Karboksymetyloceluloza (E466)
Ostatnia aktualizacja: 08 czerwca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 1badań
Karboksymetyloceluloza (E466), w skrócie CMC to dodatek do żywności pełniący funkcję zagęszczającą i emulgującą.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Karboksymetyloceluloza |
Alternatywne nazwy: | E466, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa, CMC |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja chemiczna pomiędzy celulozą, a kwasem monochlorooctowym w środowisku alkalicznym. |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczna dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Tortilla, wrapy, bułki do hamburgerów, spody do pizzy, lody, napoje owocowe, syropy |
W ciąży: | Bezpieczna |
Funkcja technologiczna: | Substancja zagęszczająca, stabilizująca, emulgująca, wypełniająca |
W pigułce
- Karboksymetyloceluloza (E466) to zmodyfikowana chemicznie celuloza, która jest stosowana w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgująca i stabilizująca
- Karboksymetylulozę (E466) można spotkać m.in. w produktach piekarniczych, wyrobach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, syropach
- Karboksymetyloceluloza (E466) jest bezpieczna dla zdrowia, choć odnotowano jeden przypadek wystąpienia anafilaksji po jej spożyciu
- Dla karboksymetylocelulozy nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)
Karboksymetyloceluloza (E466) - co to jest?
Pod względem budowy chemicznej karboksymetyloceluloza jest solą sodową kwasu celulozo-glukonowego.
Karboksymetyloceluloza (CMC) jest otrzymywana poprzez traktowanie celulozy kwasem monochlorooctowym lub jego solą sodową w warunkach alkalicznych.
Ze względu na słabą rozpuszczalność w wodzie, karboksymetyloceluloza jest stosowana w postaci soli sodowej karboksymetylocelulozy.
Zastosowanie
Karboksymetyloceluloza (E466) jest stosowana jako dodatek do żywności o kilku funkcjach technologicznych
Karboksymetyloceluloza (E466) jest dodawana do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości:
- Zagęszczające
- Stabilizujące
- Emulgujące
- Wypełniające
Karboksymetyloceluloza nadaje żywności gęstą i kremową konsystencję. Stabilizuje strukturę wielu produktów poprzez zatrzymywanie wilgoci i zapobieganie rozdzielaniu się fazy olejowej i wodnej w produktach.
W produktach typu tortilla CMC zapewnia odpowiadnią rolowalność.
Karboksymetyloceluloza jest najczęściej stosowana w takich produktach, jak:
- Wyroby cukiernicze (np. ciasteczka)
- Napoje owocowe
- Napoje kakaowe i czekoladowe w proszku
- Gumy do żucia
- Produkty piekarnicze (np. wrapy, spody do pizzy, tortilla, bułki do hamburgerów)
- Lody
- Mleczko kokosowe
- Syropy owocowe
- Zupy instant
- Sosy w proszku
Inne zastosowanie
Karboksymetyloceluloza jest również stosowana m.in. do produkcji proszków do prania, klejów i wyrobów kosmetycznych (np. past do zębów, kremów ochronnych).
Czy karboksymetyloceluloza jest szkodliwa?
Karboksymetyloceluloza jest ogólnie bezpieczna dla zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ustaliła limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla karboksymetylocelulozy. Oznacza to, że spożywanie jej w ilościach powszechnie stosowanych w produktach spożywczych jest bezpieczne dla zdrowia.
W literaturze naukowej odnotowano tylko jeden przypadek (u 14-letniej dziewczynki) wystąpienia anafilaksji spowodowanej spożyciem produktów spożywczych zawierających karboksymetylocelulozę.
Więcej podobnych treści
Fosforan sodu (E339)
Fosforan sodu (E339) jest stosowany jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Octan potasu (E261)
Octan potasu (E261) to regulator kwasowości i konserwant stosowany zwykle w produktach mięsnych. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Dwutlenek krzemu (E551)
Dwutlenek krzemu (E551) to dodatek do żywności pełniący funkcje przeciwzbrylające. Mówi się, że d...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 czerwca 2021
Mięso oddzielone mechanicznie
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest uznawane za gorszą kategorię mięsa. Sprawdziliśmy, czy r...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 czerwca 2021
Glukonolakton (E575)
Glukonolakton (E575) to dość rzadko stosowany dodatek do żywności o funkcji regulującej kwasowość...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Wodorotlenek sodu (E524)
Wodorotlenek sodu (E524), czyli soda kaustyczna jest szeroko stosowany w różnych gałęziach przemy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.