Węglan amonu (E503)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 31 maja 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 0badań

Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako środek spulchniający i regulator kwasowości.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Węglan amonu

Alternatywne nazwy:

E503, E503(i), E503(ii), wodorowęglan amonu

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Otrzymywany na drodze reakcji chemicznej pomiędzy dwutlenkiem węgla i bezwodnym amoniakiem lub pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Gdzie występuje:

Produkty cukiernicze (herbatniki, krakersy, batoniki)


W pigułce

  • Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca
  • Węglan amonu (E503) jest zwykle dodawany do produktów piekarniczych o niskiej zawartości wody (np. krakersy, herbatniki)
  • Węglan amonu (E503) jest stosowany w produktach w niskich ilościach, które są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Nie powoduje on żadnych skutków ubocznych

Węglan amonu (E503) - co to jest?

Węglan amonu powstaje na drodze reakcji chemicznej pomiędzy dwutlenkiem węgla, a bezwodnym amoniakiem lub pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia.

Pod numerem (E503) kryje się jeden z dwóch związków:

  • Węglan amonu (E503i)
  • Wodorowęglan amonu (E503ii) - inaczej nazywany kwaśnym węglanem amonu

Zastosowanie

Węglan amonu (E503) jest stosowany jako dodatek do żywności

Węglan amonu jest dodawany do produktów spożywczych, w których pełni funkcje regulujące kwasowość i spulchniające.

Węglan amonu jest wykorzystywany w piekarnictwie jako środek wspomagający rośnięcie ciasta. Umożliwia uzyskanie chrupiących ciastek. Pełni rolę proszku do pieczenia.

Wodorowęglan amonu (E503), w odróżnieniu od innej substancji spulchniającej - wodorowęglanu sodu (E500) jest stosowany tylko w produktach o niskiej wilgotności. Wynika to z tego, że jeśli w produkcie (w wypiekach) znajduje się więcej, niż 5% wody, to amoniak obecny w tym dodatku rozpuści się w wodzie i nada produktowi niepożądany smak amoniaku.

Węglan amonu (E503) jest najczęściej dodawany do produktów takich, jak:

  • Wafelki
  • Biszkopciki
  • Batoniki i ciastka zbożowe
  • Herbatniki
  • Czekolada (np. czekolada mlecznej, czekolada białej)

Inne zastosowania węglanu amonu

Węglan amonu i wodorowęglan amonu są wykorzystywane nie tylko jako dodatek do żywności, ale znajdują zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu, np. jako:

  • Nawożenia warzyw, drzew i roślin ozdobnych
  • Środek gaśniczy
  • Odczynnik laboratoryjny

Czy węglan amonu jest szkodliwy?

Węglan amonu jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia

Zarówno węglan amonu (E503i), jak i wodorowęglan amonu (E503ii) nie są toksyczne dla człowieka (w ilościach znajdujących się w żywności) powodują żadnych skutków ubocznych po spożyciu.

Dla węglanu amonu (E503) nie określono dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała węglan amonu na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter