Co to jest tempeh i dlaczego jest tak zdrowy?
Ostatnia aktualizacja: 16 stycznia 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 20badań
Tempeh to wegański produkt otrzymywany z fermentowanych ziaren soi. Z uwagi na wysoką zawartość białka stanowi doskonały zamiennik mięsa na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Jednak po tempeh powinny sięgać nie tylko osoby unikające produktów odzwierzęcych. Liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne tempehu sprawiają, że jest to produkt dobry dla wszystkich.
W pigułce
- Tempeh zawiera dużo białka roślinnego (ok. 20 g w 100 g), witamin z grupy B, składników mineralnych i licznych związków bioaktywnych (w tym izoflawonów i probiotyków).
- Spożycie produktów sojowych (w tym tempehu) zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych, cukrzycy typu 2 i nowotworów.
- Tempeh wpływa korzystnie na zdrowie kości, mikroflorę jelitową i funkcje poznawcze.
- Tempehu nie powinny spożywać osoby z alergią na soję.
- Osoby z chorobami tarczycy powinny ograniczyć spożycie tempehu i innych produktów sojowych.
Co to jest tempeh?
Tempeh to tradycyjny, indonezyjski produkt otrzymywany w wyniku fermentacji ugotowanych ziaren soi z udziałem zarodników grzyba Rhizopus oligosporus. Ma postać zwartego bloku o grzybowo - orzechowym smaku i ciągnącej się konsystencji. Stanowi doskonałe źródło białka roślinnego na diecie wegańskiej .
Do produkcji tempeh można użyć także różne odmiany fasoli, ciecierzycę, orzeszki ziemne oraz pszenicę .
wiem więcej!
Tempeh w języku indonezyjskim wymawia się jako "tem - paj".
Jakie wartości odżywcze ma tempeh?
Tempeh jest bogatym źródłem licznych związków bioaktywnych i fitochemikaliów. W 100 g tempehu znajduje się aż 20 g wysokiej jakości biała, co stanowi ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Tempeh jest także bardzo dobry źródłem witamin z grupy B, wielu składników mineralnych (w tym żelaza) oraz pro- i prebiotyków.
Wartości odżywcze w porcji tempehu (100 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 192 kcal | ||
Białko | 20,3 g | ||
Tłuszcz | 10,8 g | ||
Węglowodany | 7,64 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B2 | 0,36 mg (26% RWS) | Mangan | 1,3 mg (65% RWS) |
Niacyna | 2,64 mg (16% RWS) | Miedź | 0,56 mg (56% RWS) |
Witamina B6 | 0,22 mg (15% RWS) | Fosfor | 266 mg (38% RWS) |
Kwas foliowy | 24 μg (12% RWS) | Magnez | 81 mg (22% RWS) |
Witamina B1 | 0,08 mg (7% RWS) | Potas | 412 mg (21% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,28 mg (5% RWS) | Żelazo | 2,7 mg (19% RWS) |
Wapń | 111 mg (14% RWS) | ||
Cynk | 1,14 mg (11% RWS) |
Tempeh, podobnie jak inne produkty sojowe, jest bogatym źródłem izoflawonów (genisteiny i daidzeiny) - bioaktywnych związków z grupy fitoestrogenów, które swoją budową chemiczną przypominają estrogeny (żeńskie hormony). W 100 g tempehu znajduje się ok. 60 mg izoflawonów. Dla porównania w takiej samej ilości tofu jest ok. 22 mg izoflawonów, a w mleku sojowym ok. 10 - 30 mg .
Jaka jest różnica między tofu i tempeh?
Zarówno tofu, jak i tempeh produkowane są z soi. Oba produkty stanowią dobry, roślinny zamiennik mięsa, jednak występują pomiędzy nimi znaczące różnice:
- tofu produkowane jest z mleka sojowego i ma postać miękkiego, średnio zwartego twarożku sojowego, zaś tempeh powstaje na skutek fermentacji nasion soi i posiada twardą, zbitą konsystencję,
- naturalne tofu posiada neutralny smak, tempeh cechuje się bogatym, grzybowo - orzechowym smakiem,
- tempeh i tofu dostarczają sporych ilości białka i izoflawonów sojów, jednak to tempeh jest bogatszym źródłem składników odżywczych i związków bioaktywnych.
Dostępne badania sugerują, że spożycie fermentowanych produktów sojowych (tempeh, miso, natto) daje o wiele więcej korzyści zdrowotnych w porównaniu do produktów niefermentowanych (tofu, napój sojowy). Wynika to z większej ich strawności, niższej ilości składników antyodżywczych (inhibitorów proteaz, kwasu fitynowego), wysokiej zawartości probiotyków oraz wzrostu biodostępności licznych składników funkcjonalnych, takich jak izoflawony, peptydy i witaminy .
Czy tempeh jest zdrowy?
Tempeh to zdrowy i wartościowy produkt, który warto włączyć do diety, niezależnie od spożycia mięsa. Właściwości zdrowotne tempehu wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości białka roślinnego oraz składników aktywnych, takich jak izoflawony sojowe oraz bakterie probiotyczne.
Spożycie izoflawonów sojowych oraz produktów sojowych ogółem wiąże się ze:
- spadkiem poziomu cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) ,
- obniżeniem stanu zapalnego w organizmie ,
- znacznie mniejszym ryzykiem chorób sercowo naczyniowych, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2 ,
- mniejszym ryzykiem wielu nowotworów, w tym raka prostaty, piersi, jelita grubego ,
- prawdopodobnie mniejszym ryzykiem osteoporozy u kobiet po menopauzie ,
- poprawą funkcji poznawczych i pamięci .
Tempeh jako produkt wysokobiałkowy może sprzyjać większemu poczuciu sytości, kontroli apetytu i redukcji masy ciała .
W tempehu występuje duża różnorodność bakterii probiotycznych, które wpływają korzystnie na mikroflorę jelit .
wiem więcej!
Przeciwwskazania do spożycia tempehu
Całkowitym przeciwwskazaniem do spożycia tempehu jest alergia na soję, objawiająca się m.in.:
- dolegliwościami żołądkowo - jelitowymi,
- pokrzywą,
- dusznościami,
- obrzękiem naczynioruchowym,
- nieżytem nosa,
- wstrząsem anafilaktycznym.
Umiar w spożyciu produktów sojowych, w tym również tempehu, powinny zachować osoby z chorobami tarczycy (szczególnie niedoczynnością) oraz spożywające małe ilości jodu, ponieważ izoflawony sojowe mogą zaburzać wydzielanie hormonów tarczycowych.
Spożywanie soi przez osoby zdrowe (bez zaburzeń pracy tarczycy) jest w pełni bezpieczne i nie wpływa na poziom hormonów tarczycy .
Tempeh produkowany z samej soi jest naturalnie bezglutenowy i może być jedzony przez osoby z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Jednak w skład tempehu może wchodzić także pszenica, dlatego osoby unikające glutenu powinny wybierać tempeh z symbolem przekreślonego kłosa.
Jak przygotować tempeh?
Tempeh to niezwykle wszechstronny produkt - nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia, jak i grillowania. Zwykle przed obróbką termiczną pokruszony tempeh poddaje się marynowaniu w ulubionych przyprawach, sosie sojowym i oleju roślinnym, aby nadać mu konkretny smak. Tempeh można spożywać także na surowo.
Tempeh stanowi dobry zamiennik mięsa i może być wykorzystany do wegańskich i wegetariańskich potraw, m.in.:
- kanapek,
- burgerów,
- kotletów,
- curry,
- gulaszów,
- sałatek,
- pierogów.
porada
Tempeh można bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością i przez internet. Niekiedy jest także dostępny w dużych supermarketach. Dostępne są różne rodzaje tempehu: naturalny, wędzony i marynowany.
Więcej podobnych treści
Karob
Karob to zamiennik kakao pozyskiwany z owoców drzewa szarańczynu strąkowego. Czy karob jest zdrow...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 sierpnia 2023
Nasiona konopi
Nasiona konopi pozyskiwane są z gatunku Cannabis sativa (konopie siewnej). Czy nasiona konopi są ...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Mleko sojowe - czy jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Mleko sojowe to napój roślinny popularny wśród wegan. Czy mleko sojowe jest zdrowe? Kto nie powin...
- Paulina Styś-Nowak
- 16 stycznia 2024
Kombu - wodorosty o wielu właściwościach zdrowotnych
Kombu to jadalne wodorosty brunatne. Czy kombu są zdrowe? Jak je jeść i gdzie kupić? Kto powinien...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 lutego 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174272/nutrients
- https://pdfs.semanticscholar.org/0395/80ddeb7242ca4e5575164a48e621e1c4921d.pdf
- Thomas L Halton i wsp.: The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. J Am Coll Nutr, 2004, 23(5), 373-85.
- Douglas Paddon-Jones i wsp.: Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr, 2008, 87(5), 1558S-1561S.
- X X Liu i wsp.: Effect of soy isoflavones on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2012, 22(6), 463-70.
- Madalina Neacsu i wsp.: Appetite control and biomarkers of satiety with vegetarian (soy) and meat-based high-protein diets for weight loss in obese men: a randomized crossover trial. Am J Clin Nutr, 2014, 100(2), 548-58.
- Heather J Leidy i wsp.: Consuming High-Protein Soy Snacks Affects Appetite Control, Satiety, and Diet Quality in Young People and Influences Select Aspects of Mood and Cognition. J Nutr, 2015, 145(7), 1614-22.
- Catherine C Applegate i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2018, 10(1), 40.
- Jemiliat Otun i wsp.: Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function. Sci Rep, 2019, 9(1), 3964.
- Masoumeh Akhlaghi i wsp.: Soy isoflavones prevent bone resorption and loss, a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(14):2327-2341., 60(14), 2327-2341.
- Chendi Cui i wsp.: Effects of soy isoflavones on cognitive function: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2020, 78(2), 134-144.
- Yuxia Wei i wsp.: Soy intake and breast cancer risk: a prospective study of 300,000 Chinese women and a dose-response meta-analysis. Eur J Epidemiol, 2020, 35(6), 567-578.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32979840/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33080604/
- Amadeus Driando Ahnan-Winarno i wsp.: Tempeh: A semicentennial review on its health benefits, fermentation, safety, processing, sustainability, and affordability. Compr Rev Food Sci Food Saf, 2021, 20(2), 1717-1767.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34067865/
- Agnieszka Barańska i wsp.: Effects of Soy Isoflavones on Glycemic Control and Lipid Profile in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2021, 13(6), 1886.
- Agnieszka Barańska i wsp.: Effects of Soy Protein Containing of Isoflavones and Isoflavones Extract on Plasma Lipid Profile in Postmenopausal Women as a Potential Prevention Factor in Cardiovascular Diseases: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2021, 13(8), 2531.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35291882/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35706399/
- Xinrong Zuo i wsp.: Soy Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2023, 15(6), 1358.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37109573/
- Jining Yang i wsp.: Isoflavone Consumption and Risk of Breast Cancer: An Updated Systematic Review with Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 2023, 15(10), 2402.
- Dionysius Subali i wsp.: Soy-Based Tempeh Rich in Paraprobiotics Properties as Functional Sports Food: More Than a Protein Source. Nutrients, 2023, 15(11), 2599.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37799064/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38140273/
- https://www.ars.usda.gov/arsuserfiles/80400525/data/isoflav/isoflav_r2.pdf
- https://www.nature.com/articles/srep25939
- Mark Messina i wsp.: Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients., 2016, 8(12), 754.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429223003164
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.