V jak Vitapedia

Rozwijajmy wspólnie Vitapedię

Wszystko po to, abyśmy mogli dzielić się z Tobą wiedzą

Ranking jogurtów truskawkowych

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 30 kwietnia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Jogurt truskawkowy to jogurt dodatkowo zawierający w swoim składzie wsad owocowy w postaci truskawek.

Sprawdziliśmy skład 30 jogurtów truskawkowych i wybraliśmy najlepsze z nich.


W pigułce

  • Spośród 30 sprawdzonych jogurtów truskawkowych rekomendujemy 2 z nich
  • Głównymi kryteriami oceny jogurtów truskawkowych były: zawartość truskawek i cukru
  • Zawartość truskawek w jogurtach kształtowała się na poziomie 1,1-15,0%
  • Zawartość cukru w jogurtach truskawkowych wynosiła średnio 12% (min. 4,9%, max. 17%)
  • Za najlepszy jogurt truskawkowy uznaliśmy: Bakoma - Jogurt BIO Truskawka, który zawierał duży wsad owocowy (15%) i pozbawiony był dodatku zbędnych składników
  • Kupując jogurt truskawkowy powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najwyższą zawartość wsadu owocowego (truskawek) w produkcie, stosunkowo niską zawartość cukru, a także brak stabilizatorów, zagęszczaczy, mleka w proszku, skrobi modyfikowanej

Skład jogurtów truskawkowych (kryteria rankingu)

Na podstawie składu jogurtów truskawkowych dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  • Truskawki (im więcej truskawek, tym więcej punktów) - wysokość wsadu owocowego w jogurtach truskawkowych świadczy o jakości produktu. Zawartość truskawek w jogurtach wynosiła od 1,1 do 15,0%.
  • Zawartość cukru (im niższa, tym więcej punktów) - jogurty truskawkowe to produkty dosładzane cukrem, którego nadmiar w naszej diecie ma negatywny wpływ na zdrowie. Poziom cukru w jogurtach wynosił od 4,9 do 17 g/100 g
  • Obecność mleka w proszku - składnik ten nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale kierując się zasadą "jak najkrótszego składu", obniża on jakość produktu
  • Obecność skrobi modyfikowanej - składnik ten jest neutralny dla zdrowia, ale jego obecność obniża jakość produktu
  • Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących  - w niektórych jogurtach truskawkowych znajdowały się takie dodatki jak: pektyny (E440), guma karob (E410)
  • Podany wykorzystany gatunek bakterii - w jogurtach znajdują się pożyteczne kultury bakterii stąd warto zamieścić informację o tym, jakie konkretnie gatunki bakterii występują w produkcie
  • Certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO (TAK/NIE) - świadczy o wykorzystaniu surowców pochodzących z upraw ekologicznych, którym stawiane są większe wymogi związane z uprawą, np. ze stosowaniem pestycydów.

Zwycięzca rankingu

ZA NAJLEPSZY JOGURT, KTÓRY UZYSKAŁ OCENĘ 7,5/10 UZNALIŚMY:

Bakoma - Jogurt BIO Truskawka

Wysoka zawartość truskawek (15%)

Nie zawiera zagęszczaczy i stabilizatorów

Nie zawiera skrobi modyfikowanej

Jest pozbawiony dodatku mleka w proszku

Posiada informację o konkretnych gatunkach bakterii znajdujących się w produkcie

Ranking jogurtów truskawkowych - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 04 maja 2021

sortuj po:

  • 01

    Vitapedia poleca

    7,5

    • Skład:
      mleko pasteryzowane bio, truskawki 15% bio, cukier trzcinowy bio, śmietanka pasteryzowana bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 97 kcal
      Tłuszcze 2,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g
      Węglowodany (w tym cukry) 15,5 g (14,5 g)
      Błonnik g
      Białko 3,3 g
      Sól 0,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 15Zawartość cukru (g): 14,5Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: correctBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: correct
    Jogurt BIO truskawka
    • Cena:1,76 zł
    • Cena za kg:12,55 zł
    • Gdzie kupić:Auchan
    • Skład:
      mleko odtłuszczone, wsad owocowy 18% (cukier, truskawki 9,5% (sok z koncentratu 5,2%, owoce 4,3%), czerwona porzeczka 2,5%, koncentrat soku z buraka, aromat naturalny), żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 74 kcal
      Tłuszcze 0 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
      Węglowodany (w tym cukry) 10,8 g (8,5 g)
      Błonnik g
      Białko 7,5 g
      Sól 0,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 9,5Zawartość cukru (g): 8,5Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: incorrect
    High Protein Jogurt truskawkowo-porzeczkowy 150 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 03

    6,7

    • Skład:
      jogurt z mleka pełnego* (latte fienno stg intero* z żywymi kulturami bakterii s. thermophilus, l. bulgaricus: mleko sienne - gwarantowana tradycyjna specjalność), wsad truskawkowy* (20%) (przecier truskawkowy* (50%), cukier trzcinowy*, sok cytrynowy*)(*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 101 kcal
      Tłuszcze 3,6 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 14 g (13 g)
      Błonnik g
      Białko 3,1 g
      Sól 0,08 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 10Zawartość cukru (g): 13Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: correctBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: correct
    Jogurt truskawkowy 125g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      jogurt naturalny bio 86% (zawiera mleko), przecier truskawkowy bio 7,2%, cukier trzcinowy bio 6,3%, naturalny aromat truskawkowy
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 87 kcal
      Tłuszcze 2,8 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g
      Węglowodany (w tym cukry) 10,4 g (10,4 g)
      Błonnik g
      Białko 5 g
      Sól 0,11 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 7,2Zawartość cukru (g): 10,4Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: correctBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: incorrect
    Danonki Po prostu Bio Jogurt truskawka 70 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko, truskawki 8,4%, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, koncentrat soku z czarnej marchwi, koncentrat soku z marchwi, aromat naturalny, bakterie: jogurtowe (10⁸ jtk/g), actiregularis bifidobacterium cncm i-2494 (4 x 10⁷ jtk/g)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 86 kcal
      Tłuszcze 2,9 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 11,2 g (10,9 g)
      Błonnik 0,2 g
      Białko 3,7 g
      Sól 0,14 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 8,4Zawartość cukru (g): 10,9Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: incorrectPodany gatunek bakterii: correct
    Jogurt truskawka 480 g (4 x 120 g)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko 80,5%, cukier, truskawki (6% - puree), woda, mleko zagęszczone odtłuszczone, wapń, witamina d, skrobia ryżowa, aromaty naturalne, koncentrat soków: z czarnej marchwi i cytryny, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 70 kcal
      Tłuszcze 1,6 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 10,9 g (10,5 g)
      Błonnik 0,1 g
      Białko 2,8 g
      Sól 0,09 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 6Zawartość cukru (g): 10,5Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: incorrect
    Jogurt truskawka 400 g (4 x 100 g)
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko pasteryzowane, wsad truskawkowy (truskawki 9% w jogurcie, cukier, zagęszczony sok z cytryny, substancje zagęszczające: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, koncentrat soku z buraka, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych (streptococcus thermophilus, lactobacillus bulgaricus)
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 100 kcal
      Tłuszcze 4 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g
      Węglowodany (w tym cukry) 10 g (9,5 g)
      Błonnik g
      Białko 6 g
      Sól 0,08 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 9Zawartość cukru (g): 9,5Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: correct
    Jogurt kremowy typu greckiego z truskawkami 150 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko pasteryzowane, białka mleka 6,7% (w tym aminokwasy bcaa 1,6%: isoleucyna, leucyna i walina), truskawki 1,6%, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromaty, substancja słodząca: sukraloza, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 66 kcal
      Tłuszcze 1,5 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 5,1 g (4,9 g)
      Błonnik g
      Białko 8 g
      Sól 0,14 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 1,6Zawartość cukru (g): 4,9Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: incorrect
    Jogurt truskawkowy z wysoką zawartością białka 230 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
    • Skład:
      mleko, truskawki 11,2%, cukier, stabilizatory: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, żywe kultury bakterii jogurtowych
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 85 kcal
      Tłuszcze 2,2 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 1,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 13 g (12 g)
      Błonnik g
      Białko 3,2 g
      Sól 0,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 11,2Zawartość cukru (g): 12Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: incorrect
    Jogurt Polski bez laktozy truskawka 310 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 10

    5,8

    • Skład:
      mleko kozie, mleko kozie zagęszczone, cukier, owoce: 4,5% (truskawki, truskawka – sok(z zagęszczonego soku truskawkowego), aromat: truskawka, barwnik: karminy, kultury bakterii jogurtowych: lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, streptococcus thermophilus.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 93 kcal
      Tłuszcze 2,7 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 2 g
      Węglowodany (w tym cukry) 13 g (9,5 g)
      Błonnik g
      Białko 4,2 g
      Sól 0,09 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość truskawek (%): 4,5Zawartość cukru (g): 9,5Bez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez dodatku skrobi modyfikowanej: correctProdukt BIO: incorrectBez dodatku mleka w proszku: correctPodany gatunek bakterii: correct
    Kozi jogurt truskawkowy
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:

Vitapedia rekomenduje

Rekomendujemy 2 jogurty truskawkowe:

  1. Bakoma - Jogurt BIO Truskawka
  2. Jagr - High Protein jogurt truskawkowo-porzeczkowy

Produkty te zawierały powyżej 9% truskawek. Były pozbawione dodatku zagęszczaczy/stabilizatorów, skrobi modyfikowanej, mleka w proszku.

Produkty te uzyskały ocenę powyżej 7/10 pkt.

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 30 produktów, pochodzących od 17 producentów
  • Zawartość truskawek w jogurtach truskawkowych wahała się od 1,1 do 15,0%
  • Zawartość cukru w produktach wyniosła od 4,9 do 17 g/100 g
  • W 13 produktach znajdowały się substancje stabilizujące/zagęszczające
  • W 7 produktach była obecna skrobia modyfikowana
  • Do 6 produktów dodano mleko w proszku
  • 7 produktów posiadało informację o znajdującym się gatunku bakterii

Na co uważać przy kupowaniu ?

Jogurty truskawkowe dostępne w sprzedaży bardzo różnią się składem. Przy wyborze produktu, zwracaj szczególną uwagę na:

  1. Wysoką zawartość truskawek - najlepiej co najmniej 8-10%
  2. Niską zawartość cukru - najlepiej poniżej 13-15 g/100 g

Dodatkowo dobry jakościowo jogurt naturalny nie powinien zawierać w swoim składzie:

  1. Substancji zagęszczających i stabilizujących
  2. Skrobi modyfikowanej
  3. Mleka w proszku

Warto też, aby na opakowaniu produktu był podany gatunek bakterii występujących w jogurcie.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter