Chałwa
Ostatnia aktualizacja: 12 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 2badań
Chałwa to wyrób cukierniczy produkowany ze słodzonych nasion sezamu, występujący w różnych wersjach smakowych. Cieszy się ona ogromną popularnością na Bałkanach, w Grecji, Tunezji i całej Azji Południowo - Zachodniej. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale także dużych ilości szkodliwego cukru.
W pigułce
- Chałwa to produkt wysokokaloryczny (ok. 500 kcal w 100 g) z dużą ilością tłuszczu i cukrów prostych.
- Chałwa zawiera dużo minerałów (miedzi, fosforu, magnezu, manganu, cynku, żelaza) i witamin z grupy B.
- Najlepiej wybierać chałwę z jak największą ilością sezamu i bez składników dodatkowych. Produkt ten można także przygotować samodzielnie w domu.
- Chałwy nie powinny spożywać osoby z alergią na sezam.
- Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych, chałwę najlepiej jeść w ograniczonych ilościach.
Z czego jest zrobiona chałwa?
Do podstawowych składników chałwy zalicza się:
- ziarna sezamu obłuszczone, prażone, a następnie zmielone na na gładką pastę sezamową (tahini),
- słodzidło w postaci miodu, cukru i/lub syropu glukozowo - fruktozowego.
Łuskanie nasion sezamu pozwala na pozbycie się gorzkiego smaku oraz usunięcie dużych ilości substancji antyodżywczych, zwłaszcza kwasu szczawiowego. Prażenie poprawia ich właściwości smakowe i sensoryczne .
Niektórzy producenci zamiast sezamu wykorzystują zmielone ziarna słonecznika.
W chałwie bardzo często można znaleźć także składniki dodatkowe:
- regulatory kwasowości: kwas cytrynowy,
- wyciąg z korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis),
- olej palmowy,
- tłuszcze utwardzone i częściowo utwardzone,
- emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR)),
- białko jaja w proszku,
- naturalne dodatki wpływające na smak: kakao, czekolada, wanilia, pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzeszki arachidowe,
- aromaty (np. aromat waniliowy),
Jak wybrać chałwę?
Kupując chałwę należy zwracać szczególną uwagę na jak najwyższą zawartość sezamu (powyżej 50%), a także brak oleju palmowego, tłuszczów częściowo utwardzonych i emulgatorów (w tym głównie polirycynooleinianu poliglicerolu (E476)). Lepiej wybierać chałwę osłodzoną miodem niż cukrem i syropem glukozowo - fruktozowym.
Rodzaje chałwy
Wraz ze wzrostem popularności chałwy na całym świecie, pojawiło się wiele różnych receptur i rodzajów tego produktu:
-
chałwa turecka - klasyczna chałwa sezamowa, która często zawiera dodatki smakowe (np. czekoladę, wanilię, pistacje),
-
chałwa ukraińska i rosyjska - produkowana z nasion słonecznika, maku lub orzechów, z dodatkiem bakalii i olejków aromatycznych,
-
chałwa grecka - z dodatkiem skrobi kukurydzianej,
-
chałwa afgańska i indyjska - na bazie semoliny; jedna z odmian chałwy indyjskiej zawiera gotowaną na mleku tartą marchewkę,
-
chałwa południowoazjatycka - z dodatkiem kaszy manny.
Chałwa - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w przeliczeniu na jedną jedną porcję chałwy sezamowej (1 plaster = 30 g):
- Kalorie - 140,7 kcal
- Białko - 3,75 g
- Tłuszcz - 6,45 g
- Węglowodany - 18,15 g
- Błonnik pokarmowy - 1,35 g
Chałwa jest wysokokaloryczna i zawiera dużo tłuszczu
Chałwę zalicza się do produktów wysokokalorycznych. W 100 g chałwy znajduje się 469 kcal, a w przypadku niektórych produktów wartość energetyczna może sięgać do 530 kcal .
Wysoka gęstość energetyczna chałwy wynika z dużej zawartości tłuszczu, pochodzącego z nasion sezamu. W 100 g chałwy znajduje się aż 21,5 g tłuszczu, z czego dominują jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Chałwa ma średni indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny chałwy wynosi 55 (IG = 55), co klasyfikuje ją do produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ładunek glikemiczny chałwy wynosi 19 (ŁG = 19) i oscyluje na granicy produktów o średnim i wysokim ładunku glikemicznym .
Z racji średniego indeksu i ładunku glikemicznego, chałwa nie powinna być zbyt często jedzona przez osoby chore na cukrzycę.
Chałwa - witaminy i składniki mineralne
Chałwa zawiera dużo miedzi
Chałwa jest bardzo dobrym źródłem wielu składników mineralnych i mniejszych ilości witamin z grupy B. Wśród minerałów dominuje miedź - porcja chałwy (30g) pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek w 36%.
Miedź bierze udział m.in. w:
- metabolizmie żelaza,
- budowie kości,
- funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- obronie antyoksydacyjnej organizmu.
Zawartość składników mineralnych w porcji chałwy (30 g):
- Miedź - 0,36 mg (36% RWS)
- Fosfor - 182,1 mg (26% RWS)
- Magnez - 65,4 mg (17% RWS)
- Mangan - 0,26 mg (13% RWS)
- Cynk - 1,3 mg (13% RWS)
- Żelazo - 1,36 mg (10% RWS)
- Selen - 3,45 µg (6% RWS)
Zawartość witamin w porcji chałwy (30 g):
- Tiamina - 0,13 mg (12% RWS)
- Kwas foliowy - 19,5 µg (10% RWS)
- Witamina B6 - 0,1 mg (7% RWS)
- Niacyna - 0,86 mg (5% RWS)
Czy chałwa jest zdrowa?
Chałwa składa się z dwóch podstawowych składników: sezamu (47 - 58%) i substancji słodzącej (46 - 50%) w postaci miodu, cukru lub syropu glukozowo - fruktozowego.
Nasiona sezamu zawierają znaczące ilości białka, a także jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie wykazuje dobroczynny wpływ na układ sercowo - naczyniowy. Sezam łuskany, a więc także i chałwa, jest bogaty w składniki mineralne oraz lignany - związki o działaniu przeciwutleniającym. Tak korzystny profil odżywczy sezamu czyni go produktem o pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka.
Niestety drugi dominujący składnik chałwy - w przeciwieństwie do sezamu - jest źródłem wyłącznie pustych kalorii, pochodzących z cukrów prostych. Nadmierne spożycie cukru przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i próchnicy zębów .
Chałwa, pomimo że jest źródłem cennych składników odżywczych, zawiera także bardzo dużo niezdrowego cukru - z tego powodu najlepiej jeść ją sporadycznie i w umiarkowanych ilościach.
uwaga!
Jeden 30 g plaster chałwy dostarcza ok. 18 g cukrów prostych, co odpowiada 3 czubatym łyżeczkom cukru.
Chałwa - przeciwwskazania
Chałwy nie powinny spożywać osoby z alergią na sezam.
Umiar w jedzeniu chałwy powinny zachować:
- osoby z nadwagą i otyłością, ponieważ chałwa zawiera dużo kalorii,
- osoby chore na cukrzycę, ponieważ chałwa jest źródłem dużych ilości cukru i może powodować wzrost poziomu glukozy we krwi.
Jak jeść chałwę?
Chałwę zwykle je się jako samodzielny deser. Można ją także dodać do domowych wypieków (np. sernika), tortów, deserów i kremów.
Jak zrobić chałwę?
Chałwę można łatwo przygotować w domu - potrzebny jest do tego jedynie dobry malakser lub rozdrabniacz. Do zmielenia ziaren sezamu można użyć także młynka do kawy lub Thermomixa.
Składniki:
- 200 g sezamu łuskanego (białego)
- 2 - 3 łyżki płynnego miodu
- laska wanilii lub 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
- opcjonalnie garść posiekanych bakalii (np. pistacji, migdałów, orzechów laskowych)
Przepis na chałwę:
Ziarna sezamu wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i podpraż przez chwilę do delikatnego zarumienienia (zbyt mocne podgrzanie sezamu sprawi, że będzie on gorzki). Sezam zdejmij od razu z patelni i wsyp do malaksera. Gdy ostygnie zmiksuj go na gładką, kleistą pastę. Zmielony sezam wymieszaj z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii/zmieloną wanilią, posiekanymi bakaliami i miodem. Gotową masę przełóż do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny aby stężała.
porada
Chałwę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez miesiąc czasu.
Więcej podobnych treści
Seitan
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Babka płesznik
Czy babka płesznik odchudza? Na co jest dobra? Jak stosować babkę płesznik? Jakie są przeciwwskaz...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Mleko owsiane
Dlaczego warto pić mleko owsiane? Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien je pić? Jak zrobić domowe m...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 lipca 2023
Jajka
Jakie właściwości mają jajka? Czy podnoszą poziom cholesterolu? Ile można jeść jajek na tydzień? ...
- Martyna Szałankiewicz
- 25 lipca 2023
Karob
Karob to zamiennik kakao pozyskiwany z owoców drzewa szarańczynu strąkowego. Czy karob jest zdrow...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 sierpnia 2023
Nasiona konopi
Nasiona konopi pozyskiwane są z gatunku Cannabis sativa (konopie siewnej). Czy nasiona konopi są ...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167996/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=halva&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- Mohamed Elleuch i wsp.: Improving halva quality with dietary fibres of sesame seed coats and date pulp, enriched with emulsifier. Food Chem, 2014, 145, 765-71.
- Pei Qin i wsp.: Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol, 2020, 35(7), 655-671.
- Yin Huang i wsp.: Dietary sugar consumption and health: umbrella review. BMJ, 2023, 381, e071609.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.