Babka płesznik
Ostatnia aktualizacja: 11 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 21badań
Babka płesznik (Plantago psyllium) to roślina z rodziny babkowatych (Plantaginaceae Juss.), która słynie z niezwykle wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Regularne spożycie babki płesznik wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego zdrowia.
W pigułce
- Babka płesznik zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (tzw. psyllium).
- Babka płesznik obniża poziom cholesterolu, glukozy, a także zmniejsza insulinooporność.
- Babka płesznik obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Babka płesznik jest skuteczna w łagodzeniu zaparć i biegunek, a także zmniejsza dolegliwości w przypadku zespołu jelita drażliwego.
- Stosowanie babki płesznik wpływa na znaczący wzrost ilości spożywanego błonnika pokarmowego, a to przekłada się na mniejsze ryzyko wielu nowotworów.
- Babka płesznik zwiększa uczucie sytości, ale - wbrew powszechnej opinii - nie przekłada się to na szybszą utratę masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
- Babka płesznik może być spożywana w zalecanych ilościach (10 - 15 g) przez większość osób.
- Podczas stosowania nasion babki płesznik należy pamiętać o zwiększonej podaży wody.
Babka płesznik pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce znana jest także pod nazwami pchlica, płesznic i pchle nasienie. Surowcem zielarskim i leczniczym są jej drobne, jajowate nasiona o jasnobrązowej barwie. Nasiona babki płesznik można zakupić w całości lub w formie łusek.
Babka płesznik należy do rodzaju Plantago, obejmującego różne gatunki roślin - określane zwyczajowo jako Psyllium - których nasiona obfitują w kleistą substancję zwaną śluzem. Oprócz babki błesznik, nasiona bogate w śluz pozyskuje się także z babki jajowatej (Plantago ovata) i babki piaskowej (Plantago arenaria) .
uwaga!
Suplementy diety z błonnikiem witalnym, zwanym również psyllium, zawierają łuski nasion babki płesznik i babki jajowatej. Mogą one występować w całości, w proszku, lub w formie kapsułek do codziennej suplementacji.
Babka płesznik a babka jajowata
Babka płesznik i babka jajowata to dwie różne rośliny, posiadające zbliżone wartości odżywcze. Nie różnią się one praktycznie pod względem właściwości i wpływu na zdrowie człowieka. Babkę płesznik i babkę jajowatą można stosować wymiennie.
Babka płesznik a siemię lniane
Babka płesznik jest bardzo często porównywana do siemienia lnianego. Oba produkty obniżają poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi, regulują pracę jelit i są zalecane w przypadku zaparć. Choć charakteryzują się podobnymi właściwościami, różnią się znacząco pod względem wartości odżywczych. Babka płesznik posiada blisko 3 razy więcej błonnika pokarmowego niż siemię lniane, które z kolei jest dobrym źródłem innych cennych składników odżywczych (m.in. kwasu alfa-linolenowego (ALA) z rodziny omega-3, lignin, przeciwutleniaczy).
Babka płesznik - wartości odżywcze
Głównym składnikiem odpowiedzialnym za właściwości terapeutyczne nasion babki płesznik jest występujący w nich śluz. Znajduje się on w zewnętrznej łupinie nasion i stanowi 10 - 12% wszystkich składników. Śluz babki płesznik składa się głównie z rozpuszczalnej frakcji polisacharydów (rozpuszczalnego błonnika pokarmowego). W 100 g łusek nasion babki płesznik znajduje się aż 70 g błonnika .
wiem więcej!
Oprócz tego nasiona babki płesznik są źródłem:
- białka (15-20%),
- tłuszczu (5-13%), w tym kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego,
- palanteozy (trisacharyd zbudowany z glukozy, fruktozy i galaktozy),
- fitosteroli,
- triterpenów,
- aukubiny (glikozydu irydoidowego) .
Babka płesznik - właściwości
Babka płesznik obniża poziom cholesterolu
Babka płesznik obfituje w błonnik rozpuszczalny, który posiada dobrze udokumentowane właściwości hipolipemiczne.
W badaniu z udziałem 100 otyłych nastolatków odnotowano, że podaż babki płesznik (10 g przez 7 tygodni) spowodowała znaczący spadek poziomu cholesterolu LDL i IL-6 (cytokina o działaniu prozapalnym) .
Starsze badanie z udziałem osób chorych na cukrzycę typu 2 wykazało, że suplementacja babką płesznik (5 g trzy razy dziennie przez 6 tygodni) skutkowała obniżeniem cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz stężenia glukozy na czczo. Jednocześnie nastąpił wzrost poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol) .
Metaanaliza, obejmująca wyniki 21 badań klinicznych wykazała, że spożywanie błonnika pokarmowego w postaci psyllium w dawce 3-20,4 g/dzień przez ponad 2 tygodnie powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL u osób z hipercholesterolemią .
Podsumowanie
Uzupełnienie diety babką płesznik może obniżać poziom cholesterolu i działać profilaktycznie wobec chorób układu krążenia.
Babka płesznik obniża poziom glukozy
Metaanaliza obejmująca 35 badań klinicznych potwierdziła pozytywny wpływ psyllium na parametry związane z kontrolą cukrzycy typu 2. Spożycie psyllium przed posiłkiem wiązało się ze znaczącym spadkiem poziomu glukozy na czczo (o 37 mg/dl) oraz spadkiem hemoglobiny glikowanej (o 10,6 mmol/mol) u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2 .
W badaniu z udziałem 120 otyłych osób z insulinoopornością, 16 tygodniowa konsumpcja psyllium przyczyniła się do obniżenia poziomu glukozy na czczo o 7% oraz do spadku wskaźnika HOMA-IR świadczącego o insulinooporności o 33%. W grupie badanych, która oprócz spożycia psyllium wprowadziła także korzystne zmiany w stylu życia, spadek poziomu glukozy na czczo wynosił 9%, zaś HOMA-IR aż 58% w porównaniu do grupy kontrolnej .
Podsumowanie
Regularna konsumpcja babki płesznik obniża poziom glukozy we krwi, a także zmniejsza ryzyko insulinooporności.
Babka płesznik obniża ciśnienie krwi
Regularna suplementacja psyllium może stanowić bezpieczne wsparcie terapii nadciśnienia tętniczego.
Metaanaliza uwzględniająca 11 badań klinicznych wykazała, że włączenie psyllium do diety wiązało się z obniżeniem parametrów ciśnienia skurczowego o 2,04 mmHg. Hipotensyjny efekt suplementacji był wyraźniejszy u osób, które miały wyższe ciśnienie krwi .
Babka płesznik łagodzi objawy w zespole jelita drażliwego
Suplementacja błonnika z babki płesznik jest zalecana w przypadku osób cierpiących na zespól jelita drażliwego. Psyllium - jako błonnik rozpuszczalny o niskim stopniu fermentacji - pomaga łagodzić wzdęcia, zmniejsza ból brzucha i zwiększa masy kałowe, ułatwiając wypróżnianie.
Choć dane dotyczące dawkowania są póki co ograniczone, Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki zaleca dzienne spożycie psyllium w ilości 25 g dla kobiet i 38 g dla mężczyzn
Babka płesznik zmniejsza zaparcia
Błonnik pokarmowy to podstawowy składnik regulujący pracę przewodu pokarmowego, a także wpływający na prawidłowy rytm wypróżnień.
Naukowcy ustalili, że najskuteczniejszą formą błonnika, która pomaga zmniejszyć zaparcia jest właśnie psyllium. Błonnik rozpuszczalny zatrzymuje wodę w jelicie i pęcznieje rozluźniając masy kałowe, a to ułatwia wypróżnianie .
porada
Jeśli cierpisz na zaparcia stosuj łuski z nasion babki płesznik lub babki jajowatej (psyllium) w dawce 15 g na dobę (5 g trzy razy dziennie) przez co najmniej 4 tygodnie. Podczas takiej suplementacji pamiętaj o piciu większych ilości płynów.
Babka płesznik na biegunkę
Niektóre źródła popularnonaukowe donoszą o korzyściach ze stosowania babki płesznik podczas biegunki.
Choć ilość danych w tym temacie jest ograniczona, pojedyncze badania potwierdzają takie korzyści .
Babka płesznik może zmniejszać ryzyko nowotworów
Regularne spożycie babki płesznik wpływa w znaczący sposób na wzrost udziału błonnika pokarmowego w diecie. Liczne dane naukowe potwierdzają, że wyższe spożycie błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko raka, m.in. trzustki, nerek, żołądka, przełyku, jelita grubego, jajnika, piersi, endometrium .
Babka płesznik na odchudzanie
Babka płesznik jest bardzo często polecana w celu utratu nadmiernej masy ciała. Rzeczywiście wydaje się, że rozpuszczalny błonnik pokarmowy może wspomagać ten proces. Polisacharydy obecne w śluzie łusek nasion babki płesznik pochłaniają wodę i pęcznieją w przewodzie pokarmowym, opóźniając opróżnianie żołądka i wywołując uczucie sytości .
Niemniej jednak działanie to nie przekłada się na oczekiwany efekt jeśli chodzi o odchudzanie. W dwóch metaanalizach z 2020 roku naukowcy ustalili, że suplementacja psyllium nie wpływa w żaden sposób na spadek masy ciała .
Podsumowanie
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, babka płesznik nie przyczynia się do spadku masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
Babka płesznik - przeciwwskazania
Babka płesznik, spożywana w umiarkowanych ilościach (5 - 10 g trzy razy dziennie) nie powoduje znaczących skutków ubocznych.
U niektórych osób na początku stosowania babki płesznik mogą wystąpić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak:
- gazy i wzdęcia,
- ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- niestrawność .
W rzadkich przypadkach może wystąpić reakcja alergiczna (w tym anafilaksja) po spożyciu babki płesznik i suplementów z niej produkowanych .
uwaga!
Stosowanie babki płesznik, zwłaszcza w dużych ilościach i przy niskim spożyciu wody, może w niezwykle rzadkich przypadkach doprowadzić do niedrożności przewodu pokarmowego.
Babka płesznik nie powinna być stosowana przez osoby z:
- niedrożnością jelit,
- skurczami jelit,
- trudnościami w połykaniu,
- uczuleniem na babkę płesznik
Dzieci i kobiety w ciąży nie powinny stosować babki płesznik bez uprzedniej konsultacji lekarskiej.
Osoby chore na cukrzycę powinny dokładnie monitorować poziom glukozy we krwi na początku stosowania psyllium - ten rodzaj błonnika może obniżać poziom glukozy i ograniczać wchłanianie węglowodanów .
Interakcja z lekami
Babka płesznik ogranicza wchłanianie następujących leków:
- karbamazepiny ,
- żelaza ,
- litu .
porada
Nie przyjmuj żadnych leków razem z babką płesznik, aby nie zakłócała ich wchłaniania. Najlepiej zachować ok. 2 godzinny odstęp pomiędzy lekiem a naparem z babki płesznik.
Jak stosować babkę płesznik?
Stosowanie babki płesznik zwykle rozpoczyna się od 2 - 3 łyżeczek (10 - 15 g) na dobę, rozkładając to na 2 - 3 porcje w ciągu dnia (5 g jednorazowo). W razie potrzeby dawkę można stopniowo zwiększać (np. jeśli celem suplementacji jest redukcja zaparć, a początkowa ilość nasion okazuje się niewystarczająca).
Łyżeczkę nasion babki płesznik (5 g) należy zalać przegotowaną, letnią wodą, zamieszać i odstawić na 10 - 15 minut. W tym czasie powstanie charakterystyczny, neutralny w smaku kleik, który można od razu wypić, lub też dodać do posiłku (np. owsianki, jogurtu, koktajlu). Proszek z łusek nasion babki płesznik można bezpośrednio dodać do posiłku, bez wcześniejszego moczenia w wodzie.
Babkę płesznik można spożywać zarówno do posiłku, jak i pomiędzy posiłkami. O wiele bardziej istotne jest picie odpowiedniej ilości wody w tym czasie. Oprócz każdej szklanki wody pitej podczas stosowania psyllium, pamiętaj o wypijaniu co najmniej 2 litrów wody na dobę.
uwaga!
Niewystarczająca podaż wody może spowodować lub nasilić zaparcia, a w skrajnych przypadkach doprowadzić nawet do niedrożności jelit.
Więcej podobnych treści
Chlorofil
Czy chlorofil w płynie może wspomagać odchudzanie? Poznaj wszystkie właściwości chlorofilu i dowi...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 kwietnia 2023
Kofeina
Czy kofeina jest zdrowa? Ile kofeiny można spożywać na dzień? Gdzie występuje? Kto powinien ją og...
- Paulina Styś-Nowak
- 20 kwietnia 2023
Chałwa
Czy chałwa jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze? Z czego się składa? Jak zrobić chałwę w domu?
- Paulina Styś-Nowak
- 12 czerwca 2023
Mleko owsiane
Dlaczego warto pić mleko owsiane? Jak wpływa na zdrowie? Kto powinien je pić? Jak zrobić domowe m...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 lipca 2023
Jajka
Jakie właściwości mają jajka? Czy podnoszą poziom cholesterolu? Ile można jeść jajek na tydzień? ...
- Martyna Szałankiewicz
- 25 lipca 2023
Karob
Karob to zamiennik kakao pozyskiwany z owoców drzewa szarańczynu strąkowego. Czy karob jest zdrow...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 sierpnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2417876/nutrients
- J Murphy i wsp.: Testing control of radiation-induced diarrhea with a psyllium bulking agent: a pilot study. Can Oncol Nurs J, Summer, 10(3), 96-100.
- L G Arlian i wsp.: Antigenic and allergenic analysis of psyllium seed components. J Allergy Clin Immunol, 1992, 89(4), 866-76.
- J M James i wsp.: Anaphylactic reactions to a psyllium-containing cereal. J Allergy Clin Immunol, 1991, 88(3 Pt 1), 402-8.
- Z-h Wei i wsp.: Time- and dose-dependent effect of psyllium on serum lipids in mild-to-moderate hypercholesterolemia: a meta-analysis of controlled clinical trials. Eur J Clin Nutr, 2009, 63(7), 821-7.
- Zhizhong Zhang i wsp.: Dietary fiber intake reduces risk for gastric cancer: a meta-analysis. Gastroenterology, 2013, 145(1), 113-120e3.
- Helen G Coleman i wsp.: Dietary fiber and the risk of precancerous lesions and cancer of the esophagus: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev, 2013, 71(7), 474-82.
- Roger D Gibb i wsp.: Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr, 2015, 102(6), 1604-14.
- Sumei Chen i wsp.: Dietary fibre intake and risk of breast cancer: A systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Oncotarget, 2016, 7(49), 80980-80989.
- Qi-Qi Mao i wsp.: Dietary fiber intake is inversely associated with risk of pancreatic cancer: a meta-analysis. Asia Pac J Clin Nutr, 2017, 26(1), 89-96.
- Vincenza Gianfredi i wsp.: Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018, 69(8), 904-915.
- Kangning Chen i wsp.: Dietary Fiber Intake and Endometrial Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2018, 10(7), 945.
- Hui Xu i wsp.: Dietary fiber intake is associated with a reduced risk of ovarian cancer: a dose-response meta-analysis. Nutr Res, 2018, 57, 1-11.
- Jonna Jalanka i wsp.: The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. Int J Mol Sci, 2019, 20(2), 433.
- Manije Darooghegi Mofrad i wsp.: The effects of psyllium supplementation on body weight, body mass index and waist circumference in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(5):859-872., 60(5), 859-872.
- Zhifang Xiao i wsp.: The effect of psyllium consumption on weight, body mass index, lipid profile, and glucose metabolism in diabetic patients: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res, 2020, 34(6), 1237-1247.
- Cain C T Clark i wsp.: The effect of psyllium supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Korean J Intern Med, 2020, 35(6), 1385-1399.
- Teodora Surdea-Blaga i wsp.: Dietary interventions and irritable bowel syndrome - what really works?. Curr Opin Gastroenterol, 2021, 37(2), 152-157.
- Alma Patricia González i wsp.: Reduction of small dense LDL and Il-6 after intervention with Plantago psyllium in adolescents with obesity: a parallel, double blind, randomized clinical trial. Eur J Pediatr, 2021, 180(8), 2493-2503.
- Amjad Ali Bacha i wsp.: Effect of Psyllium husk fiber and lifestyle modification on human body insulin resistance. Nutr Metab Insights, 2022, 15, 11786388221107797.
- Alice van der Schoot i wsp.: The Effect of Fiber Supplementation on Chronic Constipation in Adults: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Clin Nutr, 2022, 116(4), 953-969.
- A Cartier i wsp.: Occupational asthma in nurses handling psyllium. Clin Allergy, 1987, 17(1), 1-6.
- J R Smalley i wsp.: Use of psyllium in the management of chronic nonspecific diarrhea of childhood. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 1982;1(3):361-3., 1(3), 361-3.
- M Rodríguez-Morán i wsp.: Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. J Diabetes Complications, Sep-Oct, 12(5), 273-8.
- https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0101/p73.html
- https://www.czytelniamedyczna.pl/2663,babka-plesznik-plantago-psyllium-l-wartosciowa-roslina-lecznicza.html
- https://www.drugs.com/npp/plantain.html
- https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/898261/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316301738?via%3Dihub
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365528709095854
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.