Ranking spodów do pizzy

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Spód do pizzy to gotowe, upieczone ciasto służące do samodzielnego przygotowania pizzy w domu.


W pigułce

  • Spośród 14 sprawdzonych spodów do pizzy rekomendujemy 1 z nich
  • Głównymi kryteriami oceny spodów do pizzy były: zawartość cukru, obecność oleju palmowego i zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki
  • Za najlepszy spód do pizzy uznaliśmy: Terrasana - Podstawy do pizzy, który zawierał mało cukru (0,4 g/100 g), i do którego wykorzystano zdrowszy rodzaj mąki (mąkę pełnoziarnistą). Dodatkowo produkt ten pozbawiony był obecności oleju palmowego
  • Kupując spód do pizzy powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najniższą zawartość cukru,  zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki (np. mąki pełnoziarnistej), a także na brak oleju palmowego i innych zbędnych dodatków

Co kupimy w sklepach?

W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów spodów do pizzy. Różnią się one np. rodzajem zastosowanej mąki (mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista).

Dodatkowo w sklepach można spotkać spody do pizzy bezglutenowe i o obniżonej zawartości białka.

Skład spodu do pizzy (kryteria rankingu)

Na podstawie składu boczków dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  • Zawartość cukru - spody do pizzy cechują się stosunkowo niską zawartością cukru; jednak cukier to składnik niepożądany dla naszego zdrowia. Jest źródłem pustych kalorii, a jego nadmiar powoduje wiele chorób. Zawartość cukru w spodach do pizzy wynosiła 0,3-7 g/100 g.
  • Obecność oleju palmowego - spożywanie wysokich ilości oleju palmowego może prawdopodobnie przyczyniać się do wzrostu stężenia "złego" cholesterolu LDL we krwi.
  • Wykorzystanie zdrowszego rodzaju mąki - zaleca się spożywać mąki jak najmniej przetworzone, które są źródłem witamin i składników mineralnych; przyznajemy dodatkowy punkt spodom do pizzy przygotowanym na bazie mąki pełnoziarnistej.
  • Zastosowanie zdrowszego rodzaju oleju - spody do pizzy zawierają w swoim składzie różne oleje roślinne; dodatkowy punkt przyznajemy spodom do pizzy, do których produkcji wykorzystano oliwę z oliwek.
  • Wykorzystanie zakwasu  - zakwas jest składnikiem pożądanym, ponieważ wykazuje właściwości zdrowotne.
  • Obecność konserwantów - do niektórych produktów dodawano konserwanty, w tym głównie sorbinian potasu (E202) i propionian wapnia (E282); związki te nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, ale obniżają jakość produktu (kierując się zasadą: "im krótszy skład, tym lepiej").
  • Obecność emulgatorów - spody do pizzy mogą zawierać dodatek emulgatorów, zwykle np. lecytyny sojowej (E322) lub mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E471); są to związki neutralne dla naszego zdrowia, ale obniżają jakość produktu.
  • Obecność zagęszczaczy i stabilizatorów - w niektórych produktach stosowano dodatek np. gumy guar (E412), glicerolu (E422), hydroksypropylometylocelulozy (E464), karboksymetylocelulozy (E466); substancje te nie są dla nas szkodliwe, ale są zbędne w spodach do pizzy.
  • Certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO (TAK/NIE) - świadczy o wykorzystaniu surowców pochodzących z upraw ekologicznych, którym stawiane są większe wymogi związane z uprawą, np. ze stosowaniem pestycydów.
  • Obecność spulchniaczy - stosowanymi spulchniaczami były zwykle węglan sodu (E500), difosforany (E450), glukonodeltalakton (E575); są to związki bezpieczne dla zdrowia, ale obniżają jakość produktu.
  • Obecność regulatorów kwasowości - są dodawane do produktów w celu regulowania ich pH. Pozwala to na nadanie produktowi odpowiednich walorów sensorycznych (np. smaku). Dodatkowo regulatory kwasowości chronią w pewnym stopniu produkt przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów; w niektórych spodach do pizzy znajdowały się np. kwas cytrynowy (E330), kwas jabłkowy (E296), glukonolakton (E575); są to składniki bezpieczne dla zdrowia, ale kierując się zasadą "krótkiego składu" uznajemy je za zbędny dodatek.

