Węglan amonu (E503)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 31 lipca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 0badań

Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako środek spulchniający i regulator kwasowości.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

węglan amonu, E503, E503(i), E503(ii), wodorowęglan amonu

Pochodzenie:

syntetyczne

Właściwości:

regulator kwasowości, substancja spulchniająca

Występowanie w żywności:

produkty cukiernicze (herbatniki, krakersy, batoniki)

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca.
  • Węglan amonu (E503) jest zwykle dodawany do produktów piekarniczych o niskiej zawartości wody (np. krakersy, herbatniki).
  • Węglan amonu (E503) jest stosowany w produktach w niskich ilościach, które są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Nie powoduje on żadnych skutków ubocznych.

Co to jest węglan amonu?

Węglan amonu to nieorganiczny związek chemiczny, który powstaje na drodze reakcji pomiędzy dwutlenkiem węgla a bezwodnym amoniakiem lub pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia.

Pod numerem (E503) kryje się jeden z dwóch związków:

  • Węglan amonu (E503i),
  • Wodorowęglan amonu (E503ii) - inaczej nazywany kwaśnym węglanem amonu.

Węglan amonu - właściwości

Węglan amonu jest dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoje funkcje regulujące kwasowość i spulchniające. W temperaturze 58 stopni C rozkłada się do amoniaku, dwutlenku węgla i wody, dlatego wykorzystywany jest w piekarnictwie jako środek wspomagający rośnięcie ciasta. Węglan amonu pełni rolę proszku do pieczenia i umożliwia uzyskanie chrupiących ciastek.

Wodorowęglan amonu, w odróżnieniu od innej substancji spulchniającej - wodorowęglanu sodu (E500) jest stosowany tylko w produktach o niskiej wilgotności. Wynika to z tego, że jeśli w produkcie (w wypiekach) znajduje się więcej, niż 5% wody, to amoniak obecny w tym dodatku rozpuści się w wodzie i nada produktowi niepożądany smak amoniaku.

Węglan amonu - szkodliwość

Zarówno węglan amonu (E503i), jak i wodorowęglan amonu (E503ii) nie są toksyczne dla człowieka (w ilościach znajdujących się w żywności) i nie powodują żadnych skutków ubocznych po spożyciu. Związki te mogą być spożywane przez wszytskie grupy ludności, w tym przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała węglan amonu na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .

Dla węglanu amonu (E503) nie określono dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI) .

Węglan amonu - zastosowanie

Węglan amonu (E503) jest najczęściej dodawany do produktów takich, jak:

  • wafelki,
  • biszkopciki,
  • batoniki i ciastka zbożowe,
  • herbatniki,
  • czekolada (np. czekolada mleczna, czekolada biała).

Inne zastosowania węglanu amonu

Węglan amonu i wodorowęglan amonu są wykorzystywane nie tylko jako dodatek do żywności, ale znajdują zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu, np. jako:

  • substancja do nawożenia warzyw, drzew i roślin ozdobnych,
  • środek gaśniczy,
  • odczynnik laboratoryjny.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter