Jajka
Ostatnia aktualizacja: 25 lipca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 15źródła
- 42badań
Jajka to produkty pochodzące od różnych gatunków zwierząt takich jak ptaki, płazy, gady oraz ssaki. Pod kątem żywieniowym największą popularnością cieszą się jajka kurze, które cenione są za powszechną dostępność, wszechstronność wykorzystania w kuchni oraz unikalny smak. Oprócz tego stanowią one bogactwo składników odżywczych, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie.
W pigułce
- Jajka to produkty odzwierzęce o wysokiej wartości odżywczej. Są zasobne w pełnowartościowe białko, cholesterol oraz kwasy omega- 3 i -6.
- Jajka są źródłem wielu witamin, w tym D oraz B12. Produkty te bogate są również w różne minerały, szczególnie selen.
- Jajka w swoim składzie zawierają liczne składniki bioaktywne takie jak: owotransferyna, owomucyna, lizozym, cholina, luteina oraz zeaksantyna o wielu dobroczynnych właściwościach.
- Jajka wykazują działanie prozdrowotne, m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, wspomagają odchudzanie, zapobiegają niedożywieniu białkowemu oraz sarkopenii.
- Limit spożycia jajek nie został jednoznacznie ustalony. Osoby zdrowe moga spożywać do 14 sztuk tygodniowo, natomiast chorzy na cukrzycę typu II oraz osoby mające problemy z układem krążenia powinny ograniczyć ich ilość do 4-7 sztuk w tygodniu.
- Najbardziej polecana forma spożycia jajek to ugotowanie ich na miękko.
- Najbardziej polecanym rodzajem jajek są te pochodzące z chowu ekologicznego oraz wolnego wybiegu.
- Alergia na jaja jest bezwzględnym przeciwskazaniem do ich spożywania. Jedzenie surowych jajek jest przeciwwskazane kobietom ciężarnym, karmiącym oraz małym dzieciom.
- Jajka najlepiej przechowywać w opakowaniu wewnątrz lodówki. Wówczas mogą zachować świeżość nawet do 4 tygodni.
Jajka zbudowane są z trzech głównych elementów: skorupki, białka oraz żółtka, które zapewniają ochronę, odżywienie oraz odpowiednie warunki dla rozwoju zarodka.
Skorupka jajka kurzego stanowi około 11% jego składu i jest zewnętrzną twardą warstwą o wapiennej strukturze. W zależności od rasy ptaka oraz paszy którą jest żywiony, skorupka może przybierać różne kolory, m.in. białą, kremową, brązową a nawet zieloną. Pełni funkcję ochronną oraz zapewnia wymianę gazową.
CZY SKORUPKA JAJKA JEST JADALNA?
Skorupka jajka jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Po odpowiednim spreparowaniu (wygotowaniu przez około 20-25 minut a następnie sproszkowaniu) może stanowić "suplement" tego pierwiastka (połowa sproszkowanej skorupki jajka pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń).
Białko to przezroczysty, galaretowany płyn stanowiący 58% całego jajka. Zawiera ono w większości wodę oraz białka i związki mineralne. Białko jaja kurzego jest uznawane za wzrocowe ze względu na skład oraz proporcje zawartych w nim aminokwasów.
Żółtko wypełnia około 30% jajka. Jest żółto-pomarańczową, kremową substancją zbudowaną głównie z tłuszczów, witamin, minerałów oraz substancji bioaktywnych. Pełni kluczową rolę w zapewnieniu zarodkowi niezbędnych składników odżywczych umożliwiających optymalny wzrost i rozwój .
Jajka - wartości odżywcze
Jajka kurze są produktami średniokalorycznymi- w 100 g znajduje się około 140 kcal. Dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białka, tłuszczów oraz niewielkich ilości węglowodanów z wyjątkiem błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze w 1 sztuce jajka kurzego (około 50 g, bez skorupki):
- Kalorie- 70,9 kcal
- Białko- 6,24 g
- Tłuszcz- 5,01 g
- Węglowodany- 0,1 g .
Jajka są źródłem wzorcowego białka
Jajka są uznawane za doskonałe źródło białka o wysokiej wartości biologicznej, które służy jako wzorzec do porównywania z innymi produktami proteinowymi. Białko jaja zawiera w swoim składzie wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Ponadto zawiera ono również owotransferynę, która wiąże jony metali, owomucynę o właściwościach przeciwwirusowych oraz lizozym o działaniu przeciwbakteryjnym .
Jajka zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Jajka są bogate w kwas arachidonowy (AA) oraz dokozaheksaenowy (DHA). Pierwszy z wymienionych należy do kwasów omega-6 natomiast drugi do kwasów omega-3. Związki te odgrywają kluczową rolę m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego oraz immunologicznego. Ponadto wykazują potencjał antyoksydacyjny oraz wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi .
Jajka - witaminy i składniki mineralne
Jajka są dobrym źródłem witaminy D i B12
Jajka są źródłem praktycznie wszystkich witamin z wyjątkiem kwasu askorbinowego (witaminy C). Szczególnie zasobne są w witaminy D oraz B12. Jedno jajko dostarcza 1,23 mg witaminy D (24,6% RWS) oraz 0,51 mg witaminy B12 (20,4% dziennego zapotrzebowania).
- Witamina D: pełni kluczową rolę w mineralizacji oraz utrzymaniu zdrowia kości i zębów, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, działa antydepresyjnie, ma właściwości przeciwzapalne .
- Witamina B12: pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, m.in.: uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom homocysteiny we krwi .
Zawartość witamin w 1 sztuce jajka kurzego (50 g):
- Witamina D- 1,23 mg (24,6% RWS)
- Witamina B12- 0,51 mg (20,4% RWS)
- Kwas foliowy- 35,5 mg (17,8 % RWS)
- Witamina B2- 0,21 mg (15% RWS)
- Witamina A- 90 mg (11,3% RWS)
- Witamina E- 0,45 mg (3,8% RWS)
- Witamina B1- 0,04 mg (3,5% RWS)
- Witamina B6- 0,03 mg (2,3% RWS)
- Witamina B3- 0,1 mg (0,6% RWS) .
Jajka dostarczają dużo selenu
Jajka są cennym źródłem wielu składników mineralnych, w tym głównie selenu- jedno jajko zapewnia podaż 15,55 µg tego pierwiastka (28,3% dziennego zapotrzebowania).
Selen jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w regulowaniu pracy tarczycy, wykazuje potencjał przeciwnowotworowy, wpływa na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego .
Zawartość składników mineralnych w 1 sztuce jajka kurzego (50 g):
- Selen- 15,55 mg (28,3% RWS)
- Jod- 24,5 mg (16,4% RWS)
- Fosfor- 92 mg (13,1% RWS)
- Cynk- 0,62 mg (6,2% RWS)
- Żelazo- 0,84 mg (6,0% RWS)
- Miedź- 0,05 mg (5,0% RWS)
- Potas- 66 mg (3,3% RWS)
- Wapń- 24 mg (3,0% RWS)
- Magnez- 5,7 mg (1,5% RWS)
- Mangan- 0,03 mg (1,3% RWS) .
Jajka - składniki bioaktywne
Jajka są źródłem choliny
Cholina to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 1 żółtko jaja (15 g) dostarcza 169 mg choliny co stanowi około 40% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na tę substancję. Cholina odpowiada m.in. za:
- rozwój i pracę układu nerwowego,
- metabolizm lipidów,
- przekształcanie homocysteiny do metioniny,
- zapobieganie chorobom wątroby .
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę
Luteina i zeaksantyna to naturalne barwniki należące do grupy karotenoidów, które jako przeciwutleniacze chronią oczy przed uszkodzeniem spowodowanym szkodliwym działaniem wolnych rodników. Źródłem luteiny i zeaksantyny są m.in. żółtka jajek.
Badania sugerują, że regularne spożywanie luteiny i zeaksantyny może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaćmy i związanej z wiekiem degeneracji plamki żółtej. Te dwa schorzenia początkowo objawiają się pogorszeniem jakości widzenia a ostatecznie mogą prowadzić do całkowitej ślepoty .
Ponadto luteina i zeaksantyna działają korzystnie na układ sercowo- naczyniowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz udaru mózgu .
Czy jajka są zdrowe?
Jajka są produktami spożywczymi, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz cenne substancje bioaktywne. Ich spożywanie wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Wprowadzenie jajek do prawidłowo zbilansowanej diety może pozytywnie wpłynąć m.in. na układ sercowo-naczyniowy, redukcję masy ciała, poziom glukozy we krwi oraz zapobiec niedożywieniu.
Jajka a choroby sercowo-naczyniowe
Jajka są kontrowersyjnym produktem z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość cholesterolu w nich obecnym - 1 sztuka zawiera około 200 mg cholesterolu. Przez wiele lat jaja były uważane za żywność, którą powinno się w diecie ograniczać ze względu na rzekome podwyższanie wartości cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz powiązane z tym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak najnowsze doniesienia naukowe dostarczają bardziej złożonych informacji na temat korelacji pomiędzy spożyciem jaj a rozwojem chorób układu krążenia. Z przeprowadzonej w 2021 roku metaanalizy wynika, że umiarkowana konsumpcja jajek nie zwiększa biomarkerów związanych z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Na podstawie analizy badań prospektywnych naukowcy dowiedli, że spożywanie więcej niż jednego jajka dziennie nie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia, natomiast przyczyniało się do zmniejszenia wystąpienia choroby niedokrwiennej serca aż o 11% .
Ilość spożywanych jajek powinny kontrolować natomiast osoby ze stwierdzonymi już chorobami sercowo-naczyniowymi oraz zaawansowaną cukrzycą typu 2. Wnioski z badań przeprowadzonych z udziałem ludzi zmagającymi się ze schorzeniami układu krążenia sugerują, że zwiększone spożycie jaj wiąże się u nich z wyższym ryzykiem udaru mózgu oraz podwyższa poziom glukozy na czczo .
Podsumowanie
Jedzenie jajek przez osoby zdrowe nie wiąże się z wystąpieniem u nich chorób sercowo-naczyniowych a wręcz może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Z kolei osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia oraz cukrzycą typu II powinny kontrolować ilość jaj w diecie.
Jajka na odchudzanie
Jajka z uwagi na dużą zawartość białka są zaliczane do żywności o wysokim indeksie sytości (ang. satiety index). Oznacza to, że po ich zjedzeniu sytość odczuwana jest przez stosunkowo długi czas. Ponadto jajka wykazują również zdolność do hamowania wydzielania greliny- hormonu głodu .
Badania przeprowadzone z udziałem ludzi wykazały, że spożywanie jajek wiązało się z mniejszym spożyciem kalorii w kolejnym posiłku, wpływało na zredukowanie apetytu oraz prowadziło do utraty masy ciała, tkanki tłuszczowej oraz obwodu talii. Dodatkowo naukowcy nie odnotowali negatywnego wpływu konsumpcji jajek na poziom cholesterolu u badanych .
Warto jednak zauważyć, że za redukcję masy ciała odpowiedzialny jest ujemny bilans kaloryczny. Jedzenie większych ilości jajek bez deficytu energii w diecie nie przyczyni się do efektu odchudzającego .
Podsumowanie
Jedzenie jajek może w skuteczny sposób przyczynić się do kontroli apetytu oraz redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością będących na diecie odchudzającej.
Spożywanie jajek może zapobiegać niedożywieniu u dzieci i sarkopenii u osób starszych
Jajka są źródłem wysokiej jakości białka, które spełnia zapotrzebowanie organizmu na wszystkie aminokwasy. Ich spożywanie może zatem wpływać na poprawę wzrostu fizycznego u dzieci oraz zapobiegać niedożywieniu białkowemu (kwashiorkoru) szczególnie w krajach słabo rozwiniętych .
Liczne badania wskazują na zasadność włączenia jajek do diety osób starszych, które narażone są na wystąpienie sarkopenii (procesu związanego z utratą masy, siły i wytrzymałości mięśniowej). Uwzględnienie jajek w żywieniu seniorów pomaga zwiększyć ilość przyjmowanego białka a tym samym przeciwdziała utracie masy mięśniowej .
Jajka a cukrzyca typu 2
Wyniki badania z 2018 roku przeprowadzonego na osobach ze stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą typu 2, które spożywały 1 jajko dziennie przez 12 tygodni, wykazały zmniejszenie poziomu glukozy na czczo o średnio 4% w porównaniu do wartości wyjściowej. Ponadto u badanych naukowcy zaobserwowali poprawę insulinowrażliwości oraz brak negatywnego wpływu na profil lipidowy .
Na podstawie przytoczonych wyników można stwierdzić, że osoby z cukrzycą typu 2 prowadzące zbilansowany model żywienia nie powinny całowicie rezygnować z jajek lecz wprowadzić je do diety w umiarkowanych ilościach.
Ile jajek można jeść tygodniowo?
Dotychczas nie ustalono jednoznacznie górnego bezpiecznego limitu spożycia jaj. Ich zalecana ilość zależy w głównej mierze od stanu zdrowia, nawyków żywieniowych oraz stylu życia. Zgodnie z najnowszymi danymi literaturowymi optymalna ilość jajek jaką mogą spożywać osoby zdrowe, prowadzące właściwie zbilansowaną dietę to 14 sztuk w ciągu tygodnia .
Osoby cierpiące na choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę typu II oraz spożywające duże ilości produktów i tłuszczów zwierzęcych powinny zredukować tę ilość do około 4-7 sztuk na tydzień .
Na twardo, na miękko czy surowe - która forma jest najzdrowsza?
Najkorzystniejszy dla zdrowia wydaje się wybór jajek ugotowanych na miękko, które są najbardziej łatwostrawne i zachowują najwięcej cennych substancji prozdrowotnych. Jajka gotowane na twardo tracą pewne ilości luteiny i zeaksantyny. Natomiast długie smażenie jajek podczas przygotowywania jajecznicy może spowodować utlenienie cholesterolu czego konsekwencją jest powstawanie wolnych rodników szkodliwych dla organizmu.
Pomimo tych niewielkich różnic, zarówno jajka ugotowane na twardo, na miękko czy też usmażone w formie jajecznicy odznaczają się wysoką wartością odżywczą i mają swoje miejsce w zbilansowanej diecie. Wybór sposobu przygotowania jajek w głównej mierze zależy od indywidualnej tolerancji oraz preferencji smakowych.
Jajka na surowo
Spożywanie jajek na surowo - wypijanie w całości lub jedzenie w formie kogla-mogla - wiąże się z pewnym ryzykiem zakażenia Salmonellą. Bakteria ta może wywołać salmonellozę- chorobę, której główne objawy to nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka oraz osłabienie .
Surowe jajka charakteryzują się również gorszą strawnością od ugotowanej ich formy. Wyniki jednego z badań przeprowadzonych na ludziach wykazały, że strawność ugotowanego białka jaja wyniosła aż 90,9%, natomiast surowego była znacznie niższa i wyniosła tylko 51,3% .
Częste spożywanie dużych ilości jajek na surowo może skutkować powstaniem niedoboru biotyny. Dzieje się to za sprawą awidyny, która wiąże biotynę i utrudnia jej wchłanianie. Konsekwencją niedoboru biotyny jest m.in. pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci, zapalenie spojówek, zaburzenia neurologiczne .
porada
Ugotowanie lub usmażenie jajek przyczynia się do zredukowania aktywności awidyny. W procesie obróbki termicznej ulega ona denaturacji co sprawia, że biotyna zostaje przyswojona przez organizm w odpowiedniej ilości.
Jakie jajka wybierać?
Najwyższą jakością spośród różnych rodzajów jajek odznaczają się te pochodzące z hodowli bezklatkowych, oznaczonych numerami 0 oraz 1. Jajka ekologiczne posiadają wyższą zawartość aminokwasów, glukozy oraz putrescyny w porównaniu z jajkami z chowu klatkowego. Pod kątem gatunkowym najbardziej wartościowe są jajka kurze oraz przepiórcze.
Oznakowanie jajek
Oznakowania na jajkach są ważnym źródłem informacji dla konsumentów dotyczących warunków hodowli kur. Odpowiednie oznaczenia pozwalają dokonywać świadomych wyborów zgodnych z wartościami żywieniowymi.
Kod producenta, który umieszczany jest na skorupce lub opakowaniu jajek powinien zawierać następujące elementy:
1. numer oznaczający system chowu kur:
- 0 - jaja z chowu ekologicznego- kury hoduje się w tradycyjnym gospodarstwie, gdzie żywione są ekologiczną karmą bez antybiotyków i hormonów. Na jeden metr kwadratowy kurnika może przypadać maksymalnie sześć niosek.
- 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu- kury mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich żywienie nie podlega ścisłej kontroli. W kurniku mają miejsce na grzędzie i ściółce.
- 2 - jaja z chowu ściółkowego- kury nie mogą wychodzić na teren zewnętrzny, ale swobodnie poruszają się po kurniku, żywione są specjalnymi karmami. Trzymane są w wielopoziomowych wolierach, jedna trzecia kurnika pokryta jest ściółką.
- 3 - jaja z chowu klatkowego- kury całe życie spędzają w klatkach, żywione są specjalnymi karmami.
2. kod państwa, w którym znajduje się ferma,
3. weterynaryjny numer identyfikacyjny, który wskazuje między innymi na lokalizację fermy .
Jakie jajka najlepiej kupować?
Powszechnie wzrasta zainteresowanie konsumentów jajkami pochodzącymi z gospodarstw ekologicznych, w których zapewniony jest dobrostan zwierząt. Oprócz kwestii etycznych hodowla bezklatkowa kur kojarzy się z wyższą wartością odżywczą oraz lepszymi walorami smakowymi jajek. Pomimo licznych publikacji dotyczących zalet i wad różnych systemów produkcji jaj w kontekście ich jakości, pozostaje to nadal tematem kontrowersji.
Wyniki badania opublikowanego w 2022 roku dotyczącego porównania składników odżywczych jaj ekologicznych oraz konwencjonalnych (z chowu klatkowego) wykazały, że jajka pochodzące z hodowli bezklatkowej odznaczają się wyższą zawartością aminokwasów, glukozy oraz putrescyny (związek chemiczny odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych oraz różnicowanie i dojrzewanie komórek ) niż jaja konwencjonalne .
Ponadto nioski z hodowli klatkowych są żywione paszą przemysłową, która często wzbogacana jest w hormony odpowiadające za szybszy wzrost zwierząt oraz składanie większej ilości jajek .
Na podstawie obszernego przeglądu badań dotyczącego wpływu czynników produkcyjnych na jakość jaj w Europie naukowcy zauważyli, że występowanie Salmonelli u kur z chowu bezklatkowego jest rzadsze w porównaniu z systemami klatkowymi. Poziom zanieczyszczenia jaj dioksynami (które jest konsekwencją spożywania przez kury zanieczyszczonej nimi paszy) jest wyższy u kur z wolnego wybiegu w porównaniu z chowem klatkowym zwierząt. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że nioski swobodnie poruszające się po terenie zewnętrznym wraz ze spożywanym pokarmem zjadają także glebę zanieczyszczoną trującymi substancjami .
wiem więcej!
Barwa żółtka oraz właściwości emulgujące jajek nie są jednoznacznie zależne od systemu chowu kur. Związane jest to w głównej mierze z jakością paszy oraz wiekiem niosek .
Podsumowanie
Więcej wartości odżywczych mają jajka z chowu ekologicznego. Charakteryzują się one również mniejszą częstością zakażenia Salmonellą w porównaniu z jajkami z hodowli klatkowych.
Rodzaje jajek
Wartość odżywcza jaj uzależniona jest także od gatunku oraz rasy drobiu. Analizy poszczególnych składowych jaj pochodzących od różnych ptaków dokonano w badaniu z 2021 roku.
Po dokładnym zweryfikowaniu wielu cech, właściwości oraz wartości odżywczej jajek kurzych, przepiórczych, indyczych, perliczych oraz bażancich naukowcy wywnioskowali, że najwyższą jakością odznaczają się jajka kurze oraz przepiórcze. Cechowały się one najwyższą zawartością białka oraz aktywnością lizozymu.
Podsumowanie
Spośród kilku gatunków drobiu jaja kurze oraz przepiórcze wyróżniają się najwyższą jakością.
Jajka- przeciwwskazania
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania jaj oraz żywności zawierającej je w swoim składzie jest alergia na jaja. Nadwrażliwość na składniki jaja kurzego jest jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych .
Spożywanie surowych jajek jest zabronione kobietom ciężarnym, karmiącym oraz małym dzieciom ze względu na ryzyko zakażenia Salmonellą.
Jajka ze względu na to, że są produktami odzwierzęcymi nie są jedzone przez wegan. Alternatywą dla jajek w ich diecie może być m.in.: siemię lniane, nasiona chia, zalewa z ciecierzycy, agar czy pektyna.
wiem więcej!
Jajka - przechowywanie
Odpowiednie przechowywanie jajek jest kluczowe dla zachowania ich świeżości oraz właściwości. Najbardziej polecanym sposobem jest trzymanie ich w opakowaniu wewnątrz lodówki (nie w półce drzwi). Nie należy ich także myć zaraz po zakupie, ponieważ pozbawia się je warstwy ochronnej (kutykuli) przez co są one bardziej narażone na przenikanie bakterii do wnętrza.
Jajka łatwo absorbują zapachy, dlatego powinno trzymać się je z dala od intensywnych, aromatycznych produktów. Jajka przechowywane w lodówce zachowują świeżość do około 4 tygodni .
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Najbardziej popularnym i prostym sposobem oceny świeżości jajek jest wykonanie tzw. próby wodnej. Do przeprowadzenia takiego eksperymentu potrzebna jest jedynie wysoka szklanka lub dosyć głęboka miska wypełniona w trzech czwartych zimną wodą. Następnie należy zanurzyć w niej jajko i zaobserwować efekt.
- Jajko, które opadnie na dno i będzie dotykało powierzchni jest świeże.
- Jajko, które nieco uniesie się nad dnem lub będzie zwrócone pionowo do góry jest średnio świeże.
- Jajko, które wypłynie na powierzchnię jest nieświeże.
Więcej podobnych treści
Chałwa
Czy chałwa jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze? Z czego się składa? Jak zrobić chałwę w domu?
- Paulina Styś-Nowak
- 12 czerwca 2023
Mleko owsiane
Dlaczego warto pić mleko owsiane? Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien je pić? Jak zrobić domowe m...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 lipca 2023
Karob
Karob to zamiennik kakao pozyskiwany z owoców drzewa szarańczynu strąkowego. Czy karob jest zdrow...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 sierpnia 2023
Nasiona konopi
Nasiona konopi pozyskiwane są z gatunku Cannabis sativa (konopie siewnej). Czy nasiona konopi są ...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Co to jest tempeh i dlaczego jest tak zdrowy?
Tempeh to wegański produkt otrzymywany z fermentowanych ziaren soi. Jak wpływa na zdrowie? Czym r...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 stycznia 2024
Mleko sojowe - czy jest dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Mleko sojowe to napój roślinny popularny wśród wegan. Czy mleko sojowe jest zdrowe? Kto nie powin...
- Paulina Styś-Nowak
- 16 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- Michael J Berridge i wsp.: Vitamin D and Depression: Cellular and Regulatory Mechanisms. Pharmacol Rev, 2017, 69(2), 80-92.
- Erdman JWJ, Macdonald IA, Zeisel SH, eds.: Present Knowledge in Nutrition. 10thed.: John Wiley & Sons, Inc.; 2012:359-374.
- Fernandez M.L., Andersen C.J. Eggs, Composition and Health. In: Finglas P.M., Toldra F., Caballero B., editors. Encyclopedia of Food and Health. Elsevier; Amsterdam, The Netherlands: 2015. pp. 470–475.
- Kijowski J i wsp. JAJA CENNYM ŹRÓDŁEM SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41.
- Kijowski J i wsp. Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41.
- Kopacz M i wsp. Zmiany jakości jaj konsumpcyjnych w zależności od sposobu i czasu przechowywania. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 14 (2018), nr 3, 37-45
- Zdrojewicz Z i wsp. Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 751-759
- Zdrojewicz Z i wsp. Znaczenie putrescyny w organizmie człowieka. Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 393-403
- https://czytajsklad.com/typy-jajek/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients
- https://linkleaders.prowly.com/109464-numery-budzace-kontrowersje-jaja-0123-ktore-kury-sa-najszczesliwsze
- D E Cummings i wsp.: A preprandial rise in plasma ghrelin levels suggests a role in meal initiation in humans. Diabetes, 2001, 50(8), 1714-9.
- J S Vander Wal i wsp.: Egg breakfast enhances weight loss. Int J Obes (Lond), 2008, 32(10), 1545-51.
- Joseph Ratliff i wsp.: Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men. Nutr Res, 2010, 30(2), 96-103.
- Maria Luz Fernandez i wsp.: Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food Funct, 2010, 1(2), 156-60.
- Le Ma i wsp.: Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr, 2012, 107(3), 350-9.
- L Wamberg i wsp.: Investigations of the anti-inflammatory effects of vitamin D in adipose tissue: results from an in vitro study and a randomized controlled trial. Horm Metab Res, 2013, 45(6), 456-62.
- Xiao-Hong Liu i wsp.: Association between lutein and zeaxanthin status and the risk of cataract: a meta-analysis. Nutrients, 2014, 6(1), 452-65.
- Lora L Iannotti i wsp.: Eggs: the uncracked potential for improving maternal and young child nutrition among the world's poor. Nutr Rev, 2014, 72(6), 355-68.
- Elisabeth Tm Leermakers i wsp.: The effects of lutein on cardiometabolic health across the life course: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2016, 103(2), 481-94.
- Amanda Missimer i wsp.: Consuming Two Eggs per Day, as Compared to an Oatmeal Breakfast, Decreases Plasma Ghrelin while Maintaining the LDL/HDL Ratio. Nutrients, 2017, 9(2), 89.
- N R W Geiker i wsp.: Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018, 72(1), 44-56.
- W Ju i wsp.: The effect of selenium supplementation on coronary heart disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Trace Elem Med Biol, 2017, 44, 8-16.
- Il-Young Kim i wsp.: Quality of meal protein determines anabolic response in older adults. Clin Nutr, 2018, 37(6 Pt A), 2076-2083.
- Christian S Wright i wsp.: Effects of a High-Protein Diet Including Whole Eggs on Muscle Composition and Indices of Cardiometabolic Health and Systemic Inflammation in Older Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 2018, 10(7), 946.
- Shirin Pourafshar i wsp.: Egg consumption may improve factors associated with glycemic control and insulin sensitivity in adults with pre- and type II diabetes. Food Funct, 2018, 9(8), 4469-4479.
- Shaimaa Selim i wsp.: Production performance, egg quality, blood biochemical constituents, egg yolk lipid profile and lipid peroxidation of laying hens fed sugar beet pulp. Food Chem, 2020, 310, 125864.
- Chayakrit Krittanawong i wsp.: Association Between Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Med, 2021, 134(1), 76-83e2.
- Aldo A Bernasconi i wsp.: Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials. Mayo Clin Proc, 2021, 96(2), 304-313.
- J Gautron i wsp.: Review: Production factors affecting the quality of chicken table eggs and egg products in Europe. Animal, 2022, 16 Suppl 1, 100425.
- P Evenepoel i wsp.: Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques. J Nutr, 1998, 128(10), 1716-22.
- D L Pannemans i wsp.: Effect of protein source and quantity on protein metabolism in elderly women. Am J Clin Nutr, 1998, 68(6), 1228-35.
- https://www.gov.pl/web/wijhars-olsztyn/wymagania-dotyczace-oznakowania-jaj
- Urna Kansakar i wsp.: Choline supplements: An update. Front Endocrinol (Lausanne)., 2023, 14, 1148166.
- JS Vander Wal i wsp.: Egg breakfast enhances weight loss. Int J Obes (Lond)., 2008, 32(10), 1545–1551.
- Karen D. Corbin i wsp.: Choline Metabolism Provides Novel Insights into Non-alcoholic Fatty Liver Disease and its Progression. Curr Opin Gastroenterol., 2012, 28(2), 159–165.
- Daniel D. Bikle i wsp.: Vitamin D and Bone. Curr Osteoporos Rep., 2012, 10(2), 151–159.
- Harriet Whiley i wsp.: Salmonella and Eggs: From Production to Plate. Int J Environ Res Public Health., 2015, 12(3), 2543–2556.
- Carina Benstoem i wsp.: Selenium and Its Supplementation in Cardiovascular Disease—What do We Know?. Nutrients., 2015, 7(5), 3094–3118.
- Xianlei Cai i wsp.: Selenium Exposure and Cancer Risk: an Updated Meta-analysis and Meta-regression. Sci Rep., 2016, 6, 19213.
- Michael J Shipton i wsp.: Vitamin B12 deficiency – A 21st century perspective . Clin Med (Lond)., 2015, 15(2), 145–150.
- Jiyoung Jang i wsp.: Longitudinal association between egg consumption and the risk of cardiovascular disease: interaction with type 2 diabetes mellitus. Nutr Diabetes., 2018, 8, 20.
- Babikir Kheiri i wsp.: Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular diseases: a narrative review. Clin Hypertens., 2018, 24, 9.
- Jing Guo i wsp.: Association between egg consumption and cardiovascular disease events, diabetes and all-cause mortality. Eur J Nutr., 2018, 57(8), 2943–2952.
- Thomas Sonnweber i wsp.: Arachidonic Acid Metabolites in Cardiovascular and Metabolic Diseases. Int J Mol Sci., 2018, 19(11), 3285.
- Saray Gutiérrez i wsp.: Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci., 2019, 20(20), 5028.
- Jean-Philippe Drouin-Chartier i wsp.: Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ., 2020, 368, m513.
- Michihiro Sugano i wsp.: Nutritional Viewpoints on Eggs and Cholesterol. Foods., 2021, 10(3), 494.
- Feng Xia i wsp.: Discriminant Analysis of the Nutritional Components between Organic Eggs and Conventional Eggs: A 1H NMR-Based Metabolomics Study. Molecules., 2022, 27(9), 3008.
- Michael J. Puglisi i wsp.: The Health Benefits of Egg Protein. Nutrients., 2022, 14(14), 2904.
- https://www.researchgate.net/publication/324418408_Wlasciwosci_odzywcze_i_alergizujace_jaj_kurzych_Nutritional_and_allergenic_properties_of_hen_eggs
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.