Dwutlenek krzemu (E551)
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Dwutlenek krzemu (E551), inaczej ditlenek krzemu to dodatek do żywności stosowany jako substancja przeciwzbrylająca, wypełniająca i nośnik.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Dwutlenek krzemu |
Alternatywne nazwy: | E551, ditlenek krzemu, SAS |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja chemiczna pomiędzy szkłem wodnym i kwasem solnym lub kwasem siarkowym |
Gdzie występuje: | Mieszanki przypraw, sól, zupki błyskawiczne, kawa rozpuszczalna, aromaty |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja przeciwzbrylająca, wypełniająca, nośnik |
W pigułce
- Dwutlenek krzemu (E551) to środek przeciwzbrylająca i wypełniający stosowany jako dodatek do żywności
- Dwutlenek krzemu (E551) jest dodawany zwykle do soli, mieszanek przypraw, zupek błyskawicznych i kawy rozpuszczalnej
- Dwutlenek krzemu stosowany jako dodatek do żywności jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia, dla którego nie ustalono limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
- Działanie rakotwórcze wykazuje inna forma dwutlenku krzemu, która nie jest wykorzystywana w żywności
Dwutlenek krzemu (E551) - co to jest?
Dwutlenek krzemu (krzemionka) to związek chemiczny naturalnie występujący w przyrodzie. Wchodzi w skład skorupy ziemskiej, niektórych organizmów zwierzęcych (okrzemek) i wybranych gatunków roślin (np. skrzyp polny). Krzemionka jest również obecna w naszym organizmie, m.in. wchodzi w skład kości.
Krzemionka (dwutlenek krzemu) występuje w dwóch różnych formach:
- Forma amorficzna (syntetyczna - SAS, np. żel krzemionkowy; naturalna)
- Forma krystaliczna (kwarc, krystobalit, trydymit)
Jako dodatek do żywności stosowana jest forma amorficzna (SAS), która jest otrzymywana tzw. metodą mokrą lub metodą termiczną. W odróżnieniu od formy krystalicznej, postać amorficzna nie wywołuje negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.
Na potrzeby przemysłu spożywczego wykorzystuje się żel krzemionkowy, który powstaje w wyniku reakcji szkła wodnego z kwasem solnym lub kwasem siarkowym.
Zastosowanie
Dwutlenek krzemu (E551) jest stosowany jako dodatek do żywności, w której pełni funkcje:
- Przeciwzbrylające
- Wypełniające
- Nośnika
Dwutlenek krzemu (E551) jest najczęściej dodawany do takich produktów, jak:
- Kawa rozpuszczalna
- Mieszanki przypraw
- Zupy instant
- Cukier puder
- Sól
- Aromaty
Inne zastosowanie dwutlenku krzemu
Dwutlenek krzemu jest wykorzystywany w przemyśle farmakologicznym jako wypełniacz do tabletek.
Dwutlenek krzemu stosuje się też w budownictwie jako środek do produkcjo szkła, silikatów, silikonu, czy też materiałów ogniotrwałych.
Krzemionka znajduje również zastosowanie w przemyśle chemicznym do produkcji żelu krzemionkowego, wykorzystywanego jako środek suszący, a także jako faza stała w chromatografach.
Za sprawą swoich właściwości pochłaniających wilgoć i przeciwzbrylających dwutlenek krzemu jest wykorzystywany do produkcji wyrobów kosmetycznych, w tym kremów i balsamów.
Czy dwutlenek krzemu jest szkodliwy?
Dwutlenek krzemu jako dodatek do żywności jest bezpieczny dla zdrowia
W 2018 roku, na podstawie dostępnych danych naukowych, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny bezpieczeństwa spożycia dwutlenku krzemu (E551) stosowanego jako dodatek do żywności. Uznał on, że ditlenek krzemu nie jest genotoksyczny, rakotwórczy, ani nie ma negatywnego wpływu na płodność.
Dla dwutlenku krzemu nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Dwutlenek krzemu a działanie rakotwórcze
W Sieci można informacje wskazujące na to, że dwutlenek krzemu jest rakotwórczy. I rzeczywiście, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała krzemionkę krystaliczną i pył krzemionkowy jako substancje kancerogenne dla człowieka. Należy jednak podkreślić, że do żywności jest dopuszczona inna forma krzemionki - syntetyczna amorficzna krzemionka (SAS), która nie wykazuje takiego działania i jest bezpieczna dla zdrowia.
Więcej podobnych treści
Octan potasu (E261)
Octan potasu (E261) to regulator kwasowości i konserwant stosowany zwykle w produktach mięsnych. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Karboksymetyloceluloza (E466)
Karboksymetyloceluloza (E466) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające, stabilizując...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Wodorotlenek sodu (E524)
Wodorotlenek sodu (E524), czyli soda kaustyczna, jest szeroko stosowany podczas produkcji żywnośc...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) jest stosowany m.in. jako zamiennik cukru i coraz częściej możn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://dlibra.umcs.lublin.pl/Content/30815/PRACA%20DR-KRASUCKA%20PATRYCJA.pdf
- https://monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono100C-14.pdf
- Maged Younes i wsp.: Re‐evaluation of silicon dioxide (E 551) as a food additive. EFSA J., 2018, 16(1), e05088.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.