Słonecznik
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 8badań
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Uprawiana jest ze względu na nasiona o łagodnym, orzechowym smaku i wielu cennych wartościach odżywczych.
Nasiona słonecznika mogą być spożywane jako osobna przekąska, lub też jako dodatek do innych potraw (sałatek, dań głównych, pieczywa, ciast, past kanapkowych). Otrzymuje się z nich także popularny olej słonecznikowy.
W pigułce
- Nasiona słonecznika są bardzo dobrym źródłem witamin (E, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, B6) i minerałów (miedzi, fosforu, selenu, manganu, cynku).
- Słonecznik zawiera wiele składników bioaktywnych, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe.
- Regularne spożycie nasion słonecznika wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, redukuje poziom glukozy oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
- Nasiona słonecznika mogą powodować silną alergię, choć występuje ona bardzo rzadko.
- Nie należy zjadać zbyt dużych ilości nasion słonecznika w łupinie, ponieważ takie działanie może skutkować niebezpiecznym dla zdrowia zatrzymaniem kału.
Słonecznik, choć pochodzi z Ameryki Północnej, uprawiany jest na całym świecie. Kwiat słonecznika zawsze jest zwrócony w stronę słońca, stąd jego nazwa.
Występują dwa rodzaje nasion słonecznika: oleiste, wykorzystywane do ekstrakcji oleju, oraz nieoleiste, które można powszechnie kupić w sklepach .
Słonecznik - wartości odżywcze
Nasiona słonecznika składają się w 53% z tłuszczu, 21,4% z białka, 20,6% z węglowodanów oraz niewielkich ilości wody (5%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 3 łyżki nasion słonecznika (30 g):
- Kalorie - 175 kcal
- Białko - 5,8 g
- Tłuszcz - 14,9 g
- Węglowodany - 7,2 g
- Błonnik pokarmowy - 3,3 g
Słonecznik jest bogatym źródłem tłuszczu
Nasiona słonecznika składają się w dużej mierze z tłuszczu obfitującego w kwas linolowy (55 - 70%), należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6. Jednonienasycony kwas oleinowy występuje w dużo niższych ilościach (20 - 25%) .
porada
Tłuszcz obecny w nasionach słonecznika może jełczeć podczas ich przechowywania. Dlatego też zawsze trzymaj nasiona w suchym i chłodnym miejscu oraz nie spożywaj ich po upływie terminu ważności na opakowaniu.
Słonecznik zawiera dużo kalorii i posiada niski indeks glikemiczny
Wartość energetyczna 100 g wyłuskanych nasion słonecznika wynosi 582 kcal. Jedna porcja, wynosząca 3 łyżki, dostarcza 175 kcal. W związku z tym nasiona słonecznika uznaje się za produkt wysokokaloryczny.
Indeks glikemiczny dla nasion słonecznika jest niski i wynosi 35 (IG = 35). Podobnie ładunek glikemiczny, który wynosi 7 (ŁG = 7) .
Słonecznik - witaminy i składniki mineralne
Słonecznik jest doskonałym źródłem witaminy E
W porcji nasion słonecznika (30g) znajduje się aż 7,83 mg witaminy E, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 65%.
Witamina E pełni wiele istotnych funkcji, m.in.:
- jest silnym antyoksydantem i bierze udział w walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym,
- zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów,
- wpływa korzystnie na jakość nasienia u mężczyzn,
- poprawia stan skóry, szczególnie spowalnia jej starzenie się.
Jedna porcja (3 łyżki) nasion słonecznika zawiera następujące ilości witamin:
- Witamina E - 7,83 mg (65% RWS)
- Kwas foliowy - 71 µg (36% RWS)
- Kwas pantotenowy - 2,1 mg (35% RWS)
- Witamina B6 - 0,24 mg (17% RWS)
- Niacyna - 2,11 mg (13% RWS)
- Ryboflawina - 0,07 mg (5% RWS)
- Tiamina - 0,03 mg (3% RWS)
Nasiona słonecznika dostarczają dużo miedzi i fosforu
Słonecznik jest wyjątkowo zasobny w miedź i fosfor. Jedna porcja (30 g) nasion zapewnia podaż 0,55 mg miedzi (55% dziennego zapotrzebowania) oraz 348 mg manganu (50% dziennego zapotrzebowania).
- Miedź: bierze udział w metabolizmie żelaza, odgrywa istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi, wpływa korzystnie na odporność, wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami.
- Fosfor: zapewnia prawidłową mineralizację kości i zębów, jest składnikiem DNA, bierze udział w wytwarzaniu i magazynowaniu energii, odpowiada za regulację gospodarki kwasowo - zasadowej organizmu, ma znaczenie w przewodzeniu impulsów nerwowych.
Zawartość składników mineralnych w porcji nasion słonecznika:
- Miedź - 0,55 mg (55% RWS)
- Fosfor - 348 mg (50% RWS)
- Selen - 23,79 µg (43% RWS)
- Mangan - 0,63 mg (31,5% RWS)
- Cynk - 1,59 mg (16% RWS)
- Potas - 255 mg (13% RWS)
- Magnez - 38,7 mg (10% RWS)
- Żelazo - 1,14 mg (8% RWS)
- Wapń - 21 mg (2,5% RWS)
Słonecznik - składniki aktywne
Nasiona słonecznika zawierają substancje bioaktywne o właściwościach antyoksydacyjnych. Należą do nich przede wszystkim:
- kwasy fenolowe (m.in. kawowy, chlorogenowy, galusowy, protokatechowy, kumarowy, ferulowy i synapinowy),
- flawonoidy (heliannon, kwercetyna, kemferol, luteolina, apigenina),
- tokoferole .
Słonecznik - właściwości
Nasiona słonecznika działają korzystnie na układ krążenia
W 3 - tygodniowym badaniu z udziałem kobiet, chorujących na cukrzycę typu 2 wykazano, że dieta z dodatkiem migdałów lub ziaren słonecznika ma korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego. Codzienne spożycie 30 g nasion słonecznika wiązało się ze spadkiem cholesterolu LDL (tzw. "zły" cholesterol"), cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów. Zaobserwowano także spadek ciśnienia skurczowego krwi oraz pozytywny efekt w zakresie parametrów kontroli glikemii .
Dieta zawierająca nasiona słonecznika - w przeciwieństwie do migdałów - wpływała także na obniżenie poziomu cholesterolu HDL (tzw. "dobry" cholesterol). Jest to prawdopodobnie związane z profilem kwasów tłuszczowych obecnych w obu produktach. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których jest niewiele w słoneczniku, w większym stopniu przyczyniają się do wzrostu cholesterolu HDL. Z tego względu autorzy badania sugerują, aby dieta wspierająca zdrowy układ krążenia obfitowała w różnorodne orzechy i nasiona.
Podsumowanie
Regularne spożycie nasion słonecznika wykazuje korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego. Jednocześnie istotna jest urozmaicona dieta, obfitująca w różne produkty zawierające zarówno wielo- jak i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Nasiona słonecznika obniżają poziom glukozy
Badanie na zwierzętach potwierdza przeciwcukrzycowe właściwości nasion słonecznika .
W przytoczonym wcześniej badaniu z udziałem chorych na cukrzycę typu 2, również zaobserwowano korzystny wpływ spożycia 30 g nasion słonecznika na parametry związane z kontrolą glikemii. Odnotowano obniżenie poziomu glukozy na czczo, wyraźny spadek insuliny oraz redukcję hemoglobiny glikowanej (HbA1c), która informuje o długoterminowej kontroli cukrzycy .
Co istotne, dodatek nasion słonecznika do pieczywa może istotnie zmniejszać jego indeks glikemiczny .
Podsumowanie
Nasiona słonecznika mogą obniżać poziom glukozy we krwi. Niemniej jednak potrzeba większej ilości badań z udziałem ludzi w celu potwierdzenia tego efektu.
Nasiona słonecznika obniżają stan zapalny
Spożycie nasion słonecznika - z uwagi na wysoką zawartość witaminy E oraz flawonoidów - może wpływać na redukcję stanów zapalnych toczących się w organizmie.
Wykazano, że suplementacja witaminą E, wpływa na obniżenie markerów stanu zapalnego (CRP i IL-6) u chorych na cukrzycę typu 2 . Metaanaliza z udziałem ponad 6000 osób wykazała, że częste spożycie nasion i orzechów (w tym nasion słonecznika) jest powiązane z niższymi parametrami stanu zapalnego .
Słonecznik - przeciwwskazania
Nasiona słonecznika są z reguły dobrze tolerowane, a ich spożycie rzadko kiedy daje skutki uboczne.
Mimo to odnotowano kilka przypadków alergii na słonecznik, objawiających się obrzękiem i swędzeniem ust, katarem, astmą, wysypką na skórze, wymiotami, a nawet wstrząsem anafilaktycznym .
uwaga!
Nie należy objadać się nasionami słonecznika w łupinkach, ponieważ ich nadmierna ilość może spowodować zatrzymanie stolca zarówno u dzieci jak i dorosłych .
Więcej podobnych treści
Czarnuszka
- Paulina Styś-Nowak
- 15 listopada 2022
Nasiona chia
- Paulina Styś-Nowak
- 03 listopada 2022
Popcorn
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Seitan
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Babka płesznik
Czy babka płesznik odchudza? Na co jest dobra? Jak stosować babkę płesznik? Jakie są przeciwwskaz...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Chałwa
Czy chałwa jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze? Z czego się składa? Jak zrobić chałwę w domu?
- Paulina Styś-Nowak
- 12 czerwca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2343057/nutrients
- https://glycemic-index.net/sunflower-seeds/
- S Devaraj i wsp.: Alpha tocopherol supplementation decreases serum C-reactive protein and monocyte interleukin-6 levels in normal volunteers and type 2 diabetic patients. Free Radic Biol Med, 2000, 29(8), 790-2.
- N Zitouni i wsp.: Influence of refining steps on trace allergenic protein content in sunflower oil. J Allergy Clin Immunol, 2000, 106(5), 962-7.
- Rui Jiang i wsp.: Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. Am J Epidemiol, 2006, 163(3), 222-31.
- Arie Eitan i wsp.: Fecal impaction in adults: report of 30 cases of seed bezoars in the rectum. Dis Colon Rectum, 2006, 49(11), 1768-71.
- Arie Eitan i wsp.: Fecal impaction in children: report of 53 cases of rectal seed bezoars. J Pediatr Surg, 2007, 42(6), 1114-7.
- Korina Richmond i wsp.: Markers of cardiovascular risk in postmenopausal women with type 2 diabetes are improved by the daily consumption of almonds or sunflower kernels: a feeding study. ISRN Nutr, 2012, 2013, 626414.
- Evy Paulsen i wsp.: Sunflower seeds as eliciting agents of Compositae dermatitis. Contact Dermatitis, 2015, 72(3), 172-7.
- Elana Lavine i wsp.: Allergy to sunflower seed and sunflower butter as proposed vehicle for sensitization. Allergy Asthma Clin Immunol, 2015, 11(1), 2.
- J Goletzke i wsp.: Glycaemic and insulin index of four common German breads. Eur J Clin Nutr, 2016, 70(7), 808-11.
- Natalia Ukleja-Sokołowska i wsp.: Sunflower seed allergy. Int J Immunopathol Pharmacol, 2016, 29(3), 498-503.
- Shuangshuang Guo i wsp.: A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chem Cent J, 2017, 11(1), 95.
- Jin An i wsp.: Anaphylaxis to Sunflower Seed with Tolerance to Sunflower Oil: A Case Report. Medicina (Kaunas), 2021, 57(7), 661.
- Ancuţa Petraru i wsp.: Nutritional Characteristics Assessment of Sunflower Seeds, Oil and Cake. Perspective of Using Sunflower Oilcakes as a Functional Ingredient. Plants (Basel), 2021, 10(11), 2487.
- https://www.researchgate.net/publication/288065838_Antidiabetic_effect_of_Helianthus_annuus_L_seeds_ethanolic_extract_in_streptozotocin-_nicotinamide_induced_type_2_diabetes_mellitus
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.