Ranking białych kiełbas
Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Biała kiełbasa to rodzaj kiełbasy parzonej lub surowej. Podczas produkcji białej kiełbasy nie wykorzystuje się wędzenia, stąd ma ona biały kolor. Zwykle głównym jej składnikiem jest mięso wieprzowe.
W pigułce
- Spośród 14 sprawdzonych białych kiełbas rekomendujemy 3 z nich
- Głównymi kryteriami oceny białych kiełbas były: zawartość mięsa, obecność azotynu sodu i wzmacniaczy smaku
- Zawartość mięsa w białych kiełbasach wynosiła średnio 84,5% (min. 63 g, max. 96%)
- Za najlepsze białe kiełbasy uznaliśmy: Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa i Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała, które miały wysoką zawartość mięsa (94-96%) i pozbawione były dodatku azotynu sodu (E250). Nie zawierały również wzmacniaczy smaku i innych zbędnych dodatków
- Kupując białą kiełbasę powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najwyższą zawartość mięsa, a także na brak dodatku azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, tłuszczu wieprzowego, zagęszczaczy/stabilizatorów i emulgatorów, cukru i syropu glukozowego
Co kupimy w sklepach?
W sprzedaży są dostępne białe kiełbasy różniące się gatunkiem mięsa, z którego zostały przygotowane. Są to:
- Białe kiełbasy wieprzowe (przeważają w sklepach)
- Białe kiełbasy drobiowe (np. z mięsa kurcząt; rzadko spotykane)
Skład białych kiełbas (kryteria rankingu)
Na podstawie składu białych kiełbas dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:
- Zawartość mięsa - (im więcej mięsa, tym więcej punktów) - trzeba jednak pamiętać, że nie zaleca się spożywania czerwonego mięsa zbyt często. Zawartość mięsa w białych kiełbasach kształowała się od 63 do 96%.
- Obecność azotynu sodu - azotyn sodu (E250) po spożyciu może przekształcać się do potencjalnie rakotwórczych nitrozoamin.
- Obecność wzmacniaczy smaku - przykładem tych związków jest glutaminian sodu (E621), który prawdopodobnie może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy i może przyczyniać się do rozwoju nadwagi.
- Obecność tłuszczu wieprzowego - składnik będący źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych; nie jest niezbędny do produkcji białych kiełbas.
- Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących - do kiełbas dodawano m.in. polifosforany, karagen (E407), mleczan wapnia (E327), trifosforany (EE451), gumę ksantanową (E415), gumę tara (E417); są to związki obojętne dla zdrowia człowieka, jednakże są zbędne dla wyrobu kiełbas i obniżają ich jakość
- Dodatek cukru i/lub syropu glukozowego - w białych kiełbasach obecne są niewielkie ilości tych składników, jednakże są one zbędne i obniżają jakość produktu
- Certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO - świadczy o wykorzystaniu surowców pochodzących z upraw ekologicznych, którym stawiane są większe wymogi związane z uprawą, np. ze stosowaniem pestycydów.
Zwycięzca rankingu
ZA NAJLEPSZE PRODUKTY, KTÓRE UZYSKAŁY OCENĘ 9,6/10 UZNALIŚMY:
Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa
Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała
✓ Wysoka zawartość mięsa (94-96%)
✓ Brak azotynu sodu
✓ Nie zawiera wzmacniaczy smaku
✓ Bez dodatku tłuszczu wieprzowego
✓ Jest pozbawiony zagęszczaczy i stabilizatorów
✓ Bez dodatku cukru i syropu glukozowego
✓ Posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
Ranking białych kiełbas - wyniki
Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2021
sortuj po:
01
SOKOŁÓW
Kiełbasa biała wieprzowa
- Skład:
- mięso wieprzowe (94%), sól, przyprawy, osłonka jadalna: jelito wieprzowe.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 277 kcal Tłuszcze 24 g Nasycone kwasy tłuszczowe 9,6 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0,5 g) Błonnik g Białko 14 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 94Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
TRADYCYJNE JADŁO
Kiełbasa biała - 200 g
- Skład:
- mięso wieprzowe 96%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, sól kamienna.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 96Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
Madej Wróbel
Kiełbaski białe z szynki 350 g
- Skład:
- mięso wieprzowe (90%), sól, cukier, przyprawy, osłonka jadalna: jelito baranie
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 237 kcal Tłuszcze 19 g Nasycone kwasy tłuszczowe 7,9 g Węglowodany (w tym cukry) 0,4 g (0,6 g) Błonnik g Białko 14 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
WASĄG
KIEŁBASA BIAŁA BIO 485 g (5 sztuk)
- Skład:
- mięso wieprzowe* 90,8%, tłuszcz wieprzowy*, sól, przyprawy*, cukier trzcinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 90,8Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Zagroda z Roztocza
Kiełbasa biała EKO
- Skład:
- mięso wieprzowe eko 90,8%, tłuszcz wieprzowy eko, sól, przyprawy eko, cukier trzcinowy eko
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 369 kcal Tłuszcze 35 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (<0,5 g) Błonnik g Białko 14 g Sól 1,7 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 90,8Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
OLEWNIK
Kiełbasa biała parzona
- Skład:
- mięso wieprzowe 90%, woda, sól, ekstrakt czosnku, przyprawy, ekstrakty aromatów, olej roślinny, błonnik z grochu, syrop glukozowy, ekstrakty przypraw, hydrolizowane białko kukurydziane, dekstroza, regulator kwasowości: e331, e262, e326; przeciwutleniacz e301, substancja konserwująca e250.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
Kuchnia Staropolska
Kiełbasa biała 300 g
- Skład:
- mięso wieprzowe 88%, woda, sól, stabilizator (trifosforany), błonnik sojowy, substancja zagęszczająca (karagen), izolat białka sojowego, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), gorczyca, przyprawy, substancja konserwująca (azotyn sodu)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 88Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
08
Kaminiarz
Kiełbasa biała delikatesowa
- Skład:
- mięso wieprzowe (78%), woda , skrobia ziemniaczana, sól , mieszanka przypraw , ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku: e 621, glukoza, czosnek
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 78Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
Drobimex
Kiełbasa biała luksusowa
- Skład:
- mięso z kurcząt (89%), woda, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, przyprawy naturalne, ekstrakty przypraw, aromaty, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 176 kcal Tłuszcze 12 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0 g) Błonnik g Białko 16 g Sól 2,1 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 89Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
PAMSO
Kiełbasa biała parzona
- Skład:
- kiełbasa średniorozdrobniona: mięso wieprzowe (90%), woda, sól, błonnik pszenny, cukier, stabilizatory: e450, e451, e452, regulatory kwasowości: e261, e326, przeciwutleniacze: e315, e316, wzmacniacz smaku: e621, barwnik e120, ekstrakty przypraw, przyprawy, olej roślinny, substancja konserwująca: e250., produkt może zawierać śladowe ilośći selera, gorczycy, mleka (laktozy), soi, ryb i jaj.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 90Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
Spichlerz Rusiecki
Kiełbasa biała 280 g
- Skład:
- mięso wieprzowe 78%, woda, sól , substancja żelująca: karagen, przyprawy, czosnek świeży, aromat naturalny, ekstrakty przypraw, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 276 kcal Tłuszcze 25 g Nasycone kwasy tłuszczowe 8,7 g Węglowodany (w tym cukry) <0.5 g (<0.5 g) Błonnik <0.5 g Białko 12 g Sól 1,7 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 78Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
