Propionian wapnia (E282)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 02 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 5źródła
  • 0badań

Propionian wapnia (E282) to sól wapniowa kwasu propionowego, składnik wykorzystywany jako dodatek do żywności o działaniu konserwującym.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Propionian wapnia

Alternatywne nazwy:

E282

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Otrzymywany w wyniku reakcji chemicznej kwasu propionowego z wodorotlenkiem wapnia

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Gdzie występuje:

Paczkowane produkty piekarnicze (np. pieczywo tostowe, tortilla, bułki do hamburgerów)


W pigułce

  • Propionian wapnia (E282) to dodatek do żywności o funkcji konserwującej. Przedłuża trwałość produktów zapobiegając ich pleśnieniu
  • Propionian wapnia (E282) jest dodawany do paczkowanych produktów piekarniczych
  • Propionian wapnia jest związkiem naturalnie występującym w organizmie człowieka i w niektórych produktach spożywczych (np. w mleku)
  • Propionian wapnia jest bezpieczny dla zdrowia, nie powoduje żadnych skutków ubocznych

Propionian wapnia (E282) - co to jest?

Propionian wapnia to związek chemiczny, który składa się z kwasu propionowego i jonów wapnia.

Propionian wapnia powstaje na drodze reakcji chemicznej - zobojętniania kwasu propionowego wodorotlenkiem wapnia.

Kwas propionowy, z którego zbudowany jest propionian wapnia występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych (w niewielkich ilościach), w tym w produktaach mlecznych.

Po spożyciu propionian wapnia jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego i jest metabolizowany (przetwarzany) przez większość tkanek i narządów do glukozy, aminokwasów i lipidów. Kwas propionowy jest normalnym, pośrednim metabolitem w organizmie człowieka (powstaje on naturalnie w ustroju na drodze różnych przemian chemicznych).

Zastosowanie

Propionian wapnia (E282) jest stosowany jako dodatek do żywności

Propionian wapnia (E282) pełni w żywności funkcję konserwującą i w ten sposób przedłuża trwałość produktów spożywczych. Zapobiega on pleśnieniu np. pieczywa.

Propionian wapnia jest stosowany głównie do produkcji wyrobów piekarniczych, takich jak:

Propionian wapnia charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem, dlatego jest stosowany w bardzo niewielkich ilościach.

Inne zastosowanie

Propionian wapnia jest wykorzystywany również jako dodatek paszowy w okresie okołoporodowym zwierząt. Dodatkowo zapobiega pleśnieniu paszy.

Czy propionian wapnia jest szkodliwy?

Propionian wapnia jest bezpieczny dla zdrowia

Panel Ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że propionian wapnia (E282) nie jest związkiem rakotwórczym, ani genotoksycznym.

Dodatkowo naukowcy uznali, że spożywanie propionianu wapnia w ilościach, które są stosowane jako dodatek do żywności nie obudzi żadnych obaw co do bezpieczeństwa zdrowotnego.

Dla propionianu wapnia nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

Propionian wapnia został wpisany na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter