Węglan amonu (E503)
Ostatnia aktualizacja: 31 maja 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 0badań
Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako środek spulchniający i regulator kwasowości.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Węglan amonu |
Alternatywne nazwy: | E503, E503(i), E503(ii), wodorowęglan amonu |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Otrzymywany na drodze reakcji chemicznej pomiędzy dwutlenkiem węgla i bezwodnym amoniakiem lub pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Produkty cukiernicze (herbatniki, krakersy, batoniki) |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Regulator kwasowości, substancja spulchniająca |
W pigułce
- Węglan amonu (E503) to dodatek do żywności stosowany jako regulator kwasowości i substancja spulchniająca
- Węglan amonu (E503) jest zwykle dodawany do produktów piekarniczych o niskiej zawartości wody (np. krakersy, herbatniki)
- Węglan amonu (E503) jest stosowany w produktach w niskich ilościach, które są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Nie powoduje on żadnych skutków ubocznych
Węglan amonu (E503) - co to jest?
Węglan amonu powstaje na drodze reakcji chemicznej pomiędzy dwutlenkiem węgla, a bezwodnym amoniakiem lub pomiędzy siarczanem amonu i węglanem wapnia.
Pod numerem (E503) kryje się jeden z dwóch związków:
- Węglan amonu (E503i)
- Wodorowęglan amonu (E503ii) - inaczej nazywany kwaśnym węglanem amonu
Zastosowanie
Węglan amonu (E503) jest stosowany jako dodatek do żywności
Węglan amonu jest dodawany do produktów spożywczych, w których pełni funkcje regulujące kwasowość i spulchniające.
Węglan amonu jest wykorzystywany w piekarnictwie jako środek wspomagający rośnięcie ciasta. Umożliwia uzyskanie chrupiących ciastek. Pełni rolę proszku do pieczenia.
Wodorowęglan amonu (E503), w odróżnieniu od innej substancji spulchniającej - wodorowęglanu sodu (E500) jest stosowany tylko w produktach o niskiej wilgotności. Wynika to z tego, że jeśli w produkcie (w wypiekach) znajduje się więcej, niż 5% wody, to amoniak obecny w tym dodatku rozpuści się w wodzie i nada produktowi niepożądany smak amoniaku.
Węglan amonu (E503) jest najczęściej dodawany do produktów takich, jak:
- Wafelki
- Biszkopciki
- Batoniki i ciastka zbożowe
- Herbatniki
- Czekolada (np. czekolada mlecznej, czekolada białej)
Inne zastosowania węglanu amonu
Węglan amonu i wodorowęglan amonu są wykorzystywane nie tylko jako dodatek do żywności, ale znajdują zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu, np. jako:
- Nawożenia warzyw, drzew i roślin ozdobnych
- Środek gaśniczy
- Odczynnik laboratoryjny
Czy węglan amonu jest szkodliwy?
Węglan amonu jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia
Zarówno węglan amonu (E503i), jak i wodorowęglan amonu (E503ii) nie są toksyczne dla człowieka (w ilościach znajdujących się w żywności) powodują żadnych skutków ubocznych po spożyciu.
Dla węglanu amonu (E503) nie określono dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wpisała węglan amonu na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.
Więcej podobnych treści
Guma tara (E417)
Guma tara (E417) to dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających. Sprawdziliśmy, w jakich...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2021
Stewia (E960)
Stewia (E960) to nazwa handlowa dla stewiozydów, czyli substancji intensywnie słodzących, stosowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 czerwca 2021
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając rozw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Fosforan sodu (E339)
Fosforan sodu (E339) jest stosowany jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Octan potasu (E261)
Octan potasu (E261) to regulator kwasowości i konserwant stosowany zwykle w produktach mięsnych. ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Karboksymetyloceluloza (E466)
Karboksymetyloceluloza (E466) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające, stabilizując...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je02.htm
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=1215
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=133
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=184.1137
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.