Werbliński
Kiełbasa biała 0,500 kg
- Skład:
- 75% mięso wieprzowe, woda, tłuszcz wieprzowy, sól, glukoza, skrobia, białko sojowe, przyprawy (czosnek, pieprz czarny, majeranek), aromaty, stabilizatory: mleczan wapnia, octany sodu, trifosforany, difosforany, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 295 kcal Tłuszcze 27 g Nasycone kwasy tłuszczowe 11 g Węglowodany (w tym cukry) 2,1 g (<0.5 g) Błonnik g Białko 11 g Sól 1,6 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 75Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
13
TARCZYŃSKI
Kiełbaski białe delikatesowe
- Skład:
- mięso wieprzowe 71%, woda, sól, przyprawy naturalne i ich ekstrakty, błonnik pszenny (zwiera gluten), stabilizatory: e451i, e450i, e452i, e331, e471, substancja wzmacniająca smak i zapach - e621, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, izoaskorbinian sodu, azotyn sodu, produkt może zawierać śladowe ilości mleka, gorczycy, jaj, selera, migdałów, orzechów, sezamu, łubinu, glukoza
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie kcal Tłuszcze g Nasycone kwasy tłuszczowe g Węglowodany (w tym cukry) g ( g) Błonnik g Białko g Sól g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 71Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
14
Morliny
Kiełbasa biała 600 g
- Skład:
- mięso wieprzowe (63%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, białko sojowe, glukoza, stabilizator: trifosforany, substancje zagęszczające: przetworzone wodorosty morskie z gatunku eucheuma, guma ksantanowa, guma tara, regulator kwasowości: chlorek potasu, przeciwutleniacze: izoaskorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy, ekstrakt drożdżowy, aromaty, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, barwnik: koszenila, substancja konserwująca: azotyn sodu, produkt w jelicie wieprzowym
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 273 kcal Tłuszcze 24 g Nasycone kwasy tłuszczowe 9,6 g Węglowodany (w tym cukry) 3,2 g (0,8 g) Błonnik g Białko 11 g Sól 2 g - Podsumowanie:
- Zawartość mięsa (%): 63Bez azotynu sodu: Bez wzmacniaczy smaku: Bez tłuszczu wieprzowego: Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: Bez dodatku cukru lub syropu glukozowego: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Vitapedia rekomenduje
Rekomendujemy 3 białe kiełbasy:
- Sokołów - Kiełbasa biała wieprzowa
- Tradycyjne Jadło - Kiełbasa biała
- Madej Wróbel - Kiełbaski białe z szynki
Produkty te cechują się wysoką zawartością mięsa (94-96%). Pozbawione są dodatku azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, tłuszczu wieprzowego, stabilizatorów, zagęszczaczy, cukru, syropu glukozowego.
Produkty te uzyskały ocenę powyżej 8,6/10 pkt.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegało 14 produktów, pochodzących od 14 producentów
- Zawartość mięsa w białych kiełbasach wahała się 63-96%
- W 8 produktach był obecny azotyn sodu
- Do 5 produktów dodano wzmacniacze smaku
- Do 4 produktów dodano tłuszcz wieprzowy
- W 6 produktach znajdowały się zagęszczacze/stabilizatory
- Do 8 produktów dodano cukier i/lub syrop glukozowy
- 2 produkty posiadały certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
Na co uważać przy kupowaniu ?
Białe kiełbasy w sklepach cechują się bardzo zróżnicowanym składem. Przy wyborze odpowiedniego produktu, zwracaj szczególną uwagę na:
- Wysoką zawartość mięsa - najlepiej powyżej 90%
Dodatkowo dobre jakościowo białe kiełbasy nie powinny zawierać w swoim składzie:
- Azotynu sodu
- Wzmacniaczy smaku
- Tłuszczu wieprzowego
- Substancji zagęszczających i stabilizujących
- Dodatku cukru i/lub syropu glukozowego
Więcej podobnych treści
Ranking spodów do pizzy
Spody do pizzy to produkty przetworzone, zawierające zwykle bardzo długą listę składników. Sprawd...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2021
Ranking herbatników
Herbatniki to produkty cukiernicze zwykle zawierające duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 sierpnia 2021
Ranking bułek do hamburgerów
Bułki do hamburgerów dostępne w sprzedaży mają zróżnicowany skład. Przyjrzeliśmy się mu i wybrali...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 kwietnia 2021
Ranking chipsów paprykowych
Chipsy paprykowe to produkt wysokoprzetworzony, jednak znaleźliśmy dwa produkty, które charaktery...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 kwietnia 2021
Ranking chleba tostowego
W sklepach znajduje się wiele chlebów tostowych z "długim składem". Sprawdziliśmy, które pieczywo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 kwietnia 2021
Ranking jogurtów truskawkowych
Niektóre jogurty truskawkowe zawierają tylko 2-4% wsadu owocowego. Sprawdziliśmy, które jogurty m...
- dr Bartosz Kulczyński
- 30 kwietnia 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.