Zwycięzca rankingu

ZA NAJLEPSZY PRODUKT, KTÓRY UZYSKAŁ OCENĘ 9,6/10 UZNALIŚMY:

Terrasana - Podstawy do pizzy

 Bardzo niska zawartość cukru (0,4 g/100 g)

 Nie zawiera oleju palmowego

Wykorzystano mąkę pełnoziarnistą

Zastosowano oliwę z oliwek

Przygotowany z wykorzystaniem zakwasu

Nie zawiera konserwantów

Nie zawiera emulgatorów

Nie zawiera zagęszczaczy i stabilizatorów

 Pozbawiony spulchniaczy

Nie zawiera regulatorów kwasowości

Ranking spodów do pizzy - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2021

sortuj po:

  • 01

    Terrasana

    Podstawy do pizzy (2 sztuki)

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mąka pełnoziarnista eco, mąka pszenna eco, woda, drożdże, oliwa z oliwek extra virgin (1,3%), sól morska, zakwas orkiszowy eco.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 242 kcal
      Tłuszcze 2,1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 45 g (0,4 g)
      Błonnik 4,6 g
      Białko 8,2 g
      Sól 1,4 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 0,4Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: correctUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: correctBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Terrasana Podstawy do pizzy (2 sztuki)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 02

    GustoBello

    Spody do pizzy na bazie mąki pszennej

    7,3

    • Skład:
      mąka pszenna 61%, woda, oliwa z oliwek extra virgin 7%, sól, drożdże
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 298 kcal
      Tłuszcze 6,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 49 g (1 g)
      Błonnik 3,1 g
      Białko 8,3 g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    GustoBello Spody do pizzy na bazie mąki pszennej
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 03

    Alimenta

    SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ Z CIASTA RAZOWEGO BIO (2 X 150 G) 300 G

    7,2

    • Skład:
      mąka pszenna typu „0”*, woda, mąka pełnoziarnista z pszenicy zwyczajnej*(21,5%), sól , oliwa z oliwek extra virgin* (1,3%), drożdże piwne, emulgator: lecytyna sojowa*, naturalny ekstrakt z oliwy, naturalny ekstrakt z rozmarynu*. powierzchnię potraktowano alkoholem etylowym* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 245 kcal
      Tłuszcze 2,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 47 g (1,2 g)
      Błonnik 3 g
      Białko 7,5 g
      Sól 1,4 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1,2Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: correctBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Alimenta SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ Z CIASTA RAZOWEGO BIO (2 X 150 G) 300 G
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 04

    Alimenta

    SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ BIO (2 X 150 G) 300 G

    7,2

    • Skład:
      mąka pszenna typu „0”*, woda, oliwa z oliwek extra virgin* (1,8%), sól, drożdże piwowarskie, emulgator: lecytyna sojowa*, naturalny ekstrakt z oliwek, naturalny ekstrakt z rozmarynu*. powierzchnię potraktowano alkoholem etylowym* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 239 kcal
      Tłuszcze 2,6 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 46 g (1,1 g)
      Błonnik 1,7 g
      Białko 7,1 g
      Sól 1,6 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1,1Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: correctBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Alimenta SPÓD DO PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ BIO (2 X 150 G) 300 G
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 05

    Terrasana

    Spód do pizzy bezglutenowy 130 g BIO

    7

    • Skład:
      woda, skrobia kukurydziana*, mąka ryżowa*,olej słonecznikowy*, mąka kukurydziana*,skrobia z tapioki*,oliwa z oliwek extra virgin*, skrobia ziemniaczana*, błonnik z nasion babki płesznik*, inulina* (błonnik), sól, substancja spulchniająca: winiany potasu, wodorowęglan sodu (*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 276 kcal
      Tłuszcze 9,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 42,9 g (0,3 g)
      Błonnik 4,5 g
      Białko 2,5 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 0,3Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: correctBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    Terrasana Spód do pizzy bezglutenowy 130 g BIO
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 06

    ARTIGIANPIADA -

    PIADINA PIZZA - BAZA DO PIZZY - 420G

    6,8

    • Skład:
      mąka pszenna typu „0” , woda, oliwa extra vergin 5,5%, sól, drożdże, środek spulchniający (difosforan, węglan sodu, skrobia pszenna), aromat.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 293 kcal
      Tłuszcze 6,1 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 g
      Węglowodany (w tym cukry) 49,2 g (1,6 g)
      Błonnik 2,2 g
      Białko 7,5 g
      Sól 1,7 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1,6Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: correct
    ARTIGIANPIADA - PIADINA PIZZA - BAZA DO PIZZY - 420G
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 07

    Schär

    Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g

    6,4

    • Skład:
      skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, zakwas 13% (mąka ryżowa, woda), woda, skrobia ziemniaczana, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; skrobia ryżowa, mąka kukurydziana, syrop glukozowy, drożdże, dekstroza, oliwa z oliwek 1,6%, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), alkohol etylowy, białko sojowe, substancja spulchniająca: glukonodeltalakton, wodorowęglan sodu, kwas winowy, kwas cytrynowy.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 291 kcal
      Tłuszcze 3,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 60 g (2,7 g)
      Błonnik 4,7 g
      Białko 3 g
      Sól 1,3 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 2,7Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: correctUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Schär Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 08

    Henglein

    Spód do pizzy prostokątny w stylu włoskim 400 g

    5

    • Skład:
      mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, skrobia pszenna, oliwa z oliwek, alkohol etylowy, sól, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), drożdże, białko pszenne, glukoza, mąka kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 267 kcal
      Tłuszcze 5,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g
      Węglowodany (w tym cukry) 45 g (2,5 g)
      Błonnik g
      Białko 6,6 g
      Sól 1,9 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 2,5Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Henglein Spód do pizzy prostokątny w stylu włoskim 400 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 09

    Balviten

    SPODY DO PIZZY BEZGLUTENOWE 300G

    5

    • Skład:
      skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, woda, olej roślinny rzepakowy, cukier, drożdże, glukoza, sól, substancja zagęszczająca: guma guar i e464, błonnik ziemniaczany, pektyna, emulgatory: lecytyna i mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: e575.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 264 kcal
      Tłuszcze 3,6 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 57,1 g (1,8 g)
      Błonnik 0,8 g
      Białko 3 g
      Sól 0,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1,8Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Balviten SPODY DO PIZZY BEZGLUTENOWE 300G
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 10

    Henglein

    Spód do pizzy okrągły w stylu amerykańskim 380 g

    4,1

    • Skład:
      mąka pszenna, woda, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), tłuszcz palmowy, oliwa z oliwek (2%), olej rzepakowy, drożdże, sól, alkohol etylowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 258 kcal
      Tłuszcze 5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 44 g (1,3 g)
      Błonnik g
      Białko 6,6 g
      Sól 2,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 1,3Bez oleju palmowego: incorrectUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: correctBez zagęszczaczy i stablizatorów: correctProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Henglein Spód do pizzy okrągły w stylu amerykańskim 380 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 11

    Incola

    Spody Do Pizzy Bezglutenowe Wegańskie 230g

    3,4

    • Skład:
      woda, skrobie (kukurydziana, ziemniaczana, tapiokowa), mąka ryżowa, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), syrop ryżowy, glukoza, drożdże, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma guar), sól.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 309 kcal
      Tłuszcze 8 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 56,1 g (6,7 g)
      Błonnik 2,4 g
      Białko 1,9 g
      Sól 0,9 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 6,7Bez oleju palmowego: correctUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: correctBez regulatorów kwasowości: correct
    Incola Spody Do Pizzy Bezglutenowe Wegańskie 230g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 12

    Bezgluten

    Bezglutenowe spody do pizzy niskobiałkowe PKU

    1,9

    • Skład:
      woda, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, cukier, margaryna (oleje roślinne /palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy/ w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato), drożdże, sól, błonnik pokarmowy, substancja zagęszczająca: pektyna, guma guar, e 464; emulgatory: lecytyna, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; zioła prowansalskie, regulator kwasowości: e 575; substancja spulchniająca: węglany sodu.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 253 kcal
      Tłuszcze 3,4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 55 g (4,1 g)
      Błonnik g
      Białko 0,6 g
      Sól 1,54 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 4,1Bez oleju palmowego: incorrectUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: correctBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Bezgluten Bezglutenowe spody do pizzy niskobiałkowe PKU
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 13

