Pestki dyni
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 10badań
Pestki dyni to pestki pozyskane z różnych gatunków dyni (np. Cucurbita maxima, Cucurbita pepo, Cucurbita moschata).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Grupa: | Bakalie |
Kalorie: | 574 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 10 |
Bogate w: | Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, magnez, cynk |
Właściwości: | Poprawia zdrowie układu krążenia, wpływa korzystnie na kości, zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, zwiększa odporność i płodność u mężczyzn |
W ciąży: | Bezpieczne, nie ma przeciwwskazań do spożywania |
Przeciwwskazania: | Brak |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych |
Cena: | 14-20 zł/kg |
W pigułce
- Pestki dyni to wysokoodżywczy produkt zawierający duże ilości zdrowego tłuszczu, magnezu, cynku i błonnika pokarmowego
- Pestki dyni dostarczają wysokich ilości kalorii - 86 kcal/garść
- Spożywanie pestek dyni nie powoduje skutków ubocznych
Pestki dyni - kalorie i indeks glikemiczny
Pestki dyni zawierają dużo kalorii
Pestki dyni są produktem wysokokalorycznym. Wartość energetyczna pestek dyni wynosi 574 kcal/100 g.
Zgodnie z tym, 1 porcja pestek dyni (1 garść = 15 g) dostarcza ok. 86 kcal.
Pestki dyni mają niski indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Pestki dyni charakteryzują się bardzo niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 10 (IG = 10).
Jednocześnie pestki dyni mają bardzo niski ładunek glikemiczny. Dla porcji pestek wynosi on zaledwie 0,22 (ŁG = 0,22).
Pestki z dyni - wartości odżywcze
Pestki dyni są źródłem tłuszczu
W pestkach dyni znajdują się wysokie ilości tłuszczu. W 100 g pestek znajduje się 49 g tłuszczu, co oznacza, że połowę ich masy stanowi właśnie tłuszcz.
W 1 garści pestek (15 g) znajduje się 7,36 g tłuszczu.
Tłuszcz obecny w pestkach dyni składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (dominuje tu kwas linolowy).
Rozkład kwasów tłuszczowych kształtuje się następująco (dla 100 g pestek):
- Nasycone kwasy tłuszczowe - 8,54 g
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 15,7 g
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 19,9 g
Pestki dyni zawierają stosunkowo dużo białka i błonnika
W 1 garści pestek dyni znajduje się 4,5 g białka.
Pestki cechują się również stosunkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego - 1 g w porcji.
Pestki dyni są bogate w składniki mineralne
Pestki dyni zawierają w swoim składzie wysokie ilości niektórych składników mineralnych. Należy wymienić tu przede wszystkim:
- Magnez - 82,5 mg/garść
- Potas - 118 mg/garść
- Fosfor - 176 mg/garść
- Cynk - 1,15 mg/garść
- Żelazo - 1,2 mg/garść
W mniej znaczących ilościach, w pestkach dyni występują również:
W pestkach dyni znajdują się niewielkie ilości witamin:
- Tiamina - 0,01 mg/garść
- Ryboflawina - 0,02 mg/garść
- Niacyna - 0,66 mg/garść
- Witamina B6 - 0,02 mg/garść
- Foliany - 8,55 µg/garść
- Witamina E - 0,08 mg/garść
Pestki dyni - właściwości
Magnez obecny w pestkach dyni pełni wiele ważnych funkcji
Zapewnienie właściwego spożycia magnezu jest niezbędne dla naszego zdrowia.
1 garść pestek dyni pokrywa dzienne zapotrzebowanie osób na magnez w wysokości aż 20-25%.
Na podstawie przeprowadzonych badań naukowych można jednoznacznie zauważyć, że magnez wykazuje szeroki wpływ na organizm człowieka:
- Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
- Odpowiada za skurcze mięśnie
- Wzmacnia kości
- Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
- Łagodzi objawy migreny i depresji
- Przyczynia się do mniejszego ryzyka udaru mózgu i chorób serca
- Redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Pestki dyni to również dobre źródło cynku (1 garść pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w 10-15%). Jaką rolę pełni cynk w naszym ustroju?
- Wspomaga odporność
- Bierze udział w odczuwaniu smaku i zapachu
- Zapewnia prawidłowy wzrok
- Działa przeciwnowotworowo
- Zwiększa płodność u mężczyzn
Przeciwwskazania
Spożywanie pestek dyni nie wiąże się z istotnymi skutkami ubocznymi
Warto jednak pamiętać, że są one kaloryczne i spożywane w nadmiarze, mogą powodować dodatki bilans energetyczny, przyczyniający się do wzrostu masy ciała.
Należy również dodać, że zawierają one stosunkowo dużo błonnika, stąd u osób sięgających po ich wysokie ilości mogą wystąpić pewne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w postaci np. wzdęć i gazów.
Pestki w dyni - w ciąży
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania pestek dyni w ciąży.
Jak przechowywać pestki dyni
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, pestki dyni powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej z dala od źródła ciepła i światła.
Pestki dyni można przechowywać również w lodówce.
Więcej podobnych treści
Miód gryczany
Miód gryczany jest otrzymywany z nektaru pochodzącego z gryki. Cechuje się słodkawym, a zarazem o...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 października 2020
Kakao
Kakao (nasiona z owoców kakaowca) to najważniejszy składnik czekolady. Kakao jest dobrym źródłem ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Ciecierzyca
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest dobrym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 stycznia 2021
Tofu
Tofu to twaróg powstały z nasion soi, który jest dobrym źródłem wapnia w diecie wegan. Tofu posia...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 grudnia 2020
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to produkt o wielu udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Może m.in. łagodzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 lutego 2021
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/784457/nutrients
- https://foodstruct.com/food/pumpkin-seed
- Mi Young Kim i wsp.: Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutr Res Pract., 2012, 6(1), 21–27.
- Jiang Zhao i wsp.: Zinc levels in seminal plasma and their correlation with male infertility: A systematic review and meta-analysis. Sci Rep., 2016, 6, 22386.
- Emily K. Tarleton i wsp.: Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLoS One., 2017, 12(6), e0180067.
- Gerry K. Schwalfenberg i wsp.: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo)., 2017, 2017, 4179326.
- Darrell Hulisz i wsp.: Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003), Sep-Oct, 44(5), 594-603.
- S C Larsson i wsp.: Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med, 2007, 262(2), 208-14.
- Elaine W-T Chong i wsp.: Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2007, 335(7623), 755.
- Susanna C Larsson i wsp.: Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr, 2012, 95(2), 362-6.
- L Kass i wsp.: Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis. Eur J Clin Nutr, 2012, 66(4), 411-8.
- S Holland i wsp.: Evidence-based guideline update: NSAIDs and other complementary treatments for episodic migraine prevention in adults: report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology and the American Headache Society. Neurology, 2012, 78(17), 1346-53.
- Liana C Del Gobbo i wsp.: Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr, 2013, 98(1), 160-73.
- Tonya S Orchard i wsp.: Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women's Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr, 2014, 99(4), 926-33.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561413002604
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.