Kwas linolowy
Ostatnia aktualizacja: 24 kwietnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 11źródła
- 22badań
Kwas linolowy (LA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-6. Należy do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Oznacza to, że nie jest wytwarzany przez organizm i musi być dostarczany razem z dietą. Wokół tematu kwasu linolowego narosło wiele kontrowersji, jednak aktualne dane naukowe wskazują, że są one nieuzasadnione.
W pigułce
- Kwas linolowy należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6.
- Kwas linolowy musi być dostarczany razem z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć.
- Kwas linolowy często spożywany jest w nadmiarze, ponieważ występuje we wszystkich olejach roślinnych, które stanowią istotny element diety.
- Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, kwas linolowy nie przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i nie zwiększa tym samym ryzyka wielu chorób przewlekłych.
- Kwas linolowy zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, głównie za sprawą pozytywnego wpływu na spadek poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.
- Kwas linolowy zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2.
- Kwas linolowy zwiększa nawilżenie skóry i zmniejsza nasilenie objawów związanych z atopowym zapaleniem skóry.
- Zalecane dzienne spożycie kwasu linolowego wynosi 2,5 - 5% energii całkowitej diety.
- Sprzężony kwas linolowy jest izomerem trans kwasu linolenowego - wbrew obiegowej opinii, jak dotąd nie potwierdzono jego spektakularnego wpływu na przyspieszenie odchudzania czy poprawę stanu zdrowia.
Kwas linolowy należy do tłuszczów z rodziny omega-6 i stanowi dominującą część wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych spożywanych w żywności.
Pełni on szereg istotnych funkcji w organizmie, m.in.:
- jest wykorzystywany jako źródło energii,
- wchodzi w skład błon komórkowych i wpływa na ich właściwości, takie jak płynność, elastyczność i przepuszczalność,
- jest prekursorem do produkcji innych związków, biorących udział w ważnych procesach fizjologicznych, m.in. regulacji ciśnienia krwi, procesie krzepnięcia krwi, funkcjach odpornościowych, czy reprodukcyjnych.
Wokół zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 w diecie człowieka narosło sporo kontrowersji. Pod głównym ostrzałem krytyki znajduje się właśnie kwas linolowy, jako ten najobficiej występujący w żywności i często spożywany w nadmiarze.
Czy kwas linolowy zwiększa stan zapalny?
Kwas linolowy spożywany w żywności może być włączony do błon komórkowych komórek ciała, lub ulec dalszemu metabolizmowi w celu wytworzenia dłuższych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W pierwszej kolejności ulega przemianie do kwasu gamma-linolenowego (GLA), a następnie jest przekształcany do kwasu arachidonowego (AA). Z kwasu arachidonowego powstają różnorodne związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich (np. eikozanoidy) cechują się działaniem prozapalnym.
To właśnie na tej podstawie powstała teoria mówiąca, że nadmierne spożycie kwasu linolowego wiąże się ze zwiększeniem nasilenia stanów zapalnych w organizmie, stanowiących podłoże do rozwoju wielu chorób przewlekłych (m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, czy chorób zwyrodnieniowych). Teza ta wydaje się tym bardziej uzasadniona, ponieważ zarówno omega-3 jak i omega-6, wykorzystują te same szalki biochemiczne i konkurują o enzymy (elongazy i desaturazy) niezbędne do ich dalszych przemian. W związku z tym nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 mógłby skutkować osłabieniem działania prozdrowotnych omega-3.
Wiedza na temat bezpośredniego wpływu spożycia kwasów omega 6 na ryzyko chorób sercowo - naczyniowych przez długi czas była ograniczona i opierała się na biochemicznej teorii. Główną uwagę naukowców przyciągały kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)), jako związki możliwe do suplementacji w postaci preparatów farmaceutycznych. Przeprowadzenie szczegółowych badań na kwasach omega-6 jest trudne, ponieważ występują one powszechnie w diecie i nie można ich podawać w formie suplementów.
Coraz więcej dowodów naukowych, w tym licznych badań epidemiologicznych, podkreśla prozdrowotny wpływ omega 6 na układ krążenia, zaś teza związana z prozapalnym działaniem nadmiaru kwasów omega-6, a także ich rywalizacją z kwasami omega-3, wydaje się być zbyt mocno uproszczona. Najbardziej aktualny przegląd badań (opublikowany w lutym 2023 roku) obala pogląd, że kwasy tłuszczowe omega 6, w tym LA, prowadzą do rozwoju ogólnoustrojowego stanu zapalnego w organizmie . Prawdopodobnie jest wręcz przeciwnie - większe ilości kwasu linolenowego korelują z niższymi stężeniami markerów świadczących o stanie zapalnym .
Podsumowanie
Dostępne aktualne dane naukowe sugerują, że kwas linolowy nie tylko nie zwiększa stanu zapalnego w organizmie, lecz spożywany w odpowiednich ilościach może go nawet obniżać.
Kwas linolowy - właściwości
Kwas linolowy zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych
Liczne metaanalizy i badania epidemiologiczne potwierdzają ochronny wływ kwasu linolowego na ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego, głównie za sprawą pozytywnego wpływu na poziom cholesterolu .
Wraz z podwojeniem spożycia kwasu linolowego (z 3% energii do 6 - 7%) w Stanach Zjednoczonych w latach 50-tych, w ciągu kilku kolejnych dziesięcioleci nastąpił spadek zachorowań na niedokrwienną chorobę serca o 50% . Naukowcy wykazali, że 5% przyrost energii w diecie z LA wiąże się obniżeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca o 9%, a także obniżeniem ryzyka zgonu z tego powodu o 13% . Kwas linolowy wykazuje także ochronne działanie wobec ryzyka niedokrwiennego udaru mózgu .
Systematyczny przegląd randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych wykazał, że zastąpienie w diecie 1% energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych przez kwasy omega-6 (w tym głównie kwas linolowy) wiąże się z redukcją poziomu cholesterolu LDL o 2,1 mg/dl, triglicerydów o 0,9 mg/dl oraz cholesterolu HDL o 0,2 mg/dl .
Na podstawie wyników obszernego przegląd badań z 2018 roku stwierdzono, że wzrost spożycia kwasów omega-6 istotnie przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu całkowitego (ale nie poszczególnych frakcji profilu lipidowego) i zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego .
Podsumowanie
Zarówno wzrost spożycia kwasu linolenowego, jak i jego większe stężenie we krwi, są związane z mniejszym ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych.
Kwas linolowy zapobiega cukrzycy typu 2
Kardioprotekcyjne właściwości kwasu linolowego związane są także z jego pozytywnym wpływem na gospodarkę węglowodanową organizmu.
Na podstawie dużej metaanalizy, obejmującej łącznie blisko 300 tysięcy osób, ustalono, że zarówno wysokie spożycie LA w diecie, jak i jego podwyższone stężenie we krwi jest powiązane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Każdy 5% wzrost energii ze spożycia LA koreluje z obniżeniem ryzyka cukrzycy aż o 10% .
Kwas linolowy zapewnia prawidłowy rozwój płodu i dzieci
Kwas linolowy wywiera znaczący wpływ na zdrowie człowieka przez cały okres życia. Niemowlęta otrzymują LA wraz z mlekiem matki, w którym to stanowi on 10% wszystkich kwasów tłuszczowych. LA pełni rolę prekursora kwasu arachidonowego (AA) w mózgu płodu i niemowlęcia, a ten odpowiada za prawidłowy rozwój komórek nerwowych i wzrost dziecka .
Kwas linolowy wpływa korzystnie na skórę
Kwas linolowy występuje obficie w komórkach naskórka, gdzie stanowi kluczowy element ochronnej bariery naskórkowej. Tłuszcz ten jest powszechnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków do skóry wysuszonej i skłonnej do zmian atopowych.
Korzystny wpływ kwasu linolowego na skórę wykazano w badaniu z udziałem osób cierpiących na AZS (atopowe zapalenie skóry). Czterotygodniowa kuracja preparatem z LA spowodowała znaczące zmniejszenie zmian na skórze oraz wzrost poziomu jej nawilżenia .
Kwas linolowy a choroby nowotworowe
Choć starsze źródła zgłaszały obawy co do negatywnego wpływu wysokiego spożycia LA na ryzyko raka, działanie to nie zostało do tej pory potwierdzone .
Na podstawie metaanalizy opublikowanej w 2016 roku wykazano, że na każde spożyte 10 g kwasu linolenowego ryzyko raka piersi zmniejsza się o 1% .
Kwas linolowy - zapotrzebowanie
Kwas linolowy należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli takich, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z dietą.
Optymalna, zalecana ilość tłuszczu w diecie przedstawia się następująco:
- 30 - 35% energii diety z tłuszczów ogółem,
- >10% energii z diety z tłuszczów nasyconych,
- 6 - 11% energii z diety z tłuszczów wielonienasyconych omega-3 i omega-6, z czego
- 2,5 - 9% energii z kwasów tłuszczowych omega-6 (głównie z kwasu linolowego),
- 0,5 - 2% energii z kwasów tłuszczowych omega-3 .
Zalecane dzienne spożycie kwasu linolowego, w zależności od wytycznych, waha się w przedziale 2,5 - 5% całkowitej energii diety . W przypadku diety na poziomie 2000 kcal będzie to 5 - 11 g na dobę. Wyższa ilość (8 - 10%) skutkowałaby prawdopodobnie lepszą kontrolą poziomu cholesterolu LDL .
uwaga!
W niektórych źródłach można znaleźć informacje o optymalnym stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, wynoszącym mniej niż 5:1. Jednak oficjalne wytyczne żywieniowe - z uwagi na brak wystarczających danych klinicznych - nie podają takich zaleceń do zastosowania w praktyce. Najważniejsze jest spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 na odpowiednim poziomie .
Najniższe spożycie kwasu linolowego, zapobiegające jego niedoborom, wynosi ok. 2 g na dzień . Poziom ten jest bez problemu pokrywany zwyczajowym sposobem żywienia - średnia zawartość LA w diecie zachodniej wynosi 13,5g (ok. 6% energii) . Jak dotąd nie ustalono górnego, bezpiecznego limitu spożycia dla LA z uwagi na brak danych traktujących o jego potencjalnej toksyczności .
Kwas linolowy - gdzie występuje
Kwas linolowy występuje w największych stężeniach w:
- olejach roślinnych,
- orzechach,
- nasionach.
Mniejsze ilości kwasu linolowego znajdują się także w:
- zbożach,
- roślinach strączkowych,
- mięsie,
- jajach,
- produktach mlecznych .
Sprzężony kwas linolowy (CLA)
Sprzężony kwas linolowy odnosi się do grupy izomerów trans kwasu linolowego, które to powstają naturalnie w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy. Do dobrych źródeł CLA zalicza się mleko i jego przetwory oraz wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę i baraninę.
Choć CLA przypisuje się szereg korzyści zdrowotnych, wiele z nich nie zostało potwierdzonych w badaniach klinicznych. Na podstawie najnowyszych metaanaliz wykazano, że supelemntacja CLA:
- nie wpływa na zmiany ciśnienia krwi ,
- nie wpływa na poziom glukozy we krwi ,
- nie wpływa znacząco na poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, ale zmniejsza stężenie cholesterolu HDL (tzw. "dobry" cholesterol), co jest niekorzystnym efektem ,
- może nieznacznie przyczynić się do zmniejszenia masy ciała, jednak wynik ten nie był istotny klinicznie ,
- w połączeniu z ćwiczeniami skutkuje zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej i insulinooporności, ale nie przyczynia się do lepszej redukcji masy ciała ,
- może obniżać poziom leptyny (hormonu sytości) we krwi osób z nadwagą i otyłością ,
- nieznacznie zwiększa poziom CRP oraz obniża poziom IL-6 i TNF-α co może wskazywać na działanie zarówno pro- jak i przeciwzapalne ,
- może wpływać korzystnie na zmniejszenie niektórych markerów stresu oksydacyjnego .
Więcej podobnych treści
Olej z ostropestu
Olej z ostropestu jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 marca 2021
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy to olej pozyskiwany z nasion rzepaku. Cechuje się wysoką zawartością jedno- i wiel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 stycznia 2021
Tran
Czy tran jest zdrowy? Kiedy należy brać tran? Kto nie może pić tranu? Czym różni się tran od olej...
- Paulina Styś-Nowak
- 08 maja 2023
Tłuszcze
Jakie są rodzaje tłuszczów? Ile tłuszczu potrzebuje organizm? Które tłuszcze warto jeść, a które ...
- Martyna Szałankiewicz
- 31 lipca 2023
Na czym smażyć? - najlepsze i najgorsze tłuszcze do smażenia
Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu sprzyja powstawaniu związków szkodliwych dla zdrowia. Jaki ol...
- Paulina Styś-Nowak
- 08 grudnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/246104/9789241565349-eng.pdf;jsessionid=67A4225E706E65A29EF47203E7A65ED2?sequence=1
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2010.1461
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2017.e15121
- Walter C Willett i wsp.: The role of dietary n-6 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. J Cardiovasc Med (Hagerstown), 2007, 8 Suppl 1, S42-5.
- Kevin L Fritsche i wsp.: Too much linoleic acid promotes inflammation-doesn't it?. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2008, 79(3-5), 173-5.
- Guy H Johnson i wsp.: Effect of dietary linoleic acid on markers of inflammation in healthy persons: a systematic review of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet, 2012, 112(7), 1029-41, 1041e1-15.
- Maryam S Farvid i wsp.: Dietary linoleic acid and risk of coronary heart disease: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation, 2014, 130(18), 1568-78.
- Yunping Zhou i wsp.: Linoleic acid and breast cancer risk: a meta-analysis. Public Health Nutr, 2016, 19(8), 1457-63.
- Ali Reza Rahbar i wsp.: Effect of Conjugated Linoleic Acid as a Supplement or Enrichment in Foods on Blood Glucose and Waist Circumference in Humans: A Metaanalysis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2017;17(1):5-18., 17(1), 5-18.
- Hang Su i wsp.: Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct, 2017, 8(9), 3091-3103.
- Fahimeh Haghighatdoost i wsp.: Effect of Conjugated Linoleic Acid Supplementation on Serum Leptin Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2018;18(3):185-193., 18(3), 185-193.
- Saman Ahmad Nasrollahi i wsp.: Comparison of linoleic acid-containing water-in-oil emulsion with urea-containing water-in-oil emulsion in the treatment of atopic dermatitis: a randomized clinical trial. Clin Cosmet Investig Dermatol, 2018, 11, 21-28.
- Nazli Namazi i wsp.: The effects of supplementation with conjugated linoleic acid on anthropometric indices and body composition in overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(17):2720-2733., 59(17), 2720-2733.
- Lee Hooper i wsp.: Omega-6 fats for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018, 11(11), CD011094.
- Franca Marangoni i wsp.: Dietary linoleic acid and human health: Focus on cardiovascular and cardiometabolic effects. Atherosclerosis, 2020, 292, 90-98.
- Wanting Zhang i wsp.: Biomarker of dietary linoleic acid and risk for stroke: A systematic review and meta-analysis. Nutrition, 2020, 79-80, 110953.
- Francesco Visioli i wsp.: Fatty Acids and Cardiovascular Risk. Evidence, Lack of Evidence, and Diligence. Nutrients, 2020, 12(12), 3782.
- Seyed Mohammad Mousavi i wsp.: Dietary Intake of Linoleic Acid, Its Concentrations, and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Prospective Cohort Studies. Diabetes Care, 2021, 44(9), 2173-2181.
- Wanich Suksatan i wsp.: The effect of conjugated linoleic acid supplementation on oxidative stress markers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN, 2022, 49, 121-128.
- Omid Asbaghi i wsp.: The effects of conjugated linoleic acid supplementation on blood pressure and endothelial function in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Eur J Pharmacol, 2022, 931, 175162.
- Chun-Wei Liang i wsp.: Effects of conjugated linoleic acid and exercise on body composition and obesity: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev, 2023, 81(4), 397-415.
- Omid Asbaghi i wsp.: The effects of conjugated linoleic acid supplementation on lipid profile in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis. Front Nutr, 2022, 9, 953012.
- Andrea Poli i wsp.: Dietary Fatty Acids and Inflammation: Focus on the n-6 Series. Int J Mol Sci, 2023, 24(5), 4567.
- Samira Rastgoo i wsp.: The effects of conjugated linoleic acid supplementation on inflammatory cytokines and adipokines in adults: A GRADE-assessed systematic review and dose-response meta-analysis. Front Immunol, 2023, 14, 1092077.
- P L Zock i wsp.: Linoleic acid intake and cancer risk: a review and meta-analysis. Am J Clin Nutr, 1998, 68(1), 142-53.
- https://www.fao.org/3/i1953e/i1953e.pdf
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.