Ranking spodów do pizzy
Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Spód do pizzy to gotowe, upieczone ciasto służące do samodzielnego przygotowania pizzy w domu.
W pigułce
- Spośród 14 sprawdzonych spodów do pizzy rekomendujemy 1 z nich
- Głównymi kryteriami oceny spodów do pizzy były: zawartość cukru, obecność oleju palmowego i zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki
- Za najlepszy spód do pizzy uznaliśmy: Terrasana - Podstawy do pizzy, który zawierał mało cukru (0,4 g/100 g), i do którego wykorzystano zdrowszy rodzaj mąki (mąkę pełnoziarnistą). Dodatkowo produkt ten pozbawiony był obecności oleju palmowego
- Kupując spód do pizzy powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najniższą zawartość cukru, zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki (np. mąki pełnoziarnistej), a także na brak oleju palmowego i innych zbędnych dodatków
Co kupimy w sklepach?
W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów spodów do pizzy. Różnią się one np. rodzajem zastosowanej mąki (mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista).
Dodatkowo w sklepach można spotkać spody do pizzy bezglutenowe i o obniżonej zawartości białka.
Skład spodu do pizzy (kryteria rankingu)
Na podstawie składu boczków dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
- Zawartość cukru - spody do pizzy cechują się stosunkowo niską zawartością cukru; jednak cukier to składnik niepożądany dla naszego zdrowia. Jest źródłem pustych kalorii, a jego nadmiar powoduje wiele chorób. Zawartość cukru w spodach do pizzy wynosiła 0,3-7 g/100 g.
- Obecność oleju palmowego - spożywanie wysokich ilości oleju palmowego może prawdopodobnie przyczyniać się do wzrostu stężenia "złego" cholesterolu LDL we krwi.
- Wykorzystanie zdrowszego rodzaju mąki - zaleca się spożywać mąki jak najmniej przetworzone, które są źródłem witamin i składników mineralnych; przyznajemy dodatkowy punkt spodom do pizzy przygotowanym na bazie mąki pełnoziarnistej.
- Zastosowanie zdrowszego rodzaju oleju - spody do pizzy zawierają w swoim składzie różne oleje roślinne; dodatkowy punkt przyznajemy spodom do pizzy, do których produkcji wykorzystano oliwę z oliwek.
- Wykorzystanie zakwasu - zakwas jest składnikiem pożądanym, ponieważ wykazuje właściwości zdrowotne.
- Obecność konserwantów - do niektórych produktów dodawano konserwanty, w tym głównie sorbinian potasu (E202) i propionian wapnia (E282); związki te nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, ale obniżają jakość produktu (kierując się zasadą: "im krótszy skład, tym lepiej").
- Obecność emulgatorów - spody do pizzy mogą zawierać dodatek emulgatorów, zwykle np. lecytyny sojowej (E322) lub mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E471); są to związki neutralne dla naszego zdrowia, ale obniżają jakość produktu.
- Obecność zagęszczaczy i stabilizatorów - w niektórych produktach stosowano dodatek np. gumy guar (E412), glicerolu (E422), hydroksypropylometylocelulozy (E464), karboksymetylocelulozy (E466); substancje te nie są dla nas szkodliwe, ale są zbędne w spodach do pizzy.
- Certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO (TAK/NIE) - świadczy o wykorzystaniu surowców pochodzących z upraw ekologicznych, którym stawiane są większe wymogi związane z uprawą, np. ze stosowaniem pestycydów.
- Obecność spulchniaczy - stosowanymi spulchniaczami były zwykle węglan sodu (E500), difosforany (E450), glukonodeltalakton (E575); są to związki bezpieczne dla zdrowia, ale obniżają jakość produktu.
- Obecność regulatorów kwasowości - są dodawane do produktów w celu regulowania ich pH. Pozwala to na nadanie produktowi odpowiednich walorów sensorycznych (np. smaku). Dodatkowo regulatory kwasowości chronią w pewnym stopniu produkt przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów; w niektórych spodach do pizzy znajdowały się np. kwas cytrynowy (E330), kwas jabłkowy (E296), glukonolakton (E575); są to składniki bezpieczne dla zdrowia, ale kierując się zasadą "krótkiego składu" uznajemy je za zbędny dodatek.
Zwycięzca rankingu
ZA NAJLEPSZY PRODUKT, KTÓRY UZYSKAŁ OCENĘ 9,6/10 UZNALIŚMY:
Terrasana - Podstawy do pizzy
✓ Bardzo niska zawartość cukru (0,4 g/100 g)
✓ Nie zawiera oleju palmowego
✓ Wykorzystano mąkę pełnoziarnistą
✓ Zastosowano oliwę z oliwek
✓ Przygotowany z wykorzystaniem zakwasu
✓ Nie zawiera konserwantów
✓ Nie zawiera emulgatorów
✓ Nie zawiera zagęszczaczy i stabilizatorów
✓ Pozbawiony spulchniaczy
✓ Nie zawiera regulatorów kwasowości
Ranking spodów do pizzy - wyniki
Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2021
sortuj po:
01
Terrasana
Podstawy do pizzy (2 sztuki)
- Skład:
- mąka pełnoziarnista eco, mąka pszenna eco, woda, drożdże, oliwa z oliwek extra virgin (1,3%), sól morska, zakwas orkiszowy eco.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 242 kcal Tłuszcze 2,1 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g Węglowodany (w tym cukry) 45 g (0,4 g) Błonnik 4,6 g Białko 8,2 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 0,4Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
GustoBello
Spody do pizzy na bazie mąki pszennej
- Skład:
- mąka pszenna 61%, woda, oliwa z oliwek extra virgin 7%, sól, drożdże
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 298 kcal Tłuszcze 6,9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g Węglowodany (w tym cukry) 49 g (1 g) Błonnik 3,1 g Białko 8,3 g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
Alimenta
SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ Z CIASTA RAZOWEGO BIO (2 X 150 G) 300 G
- Skład:
- mąka pszenna typu „0”*, woda, mąka pełnoziarnista z pszenicy zwyczajnej*(21,5%), sól , oliwa z oliwek extra virgin* (1,3%), drożdże piwne, emulgator: lecytyna sojowa*, naturalny ekstrakt z oliwy, naturalny ekstrakt z rozmarynu*. powierzchnię potraktowano alkoholem etylowym* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 2,3 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g Węglowodany (w tym cukry) 47 g (1,2 g) Błonnik 3 g Białko 7,5 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1,2Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
Alimenta
SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ BIO (2 X 150 G) 300 G
- Skład:
- mąka pszenna typu „0”*, woda, oliwa z oliwek extra virgin* (1,8%), sól, drożdże piwowarskie, emulgator: lecytyna sojowa*, naturalny ekstrakt z oliwek, naturalny ekstrakt z rozmarynu*. powierzchnię potraktowano alkoholem etylowym* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 239 kcal Tłuszcze 2,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g Węglowodany (w tym cukry) 46 g (1,1 g) Błonnik 1,7 g Białko 7,1 g Sól 1,6 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1,1Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Terrasana
Spód do pizzy bezglutenowy 130 g BIO
- Skład:
- woda, skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa*,olej słonecznikowy*, mąka kukurydziana*,skrobia z tapioki*,oliwa z oliwek extra virgin*, skrobia ziemniaczana*, błonnik z nasion babki płesznik*, inulina* (błonnik), sól, substancja spulchniająca: winiany potasu, wodorowęglan sodu (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 276 kcal Tłuszcze 9,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g Węglowodany (w tym cukry) 42,9 g (0,3 g) Błonnik 4,5 g Białko 2,5 g Sól 1,3 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 0,3Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
ARTIGIANPIADA -
PIADINA PIZZA - BAZA DO PIZZY - 420G
- Skład:
- mąka pszenna typu „0” , woda, oliwa extra vergin 5,5%, sól, drożdże, środek spulchniający (difosforan, węglan sodu, skrobia pszenna), aromat.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 293 kcal Tłuszcze 6,1 g Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g Węglowodany (w tym cukry) 49,2 g (1,6 g) Błonnik 2,2 g Białko 7,5 g Sól 1,7 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1,6Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
Schär
Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g
- Skład:
- skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, zakwas 13% (mąka ryżowa, woda), woda, skrobia ziemniaczana, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; skrobia ryżowa, mąka kukurydziana, syrop glukozowy, drożdże, dekstroza, oliwa z oliwek 1,6%, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), alkohol etylowy, białko sojowe, substancja spulchniająca: glukonodeltalakton, wodorowęglan sodu, kwas winowy, kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 291 kcal Tłuszcze 3,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g Węglowodany (w tym cukry) 60 g (2,7 g) Błonnik 4,7 g Białko 3 g Sól 1,3 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 2,7Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
08
Henglein
Spód do pizzy prostokątny w stylu włoskim 400 g
- Skład:
- mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, skrobia pszenna, oliwa z oliwek, alkohol etylowy, sól, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), drożdże, białko pszenne, glukoza, mąka kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 267 kcal Tłuszcze 5,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g Węglowodany (w tym cukry) 45 g (2,5 g) Błonnik g Białko 6,6 g Sól 1,9 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 2,5Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
Balviten
SPODY DO PIZZY BEZGLUTENOWE 300G
- Skład:
- skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, woda, olej roślinny rzepakowy, cukier, drożdże, glukoza, sól, substancja zagęszczająca: guma guar i e464, błonnik ziemniaczany, pektyna, emulgatory: lecytyna i mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: e575.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 264 kcal Tłuszcze 3,6 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g Węglowodany (w tym cukry) 57,1 g (1,8 g) Błonnik 0,8 g Białko 3 g Sól 0,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1,8Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
Henglein
Spód do pizzy okrągły w stylu amerykańskim 380 g
- Skład:
- mąka pszenna, woda, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), tłuszcz palmowy, oliwa z oliwek (2%), olej rzepakowy, drożdże, sól, alkohol etylowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 258 kcal Tłuszcze 5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g Węglowodany (w tym cukry) 44 g (1,3 g) Błonnik g Białko 6,6 g Sól 2,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 1,3Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
Incola
Spody Do Pizzy Bezglutenowe Wegańskie 230g
- Skład:
- woda, skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, tapiokowa), mąka ryżowa, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), syrop ryżowy, glukoza, drożdże, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma guar), sól.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 309 kcal Tłuszcze 8 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g Węglowodany (w tym cukry) 56,1 g (6,7 g) Błonnik 2,4 g Białko 1,9 g Sól 0,9 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 6,7Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
Bezgluten
Bezglutenowe spody do pizzy niskobiałkowe PKU
- Skład:
- woda, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, cukier, margaryna (oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), drożdże, sól, błonnik pokarmowy, substancja zagęszczająca: pektyna, guma guar, e 464; emulgatory: lecytyna, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; zioła prowansalskie, regulator kwasowości: e 575; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 253 kcal Tłuszcze 3,4 g Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g Węglowodany (w tym cukry) 55 g (4,1 g) Błonnik g Białko 0,6 g Sól 1,54 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 4,1Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
13
Dijo
Italian Bread Spody do pizzy 230 g (2 sztuki)
- Skład:
- mąka pszenna, woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol, guma guar, e466, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, sól, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, glukoza (z pszenicy), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, błonnik pszenny, cukier, substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, aromat (zawiera mąkę pszenną), środek do przetwarzania mąki: l-cysteina
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 325 kcal Tłuszcze 8,9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g Węglowodany (w tym cukry) 54 g (3,9 g) Błonnik g Białko 6,5 g Sól 1,8 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 3,9Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
14
Mission
Podkład do pizzy pszenny 230 g (2 sztuki)
- Skład:
- mąka pszenna (63%), woda, tłuszcz roślinny (palmowy), stabilizatory (e 422, e 412, e 466), substancje spulchniające (e 450, e 500), sól, regulator kwasowości (e 296), glukoza (z pszenicy), emulgator (e 471), błonnik pszenny, cukier, substancje konserwujące (e 282, e 202), aromat (zawiera mąkę pszenną), środek do przetwarzania mąki (e 920)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 325 kcal Tłuszcze 8,9 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g Węglowodany (w tym cukry) 54 g (7 g) Błonnik 6,5 g Białko g Sól 1,8 g - Podsumowanie:
- Zawartość cukru (g): 7Bez oleju palmowego: Użyto zdrowszy rodzaj mąki: Użyto lepszego rodzaju oleju: Użyto zakwasu: Bez konserwantów: Bez emulgatorów: Bez zagęszczaczy i stablizatorów: Produkt BIO: Bez spulchniaczy: Bez regulatorów kwasowości:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Vitapedia rekomenduje
Rekomendujemy 1 spód do pizzy
- Terrasana - Podstawy do pizzy
Produkty ten zawiera bardzo mało cukru (0,4 g/100 g), a do jego produkcji wykorzystano mąkę pełnoziarnistą, oliwę z oliwek i zakwas. Dodatkowo nie zawiera w swoim składzie oleju palmowego, konserwantów, emulgatorów, zagęszczaczy, stabilizatorów, spulchniaczy, regulatorów kwasowości.
Produkty ten uzyskał ocenę 9,6/10 pkt.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegało 14 produktów, pochodzących od 1 producentów
- Zawartość cukru wynosiła od 0,3 do 7 g/100 g
- 4 produkty zawierały w swoim składzie olej palmowy
- Tylko 1 produkt zawierał jako główny składnik mąkę pełnoziarnistą
- Do produkcji 6 spodów do pizzy wykorzystano oliwę z oliwek
- Tylko 1 produkt został przygotowany z zastosowaniem zakwasu
- Tylko w 2 produktach znajdowały się konserwanty
- 8 produktów zawierało emulgatory
- W 6 produktach zastosowano substancje stabilizujące/zagęszczające
- 3 produkty posiadały certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
- W 8 produktach były obecne spulchniacze
- W 7 produktach znajdowały się regulatory kwasowości
Na co uważać przy kupowaniu ?
Spody do pizzy dostępne w sprzedaży mają bardzo zróżnicowany skład. Przy wyborze produktu, zwracaj szczególną uwagę na:
- Niską zawartość cukru- najlepiej nie więcej, niż 2-3 g/100 g
- Brak oleju palmowego
- Zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki (np. mąki pełnoziarnistej)
Dodatkowo dobry jakościowo spód do pizzy nie powinien zawierać w swoim składzie:
- Konserwantów
- Emulgatorów
- Substancji zagęszczających
- Substancji stabilizujących
- Substancji spulchniających
- Regulatorów kwasowości
Więcej podobnych treści
Ranking mleczek kokosowych
Dobre jakościowo mleczko kokosowe to te zawierające minimum 80% ekstraktu z kokosa i pozbawione s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 29 kwietnia 2021
Ranking paluszków krabowych
Surimi to zmielone mięso ryb, które bardzo często zawiera wiele składników niepożądanych (barwnik...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 kwietnia 2021
Ranking herbatników
Herbatniki to produkty cukiernicze zwykle zawierające duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 sierpnia 2021
Ranking białych kiełbas
Najważniejszym składnikiem białych kiełbas jest mięso, Sprawdziliśmy, które białe kiełbasy zawier...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 kwietnia 2021
Ranking bułek do hamburgerów
Bułki do hamburgerów dostępne w sprzedaży mają zróżnicowany skład. Przyjrzeliśmy się mu i wybrali...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 kwietnia 2021
Ranking chipsów paprykowych
Chipsy paprykowe to produkt wysokoprzetworzony, jednak znaleźliśmy dwa produkty, które charaktery...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 kwietnia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.