Lista 26 zamienników jajka
Ostatnia aktualizacja: 23 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Jajka są bogatym źródłem wielu związków odżywczych. Dostarczają witaminy (A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy) i składniki mineralne (np. fosfor, żelazo, siarka). W swoim składzie posiadają również wiele związków bioaktywnych, takich jak: lizozym, cholina, lecytyna, luteina, zeaksantyna, które posiadają szeroki potencjał prozdrowotny. Białka jaj posiadają wzorcowy skład aminokwasowy, dlatego mówi się, że białka te są pełnowartościowe.
Dodatkowo jaja pełnią ważne funkcje technologiczne w przygotowywaniu potraw. Mają m.in. właściwości zagęszczające, spulchniające i emulgujące.
Niestety nie każdy z nas może spożywać jaja ze względu na fakt, że u wielu osób wywołują objawy alergiczne. Jednak w kuchni możemy zastąpić je innymi produktami.
W pigułce
-
Jaja są źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych i pełnią ważne funkcje technologiczne w przygotowywaniu potraw. Jednak weganie lub osoby z alergią na jaja muszą zastąpić je innymi składnikami
-
Właściwości zagęszczające i wiążące jaj możemy zastąpić sięgając m.in. po siemię lniane, nasiona chia, aquafabaę, żelatyną, agar, pektynę, banana, mąkę (np. pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą), płatki owsiane
-
Właściwości spulchniające jaj możemy osiągnąć sięgając po m.in. proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ocet, drożdże, wodę gazowaną, jogurt naturalny, maślankę
-
Pod względem białka, jaja mogą być zastąpione np. białkiem z serwatki, mlekiem, mięsem czerwonym (np. wieprzowym, wołowym), mięsem drobiowym (np. z kurczaka lub indyka), rybami, nasionami roślin strączkowych
-
Źródłem luteiny i zeaksantyny znajdujących się w jajach są również inne produkty, m.in. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, brokuły, groszek zielony
Kto nie powinien spożywać jajek?
Istnieje kilka przypadków, w których jaja powinny być wyeliminowane z diety. Poniżej zostały omówione najważniejsze przyczyny:
- Weganie - jaja są produktem pochodzenia zwierzęcego, stąd są wyłączone z diety wegan
- Alergia na jaja - jaja uznawane są za jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych, przy czym częściej uczula białko jaja, niż żółtko
Jak sprawdzić czy jajka szkodzą?
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy cierpisz na alergię na jaja należy wykonać ilościowe oznaczenie stężenia przeciwciał IgE dla konkretnych alergenów i komponentów jaja kurzego (np. białka jaja kurzego, żółtka, owomukoidu, owoalbuminy, konalbuminy, lizozymu).
Czym zastąpić jajka?
Jaja można zastąpić na kilka różnych sposobów. Jednak należy sobie zadać najpierw pytanie, pod jakim kątem chcemy je zamienić? Pod względem kulinarnym, czy zdrowotnym?
W przygotowywaniu potraw, jaja pełnią bardzo ważne funkcje:
- Spulchniające
- Zagęszczające
- Emulgujące
Za ich sprawą, jaja nadają odpowiednią konsystencję potrawom. W kuchni, jako zamienniki jaj nadadzą się m.in.:
1. Siemię lniane
Jak: 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2-3 łyżki ciepłej wody
Wymieszaj mielone siemię lniane z ciepłą wodą. Po kilku minutach powstanie gęsta i kleista papka, która z powodzeniem zastąpi jaja. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek) i mięsa (np. kotletów)
2. Nasiona chia
Jak: 1 łyżka nasion chia + 2-3 łyżki ciepłej wody
Wymieszaj nasiona chia z ciepłą wodą. Po kilku minutach powstanie gęsta i kleista papka, która z powodzeniem zastąpi jaja. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
3. Banany
Jak: 1/2 banana
Rozgnieć dojrzałego banana do konsystencji puree i dodaj go do ciasta. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
4. Mąka pszenna
Jak: 1 łyżka mąki + 2-3 łyżki zimnej wody
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
5. Mąka ziemniaczana lub ze skrobi kukurydzianej
Jak: 1 łyżka mąki + 2-3 łyżki zimnej wody
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
6. Mąka kukurydziana lub mąka ryżowa
Jak: 1 łyżka mąki + 2-3 łyżki zimnej wody
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
7. Dynia
Jak: 1/4 szklanki (60-70 g) startej dyni
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
8. Marchew
Jak: 1/4 szklanki (60-70 g) startej marchwi
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
9. Buraki (puree)
Jak: 1/4 szklanki (60-70 g) starteych buraków
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
10. Bułka pszenna, orkiszowa
Jak: Bułka namoczona w wodzie
Nadaje się do: kotletów, burgerów
11. Kasza jaglana
Jak: Ugotowana kasza jaglana
Nadaje się do: kotletów, burgerów
12. Zalewa z ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej) - aquafaba
Jak: 2-3 łyżeczki aquafaby
Do zastąpienia białka jaja można wykorzystać wodę po ugotowaniu ciecierzycy lub wodę po odsączeniu ciecierzycy kupowanej w puszce. Wodę tę należy ubijać jak białko jaja. Podana proporcja pozwala zastąpić jedno białko/jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek), majonezów
13. Budyń w proszku
Jak: 1 łyżeczka budyniu + 1 łyżeczka oleju rośłinnego (np. rzepakowego)
Wystarczy wymieszać budyń waniliowy z olejem roślinnym. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek), kremów, galaretek
14. Drożdże
Jak: 1 łyżeczka drożdży (suszonych) + 3-4 łyżki ciepłej wody
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
15. Soda oczyszczona i ocet
Jak: 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu
Podana proporcja pozwala zastąpić jedno białko/jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
16. Proszek do pieczenia
Jak: 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego)
Podana proporcja pozwala zastąpić jedno białko/jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
17. Mus jabłkowy
Jak: 1/4 szklanki musu jabłkowego (ok. 60 g)
Podana proporcja pozwala zastąpić jedno białko/jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. mokrych ciast, muffinek)
18. Płatki owsiane
Jak: 1 łyżka zmielonych płatków + 3 łyżki gorącej wody
Płatki owsiane należy zmielić i zalać gorącą wodą. Odczekać kilka minut do napęcznienia. Podana proporcja pozwala zastąpić jedno białko/jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek), kotletów
19. Żelatyna, agar, pektyna
Jak: 1 łyżeczka agaru, żelatyny lub pektyn + 1 łyżka wody
Należy wymieszać żelatynę lub agar z ciepłą wodą. Po wymieszaniu, agar należy schłodzić, po czym ponownie wymieszać. Podana proporcja pozwala na zastąpienie jednego jajka.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek), galaretek, deserów, kremów
20. Masło orzechowe
Jak: 3-4 łyżki masła orzechowego
Wymieszaj masło orzechowe (koniecznie gładkie, bez kawałków orzechów!) z ciastem. Podana proporcja pozwala na zastąpienie jednego jajka.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
21. Woda gazowana
Jak: 1/4 szklanki wody gazowanej
Podana proporcja pozwala na zastąpienie jednego jajka.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek), naleśników
22. Jogurt naturalny lub maślanka
Jak: 1/4 szklanki jogurtu lub maślanki
Podana proporcja pozwala na zastąpienie jednego jajka.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
23. Tofu
Jak: 3 łyżki zmiksowanego tofu (ok. 60 g)
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
24. Lecytyna sojowa lub słonecznikowa
Jak: 1 łyżka
Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
25. Awokado
Jak: 1 sztuka dojrzałego awokado
Należy miąższ awokado rozdrobnić na puree. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
26. Suszone morele lub śliwki
Jak: 1/4 szklanki suszonych moreli lub śliwek
Z suszonych moreli lub śliwek należy przygotować puree. Podana proporcja pozwoli zastąpić jedno jajko.
Nadaje się do: wypieków (np. ciast, pieczywa, muffinek)
Zamienniki o podobnych wartościach odżywczych
Eliminując jaja z diety powinniśmy zadbać o spożycie innych produktów spożywczych, które dostarczą nam tych cennych składników, które dostarczyłyby wspomniane jaja (np. pełnowartościowego białka, żelaza, wapnia, witaminy B12, luteiny i zeaksantyny). Wśród "zdrowotnych" zamienników jaj można wymienić produkty takie, jak:
- Białko serwatki
- Mleko
- Mięso wieprzowe i wołowe
- Mięso drobiowe
- Ryby
- Nasiona roślin strączkowych
-
Zielone warzywa liściaste
Jarmuż, szpinak, zielona pietruszka, groszek zielony, brokuły są doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny (występującej również w jajach), którym udokumentowano m.in. szczególnie korzystny wpływ na zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa te nie są źródłem pełnowartościowego białka i pod tym względem nie mogą zastąpić jaj.
Uwaga
Właściwości technologiczne jaj wykorzystywane w produkcji potraw można zastąpić wieloma różnymi produktami spożywczymi. Jednak warto pamiętać, że rezygnując (z wyboru lub z konieczności) ze spożycia jaj pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim pełnowartościowego białka (o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych i ich pożadanych proporcjach), choliny, lecytyny, luteiny, zeaksantyny, witamin (głównie A, D, E, K, B6, B12, kwas foliowy) i składników mineralnych.
Więcej podobnych treści
Ranking makreli w sosie pomidorowym
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 września 2021
Czym zastąpić mleko?
U niektórych osób konieczna jest eliminacja mleka z diety. Zwykle są to osoby z alergią lub nieto...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 września 2020
Czym zastąpić cukier
Cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia i nosi nawet miano "białej śmierci". Jednak w sklepach ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 września 2020
Masło czy margaryna
Od lat toczy się dyskusja, co jest lepsze dla naszego zdrowia: masło czy margaryna? Obydwa te pro...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ranking margaryn
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 grudnia 2020
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu g...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.