
- Klebsiella pneumoniae
- Staphylococcus epidermidis
Przeprowadzone badania pokazały, że miód gryczany posiada wyższą aktywność antybiotykową, niż większość innych miodów, w tym:
- Miód spadziowy
- Miód lipowy
- Miód wrzosowy
- Miód rzepakowy
- Miody wielokwiatowe
- Miody nektarowe i akacjowe
Wyższy potencjał antybiotykowy stwierdzono w przypadku miodu nawłociowego.
Miód gryczany cechuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym
Jak wskazuje aktualny stan wiedzy, miód gryczany posiada silne właściwości antyoksydacyjne.
Jest on skuteczny w zwalczaniu wolnych rodników, których nadmiar w organizmie może być przyczyną rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Warto zauważyć, że aktywność przeciwutleniająca miodu gryczanego jest wyższa od innych rodzajów miodów.
Miód gryczany na kaszel i przeziębienie
Wyniki jednego badania naukowego pokazały, że spożywanie miodu gryczanego spowodowało złagodzenie objawów nocnego kaszlu i trudności ze snem, spowodowanych infekcję górnych dróg oddechowych u dzieci.
uwaga!
Pomimo pewnych właściwości zdrowotnych, miód gryczany powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.
Przeciwwskazania
Miodu gryczanego (jak również każdego innego rodzaju miodu) nie powinny spożywać niemowlęta/dzieci (do 1 roku życia) ze względu na możliwość występowania w nim bakterii chorobotwórczych (Clostridium botulinum), które mogą powodować tzw. botulizm dziecięcy.
Miód gryczany jest źródłem fruktozy i z tego względu nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy lub fruktozemię.
Nie ma przeciwwskazań do spożywania miodu w trakcie ciąży.
Jak spożywać miód gryczany?
Miód gryczany, podobnie jak inne rodzaje miodów może być szeroko wykorzystywany w kuchni. Sprawdza się jako produkt słodzący w:
- Deserach
- Owsiankach
- Naleśnikach
- Gofrach
- Wypiekach
- Koktajlach
Miód gryczany można stosować również jako dodatek do napojów (np. herbaty), mięsa (np. żeberek, w połączniu z piwem) a nawet do serów i sosu BBQ.
uwaga!
Pamiętaj jednak, jeżeli chcesz wykorzystać właściwości zdrowotne miodu, to nie może być on poddawany działaniu podwyższonej temperatury (40°C lub więcej). Zbyt wysoka temperatura powoduje utratę jego działania prozdrowotnego, gdyż dochodzi do zniszczenia korzystnych dla zdrowia związków.
Gdzie przechowywać miód gryczany?
Miód gryczany powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu (nie więcej niż 18°C).
W przypadku jego przechowywania w temperaturze pokojowej, może rodzielić się na dwie warstwy, choć nie ma to wpływu na jego potencjał zdrowotny.
Więcej podobnych treści
Sezam: wartości odżywcze, właściwości, przeciwwskazania, jak jeść
Nasiona sezamu są bogatym źródłem lignanów, błonnika pokarmowego, wapnia i tłuszczu. Właściwości ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 października 2020
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe (napój migdałowy) to dobry zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla wegan i wege...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 października 2020
Kakao
Kakao (nasiona z owoców kakaowca) to najważniejszy składnik czekolady. Kakao jest dobrym źródłem ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Pestki dyni
Pestki dyni są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, głównie w: magnez, cynk, nienasycone...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 listopada 2020
Ciecierzyca
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Tofu
Tofu to twaróg powstały z nasion soi, który jest dobrym źródłem wapnia w diecie wegan. Tofu posia...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- http://miesiecznik-pszczelarstwo.pl/pzn/sites/default/files/pzn1965_092-100.pdf
- http://ojs.pum.edu.pl/pomjlifesci/article/download/459/360
- http://podr.pl/wp-content/uploads/2019/12/SEKRETY-MIODU-2019.pdf
- http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywnosc-antybiotyczna-krajowych-miodow-odmianowych.html
- Ian M Paul i wsp.: Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med, 2007, 161(12), 1140-6.
- Jianling Deng i wsp.: Biochemical properties, antibacterial and cellular antioxidant activities of buckwheat honey in comparison to manuka honey. Food Chem, 2018, 252, 243-249.
- Eric Nee-Armah Hammond i wsp.: Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. Pan Afr Med J., 2016, 25, 212.
- Katarzyna Grecka i wsp.: Study of the Anti-Staphylococcal Potential of Honeys Produced in Northern Poland. Molecules., 2018, 23(2), 260.
- Li Jiang i wsp.: Phenolics and Carbohydrates in Buckwheat Honey Regulate the Human Intestinal Microbiota. Evid Based Complement Alternat Med., 2020, 2020, 6432942.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618301304
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.