    Dijo

    Italian Bread Spody do pizzy 230 g (2 sztuki)

    1,4

    • Skład:
      mąka pszenna, woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol, guma guar, e466, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, sól, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, glukoza (z pszenicy), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, błonnik pszenny, cukier, substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, aromat (zawiera mąkę pszenną), środek do przetwarzania mąki: l-cysteina
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 325 kcal
      Tłuszcze 8,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 54 g (3,9 g)
      Błonnik g
      Białko 6,5 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 3,9Bez oleju palmowego: incorrectUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: incorrectBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Dijo Italian Bread Spody do pizzy 230 g (2 sztuki)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 14

    Mission

    Podkład do pizzy pszenny 230 g (2 sztuki)

    0

    • Skład:
      mąka pszenna (63%), woda, tłuszcz roślinny (palmowy), stabilizatory (e 422, e 412, e 466), substancje spulchniające (e 450, e 500), sól, regulator kwasowości (e 296), glukoza (z pszenicy), emulgator (e 471), błonnik pszenny, cukier, substancje konserwujące (e 282, e 202), aromat (zawiera mąkę pszenną), środek do przetwarzania mąki (e 920)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 325 kcal
      Tłuszcze 8,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g
      Węglowodany (w tym cukry) 54 g (7 g)
      Błonnik 6,5 g
      Białko g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość cukru (g): 7Bez oleju palmowego: incorrectUżyto zdrowszy rodzaj mąki: incorrectUżyto lepszego rodzaju oleju: incorrectUżyto zakwasu: incorrectBez konserwantów: incorrectBez emulgatorów: incorrectBez zagęszczaczy i stablizatorów: incorrectProdukt BIO: incorrectBez spulchniaczy: incorrectBez regulatorów kwasowości: incorrect
    Mission Podkład do pizzy pszenny 230 g (2 sztuki)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Coś się nie zgadza?

Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.

Vitapedia rekomenduje

Rekomendujemy 1 spód do pizzy

  1. Terrasana - Podstawy do pizzy

Produkty ten zawiera bardzo mało cukru (0,4 g/100 g), a do jego produkcji wykorzystano mąkę pełnoziarnistą, oliwę z oliwek i zakwas. Dodatkowo nie zawiera w swoim składzie oleju palmowego, konserwantów, emulgatorów, zagęszczaczy, stabilizatorów, spulchniaczy, regulatorów kwasowości.

Produkty ten uzyskał ocenę 9,6/10 pkt.

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 14 produktów, pochodzących od 1 producentów
  • Zawartość cukru wynosiła od 0,3 do 7 g/100 g
  • 4 produkty zawierały w swoim składzie olej palmowy
  • Tylko 1 produkt zawierał jako główny składnik mąkę pełnoziarnistą
  • Do produkcji 6 spodów do pizzy wykorzystano oliwę z oliwek
  • Tylko 1 produkt został przygotowany z zastosowaniem zakwasu
  • Tylko w 2 produktach znajdowały się konserwanty
  • 8 produktów zawierało emulgatory
  • W 6 produktach zastosowano substancje stabilizujące/zagęszczające
  • 3 produkty posiadały certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
  • W 8 produktach były obecne spulchniacze
  • W 7 produktach znajdowały się regulatory kwasowości

Na co uważać przy kupowaniu ?

Spody do pizzy dostępne w sprzedaży mają bardzo zróżnicowany skład. Przy wyborze produktu, zwracaj szczególną uwagę na:

  1. Niską zawartość cukru- najlepiej nie więcej, niż 2-3 g/100 g
  2. Brak oleju palmowego
  3. Zastosowanie zdrowszego rodzaju mąki (np. mąki pełnoziarnistej)

Dodatkowo dobry jakościowo spód do pizzy nie powinien zawierać w swoim składzie:

  1. Konserwantów
  2. Emulgatorów
  3. Substancji zagęszczających
  4. Substancji stabilizujących
  5. Substancji spulchniających
  6. Regulatorów kwasowości

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter