Karboksymetyloceluloza (E466)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 08 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 1badań

Karboksymetyloceluloza (E466), w skrócie CMC to dodatek do żywności pełniący funkcję zagęszczającą i emulgującą.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Karboksymetyloceluloza

Alternatywne nazwy:

E466, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa, CMC

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Reakcja chemiczna pomiędzy celulozą, a kwasem monochlorooctowym w środowisku alkalicznym.

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczna dla zdrowia

Gdzie występuje:

Tortilla, wrapy, bułki do hamburgerów, spody do pizzy, lody, napoje owocowe, syropy


W pigułce

  • Karboksymetyloceluloza (E466) to zmodyfikowana chemicznie celuloza, która jest stosowana w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca, emulgująca i stabilizująca
  • Karboksymetylulozę (E466) można spotkać m.in. w produktach piekarniczych, wyrobach cukierniczych, lodach, napojach owocowych, syropach
  • Karboksymetyloceluloza (E466) jest bezpieczna dla zdrowia, choć odnotowano jeden przypadek wystąpienia anafilaksji po jej spożyciu
  • Dla karboksymetylocelulozy nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI)

Karboksymetyloceluloza (E466) - co to jest?

Pod względem budowy chemicznej karboksymetyloceluloza jest solą sodową kwasu celulozo-glukonowego.

Karboksymetyloceluloza (CMC) jest otrzymywana poprzez traktowanie celulozy kwasem monochlorooctowym lub jego solą sodową w warunkach alkalicznych.

Ze względu na słabą rozpuszczalność w wodzie, karboksymetyloceluloza jest stosowana w postaci soli sodowej karboksymetylocelulozy.

Zastosowanie

Karboksymetyloceluloza (E466) jest stosowana jako dodatek do żywności o kilku funkcjach technologicznych

Karboksymetyloceluloza (E466) jest dodawana do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości:

  • Zagęszczające
  • Stabilizujące
  • Emulgujące
  • Wypełniające

Karboksymetyloceluloza nadaje żywności gęstą i kremową konsystencję. Stabilizuje strukturę wielu produktów poprzez zatrzymywanie wilgoci i zapobieganie rozdzielaniu się fazy olejowej i wodnej w produktach.

W produktach typu tortilla CMC zapewnia odpowiadnią rolowalność.

Karboksymetyloceluloza jest najczęściej stosowana w takich produktach, jak:

  • Wyroby cukiernicze (np. ciasteczka)
  • Napoje owocowe
  • Napoje kakaowe i czekoladowe w proszku
  • Gumy do żucia
  • Produkty piekarnicze (np. wrapy, spody do pizzy, tortilla, bułki do hamburgerów)
  • Lody
  • Mleczko kokosowe
  • Syropy owocowe
  • Zupy instant
  • Sosy w proszku

Inne zastosowanie

Karboksymetyloceluloza jest również stosowana m.in. do produkcji proszków do prania, klejów i wyrobów kosmetycznych (np. past do zębów, kremów ochronnych).

Czy karboksymetyloceluloza jest szkodliwa?

Karboksymetyloceluloza jest ogólnie bezpieczna dla zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ustaliła limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) dla karboksymetylocelulozy. Oznacza to, że spożywanie jej w ilościach powszechnie stosowanych w produktach spożywczych jest bezpieczne dla zdrowia.

W literaturze naukowej odnotowano tylko jeden przypadek (u 14-letniej dziewczynki) wystąpienia anafilaksji spowodowanej spożyciem produktów spożywczych zawierających karboksymetylocelulozę.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter