Ranking kiełbas śląskich

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 30 kwietnia 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Kiełbasa śląska to kiełbasa otrzymywana zwykle z mięsa wieprzowego, ale można też znaleźć kiełbasy śląskie wieprzowo - wołowe lub drobiowe. Jest to najbardziej popularny rodzaj kiełbasy stosowanej na grilla. Sprawdziliśmy skład 15 kiełbas śląskich i wybraliśmy najlepsze z nich.


W pigułce

  • Spośród 15 sprawdzonych kiełbas śląskich rekomendujemy 3 z nich
  • Głównymi kryteriami oceny kiełbas śląskich były: zawartość mięsa, obecność azotynu sodu i wzmacniaczy smaku
  • Zawartość mięsa w kiełbasach śląskich wynosiła średnio 84% (min. 67%, max. 96%)
  • Za najlepsze kiełbasy śląskie uznaliśmy: Madej Wróbel - Kiełbaski śląskie, Pikok Pure - Kiełbasa śląska, Prime Food - Kiełbasa śląska z szynki wieprzowej, które zawierały dużo mięsa i były pozbawione konserwantów (w tym azotynu sodu) oraz wzmacniaczy smaku
  • Kupując kiełbasę śląską powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jak najwyższą zawartość mięsa w produkcie, a także brak azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, barwników, stabilizatorów, zagęszczaczy i tłuszczu wieprzowego

Co kupimy w sklepach?

Kiełbasy śląskie dostępne w sklepach składają się z różnych rodzajów mięsa. Do wyboru mamy:

  • Kiełbasy śląskie wieprzowe - stanowią one większość produktów tej kategorii
  • Kiełbasy śląskie wieprzowo-wołowe - składają się z przeważającej ilości mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny  (ok. 5%)
  • Kiełbasy śląskie drobiowe - zawierają w swoim składzie mięso z kurczaka; stanowią rzadkość

Skład kiełbas śląskich (kryteria rankingu)

Na podstawie składu kiełbas śląskich dostępnych w sprzedaży ustaliliśmy kryteria, według których ocenialiśmy poniższe produkty:

  • Mięso (im więcej miesa, tym więcej punktów) - trzeba jednak pamiętać, że nie zaleca się spożywania czerwonego mięsa zbyt często. Zawartość mięsa w produktach kształowała się od 67 do 96%.
  • Azotynu sodu (punkty za brak azotynu sodu) - azotyn sodu to konserwant o potencjalnie szkodliwym działaniu. 
  • Obecność wzmacniaczy smaku - wśród nich najczęściej obecny był glutaminian sodu (E621) i inozynian disodowy (E631). Spożywanie glutaminianu sodu może predysponować do rozwoju nadwagi; związek ten podejrzewany jest o negatywny wpływ na układ nerwowy.
  • Obecność barwnika koszenila- koszenila (E120) może wywoływać objawy alergiczne u niektórych osób. 
  • Obecność substancji zagęszczających i stabilizujących  - do kiełbas śląskich dodawano m.in. difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452), cytrynian sodu (E331), karagen (E407), gumę ksantanową (E415), gumę tara (E417); są to związki obojętne dla zdrowia człowieka, jednakże są zbędne dla wyrobu kiełbas i obniżają ich jakość
  • Obecność tłuszczu wieprzowego - składnik będący źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych; nie jest niezbędny do produkcji kiełbas

Zwycięzca rankingu

ZA NAJLEPSZE PRODUKTY, KTÓRE UZYSKAŁY OCENĘ 10/10 UZNALIŚMY:

Madej Wróbel - Kiełbaski śląskie
Pikok Pure - Kiełbasa śląska
Prime Food - Kiełbasa śląska z szynki wieprzowej

Wysoka zawartość mięsa (95-96%)

Nie zawierają azotynu sodu

Nie zawierają wzmacniaczy smaku

Nie zawierają barwnika koszenila

Są pozbawione zagęszczaczy i stabilizatorów

Ranking kiełbas śląskich - wyniki

Ostatnia aktualizacja: 05 maja 2021

sortuj po:

  • 01

    Madej Wróbel

    Kiełbaski śląskie 350 g (175 g + 175 g)

    Vitapedia poleca

    10

    • Skład:
      mięso wieprzowe (95%), skrobia ziemniaczana, sól, błonnik pszenny, aromaty naturalne, cukier, przyprawy (zawierają seler), kultury startowe, osłonka jadalna: jelito baranie
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 347 kcal
      Tłuszcze 29 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g
      Węglowodany (w tym cukry) 2,1 g (0,8 g)
      Błonnik g
      Białko 17 g
      Sól 2,7 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 95Bez azotynu sodu: correctBez wzmacniaczy smaku: correctBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Madej Wróbel Kiełbaski śląskie 350 g (175 g + 175 g)
    • Cena:12,39 zł
    • Cena za kg:35,41 zł
    • Gdzie kupić:e-szop24.pl, Leclerc, megasam24.pl, zakupywgodzine.pl
  • 02

    Konspol

    Kiełbaski śląskie bez glutenu, bez laktozy

    6,8

    • Skład:
      mięso wieprzowe 90%, koncentrat białka sojowego, sól, cukry (glukoza maltodekstryna), izolat białka sojowego, aromaty, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt drożdżowy, susz owoców acerola, hydrolizat białka sojowego, substancja konserwująca (azotyn sodu), osłonka barania
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 240 kcal
      Tłuszcze 19,3 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 6,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,2 g (1,2 g)
      Błonnik g
      Białko 15 g
      Sól 2,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 90Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: correctBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Konspol Kiełbaski śląskie bez glutenu, bez laktozy
    • Cena:9,38 zł
    • Cena za kg:33,5 zł
    • Gdzie kupić:zakupywgodzine.pl
  • 03

    Tarczyński

    Kiełbasa śląska extra 310 g

    6,3

    • Skład:
      mięso wieprzowe 95%, skrobia, sól, przyprawy, aromaty, stabilizatory: polifosforany, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 243 kcal
      Tłuszcze 20 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 7,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 2 g (0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 13 g
      Sól 2,3 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 95Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Tarczyński Kiełbasa śląska extra 310 g
    • Cena:7,98 zł
    • Cena za kg:25,74 zł
    • Gdzie kupić:Auchan, frisco.pl
  • 04

    OLEWNIK

    Kiełbasa śląska extra

    5,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe z szynki 90%, skrobia ziemniaczana, sól, czosnek, hydrolizat białka z kukurydzy, ekstrakty przypraw, koncentrat białka sojowego, regulatory kwasowości: e261, e326; stabilizatory: e451, e452, e450; skrobia modyfikowana, glukoza, substancja zagęszczająca: e407a, białko wieprzowe kolagenowe, barwnik: e120, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: e250
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 234 kcal
      Tłuszcze 18 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 6,6 g
      Węglowodany (w tym cukry) 3,1 g (0,6 g)
      Błonnik g
      Białko 15 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 90Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez barwnika koszenila: incorrectBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    OLEWNIK Kiełbasa śląska extra
    • Cena:14,99 zł
    • Cena za kg:29,98 zł
    • Gdzie kupić:frisco.pl, lubisklep.pl
  • 05

    Madej Wróbel

    Kiełbasa śląska z szynki 0,48 kg

    5,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe z szynki (90%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, izolat białka sojowego, błonnik pszenny bezglutenowy, stabilizatory: e451, e450, substancja zagęszczająca: e407, glukoza, przeciwutleniacz: e316, wzmacniacz smaku: e621, cukier, przyprawy, aromaty, ekstrakty przypraw, regulator kwasowości: e262, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: e250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 172 kcal
      Tłuszcze 11 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 4,1 g
      Węglowodany (w tym cukry) 2,3 g (0 g)
      Błonnik g
      Białko 16 g
      Sól 2,2 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 90Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Madej Wróbel Kiełbasa śląska z szynki 0,48 kg
    • Cena:16,59 zł
    • Cena za kg:34,56 zł
    • Gdzie kupić:Carrefour
  • 06

    Konspol

    Kiełbasa śląska z kurczaka 550 g

    4,9

    • Skład:
      mięso z kurczaka 79%, woda, skrobia modyfikowana, izolat białka sojowego, sól, błonnik sojowy, ekstrakty przypraw, ekstrakty drożdżowe, regulator kwasowości- cytryniany sodu; aromaty, substancja zagęszczająca- karagen; przyprawy, stabilizator- octany sodu; przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu; hydrolizat białka słonecznika, białko drobiowe, substancja konserwująca- azotyn sodu. osłonka wieprzowa.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 163 kcal
      Tłuszcze 10,8 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 3,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko 14,7 g
      Sól 2,1 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 79Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: correctBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Konspol Kiełbasa śląska z kurczaka 550 g
    • Cena:10,73 zł
    • Cena za kg:20,34 zł
    • Gdzie kupić:Auchan
  • 07

    MRÓZ

    KIEŁBASA ŚLĄSKA

    4,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe 83%, woda, sól, koncentrat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości e325, stabilizatory e450, e451, substancja zagęszczająca e407, węglowodany, białko zwierzęce kolagenowe, przyprawy, substancja wzmacniająca smak i zapach e621, przeciwutleniacze e316, e300, substancja konserwująca e250.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 83Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    MRÓZ KIEŁBASA ŚLĄSKA
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:26,9 zł
    • Gdzie kupić:SPAR
  • 08

    VIANDO

    KIEŁBASA ŚLĄSKA DELIKATESOWA

    3,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe (78%), woda, skrobia modyfikowana, izolat i hydrolizat białka sojowego, sól, przyprawy i ich ekstrakty (gorczyca), aromaty mięsne, wzmacniacz smaku: e621, przeciwutleniacze: e300, e316, stabilizator: e451, laktoza, białka mleka, substancja zagęszczająca: e407a, regulatory kwasowości: e330, e508, e327, e262; glukoza, substancja konserwująca – azotyn sodu.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 78Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    VIANDO KIEŁBASA ŚLĄSKA DELIKATESOWA
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:32,9 zł
    • Gdzie kupić:SPAR
  • 09

    VIANDO

    KIEŁBASA ŚLĄSKA EXTRA

    3,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe (77%), woda, substancje zagęszczające: e1420, e407a, sól, izolat i hydrolizat białka sojowego, przyprawy i ich ekstrakty (gorczyca), aromaty, wzmacniacz smaku – e621, przeciwutleniacze: e300, e316, stabilizator: e451, laktoza, regulatory kwasowości: białka mleka, e330, e508, e327, e262, glukoza, substancja konserwująca: azotyn sodu
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie kcal
      Tłuszcze g
      Nasycone kwasy tłuszczowe g
      Węglowodany (w tym cukry) g ( g)
      Błonnik g
      Białko g
      Sól g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 77Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    VIANDO KIEŁBASA ŚLĄSKA EXTRA
    • Cena:6,99 zł
    • Cena za kg:38,83 zł
    • Gdzie kupić:SPAR
  • 10

    Sokołów

    Kiełbasa śląska 550 g

    2,4

    • Skład:
      mięso wieprzowe (68%), woda, mięso wołowe (5%), skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator: e 451, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, e 575, białko wieprzowe, substancja konserwująca: e 250
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 267 kcal
      Tłuszcze 23 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 9,4 g
      Węglowodany (w tym cukry) 3 g (<0.5 g)
      Błonnik g
      Białko 12 g
      Sól 2,5 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 73Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: incorrect
    Sokołów Kiełbasa śląska 550 g
    • Cena:0 zł
    • Cena za kg:0 zł
    • Gdzie kupić:
  • 11

    Morliny

    Kiełbasa śląska 735 g

    1,5

    • Skład:
      mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: e451, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: e407, glukoza, przeciwutleniacze: e301, e315, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: e621, e631, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: e250, produkt w jelicie wieprzowym
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 299 kcal
      Tłuszcze 27 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 11 g
      Węglowodany (w tym cukry) 3 g (1,2 g)
      Błonnik g
      Białko 11 g
      Sól 2,3 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 67Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: correctBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: incorrect
    Morliny Kiełbasa śląska 735 g
    • Cena:18,61 zł
    • Cena za kg:25,31 zł
    • Gdzie kupić:Carrefour, Leclerc
  • 12

    Publima

    Kiełbasa śląska

    Vitapedia poleca

    1

    • Skład:
      mięso wieprzowe 75%, woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 8%, skrobia pszenna, białko mleka, soja, laktoza, skrobia ziemniaczana, stabilizator: trifosforan, substancja zagęszczająca: guma tara, guma ksantanowa, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, kwas askorbinowy, sól, glukoza, aromat mięsa, barwnik: kwas karminowy, ekstrakty przypraw, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, cukier, hydrolizat białka sojowego, substancja konserwująca: azotyn sodu.
    • Wartość odżywcza (na 100 g)
      Kalorie 257 kcal
      Tłuszcze 22 g
      Nasycone kwasy tłuszczowe 8,9 g
      Węglowodany (w tym cukry) 1,2 g (<0,5 g)
      Błonnik g
      Białko 13 g
      Sól 1,8 g
    • Podsumowanie:
      Zawartość mięsa (g): 75Bez azotynu sodu: incorrectBez wzmacniaczy smaku: incorrectBez barwnika koszenila: incorrectBez zagęszczaczy i stabilizatorów: incorrectBez tłuszczu wieprzowego: correct
    Publima Kiełbasa śląska
    • Cena:11,99 zł
    • Cena za kg:19,9 zł
    • Gdzie kupić:SPOŁEM Kielce

Coś się nie zgadza?

Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.

Vitapedia rekomenduje

Rekomendujemy 3 kiełbasy śląskie:

  1. Madej Wróbel - Kiełbaski śląskie
  2. Pikok Pure - Kiełbasa śląska
  3. Prime Food - Kiełbasa śląska z szynki wieprzowej

Produkty te zawierały dużą ilość mięsa (95-96%). Nie zawierały dodatku azotynu sodu, wzmacniaczy smaku, barwnika koszenila, a także zagęszczaczy/stabilizatorów.

Produkty te uzyskały ocenę 10/10 pkt.

Analiza rankingu

  • Ocenie podlegało 15 produktów, pochodzących od 12 producentów
  • Zawartość mięsa w kiełbasach śląskich wahała się od 67,0 do 96,0%
  • Tylko 3 produkty nie zawierały konserwantu - azotynu sodu
  • 6 produktów było pozbawionych wzmacniaczy smaku
  • W 3 produktach był obecny barwnik koszenila
  • Do 11 produktów dodano zagęszczacze i stabilizatory
  • W 12 produktach nie było tłuszczu wieprzowego

Na co uważać przy kupowaniu ?

Kiełbasy śląskie dostępne w sprzedaży bardzo różnią się składem. Przy wyborze produktu, zwracaj szczególną uwagę na:

  1. Wysoką zawartość mięsa - najlepiej co najmniej 85-90%

Dodatkowo dobra jakościowo kiełbasa śląska nie powinna zawierać w swoim składzie:

  1. Azotynu sodu
  2. Wzmacniaczy smaku
  3. Substancji zagęszczających i stabilizujących
  4. Barwnika koszenila
  5. Tłuszczu wieprzowego
  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


    Kategorie: Produkty spożywcze



    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter