Karob
Ostatnia aktualizacja: 20 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 15badań
Karob to brązowy proszek otrzymywany ze zmielonych strąków drzewa szarańczynu strąkowego (Ceratonia siliqua). Posiada delikatnie słodki smak i jest często wykorzystywany jako zamiennik kakao. Karob stanowi cenne źródło składników odżywczych dlatego warto włączyć go do swojej diety.
W pigułce
- Karob zawiera dużo sacharozy, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, składników mineralnych (miedzi, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu) oraz związków flawonoidowych.
- Karob stanowi dobry substytut dla kakao, w przeciwieństwie do którego nie zawiera kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawiowego.
- Karob jest produktem bezglutenowym.
- Karob obniża poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na układ krążenia.
- Błonnik z karobu może zwiększać poczucie sytości i zmniejszać ilość spożywanego jedzenia.
- Choć karob posiada niski indeks glikemiczny, jego wpływ na poziom glukozy nie został dokładnie zbadany.
- Karob może skracać czas trwania biegunki infekcyjnej.
- Karob jest produktem hipoalergicznym - może uczulać, ale dzieje się to bardzo rzadko.
Co to jest karob?
Karob to wiecznie zielone drzewo należące do rodziny bobowatych (Fabaceae, Leguminosae), znane również pod takimi nazwami jak szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, chleb świętojański, drzewo chlebowca świętojańskiego i ceratonia. Drzewo karobowe rośnie w suchych i półsuchych regionach basenu Morza Śródziemnego. Daje jadalne owoce, które mają postać brązowo - fioletowych, skórzastych strąków z licznymi nasionami .
Owoce szarańczynu strąkowego można jeść na surowo jako przekąskę. Jednak zdecydowanie częściej wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym do produkcji:
- proszku karobowego (znanego pod nazwą karob), który ma brązowy kolor, lekko słodki smak i aromat przypominający czekoladę; otrzymuje się go na skutek zmielenia wysuszonych strąków bez nasion,
- mączki chleba świętojańskiego (gumy karobowej), która występuje w postaci białego lub kremowego proszku praktycznie pozbawionego zapachu; pozyskuje się ją z bielma samych nasion i jest wykorzystywana w produkcji żywności jako substancja zagęszczająca i stabilizująca (E410),
- melasy karobowej - ciemnobrązowego, gęstego, słodkiego płynu, stanowiącego dobry zamiennik dla cukru, miodu i innych słodkich syropów; produkowana jest ze strąków,
- soku o nazwie kaftan, który stosuje się w produkcji konserw owocowych i alkoholi.
Karob a mączka chleba świętojańskiego
Karob to nie to samo mączka chleba świętojańskiego, choć w internecie bardzo często można znaleźć tego typu informacje. Tak naprawdę są to dwa inne produkty o różnych wartościach odżywczych, właściwościach i zastosowaniach.
Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa, E410) pozyskiwana jest z samych nasion występujących w owocach szarańczynu strąkowego. Pod względem budowy chemicznej jest polisacharydem (galaktomannanem) zaliczanym do rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Z kolei karob to proszek produkowany ze strąków drzewa karobowego z wyłączeniem nasion. Zawiera spore ilości polifenoli, węglowodanów, błonnika nierozpuszczalnego, białka i niewiele tłuszczu.
Karob- wartości odżywcze
Strąki drzewa karobowego składają się przede wszystkim z sacharozy (ok. 50%) i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego (40%) w postaci głównie celulozy, hemicelulozy i ligniny. Pozostałe węglowodany (m.in. glukoza, fruktoza, maltoza, rafinoza, werbaskoza) występują w dużo niższych stężeniach .
Proszek karobowy jest ubogi w tłuszcz (0,2 - 1%) i białko (białko znajduje się głównie w nasionach owoców drzewa karobowego, które nie są wykorzystywane do produkcji karobu). Jest natomiast dobrym źródłem składników mineralnych (miedzi, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu)
uwaga!
Karob jest produktem naturalnie bezglutenowym.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję 2 łyżeczek karobu (12 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 26,64 kcal | ||
Białko | 0,55 g | ||
Tłuszcz | 0,08 g | ||
Węglowodany | 10,67 g | ||
Cukry | 5,89 g (1 łyżeczka) | ||
Błonnik pokarmowy | 4,78 g (18% RWS) | ||
Składniki mineralne | |||
Miedź | 0,07 mg (7% RWS) | Wapń | 41,76 mg (5% RWS) |
Potas | 99,24 mg (5% RWS) | Żelazo | 0,35 mg (3% RWS) |
Magnez | 6,48 mg (3% RWS) | Selen | 5,3 μg (1% RWS) |
Karob cechuje się dużą zawartością polifenoli (m.in. kwas galusowy, kwas ferulowy, mirycetyna, kwercetyna, katechiny, galotaniny, garbniki), które determinują jego wysoki potencjał antyokdysacyjny i przeciwzapalny .
Indeks glikemiczny proszku karobowego wynosi 39 (IG - 39), zaś ładunek glikemiczny równa się 10 (ŁG = 10) .
Czy karob jest zdrowy?
Karob to zdrowy i wartościowy produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jako doskonałe źródło błonnika pokarmowego może uregulować pracę jelit i zmniejszyć ryzyko zaparć. Składniki aktywne występujące w karobie przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i wpływają pozytywnie na układ krążenia. Karob cechuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.
Karob obniża poziom cholesterolu
Liczne badania na zwierzętach i z udziałem ludzi wykazały, że karob wpływa w pozytywny sposób na parametry profilu lipidowego i może stanowić skuteczny sposób na profilaktykę i wspomaganie terapii hiperlipidemii . Właściwość ta wynika z wysokiej zawartości polifenoli oraz nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego w strąkach karobu i w otrzymywanym z nich proszku .
Codzienne spożycie 15 g błonnika ze strąków chleba świętojańskiego przez 6 tygodni skutkowało redukcją poziomu cholesterolu LDL o 2,2%, a także triglicerydów o 4,5% .
W innym badaniu z udziałem osób z hipercholesterolemią zaobserwowano, że 4 - tygodniowa suplementacja bogatego w polifenole nierozpuszczalnego błonnika z karobu (4 g dwa razy dziennie) przyczyniła się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 6,1%, cholesterolu LDL o 8,9% i triglicerydów o 23,4% w porównaniu do wartości wyjściowych .
Karob może wspomagać odchudzanie
W badaniu z udziałem 50 zdrowych osób zaobserwowano, że spożycie 40 g przekąski na bazie chleba świętojańskiego przyczyniło się do znacznego zwiększenia poczucia sytości i zmniejszenia ilości przyjmowanego pokarmu, kalorii oraz samych węglowodanów w ciągu kolejnych 24 godzin. Osoby, które spożyły karob odczuwały mniejszą chęć jedzenia i podjadania między posiłkami.
Efekty te porównywano do spożycia 40 g czekoladowego ciastka. Obie przekąski zawierały takie same ilości kalorii oraz makroskładników - różnica wynikała jedynie z zawartości błonnika pokarmowego i cukrów prostych. Przekąska z karobu zawierała 14,5 g błonnika w 100 g i 24 g cukrów w 100 g, zaś ciasto czekoladowe dostarczało 4,9 g błonnika/100 g i 36,4 g cukrów/100 g .
Czy karob obniża poziom glukozy?
Karob z jednej strony zawiera dużo sacharozy, z drugiej zaś jest doskonałym źródłem nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W efekcie karob posiada niski indeks i ładunek glikemiczny, stąd można uznać go za produkt odpowiedni na diecie cukrzycowej. Dodatkowym atutem karobu jest wysoka zawartość inozytolu, który przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi i zwiększenia wrażliwość tkanek na insulinę .
Badania na zwierzętach potwierdzają pozytywny wpływ karobu na gospodarkę węglowodanową organizmu. Jak dotąd przeprowadzono nieliczne badania z udziałem ludzi, a te które zostały opublikowane dostarczają mieszane wyniki. Dwa badania kliniczne wykazały, że podaż błonnika z chleba świętojańskiego razem z roztworem wodno - glukozowym powoduje wzrost poposiłkowego poziomu glukozy i insuliny, co świadczy o pogorszeniu kontroli glikemii .
Czy karob wspomaga terapię biegunki?
Karob był od wieków wykorzystywany do leczenia biegunek. Właściwość ta jest związana z wysoką zawartością garbników w strąkach drzewa karobowego.
W kilku starych badaniach z udziałem dzieci potwierdzono wysoką skuteczność produktów otrzymywanych z karobu (soku i proszku) w skróceniu czasu trwania ostrej biegunki indekcyjnej . Brakuje aktualnych danych, które oceniłyby skuteczność karobu w leczeniu biegunki.
Karob - przeciwwskazania
Karob jest produktem w pełni bezpiecznym i może być spożywany przez wszystkie grupy wiekowe, w tym małe dzieci. Po karob mogą sięgać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Spożycie zbyt dużych ilości karobu - z uwagi na wysoką ilość błonnika pokarmowego - może prowadzić do wzdęć i produkcji nadmiernej ilości gazów.
Na nadmiar karobu w diecie powinny uważać osoby z cukrzycą.
Czym różni się karob od kakao?
Karob przypomina wizualnie tradycyjne kakao, jednak różni się od niego pod względem wartości odżywczych. W przeciwieństwie do kakao, karob nie zawiera kofeiny i teobrominy - dwóch naturalnych psychostymulantów. Jest także produktem hipoalergicznym (uczula bardzo rzadko), dzięki czemu stanowi doskonały zamiennik dla kakao na diecie alergików. W karobie nie występuje także kwas szczawiowy, który może ograniczać wchłanianie niektórych składników mineralnych.
Karob w porównaniu do kakao zawiera dużo mniej kalorii i tłuszczu (1 łyżka karobu = 26,64 kcal i 0,08 g tłuszczu, 1 łyżka kakao = 46 kcal i 2,2 g tłuszczu), stąd może być chętniej wybierany przez osoby na diecie niskokalorycznej. Karob rozpuszczony w mleku posiada naturalnie słodki smak, dzięki czemu nie ma konieczności dosładzać go dodatkowo cukrem, co często ma miejsce w przypadku lekko gorzkiego kakao.
Jak jeść karob?
Karob można jeść na surowo. Posiada on delikatny, słodki smak i czekoladowy zapach. Karob w postaci proszku można dodawać wszędzie tam, gdzie zwyczajowo używa się kakao, a więc do:
- koktajli,
- deserów,
- kremów i musów,
- placków i naleśników,
- owsianek, jaglanek, domowej granoli,
- ciast i ciasteczek,
- czekoladowych past kanapkowych,
- polew.
Karob dodaje się do potraw w takiej samej ilości jak kakao.
Gdzie kupić karob?
Karob można kupić bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością i przez internet. Coraz częściej jest dostępny także w dużych supermarketach.
Cena za karob zawiera się w przedziale 13 - 22 zł za kilogram.
Więcej podobnych treści
Mleko owsiane
Dlaczego warto pić mleko owsiane? Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien je pić? Jak zrobić domowe m...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 lipca 2023
Jajka
Jakie właściwości mają jajka? Czy podnoszą poziom cholesterolu? Ile można jeść jajek na tydzień? ...
- Martyna Szałankiewicz
- 25 lipca 2023
Nasiona konopi
Nasiona konopi pozyskiwane są z gatunku Cannabis sativa (konopie siewnej). Czy nasiona konopi są ...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Co to jest tempeh i dlaczego jest tak zdrowy?
Tempeh to wegański produkt otrzymywany z fermentowanych ziaren soi. Jak wpływa na zdrowie? Czym r...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 stycznia 2024
Mleko sojowe - czy jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Mleko sojowe to napój roślinny popularny wśród wegan. Czy mleko sojowe jest zdrowe? Kto nie powin...
- Paulina Styś-Nowak
- 16 stycznia 2024
Kombu - wodorosty o wielu właściwościach zdrowotnych
Kombu to jadalne wodorosty brunatne. Czy kombu są zdrowe? Jak je jeść i gdzie kupić? Kto powinien...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 lutego 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173755/nutrients
- https://glycemic-index.net/coconut/
- H J Zunft i wsp.: Carob pulp preparation for treatment of hypercholesterolemia. Adv Ther, 2001, 18(5), 230-6.
- H J F Zunft i wsp.: Carob pulp preparation rich in insoluble fibre lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic patients. Eur J Nutr, 2003, 42(5), 235-42.
- Sindy Gruendel i wsp.: Carob pulp preparation rich in insoluble dietary fibre and polyphenols increases plasma glucose and serum insulin responses in combination with a glucose load in humans. Br J Nutr, 2007, 98(1), 101-5.
- Sindy Gruendel i wsp.: Increased acylated plasma ghrelin, but improved lipid profiles 24-h after consumption of carob pulp preparation rich in dietary fibre and polyphenols. Br J Nutr, 2007, 98(6), 1170-7.
- Baltasar Ruiz-Roso i wsp.: Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic sujects. Plant Foods Hum Nutr, 2010, 65(1), 50-6.
- Celia Bañuls i wsp.: Chronic consumption of an inositol-enriched carob extract improves postprandial glycaemia and insulin sensitivity in healthy subjects: A randomized controlled trial. Clin Nutr, 2016, 35(3), 600-7.
- H Loeb i wsp.: Tannin-rich carob pod for the treatment of acute-onset diarrhea. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 1989, 8(4), 480-5.
- Celia Bañuls i wsp.: Effect of consumption of a carob pod inositol-enriched beverage on insulin sensitivity and inflammation in middle-aged prediabetic subjects. Food Funct, 2016, 7(10), 4379-4387.
- Emilia Papakonstantinou i wsp.: Short-term effects of a low glycemic index carob-containing snack on energy intake, satiety, and glycemic response in normal-weight, healthy adults: Results from two randomized trials. Nutrition, 2017, 42, 12-19.
- Carmen Lambert i wsp.: Effects of a Carob-Pod-Derived Sweetener on Glucose Metabolism. Nutrients, 2018, 10(3), 271.
- Ioannis J Stavrou i wsp.: Polyphenols in carobs: A review on their composition, antioxidant capacity and cytotoxic effects, and health impact. Food Chem, 2018, 269, 355-374.
- María de la Fuente-Fernández i wsp.: Supplementation with a Carob ( Ceratonia siliqua L.) Fruit Extract Attenuates the Cardiometabolic Alterations Associated with Metabolic Syndrome in Mice. Antioxidants (Basel), 2020, 9(4), 339.
- Marko Nemet i wsp.: Lipid-Lowering Effects of Carob Extracts ( Ceratonia siliqua): Proposed Mechanisms and Clinical Importance. Front Pharmacol, 2022, 13, 921123.
- Aristea Gioxari i wsp.: Carob: A Sustainable Opportunity for Metabolic Health. Foods, 2022, 11(14), 2154.
- Maria de la Fuente-Fernández i wsp.: Carob Extract Supplementation Together with Caloric Restriction and Aerobic Training Accelerates the Recovery of Cardiometabolic Health in Mice with Metabolic Syndrome. Antioxidants (Basel), 2022, 11(9), 1803.
- Georgia D Ioannou i wsp.: Phenolic Profile, Antioxidant Activity, and Chemometric Classification of Carob Pulp and Products. Molecules, 2023, 28(5), 2269.
- Ali Ikram i wsp.: Nutritional, biochemical, and clinical applications of carob: A review. Food Sci Nutr, 2023, 11(7), 3641-3654.
- S Akşit i wsp.: Carob bean juice: a powerful adjunct to oral rehydration solution treatment in diarrhoea. Paediatr Perinat Epidemiol, 1998, 12(2), 176-81.
- https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n1/55originalotros04.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.