V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking białych kiełbas

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 30 kwietnia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Biała kiełbasa to rodzaj kiełbasy parzonej lub surowej. Podczas produkcji białej kiełbasy nie wykorzystuje się wędzenia, stąd ma ona biały kolor. Zwykle głównym jej składnikiem jest mięso wieprzowe.


W pigułce

  • Spośród 14 sprawdzonych białych kiełbas rekomendujemy 3 z nich
  • Głównymi kryteriami oceny białych kiełbas były: zawartość mięsa, obecność azotynu sodu i wzmacniaczy smaku
  • Zawartość mięsa w białych kiełbasach wynosiła średnio 84,5% (min. 63 g, max. 96%)
  • Za najlepsze białe kiełbasy uznaliśmy: Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa i Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała, które miały wysoką zawartość mięsa (94-96%) i pozbawione były dodatku azotynu sodu (E250). Nie zawierały również wzmacniaczy smaku i innych zbędnych dodatków
  • Kupując białą kiełbasę powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najwyższą zawartość mięsa, a także na brak dodatku azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, tłuszczu wieprzowego, zagęszczaczy/stabilizatorów i emulgatorów, cukru i syropu glukozowego

Co kupimy w sklepach?

W sprzedaży są dostępne białe kiełbasy różniące się gatunkiem mięsa, z którego zostały przygotowane. Są to:

  • Białe kiełbasy wieprzowe (przeważają w sklepach)
  • Białe kiełbasy drobiowe (np. z mięsa kurcząt; rzadko spotykane)

Skład białych kiełbas (kryteria rankingu)

Na podstawie składu białych kiełbas dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  • Zawartość mięsa - (im więcej mięsa, tym więcej punktów) - trzeba jednak pamiętać, że nie zaleca się spożywania czerwonego mięsa zbyt często. Zawartość mięsa w białych kiełbasach kształowała się od 63 do 96%.
  • Obecność azotynu sodu - azotyn sodu (E250) po spożyciu może przekształcać się do potencjalnie rakotwórczych nitrozoamin.
  • Obecność wzmacniaczy smaku - przykładem tych związków jest glutaminian sodu (E621), który prawdopodobnie może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy i może przyczyniać się do rozwoju nadwagi.
  • Obecność tłuszczu wieprzowego - składnik będący źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych; nie jest niezbędny do produkcji białych kiełbas.
  • Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących  - do kiełbas dodawano m.in. polifosforany, karagen (E407), mleczan wapnia (E327), trifosforany (EE451), gumę ksantanową (E415), gumę tara (E417); są to związki obojętne dla zdrowia człowieka, jednakże są zbędne dla wyrobu kiełbas i obniżają ich jakość
  • Dodatek cukru i/lub syropu glukozowego - w białych kiełbasach obecne są niewielkie ilości tych składników, jednakże są one zbędne i obniżają jakość produktu
  • Certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO - świadczy o wykorzystaniu surowców pochodzących z upraw ekologicznych, którym stawiane są większe wymogi związane z uprawą, np. ze stosowaniem pestycydów.

Zwycięzca rankingu

ZA NAJLEPSZE PRODUKTY, KTÓRE UZYSKAŁY OCENĘ 9,6/10 UZNALIŚMY:

Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa

Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała

Wysoka zawartość mięsa (94-96%)

Brak azotynu sodu

Nie zawiera wzmacniaczy smaku

Bez dodatku tłuszczu wieprzowego

 Jest pozbawiony zagęszczaczy i stabilizatorów

Bez dodatku cukru i syropu glukozowego

Posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)

Ranking białych kiełbas - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 24 kwietnia 2021

sortuj po:

  • 01

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mięso wieprzowe (94%), sól, przyprawy, osłonka jadalna: jelito wieprzowe.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 277 kcal
      Tłuszcze 24 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 9,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 1,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 94Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: correctProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała wieprzowa
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 02

    TRADYCYJNE JADŁO

    Kiełbasa biała - 200 g

    Vitapedia poleca

    9,6

    • Skład:
      mięso wieprzowe 96%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, sól kamienna.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 96Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: correctProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała - 200 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 03

    Vitapedia poleca

    8,8

    • Skład:
      mięso wieprzowe (90%), sól, cukier, przyprawy, osłonka jadalna: jelito baranie
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 237 kcal
      Tłuszcze 19 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 7,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 0,4 g (0,6 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 1,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: incorrect
    Kiełbaski białe z szynki 350 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mięso wieprzowe* 90,8%, tłuszcz wieprzowy*, sól, przyprawy*, cukier trzcinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 90,8Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: incorrectBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: correct
    KIEŁBASA BIAŁA BIO 485 g (5 sztuk)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 05

    Zagroda z Roztocza

    Kiełbasa biała EKO

    8,6

    • Skład:
      mięso wieprzowe eko 90,8%, tłuszcz wieprzowy eko, sól, przyprawy eko, cukier trzcinowy eko
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 369 kcal
      Tłuszcze 35 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1 g (<0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 14 g
      Sól 1,7 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 90,8Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: incorrectBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: correct
    Kiełbasa biała EKO
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 06

    6,5

    • Skład:
      mięso wieprzowe 90%, woda, sól, ekstrakt czosnku, przyprawy, ekstrakty aromatów, olej roślinny, błonnik z grochu, syrop glukozowy, ekstrakty przypraw, hydrolizowane białko kukurydziane, dekstroza, regulator kwasowości: e331, e262, e326; przeciwutleniacz e301, substancja konserwująca e250.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała parzona
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 07

    Kuchnia Staropolska

    Kiełbasa biała 300 g

    5,9

    • Skład:
      mięso wieprzowe 88%, woda, sól, stabilizator (trifosforany), błonnik sojowy, substancja zagęszczająca (karagen), izolat białka sojowego, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), gorczyca, przyprawy, substancja konserwująca (azotyn sodu)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 88Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: correctProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała 300 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mięso wieprzowe (78%), woda , skrobia ziemniaczana, sól , mieszanka przypraw , ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku: e 621, glukoza, czosnek
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 78Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała delikatesowa
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 09

    5,4

    • Skład:
      mięso z kurcząt (89%), woda, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, przyprawy naturalne, ekstrakty przypraw, aromaty, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 176 kcal
      Tłuszcze 12 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0 g)
      Błonnik g
      Białko 16 g
      Sól 2,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 89Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: correctProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała luksusowa
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      kiełbasa średniorozdrobniona: mięso wieprzowe (90%), woda, sól, błonnik pszenny, cukier, stabilizatory: e450, e451, e452, regulatory kwasowości: e261, e326, przeciwutleniacze: e315, e316, wzmacniacz smaku: e621, barwnik e120, ekstrakty przypraw, przyprawy, olej roślinny, substancja konserwująca: e250., produkt może zawierać śladowe ilośći selera, gorczycy, mleka (laktozy), soi, ryb i jaj.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez dodatku cukru lub syropu glukozowego: incorrectProdukt BIO: incorrect
    Kiełbasa biała parzona
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Vitapedia rekomenduje

Rekomendujemy 3 białe kiełbasy:

  1. Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa
  2. Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała
  3. Madej Wróbel - Kiełbaski białe z szynki

Produkty te cechują się wysoką zawartością mięsa (94-96%). Pozbawione są dodatku azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, tłuszczu wieprzowego, stabilizatorów, zagęszczaczy, cukru, syropu glukozowego.

Produkty te uzyskały ocenę powyżej 8,6/10 pkt.

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 14 produktów, pochodzących od 14 producentów
  • Zawartość mięsa w białych kiełbasach wahała się 63-96%
  • W 8 produktach był obecny azotyn sodu
  • Do 5 produktów dodano wzmacniacze smaku
  • Do 4 produktów dodano tłuszcz wieprzowy
  • W 6 produktach znajdowały się zagęszczacze/stabilizatory
  • Do 8 produktów dodano cukier i/lub syrop glukozowy
  • 2 produkty posiadały certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)

Na co uważać przy kupowaniu ?

Białe kiełbasy w sklepach cechują się bardzo zróżnicowanym składem. Przy wyborze odpowiedniego produktu, zwracaj szczególną uwagę na:

  1. Wysoką zawartość mięsa - najlepiej powyżej 90%

Dodatkowo dobre jakościowo białe kiełbasy nie powinny zawierać w swoim składzie:

  1. Azotynu sodu
  2. Wzmacniaczy smaku
  3. Tłuszczu wieprzowego
  4. Substancji zagęszczających i stabilizujących
  5. Dodatku cukru i/lub syropu glukozowego
  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter