Mięso oddzielone mechanicznie
Ostatnia aktualizacja: 12 marca 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) to surowiec pochodzenia zwierzęcego otrzymany na drodze mechanicznego oddzielenia tkanek miękkich od kości, będących pozostałościami po rozbiorze i wykrawaniu tusz wieprzowych, wołowych lub drobiowych.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Mięso oddzielone mechanicznie |
Alternatywne nazwy: | Mięso odkostnione mechanicznie, MOM |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Oddzielenie pozostałości tkanek miękkich od kości, z których wcześniej wykrojono już ręcznie mięso |
Gdzie występuje: | Przetwory mięsne: parówki, pasztety, pulpety, kotlety, gołąbki, konserwy mięsne |
W ciąży: | Bezpieczne |
W pigułce
- Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) otrzymuje się na skutek oddzielenia pozostałości tkanek miękkich od szkieletu, z którego wcześniej zostało już wykrojone mięso
- MOM cechuje się gorszą jakością, niż zwykłe mięso: ma więcej tłuszczu i cholesterolu, więcej wapnia i fosforu, jest bardziej podatne na zepsucie, białko w nim zawarte ma niższą wartość biologiczną
- MOM jest stosowany zwykle do produkcji parówek, pasztetów, konserw mięsnych, kotletów, pulpetów
Mięso oddzielone mechanicznie - co to jest?
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM), inaczej mięso odkostnione mechanicznie pozyskuje się poprzez oddzielenie od kości (odkostnianie) pozostałości mięsa chudego, a także tłuszczu i tkanki łącznej.
W uproszczeniu jest to zmielona masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z fragmentów lub całych tuszek. Może zawierać w swoim składzie cząsteczki kości i szpiku kostnego.
Obecnie MOM jest wytwarzany wyłącznie na bazie mięsa drobiowego lub mięsa wieprzowego.
Wbrew obiegowej opinii, do produkcji MOMu nie wykorzystuje się:
- w przypadku drobiu: skóry głowy i szyi, łap
- w przypadku wieprzowiny: kości głowy, ogonów, kości udowych, piszczelowych i strzałkowych
Mięso oddzielone mechanicznie jest stosowane przez producentów żywności ze względu na jego niską cenę.
Jak powstaje MOM?
Gdy z tuszy zostanie wykrojone mięso (np. piersi, udka), to pozostały szkielet z niewielką ilością mięsa, którego nie oddało się już oddzielić jest poddawany przeciskaniu przez specjalne sita pod ciśnieniem. To, co zostanie przeciśnięte określane jest właśnie mianem mięsa oddzielonego mechanicznie.
Różnice pomiędzy MOM, a mięsem
MOM charakteryzuje się gorszą jakością, niż tradycyjne mięso. W porównaniu do mięsa zawiera wyższe ilości tłuszczu i cholesterolu oraz zwykle białko o niższej wartości biologicznej. Ze względu na możliwą obecność zmielonych kości, MOM może cechować się też wyższym poziomem wapnia (jego poziom w MOMie jest regulowany prawnie) i fosforu.
Mięso oddzielone mechanicznie jest również bardziej podatne na zepsucie, w tym m.in. na jełczenie.
Zastosowanie
MOM stosuje się do produkcji wielu przetworów mięsnych
Mięso oddzielone mechanicznie może być stosowane tylko do produktów, które są poddawane obróbce termicznej.
Mięso oddzielone mechanicznie najczęściej wykorzystuje się do wyrobu produktów takich, jak:
- Pasztety
- Konserwy mięsne
- Parówki
- Hamburgery
- Krokiety
- Gołąbki
- Pulpety
- Klopsy
- Nuggetsy
Czy MOM jest szkodliwy?
Uważa się, że mięso oddzielone mechanicznie (MOM) nie wykazuje większej potencjalnej szkodliwości, niż zwykłe mięso drobiowe lub wieprzowe. Pomimo tego, ma ono o wiele niższą wartość żywieniową, niż zwykłe mięso.
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreślają, że mięso to jest bardziej podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne.
Więcej podobnych treści
Karboksymetyloceluloza (E466)
Karboksymetyloceluloza (E466) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające, stabilizując...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Dwutlenek krzemu (E551)
Dwutlenek krzemu (E551) to dodatek do żywności pełniący funkcje przeciwzbrylające. Mówi się, że d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Wodorotlenek sodu (E524)
Wodorotlenek sodu (E524), czyli soda kaustyczna, jest szeroko stosowany podczas produkcji żywnośc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Sól
Sól to jeden z najczęściej stosowanych składników w żywności. Nadaje produktom atrakcyjny smak or...
- dr Bartosz Kulczyński
- 16 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.